2021. április 19., hétfő

Psziché

Hogyan történhetett, hogy képtelenné váltam megtenni valamit, amit pedig hónapokig probléma nélkül csináltam? Az injekció hasba szúrásáról van szó. Egyetlen gombot kell megnyomni, a tű magától megy be a bőr alá, szinte fájdalommentesen. Két éve csinálom. Miután első alkalommal egy ápolónő megmutatta, hogyan kell, leutánozva a mozdulatait nekem is sikerült elsajátítanom ezt a gombnyomásos aktust, ami, valljuk be, nem túl bonyolult: merőlegesen rá kell állítani a hasra a tollhoz hasonlító szerkezetet, megnyomni a gombot, és várni, hogy bemenjen az értékes anyag a szervezetbe. Olyan ez, mint amikor a kés hatol be a puha vajba.

Igen ám, de már másodszor történik meg, hogy hiába tudtam, már nem tudom jól csinálni. Az első elrontássorozat után, egy éve, még gyógyszert is kellett váltanom, mert a régi már nem volt hatásos – talán nem függetlenül attól, hogy egy része folyton kiömlött. Kaptam egy új gyógyszert, új tollat, amivel egy ideig (hónapokig) simán ment minden, egészen addig, amíg megint el nem keztem rosszul használni, következésképpen kifolyatni az anyagot, aminek pedig be kellett volna mennie.

Mivel ez már a második kudarcom, ismerős a mintázat: egy ideig jól szúrom, majd történik valami (hogy pontosan mi, azt nem értem), és az egyik héten helytelenül adom be magamnak a cuccot, aminek egy része ki- és elfolyik. Megsaccolni sem lehet, mennyi veszett kárba. Ettől én ideges leszek: egyrészt drága szerről van szó, másrészt így nem lesz hatásos azon a héten, harmadrészt lehet hogy soha többet nem lesz hatásos (erről mintha a dokim mondott volna valamit, hogy ha nem egyenletesen kapom az anyagot, az nem jó). Az idegességem a rákövetkező héten éri el a tetőfokát, amikor az új injekciót kell beadnom. Annyira félek attól, hogy megint nem fog sikerülni, hogy a kudarc előre borítékolható. A guta megüt, hiszen hónapokig minden oké volt, most meg két egymást követő héten sem sikerült. A harmadik héten ugyanígy: az attól való félelmemben, hogy megint nem fog sikerülni, természetesen megint nem sikerül.

Ha sokminden az agyban dől el, akkor ez a mondás kifejezetten igaz erre a sztorira. Ráadásul amikor rosszul adom be a gyógyszert magamnak (tehát amikor egy része elfolyik) szinte elviselhetetlenül fáj is (holott nem kellene fájnia), és így nem csak a kudarctól, de a fájdalomtól is előre félek; és amitől előre félek, az jóslatszerűen be is következik.

Megoldás? Nem találtam meg. Talán ez bosszant a legjobban. Hogy adva van egy probléma, ami papírom nem az: hiszen elvileg ismerem a sikeres injekciózás megfelelő lépéseit (nem is részletezem, mennyi oktatóvideót néztem meg a témában, sőt, saját hasbaszúrásaimat is levideózom, majd utána kielemezem). Mégsem sikerül tökéletesen. Férjem reakciója, amikor panaszkodom neki: tudnod KELL beadni az injekciót, hiszen eddig sikerült. Igen ám, de most miért nem? Az ápolónőt most az ismert okok miatt még nem akarjuk kihívni, amúgy kicsit idegenkedem attól, hogy odatartsam a hasamat egy idegennek (az első alkalommal még a combba kellett adni).

Kívülről nézve mindez: többrendbeli töketlenkedés. Belülről megélve: ördögi kör, amelyenek kiváltó okát nem tudom megfejteni, és amelyet nem tudok megszakítni, pedig biztos nem nagy ügy – ahogy az injekciót is könnyű elvileg beadni.

21 megjegyzés:

  1. Azt hiszem ennek a neve "self fulfilling profecy", talán az egyetlen módja, hogy legyőzze az ember, ha elkezdi bizonygatni saját magának az ellenkezőjét. "Ezerszer elrontottam, már tudom, hogy kell elrontani, most nem fogok hibázni". "néha még sikerülnie is kell". és szép lassan "bebeszéled" magadnak a jó kimenetelt. Az "elméleti" része ennek is olyan egyszerű :))) gyakorlatilag már nem annyira.

    VálaszTörlés
  2. Ha megtalalod a modjat, oszd meg velünk kerlek. En nagyon hajlamos vagyok ezekre az ördögi körökre.

    VálaszTörlés
  3. Olvasás közben félúton az jutott eszembe, hogy elmehetnél megint a nővérhez megmutatni, hogy mi történik. Aztán írtad, hogy nem akarsz :) De ha felveszed a szúrásokat, nem tudod neki a helyes és a problémás videókat is elküldeni, hogy kielemezze? Szerintem ebben a helyzetben gyorsan kell cselekedni (mielőtt elmúlik a gyógyszer hatása) és az önbizalmat egy ilyen elemzés könnyebben helyrebillentheti, mint az önmarcangolás/önelemezgetés. Legalább arra figyelhetsz, hogy mozdulatról-mozdulatra a helyes módon végezd a feladatot, hiszem már tudod mi a probléma.

    VálaszTörlés
  4. Egy nagyon hasonló jelenségről beszélnek golfozóknál a Happiness Labben, azt hiszem, ebben az epizódban: https://www.happinesslab.fm/season-1-episodes/dont-think-of-a-white-bear

    VálaszTörlés
  5. Talan nem veled, vagy a technikaddal van baj. Beleolvasgattam forumokba, masokkal is elofordul ilyesmi. Ket dolog, amirol irnak: Ha hutoben tartod az injekciot, hasznalat elott egy oraval vedd ki, hogy felmelegedjen. A masik: neha a gyarto hibajabol az egesz csomag hasznalhatatlan, ilyenkor masik csomagot kell bontani. Nem tudom, segitenek- e ezek a tanacsok, remelem, igen.

    VálaszTörlés
  6. Amikor az apám cukorbeteg lett, azt mondta, hogy szerinte én nagyon jól be tudnám neki adni az inzulint a belövőpisztollyal. Mondtam neki, felejtse el, érzelmileg alkalmatlan vagyok/volnék erre a feladatra. Aztán ő maga adta be magának minden nap, az 1984-ben bekövetkező haláláig.
    Nekem 2002-ben lábtörés után el kellett döntenem, alkalmas leszek-e magamnak beadni a szükséges vérhígítót. Amikor láttam, hogy nálam idősebb hölgy simán beszúrja a hasába a szurit, mondtam, én is meg tudom csinálni. Ment is tökéletesen, de volt pár alkalom, amikor rém rossz helyet sikerült eltalálnom. Ezzel együtt úgy gondoltam, még akkor is jobb, minthogy minden nap alkalmazkodnom kelljen egy emberhez, aki jönne és beszúrná (nem kevés pénzért).
    Félve írom le, ahogy az apám "anno" engem is megkért, Te nem gondolkoztál el azon, hogy Boni a maga játékosságával lehet, hogy simán be tudná neked adni, és jól!
    (Tágabb ismeretségi körömben 5 éves kislány cukorbeteg lett, és videó felvételek megnézése után azt mondta a szüleinek, hogy ő maga is képes arra, amit hasonló korú gyermekeknél látott, és egyedül végzi a tűszúrásos méréseit. Nekem mindig elgondolkodtató, ha ilyen hősies dolgokkal találkozok gyermekeknél. Sokkal többre képesek, mint ahogy mi felnőttek gondolnánk.)
    Utólag is elnézést kérek, ha a leírtakkal kellemetlen érzést keltettem. Kérlek vedd úgy, mintha hangosan gondolkoztam volna.

    VálaszTörlés
  7. Jéé, az nekem nem jutott eszembe, h esetleg a csomag lenne hibás, de majd figyelek erre (amúgy jó korán kiveszem a hűtőből, direkt emiatt, h ne legyen túl hideg).

    Heni, köszi a linket, elkezdtem hallgatni. Érdemes végighallgatni, lesz benne valami használható tanács?

    Tegnap végignéztünk két olyan videót a férjemmel, amelyikben 1) sikerül és 2) nem sikerül magamnak beadnom, és tényleg nem láttunk semmi különbséget. Erre az volt a reakciója, hogy akkor ez biztos olyan, h egyszer sikerül, egyszer meg nem, mint az elektron a kvantummechanikában! (de ez sem igaz; sokkal többször sikerült, mint ahányszor nem)

    VálaszTörlés
  8. Lehet itt en nem olvastam valami regebbit, de Z miert nem probalja meg? Vagy ez marha nehez es nagyon kell hozza erteni?


    Mas. Meg tavaly a Covid elejen kidobott minket a computer az oxfordi covid surveyhez. 30 ezer UK csaladot tesztelnek havonta. Idejonnek, ledobjak tesztet, te megcsinalod, visszaadod, s ha minden jol megy majd kapsz egy levelet, negativ vagy. Kozben a melohely leven beleestem par surge test akcioba is, illetve gyerek reven is csinaltam extrakat, szoval joval tul vagyok ugy 20-25 teszten. Soha nem is volt semmi gond, jol hozzaszoktunk, hogy az elet resze. Mindez a mult honapig. Egyszeruen nem tudom tovabb. Mar amikor bontom a torok kaparot kezdek oklengetni, s egyszeruen nem tudom abbahagyni. Gondolom ugyanaz mint nalad Tamko. Valami az agyamban bekattant.

    VálaszTörlés
  9. Szerintem egy idő után az ember bőre megkeményedik és nem engedi a tűt behatolni. Ez nem tudományos, csak szerintem (saját tapasztalat alapján).
    Nem lehet egy ideig vállba vagy combba adni?

    VálaszTörlés
  10. Z-t vagy Bonit azért nem akarom megkérni rá, mert szerintem azért ez elég speckó dolog: úgy van kialakítva a szerkezet, h az ember önmagának tudja beadni (az ápolók meg megtanulták, hogyan kell másoknak).

    Ella, hidd el, nagyon puha a hasam :)))))

    Interpreter, jól értem, hogy magadnak kell a torkodból mintát venni? Mert ha igen, akkor tényleg nagyon hasonlít a két történet! Őrület!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én a bőrről beszélek, nem a puhaságról.

      Törlés
    2. Tamko, Igen, mi csinaljuk a tesztet. Jol erted. Nem nagy ugy, itt mindenki maganak csinalja meg a teszt allomasokon is. A vicces hogy en csinalom a 14 eves fiamnak, o tovabbra is nagyon jol birja. Az allam amugy eleg nagyvonalu. Azt hiszem csinalnank ingyen is, de igy minden honapban bekaszalunk 75 font utalvanyt. 25 fejenkent ami azert nem rossz egy 14 eves fiunak, ugyhogy o e leglelkesebb koztunk.

      Törlés
  11. Ahogy mondani szokták, ez fejben dől el. Műtét után tíz napig kellett magamat szúrni, combba. Minden reggel legalább fél órát nyűglődtem, hogy egyáltalán hozzáfogjak, tisztára a betege voltam. Az utolsó napon kellett mennem varratszedésre, akkor cselesen magammal vittem az injekciót és kikönyörögtem az orvostól, hogy ő adja be. De az biztos, hogy ha még egyszer ilyen helyzetbe kerülök, inkább megfizetek egy nővért, de soha többet magamat nem szúrom. Igaz, hogy azt nem valami különleges szerkezettel kellett művelni, csak sima fecskendővel, de teljesen átérzem a problémát, nem a "technikád" sikerül félre, hanem valami bekattan fejben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kamaszkoromban volt egy mutetem, akkor anyam szurt utana a heparinnal, kesobb autobaleset, de ott olyan sokaig voltam korhazban, hogy az apoloktol mindig megkaptam. Most novemberben volt csaszarom, es mondtam a dokimnak, hogy termeszetesen sajat felelossegemre, de nem fogom szurni, mert magamat keptelen vagyok, a ferjemnek meg nem engedem. Ha lett volna valaki, aki ert hozza, hogy beadja, termeszetesen hagytam volna, de igy keptelen voltam. (Egyebkent celzott ra a dokim, hogy bar orvoskent nem mondhatja ki, hogy ne szurjam, de ha megfelelo a folyadekfogyasztasom es eleget mozgok, akkor igazabol semmi para nincs. Csak nyilvan sokan nem teljesitik ezt a ket feltetelt, emiatt nem vallalhat felelosseget.) A lenyeg, hogy en keptelen vagyok megszurni magam. A vercukormero landzsaja a maximum, ameddig eljutottam.

      Törlés
  12. Kár hogy nincs itt egy orvos, vagy valaki aki szintén egész életében injekcióra szorul, mondjuk inzulinra, hogy vajon mitől függ ez? Én nem hiszem hogy ez ilyen pszichológiai félelem, szerintem az ember bőre védekezik. Ugyanúgy mint ahogy a bőrkeményedés keletkezik pl.

    VálaszTörlés
  13. Nekem terhességi cukorbetegségem volt a 2. babánál, nem volt elég a diéta, kellett az inzulin. Kékre-zöldre szúrkáltam a combom/karom, végig nagyon stresszelt a dolog...

    VálaszTörlés
  14. Valami vizualizacios/ meditációs technikát kene szerintem is kipróbálni, mert tényleg a sporthoz hasonló a dolog, ott is ugye meghatározott mozdulatsort kell végrehajtani a sikerért. Lehet egy sportpszichologusnak lennének ötletei :)
    Nekem egy labtores után kellett kéthónapig szúrni magam és én is azt figyeltem meg, h míg az elején teljesen jól ment, volt egy pont a vége fele, amikor folyton elrontottam és fájdalmas, csúnya, kék-zöld véraláfutásaim lettek. valahogy elegem volt már, rosszul tartottam a tűt, nem tudtam úgy figyelni és belekerültem egy spirálba, h amikor már odafigyeltem, akkor se ment jól, szóval szerintem ez fejben dől el.
    De eszembe jutott meg valami: van h a szakemberek is elrontják ezeket, anyukamtol pl nagyon nehezen tudnak vert venni, rengeteg olyan alkalom volt, h mindkét karja tele volt szétdurrantott venakkal (viszonylag gyakran kell vérvételre járnia) és volt, h a kezfejebol tudtak csak vert venni. Biztos h valami specko dolog van az ereivel, de hogy a verveteles nővérek is elrontják a mozdulatot, az nagyon is sokszor előfordul, a múltkor pl levegő ment a mintába, kezdhette elölről, ilyenek. Két nővér van csak az egesz klinikán, akik soha nem rontják el, az egyikük tőlem is vett már vert, konkrétan meg se éreztem a szúrást, pedig a vérvételnel azért nem hajszálnyi tűt szúrnak az emberbe, szóval valami speciális mozdulata van, amit a többi nővér egyszerűen nem érez meg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. En olyan vagyok, mint az anyukad, es nekem is par havonta kell vervetelre jarnom. Volt olyan, hogy mar mindket kezfejből SEM tudtak vert venni, es a tenyerem feletti teruletbol vettek (azt hittem ott csak eret szoktak felvagni). A legdurvabb az volt, amikor egy londoni klinikan öt azaz 5 óran keresztul probalt tőlem felvaltva harom nővérke vert venni, mire sikerült (kozben elkuldtek reggelizni is, ezt beszamoltam az öt órába). Egy időben kitalaltam azt, hogy előre figyelmeztetem őket, hogy nehez eset vagyok, de azt vettem eszre ez mindenkire csak rosszabb hatassal van. Van akinek elsőre sikerül.

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  15. Férjemnek évekig ugyanígy adtam be tollal az injekciót, nálunk is volt ilyen probléma, de nem pszihés hanem ahova többször szúrunk, ott bekeményedik a hús és nem tudja belenyomni a vékony tű a cuccot. Arra kellet figyelni, hogy mindig máshova szúrjuk. Egy idő után már nehéz volt ilyet találni :)

    VálaszTörlés