2023. augusztus 3., csütörtök

Szülőkről

Az Eszter nevű (gimis) barátnőm szülei mindig annyira jó fejek voltak a saját szüleimhez képest! Nagyon sok szempontból irigyeltem Esztert a szülei miatt, de egy dolog kiemelkedett a többi közül: Eszter szülei minden másnap reggel úszni jártak a legközelebbi budapesti uszodába.

Most hetven körül vannak, akár az én szüleim, tehát elmondható, hogy egész életükben rendszeresen úsztak. Csak most már nem Budapestre, hanem a Dunakanyarba járnak úszni, ahová kiköltöztek (akárcsak a saját szüleim). A Covid óta minden nyáron találkozunk velük a melegvizes medencében, mert Bonival mi is abba az usziba járunk, ahová ők.

Nagyon kedvesek, a férfi tanította meg Bonit a siklásra (levegőt víz alatt kifújni), és jókat szoktunk beszélgetni a vízben. Mindig felnéztem rájuk, hogy nem csak sportosak, de mindig együtt jönnek! Az én szüleimnek nincs közös hobbiuk. Sőt, az én szüleim, akik szintén nyugdíjasok, egyáltalán nem járnak az usziba, pedig ugyanannyi időbe telik tőlük az út. A belépőjegy áráról ne is beszéljünk: az éves bérlet jóval olcsóbb, mint annak a ciginek az ára, amit a mamám egy év alatt elszív.

A héten is láttuk őket, idén először. Nem az usziban futottunk össze, hanem közös programot szerveztünk egy játszótérre. Nem húzom tovább a sztorit: teljesen ledöbbentem a férfi állapotán. Szegèny, alig bírt jàrni, az arca is teljesen beesett volt, nagyon rosszul nézett ki. A szokásos vidámsága is annyira elütött a rossz fizikai állapotától. Állítólag ráadásul mindent elfelejt, és ezt a felesége láthatólag nem bírja elviselni, folyton veszekedett vele. Nagyon megrázó volt őket így látni.

Egész felnőtt életemben hozzájuk hasonlítgattam és méricskéltem a szüleimet, és erre tessék, kiderül, hogy nincs is mit tőlük elirigyelniük. Mi a tanulság? Természetesen nem az, amit sietve és rossz logikával le lehetne ebből az esetből vonni, azaz hogy jobb bagózni, mint kétnaponta úszni (sőt, az sem, hogy az úszás egyenesen megbetegít!), hanem hogy talán nem kellett volna ilyen szigorúan megítélnem a szüleimet.

8 megjegyzés:

  1. Az élet annyira forgandó, hogy senkit sem lehet igazából irigyelni, mert minden elmúlhat és átalakul és semmi (vagy majdnem semmi) nem ugyanaz a színfalak mögött..Ezt nekem is úgy kellett megtanulnom az élet alatt.

    VálaszTörlés
  2. Nekem ebből az a tanulság, hogy igenis jóembernek kell lenni illetve törekedni rá egész életünkbe, de ez még nem jelenti azt, hogy az élet is jól fog bánni velünk.
    Zs.

    VálaszTörlés
  3. de milyen jó volt nekik a sok-sok év alatt, amikor kétnaponta uszodába jártak, mert szerettek oda járni és együtt töltötték az idejüket, mert szerették együtt tölteni! hogy a vége milyen lesz, az lutri és nagyjából semennyire se kiszámítható
    és alig befolyásolható és bár mindenki megérdemelné a méltó befejezést, de sajnos az viszonylag keveseknek adatik meg.

    nagyon érdekes viszont ez a másik aspektus, amin elgondolkodtál, azon, ahogy az ember hasonlítgat, méricskél. én is tudom ezt csinálni bárkivel, saját magammal is, pedig valójában tényleg teljesen felesleges. hasonlítani valójában csak egy befejezett életet van értelme egy másik befejezett élettel, de akkor meg már minek.

    VálaszTörlés
  4. Igazatok van a hasonlítgatással és a méricskéléssel, csak hát ez olyan mint a félelem meg az optimizmus: nem elhatározás dolga.

    És igen Lappa, mégiscsak teljesen màs egy kétnaponta úszós élet, ezt még a (szomorú) vég sem tudja lenullázni. Nem is tudok szabadulni a gondolattól, hogy boldogabb fiatalkorom lett volna, ha egy ilyen úszõs családba születek bele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nekem az segít olyankor, amikor nem tudok szabadulni egy ilyen gondolattól, hogy azt gondolom hozzá tovább, hogy ha másik családba születek, de még ha ugyanebbe a családba is, de amiatt, mert úsznak, már nyilvánvalólan _nem én_ születek meg (hiszen aznap úszni voltak, tehát én nem tudtam abban a másodpercben megfoganni, amikor megfontam, csak a tesóm, aki meg tök más, mint én ugye), szóval hogy akkor nem lennének azok a gyerekeim, akik a gyerekeim. és azonnal arra jutok, hogy minden jól van így, ahogy van. :))) és ez perce félig-meddig vicc, de csak félig-meddig, mert valójában félelmetesen magával hordozza a végzetet magát. :)

      Törlés
  5. Nagyon szép amit ezekről a kedves ismerőseidről leírtál! A mostani játszótéri találkozásnál amit észrevettél náluk az szomorú.((
    Viszont amire a szüleid kapcsán rájöttél - legutolsó sorban a befejező gondolat - na az nálam mindent vitt!!!!!
    Erre mondják, hogy sosincs késő, még időben jött a felismerés, szerencsére még élnek a szüleid, bepótolhatsz sok mindent velük kapcsolatban. Erika

    VálaszTörlés