2020. december 22., kedd

Kireped? Nem reped ki?

Mama, mit jelent az, hogy kireped? – kérdezte Boni, amikor a mamámmal egy utolsót telefonáltam a tészta összegyúrása előtt.
Hát, hogy is mondjam... amikor egy süti teteje úgy... izé... hát, majd MEGLÁTOD! – válaszoltam a próféták előrelátásával, és nulla belglisütési tapasztalattal.

De tulajdonképpen én sem tudom, mit jelent. Örültem volna, ha csak kireped; de ennél több történt, olyan, ami kívül esik a megfogalmazhatóság körén: megrusnyult és felnyílt a hasa! (erre van egy jó francia szó, férjem használta: s'est éventrer).

Összesen asszem négy órát töltöttem a konyhában a belglivel, ami kb. négyszázszor több, mintha a reptéren megvettem volna a négy rudat, de hát... Szerencsére nem egyszerre négy órát: a tölteléket előre elkészítettem, azok 24 órát pihentek a hűtőben. Annamari tanácsára csak egy-egy deci tejet használtam, pont jó volt így. Mazsolát (dióhoz), meggyet (mákhoz) csak a feltekerés előtt raktam rá, tényleg sokkal praktikusabb.

A tésztához kicsit több (25 g) cukorott tettem az előírtnál, különben mindent az utasításoknak megfelelően csináltam. Hat órát állt a négy buci a hűtőben. Utána kezdődtek a nehézségek: a téglalap alakúra nyújtás – hát ez macera.


 
Sajnos a tökéletesre törekvés jegyében először ragaszkodtam a 20x30 centihez, és csak a negyedik bejgli után esett le, hogy hát ez afféle iránymutatás lehet, nem kőbe vésett szabály, így különböző méretű rudak készültek:

 
Negyven percig pihentettem az erkélyen, miután rákentem a két tojás sárgáját (megjegyzés: egy elég lenne, borzalmas omlettszag terjengett a házban, és sajna az ízén is érzem a tojásrántottát) (további megjegyzés: kell vennem valami kenőfelszerelést, siralmasan ronda lett). Utána harminc percet pihentek a melegben (nem nőttek meg), megszúrkáltam hármas horgolótűvel, majd 35 percig voltak a sütőben (légkeverés, 170 fok).

Tanulság: legközelebb nem szabad a négy rudat ugyanarra a tepsire rakni, mint ahogy a mamám tanácsolta, mert akkor olyan ronda lesz, mint az övé minden évben. Kettesével kell őket sütni, ráadásul a sütőm nem egyenletes, hátul hamar elkezdtek megégni, rá kellett rakni alufóliát. Még melegen szétválasztó műtétet hajtottam végre rajtuk, majd egész éjszakára kitettem őket tepsistől az erkélyre. Reggel vágtam fel, ilyen lett:

A hátsó sorban sült rúdban keletkezett az a bizonyos levegőréteg, amelyről kommentben szó volt, úgy látszik, a gyors kelés miatt történik. Amúgy az íze jó, talán kicsit túl kemény a tésztája, és az én ízlésemnek túl vastag, szóval nem tökéletes, de el fog fogyni. Jövőre a Covid21 idején talán újra megpróbálom.

24 megjegyzés:

  1. Szerintem nagyon szép bejglik :) nekem 25 év után sem feltétlenül szebbek

    VálaszTörlés
  2. Igen, mindenki ezt mondja, rettenetes :))) ez csak megerősíti az eddigi gyakorlatomat: meg kell venni a Szamosnál és kész.

    Muti majd a tiédet, jó??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hát, nem vagyok egészen biztos benne, hogy idén sütök bejglit... de ha igen, megmutatom. Kiderült, hogy a gyerekek nem nagyon szeretik, vendégek nem jönnek :(

      Törlés
    2. Megértem oket, kamaszkoromban én sem szerettem!! Most is csak reggelire eszem, desszertnek soha.

      Törlés
    3. Azt hiszem, idén sikerült überelnem téged: az egyik mákos bejglink már sütés előtt kirepedt :( most megsütöm őket, de nincsenek nagy reményeim. Mondjuk a tészta nagyon finom, V. csinálta. A tölteléket én, mindkettő túl nedves lett :(

      Törlés
  3. Az én tapasztalatom, hogy a suton rengeteg múlik. Soha nem sütöm legkeveresen. Nekem oldalt szokott kicsit megnyilni, de szeleteleskor az nem látszik. Idén Limara receptjét is megsutottem, és 13 év után először marvanyos lett a teteje! A korábbi receptemhez kepest a plusz 1 dl hideg tejszín a változás. Nagyon boldog voltam, amikor elkészültek. Én vonalzoval nyomogatom az oldalát nyújtás kozben és bizony centizgetek, nehogy ezen muljon a töltelék tészta arany. Felszeletelve szépek a te bejglijeid is, és biztosan nagyon finom. Sztem megéri megsütni magunknak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is Limara bejglijét sütöm évek óta, soha nem reped ki. (Ráadásul légkeverésen.)

      Törlés
  4. Nem mondod! Jövőre kipróbálom légkeverés nélkül. Láttam ezt a tejszínes változatot is, igen. Én is használtam Boni iskolai vonalzóját. Márványozáshoz nem ragaszkodom, úgyis felszeleteljük. A töltelék viszont isteni finom lett, azon nem fogok semmit sem módosítani!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A töltelék nekem is a régi maradt 🤗. Isteni finom az a töltelék recept. Ugye, jó bele a baracklekvar?

      Törlés
    2. Igen, a dióba baracklekvárt tettem, a mákba meggylekvárt, egy-egy kanállal. Nem érződik, de nagyon finom!

      Köszi még egyszer :))

      Törlés
  5. Gratulálok! :) Első sütésre kiváló! (nekem huszonakárhány év után is kireped...)
    És a mákos nagyon szép lett. Finom is, írod - úgyis az a lényeg.
    A tészta vastagságával is elégedett leszel, ha vékonyabbra nyújtod, nem kell túlcentizni, csak az egyik méret, amit feltekersz, számít.
    rhumel

    (Ez a beigli-sütésed, bevallom, összeszorította a szívem, emlékezve az én első beiglimre. Mindig Anya és anyósom sütött és adott nekünk. Aztán egyszercsak elmentek sorban... A karácsonyi sütések rámmaradtak teljesen, a beiglinek legvégül, évekkel később tudtam csak nekiállni.)

    VálaszTörlés
  6. A mákos baromi jól néz ki felvágva! Én ezeknek a típusú sütiknek (inclusive rétes) mindig csak a töltelékét eszem meg. :-)

    VálaszTörlés
  7. Szerintem tök szépek, és biztos finomak is, egy hős vagy, hogy nekiálltál! (Nekem kifejezetten tetszik, ha kireped.)

    VálaszTörlés
  8. Dédi bejglije mindig ki volt repedve, nekem olyan a rendes beigli. Lila füge videója azt mondja, hogy tilos keleszteni. A másik fontos info: akkor reped szét, ha túl sok a töltelék, 22g töltelékhez 25g tészta kell.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A töltelék nem lehet túl sok.

      Törlés
    2. Szerintem sincs olyan, hogy túl sok töltelék és a repedt bejgli is ugyanolyan finom, mint a nem repedt :) Örülök, hogy bevált a baracklekvár és meggylekvár. (Nekem elsőre nem sikerült olyan finomra a töltelék, pedig a Horváth Ilonából csináltam, ahogy anyukám mondta. Aztán kibökte, hogy ja, még tesz bele lekvárt vagy mézet, meg ezt-azt). Én is úgy tudom, hogy nem kell előre keleszteni a tésztát, hanem már feltekerve kell hideg helyen hagyni, akár egy éjszakát is. Persze most nincs hideg :(

      Törlés
  9. Olyan nincs, h tul sok toltelek 😁 A rendes hazi beigli ki van repedve. Pont. Pont azert, mert roskadozik a finom toltelektol 😍 A te sutid is kivanatos, rusztikus ❤
    Beigli, pogacsa, levelesteszta, mezeskalacs nem szereti a legkeverest. A csaladi sutoszakkornek legalabbis ez a tapasztalata 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyszer tul keson meltoztatott elmaszni a zuram nagybevasarolni - tudta, h az elozmenyek utan kinyirom, ha vmi hianyzik a listarol... Egen-foldon nem talalt a boltban mazsolat... addig olvasgatta az aszalt cuccok zacskoit, mig felfedezte, h a Kalufa mediterran mixeben van mazsola. Eloszor kiakadtam - ma mar massal nem allnek neki dios sutinek. 2 fele mazsola, aszalt ribizli, kandirozott narancshej (meg talan citrom is?..) van benne. Ezt meg elotte earl gray teaban pihentetem, ugy kerul bele a toltelekbe. Mennyei.

      Törlés
    2. Huh ez most jókor! Nem is ismertem ezt a fajta mixüket, hála érte neked, és békés ünnepeket mindenkinek! :)

      Törlés
  10. Tamko, én mint tapasztalt bejglisütő (haha :)) egy problémát látok a bejglidben, hogy vegyél egy rendes kenőbigyót és legközelebb azzal kend le. :)) és csak annyi tojássárgájával kend le, amennyi rámegy, nem annyival, amennyi van. :) ja és a légkeverést sütisütésnél, főleg kelt tésztáknál ne használd, alsó-felsővel szebben sülnek.

    egyébként ez egy bejgli minden kétséget kizáróan, én abszolút gratulálok hozzá, valamint boldog karácsonyt is kívánok nektek sok szeretettel. :)))

    VálaszTörlés
  11. En sosem kelesztem a (mama receptje szerint készített) bejglit, se hidegben, se melegben. Kis vízzel elkevert tojássárgával kenem le, mondjuk márványos nem szokott lenni, de mivel felvágjuk, ez nem elvárás. Elméletileg nem légkeveréssel kellene sütni, de nekem meg csak az van, és abban is megsül. Kirepedni akkor szokott, ha túl nedves a töltelék. Ja és én idén pl. aszalt sárgabarackot tettem a dióba (mazsola helyett). Sztem a tieid is teljesen jók lettek :)))

    VálaszTörlés
  12. Csak azt nem értem, hogy miért kell bele élesztö, ha nem kell keleszteni? Tudja valaki?

    Earl Graybe àztatott mazsola és tàrsai, jòl hangzik😍

    Én làttam màr ki nem repedt hàzi bejglit is, szòval nem törvényszerû.

    Lappa, köszi, nektek is kellemes ünnepeket!!(ahogy mindenki màsnak is, természetesen :))))
    Igen, a célszerszàmot be kell szereznem, tojàssàrgàjàt csökkentenem. Légkeverést megjegyeztem, soha többet bejglinél! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is ezen gondolkodom egy ideje, úgyhogy most már megkérdeztem. Elvileg azért kell bele élesztő, mert alapvetően azért szeretnénk, hogy megkeljen, csak azt nem, hogy túlzottan, mert akkor túl vastag lesz belül a tészta. A hideg helyen is kel valamennyire, a tojás meg jól rászárad az alatt és akkor valahogy jobb lesz a kérge. Meg ha hidegen tesszük be a sütőbe, kisebb eséllyel reped ki, de ez nekem nem logikus.

      Törlés
  13. Szerintem azért repedt ki, mert nagyon kevés helyen lett megszurkálva. Kb 3x ennyi helyen kellett volna, az oldalán is ( ahol kirepedt). Én egy ideje Limara receptje alapján készítem, isteni. Légkeveréses sütőben és nem repedt ki a 6 rúd közül egy sem. De egyébként meg kit zavar, ha kireped? :)

    VálaszTörlés