2023. március 9., csütörtök

Kilenc, négy

Ezt a két számot Boni iszonyú furán írja le:

 

Két dolgot kell tudni ezzel kapcsolatban: amióra megtanult írni, így csinálja, és fogalmam sincs, hogy miért. Ezt a két számot a francia rendszerben is ugyanúgy oktatják, ahogy nálunk, azaz felülről kell kezdeni. Azt sem tudom, hogy Boni módszere most rossz-e vagy tök mindegy. Annyit látunk csak, hogy a végeredmény nem olyan rossz, mert olvasható. Ezért nem próbáljuk „átszoktatni”, bár az is lehet, hogy már túl késő. Tanár soha nem szólt még érte.

És két dolgot mond el a világunkról is Boni írásmódja: egyrészt valszeg túl korán tanulnak meg a gyerekek írni (bár ezt is hogyan lehetne megakadályozni?), és továbbviszik a rosszul rögzült módszert.

Másrészt pedig, ha belegondolunk: ez így tényleg rossz? Nem lehet, hogy csak: más? Van egyáltalán minden szempontból ideális módja a 9-es és a 4-es írásának? Nem ismerek olyan körülményt, ami a fenti kanyarítás ellene szólna. Az, hogy így nem gazdaságos, vagy időrabló, nem jó érv szerintem, mert a francia írásmód sok helyen eltér a magyartól (t, x, nagybetűk); hol az egyik módszer tűnik praktikusabbnak, hol a másik (és akkor még nem is említettem a svájci vonalvezetést*!).

Meg aztán, ha a kínaiak le tudják írni azt a sok kandzsit, ami igazán nem tűnik se könnyűnek, se gyorsnak, akkor talán (?) ez sem gond.

* svájci kézírás:

 
(nekem az a fura ebben, hogy nem kötik össze az s-eket, az n-eket, az m-eket stb. a következő betűkkel)
 
 

 „Erdélyi” kézírás

25 megjegyzés:

  1. anyukam is így írja mindkettőt, es matematikus, ezert gondolom nem valt karara :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez érdekes! És megnyugtató :))) még soha nem láttam ilyen furán írni senkit.

      (Ami néha megdöbbent másoknál az inkább az, hogyan fogják a ceruzát/tollat.)

      Törlés
  2. Az egyest a lányom is alulról írja, az ötöst én írom forditott sorrendben. Először a tetejét, aztán a kampós részt. Semmi jelentősége, csupán egyéni sajátosság. A rossz ceruzafogas vet fel kérdéseket a grafomotorika téren, ott lehet tanulási nehézség, idegrendszeri éretlenség, de nem ez az ok, hanem a tünet.

    VálaszTörlés
  3. Zselyke nem úgy írja a 8-ast ahogy én. Fogalmam sincs melyikünk írja jól, de ez feltűnt nekem, a többi nem, de lehet meg fogom figyelni ezek után.
    Arra viszont emlékszem, hogy nagyon kínkeservesen szoktatott le Anyukám arról, hogy az ékezetet ne alulról felfelé húzzam, hanem fordítva (ez látszott, pláne töltőtollal mert ott marad egy kis pont).
    És mivel én nem Magyarországon tanultam írni, nem tudom, de szintén feltűnt, hogy az ékezeteket nem a szó befejeztésekor teszi ki (utólag) hanem állandóan megszakítja a folyó(nak nevezett) írást. Ennek ellenére a fele ékezetet lefelejti, de én erre emlékszem, hogy nekem anno totálisan be kellett fejezni a szót ceruza felemelés nélkül, amitől hosszabb szavaknál nagyon görcsös lett már a vége a szavaknak. Fogalmam sincs, hogy ez véletlen vagy tanítás.
    Sőt, hogy továbbmenjek! Az én általános iskolámban volt olyan jegy hogy szépírás. Minden dolgozat, tollbamondás, fogalmazás volt osztályozva helyesírásra, tartalomra és szépírásra is kaptunk jegyet, nekem mindig ez volt a para. A mostaniakat ezzel nem kínozzák.

    Milyen a svájci vonalvezetés?
    Én az amerikaitól őrülök meg, nem is kézírás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fella, az amerikaiak/angolok meg a miénktől vannak kiborulva, azt mondják, a folyóírás olvashatatlan.

      Törlés
    2. Igen, ez végül is tök jogos!

      Törlés
    3. FElla, nekünk is volt még "külalak"-jegy általánosban!

      Törlés
    4. Szerintem az amerikaiak mindentől ki vannak akadva ami nem amerikai.

      Törlés
    5. Fella, én is úgy tanultam (Mo-n), és a gyerekeim is (külföldön, bár magyar iskolában), hogy be kell fejezni a szót, és csak utána kitenni az ékezeteket... utáltam. a gyerekeim is utálják :)

      Törlés
  4. Én is úgy tanultam, h az ékezeteket utólag "kell" kitenni. De milyen lehet a kétféle nyolcas? Más-más irányba kezditek kanyarítani?

    Most megkérdeztem Bonit, azt mondja, több gyerek is alulról kezdi az egyest (ő pont nem).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, más irányba. Ő teljesen máshogy kezdi, ez mindig feltűnik. Nekem bal felső sarokban van egy kis lyuk - ott ér össze a két vonal. Neki nincs, nem is tudom hogy csinálja, annyira fura.

      Törlés
    2. En peldaul nem alulrol vagy felulrol kanyaritom, hanem ket karikat rajzolok. Eloszor egy kicsit, aztan ala a nagyot. szvszl

      Törlés
  5. (Ja, és beraktam egy példát a svájci módiról. Ezt egy velem egykorú lány írta, de a gyerekei is így írnak, sőt, a magyar barátnőm svájcban felnőtt gyerekei is. Olyan érzésem van, h mind rokonok :)) De most hogy eszembe jutott: az erdélyi barátnőim és kolléganőim is hasonlóan (szépen!) írnak, eléggé egyformán. Kiváncsi lennék a te kézírásodra is :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. rólam regen azt mondtak, hogy úgy írok, mint az erdélyiek, ők nem tudom hogyan írnak, de én szálkásan és dőlve.

      az angolok ezek szerint úgy írnak, mint a svajciak! egeszen elkepesztő, hogy lehet így írni, az en agyam ennel sokkal bomlottabb es kaotikusabb :))

      a 65 eves főnököm mindig megnézi, hogy hogyan írok, szerintem a nagymamajara emlekeztetem! :D

      Törlés
    2. Nem tudom, hogy úgy írok-e, ahogy várnád. Az én írásomat nem nagyon tudják kiolvasni, bár alapvetően szép, rendezett, vagy hogy mondjam, de a betűknek nem sok köze van már a tanult betűkhöz. Azért az erdélyi és a magyarországi írásmód között nincs AKKORA különbség, mint mondjuk ezzel a svájcival. Ahogy mi tanultuk (azért ez 1980-ban volt, ki tudja mi van azóta) jobban kötődnek egymáshoz a betűk, tényleg végig lehet írni teljes szavakat egyhuzamban. Nem tudom jobban elmagyarázni. De én már 5-es koromtól elkezdtem kísérletezni mindenféle írásmóddal (pl hogy a két pont az ö-n egy vonal és hasonlóak) és valamennyire hasonló lett az írásom az Apukáméhoz. Pl a tesóm még ma is majdhogynem gyerekírással ír, az aláírása is kb a neve olvashatóan leírva.

      Aha ez a svájci az amit én amerikainak ismerek (vagyis az is hasonló) nekem rém fura, hogy a nyomtatott betűkhöz hasonlít. Szerintem kevesebb esély van egyéniséget belevinni.

      Ha egyszer még írok pár posztot a blogomba, esküszöm beleteszek egy fotót az írásomról, mert most annyira érdekel, hogy meglepődnél, vagy azt mondanád erre számítottál.

      Törlés
    3. Elle, mindenképp tegyél közzé egy írásmintát, érdekel! Most nem találok kapásból képeslapot (vagy bármit) az erdélyi barátnőimtől. Meg a nyolcas kétféle írása is érdekelne :)

      Zenjebil, a nagymamájára emlékeztet, ez jóóó :DD

      Törlés
  6. A határon túli magyarok a régebbi, un. dőlt írást tanulják. Itthon zsinórírást tanulunk már a hatvanas évek óta. Ebben az ékezetek a teljes szó leírása után kerülnek ki. Persze ez is egyéni, én azonnal kiírom, megszakitva a "zsinórt". Grafológus kellene ide, érdekes téma megint.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jajj, meg természetgyógyász és reflexológus, nem?! IDE biztosan nem kell grafológus :)))

      Törlés
    2. @ Milli: Nekem pont ezért fura, hogy Zselyke mindig felemeli a ceruzát, és hogy az a, az e vagy az o betűt nem lentről kezdi, azaz nem teszi oda azt a kis támasztékfélét, amitől ilyen folyamatos írássá válna. Nem lehet hogy ez változott? Vagy akár tanítónő fűggő is lehet?

      Törlés
  7. A négyest én is pont így írom :) anno az iskolában másképp tanultuk, de az 1910-es születésű építészmérnök nagypapámtól ellestem, hogy ő így írja, és nagyon tetszett, átszoktam rá.

    VálaszTörlés
  8. Na hát fel is raktam gyorsan a kézírásomat a blogomba, mostmár kiváncsi vagyok, hogy meglepő-e vagy sem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fella, neked hol van a blogod?

      Törlés
    2. Zenjebil nekem egy zárt blogom van, de az utóbbi években már nem nagyon van rá időm.

      Törlés
  9. Aha, látom. Én ezt régies kézírásnak osztályozom. Mondjuk a Nagymamám és korosztálya írt kb így. Kifejezetten a kis k betű. A kis r meg kifejezetten nem erdélyi, mert nekünk azt másként tanítják és szerintem másfelé is alakul. Na most úgy megtetszett ez a dolog, hogy mindjárt felrakok még valamit magamhoz, ha hamar megtalálom.

    VálaszTörlés
  10. Ha jól tudom, a folyóírás (amikor nem emeled fel az íróeszközt, csak a szó végén) alapvetése az, hogy így nem szakad meg a gondolatok folyama, ezért támogatja a kreativitást és a szabad, áramló gondolatfolyamot.

    VálaszTörlés