2022. április 11., hétfő

„Én nem szavaztam ezekre a rohadékokra! Én más rohadékokra szavaztam!”

Tegnap volt a francia elnökválasztás első fordulója. Mivel régóta tudtam, hogy a magyarországi és az itteni választások szinte egyidőben fognak zajlani, jó ötletnek tűnt, hogy megpróbáljam úgy-ahogy figyelemmel kísérni mindkét eseményt, majd levonni belőlük a két országra vonatkozó tanulságokat, lehetőleg úgy, hogy össze tudjam őket hasonlítani (ugyanúgy, ahogy a francia és a magyar gyereknevelési szokásokat, tendenciákat stb. is szakadatlanul próbálom összehasonlítgatni).

Sajna nem sikerült; eleve nem tudtam széles körűen tájékozódni a magyarországi kampányról, ráadásul most, a magyarországi választások után, és a francia választások két fordulója között, azaz kábé az eredmények ismeretében, még mindig nehéz összevetni a két ország helyzetét.

Közösnek tűnik az a meglepetés, amellyel az emberek úgy általában fogadták az eredményeket, holott mindkét esetben ismert mintázatról volt szó: Orbán már milyen régóta hatalmon van, Le Pen pedig öt éve is bekerült a második fordulóba. Közös a szépsőjobb, nacionalista és Európa-ellenes oldal (Orbánt is ideértve) erős pozíciója, a hagyományos baloldal bukása, és a vidék-város szembeállása.

De aztán itt megáll a párhuzam; én úgy látom, más hasonlóság nincs a két ország helyzete között. Amúgy kicsit „megkönnyebbültem” Le Pen miatt, mert szerintem Macron könnyebben elbánik vele, mint a talán még veszélyesebb szélsőbalos, populista jóemberrel, akire rengeteg értelmiségi (tanár!) szavazott, és aki harmadikként futott be.

Az embereket itt is baromira megosztja a politika, de lövésem sincs, hogy a magyarországi viszonyokhoz képest jobban-e vagy kevésbé. Nekem úgy tűnik, nem annyira polarizált a társadalom, mint a magyar, de erre például rácáfolt az, ami ma reggel történt: Z. lement a pékségbe, és látta, hogy össze van törve a kirakata. Az eladó elmesélte, hogy ma reggel két pasi összeverekedett a választási eredmények kapcsán, és dulakodás közben betörték az üveget!

Húú! És képzeld, mi lenne, ha Le Pen nyerne, hihihi! – festettem az ördögöt a falra, tréfálkozva, mert úgy érzem, ez nem lehetséges – Akkor innen elköltözünk!! MAGYARORSZÁGRA!!

(Vicc.)

5 megjegyzés:

  1. Magyarországi bank adott kölcsön Le Pennek a kampányra. Orbánnak főnyeremény lenne Le Pen győzelme.

    VálaszTörlés
  2. Sok barátom, ismerősöm volt idén szavazatszámláló. Mind arról számolt be, hogy ezt a választást még elcsalni sem kellett. Orbánt még csak nem is a propaganda gépezet által agymosott, alacsony iskolázottságú, Kádár nosztalgikusok szavazták meg, hanem a legmélyebb szegénységben élők.
    Akikhez a polgármester az az áldott jó ember kiküldte a az urnát, így menni se kellett. Ahol a padló nem döngölt föld, hanem sár. Ahol a 10ezer az egy évi betevő ára, mert vesz rajta tyúkot... Most legalább tud ebből tyúkot venni... Korábban ez se volt... Olvasni nem tudnak, írni meg pláne. De hogy is tudnának, ha még papírra és tollra se telik?
    A legszegényebb réteg...
    Nem tudom, odaát létezik-e ekkora mélyszegénység...
    Nekem is nehéz elképzelni, innen "fentről" a meleg nappaliból, a kanapén csücsülve egy laptopot nyomkodva....
    Nagyon szomorú....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedvenc sztorim kopogtatás közben, mikor az egyik szegény régió panelházában élő néni azt magyarázza nekem, hogy ha a pap is ugyanazt mondja a templomban, mint amit a híradóban hall, az nem lehet más, csak isteni sugallat. Ezzel nehéz vitatkozni.
      Van megosztottság. De érthető is az, hogy egy mélyszegénységben élőnek teljesen más napi problémái vannak, mint nekünk, és szimplán még nem sikerült eljutni hozzájuk. Mondjuk ilyen ellenszélben nem tudom, hogy ez valaha sikerülhet-e.

      Törlés
    2. Erre még gyerekkoromból emlékszem. Ültem a templomba az elsős sorokban, olyan 10 éves lehettem, és nem bírtam összehozni fejben, hogy az atya politizál, mikor meg előtte azt tanították hittanon, hogy Jézus kiverte a templomból kereskedőket, meg a farizeusokat.
      Most így belegondolva tök büszke vagyok magamra, hogy már gyerekként több eszem volt mint az ország kétharmadának most...

      Törlés
    3. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

      Törlés