2020. június 19., péntek

Télapóról júniusban

Mama, a Télapó igazából létezik? – tette fel a keresztkérdést nemrég Boni. (És én még azt hittem, hogy ez a Télapó-ügy csak decemberben aktuális! A Télapó nálunk egész évben téma.)

Hááát, izééé.... én még nem láttam... (próbáltam lavírozni) Te mit gondolsz?! (szegeztem neki azt a kérdést, ami minden szakirodalom szerint a legideálisabb)

De TE mit gondolsz??? (egyértelmű, hogy Boni nem olvas szakirodalmat)

Hát szerintem... nem is tudom... (fogalmam sincs, hogyan kellene kihátrálni ebből a Télapóügyből, ezt az elejétől fogva rosszul csinálom. Hat éves, és nem hülye. Viszont Petra barátnőm gyerekei nyolcéves korukig hittek a Télapóban, és ők sem hülyék. Hm. Mit tegyek.)

Mama, szerintem a Télapó nem létezik! – folytatta meggyőződéssel

Ááá, gondolod? (tudom, hogy most kellene megmondani! Most! A szakirodalom csak nem téved!! Ha rákérdez, az igazat kell mondani! Igen, de mi van, ha csalódott lesz? Most, koronavírus idején? Még olyan pici.)

Igen, mama. (na, tessék, már tudja is. Istenem. Kikövetkeztette. Basszus) Csak azt nem tudom... hogy akkor ki hozza az ajándékokat?! – gondolkodott el hangosan (jajaj. olyan logikusan jár a kis agya. A múltkor azon filózott, hogy milyen nyelven beszél a Télapó.)

Hát nem is tudom.. igan, az ajándékok... ki hozhatja őket... – próbálok időt nyerni

Én tudom! – jelentette ki mosolyogva

Igen? És ki? (nincs mese, itt a vég. A gyerekkor vége!)

– Hát, a HÚSVÉTI NYUSZI, mama!!!

(Jó lett volna, ha ezzel vége is lenne a sztorinak, de nem. Utána azon gondolkodott, hogy hogyan tud a nyuszi mindenhová bemenni stb. Szerencsére azt is állítja, hogy ő egyszer látta a nyuszit. Folyt köv.)

13 megjegyzés:

  1. Volt erről úgy hat-hét éve egy beszélgetésünk :D

    VálaszTörlés
  2. Engem pár hete nagyon meglepett, hogy ez egy folyamat. Mikor megkérdezték, hogy "anya, ugye te vagy a fogtündér?" és bevallottam, azt hittem ezzel le van zárva. De következő héten esett le nekik, hogy akkor a Jézuska is meg a télapó meg a nyúl is. Sőt, még ezek után is hangzottak el olyanok, hogy "de mindegy is, hogy milyen drága a Minecraft Lego, majd azt kérem a Jézuskától".

    VálaszTörlés
  3. :D Ezen nagyot nevettem. Lehet mi csináljuk rosszul, de nálunk nincs ilyen körítés, így nem is magyarázunk semmit. De lehet azért van mert a gyerekek (4 és 1,5 év) nem kérdeztek erről, így nem is beszéltünk róla. Úgy vagyok vele, hogy szerintem a lelkük mélyén tudják, hogy tőlünk jön az ajándék. Húsvéti nyúl meg nem hoz semmit. Valószínűleg az a régi sztori van ennek a hátterében mikor még óvodás voltam és egy ismerősünk beöltözött télapónak. Én mondtam a szüleimnek, hogy ő nem is a télapó hanem xy, erre mindenki lesissegett, és mondták, hogy tegyek úgy a többi gyerek kedvéért, mintha tényleg ő lenne az. Borzasztó becsapottnak éreztem magam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jajj, az oviban én is közöltem anno mindenkivel, hogy ki a Mikulás. Felismertem a karbantartó cipőjét. :-))

      Törlés
    2. Na, emiatt van nekunk betonbiztos sztorink, a Mikulasrol magarol pedig keves a rizsa.

      A lenyeg, h az igazi Mikulast senki nem lathatja, hiszen ez is a varazslat resze. Az emberek persze szeretnek beoltozni mindenfele bena Mikulas-jelmezbe, mint ahogy farsangkor szokas, de az csak a tisztelet resze. Emiatt nekunk johet vasari Mikulas, ovis karbantarto, jelmezes bohoc az utcan, tok mindegy. Hiszen tudja, hogy ok csak emberek beoltozve, akik a Mikulast utanozzak.

      A valodi Mikulas errol szol, amit manapsag mar szinte senki nem ert: csodavaras. Nem kell logikusan megkrealt mese, hiszen nem a logikan mulik, a gyerekek pont addig fognak hinni benne, amig szukseguk van arra, hogy higgyenek a csodaban. Es o hisz abban, hogy van egy Mikulas, aki nem egy piros ruhas, lappfoldi (vagy akarmilyen), manokat dolgoztato, rendszarvason utazo valaki, hanem egy egyszeru csoda, ami megtortenik ejszaka, amig alszunk. Minden mas, amit az emberek keritenek kore, amit az ovistarsaktol hall vagy karacsonyi mesekonyvekben olvas, az pedig csak azert van, mert mindenki szeretne tudni, milyen a Mikulas, ezert kitalalnak mindenfelet, de a valosagra senki nem jon ra.

      Es nalunk nincs virgacs, meg hogy csak a jo gyerekeknek hoz a Mikulas ajandekot. A Mikulas mindenkit szeret. 😊

      Gondolom eppen azzal egyidoben fog ez elmulni nala is, mikor a magikus/mitikus gondolkozast egyre inkabb elnyomja a logikus, es mar teljesen mindegy, mi a tema, a csoda mint olyan, nem lesz szamara megvalosithato. Gyanitom, ez a gyerekeknel kozelnazonos korban tortenik, akarmilyen sztorit ad elo a szulo. Csak nem mindegy, hogy a karbantarto cipoje buktatja le, vagy egyszeruen csak mar kinott a csodak es varazslatok vilagabol. :)

      "Igaz ugyan, hogy ennek a kettős látásnak a képessége az igazán érett, teljes, felnőtti személyiségben is fennmarad, csak éppen fordított irányban működik majd: nem a mitikusból való fokozatos kilépést szolgálja, hanem, ellenkezőleg, lehetővé teszi, hogy a felnőtt időnként újra belépjen a művészet közvetítette kvázi-mitikus, virtuális világba (egy film, egy regény, egy dráma erejéig). De – és ez a gyermekkori mitikus korszak fontosságát jelzi – erre csak azok a teljes személyiségű felnőttek lesznek képesek, akikből nem ölték ki a mitikus látás, mitikus világérzékelés képességét.

      A mitikus és a logikus-fogalmi gondolkodás, mint mondtam, ebben a három-négy évben (kettőtől hat-hét éves korig) folyamatos mozgásban, de lényegében egymás mellett létezik. Közülük a meghatározó azonban mindvégig a mitikus-érzelmi gondolkodás. A gyermek, ahogy nő, egyre inkább hajlandó elfogadni a felnőtt logikus magyarázatait, ezek azonban, hogy úgy mondjam, kívül maradnak világán."

      Törlés
    3. Egyébként abszolút nen rázott meg a karbantartós sztori. Nem tudom, miért. Azt sem tudom, mikortól tudom, hogy anyaapa a Mikulás meg a Jézuska. Valahogy ez olyan természetesen zajlott, semmi konkrét törlésre nem emlékszem, igaz, 80as években nem is volt minden sarkon Mikulás és otthonra sem hívtak a szülők. Egyszerűen éjjel jött és hozta a csomagot, reggelre ott volt. De pl fát mi mindig közösen díszítettuk, nagyon szerettem, és ezt a hagyományt meg is tartottam. A nagy 4 éves, neki a múlt december volt az első, g egyáltalán érdekelte a Mikulás meg a Jézuska meg a csomag, az ajándék. Húsvéti nyúl az nem hoz semmit, nálunk nem szokás, locsolkodas, csokitojas van.

      Törlés
    4. Nem is torvenyszeru, hogy megrazzon. :) Szerintem a legtobb gyereket egyaltalan nem razza meg, mikor rajon ezekre a dolgokra.
      A fat mi is mindog egyutt diszitettuk, most is igy van. Sot, tavaly a nagylagy mar egyedul szerette volna. Olyan lett, mint az okorhugyozas, de nem bantuk. :D
      A fat magat hozza a Jezuska, az a meglepetes, hogy egyszer csak ott all a nappaliban. De a diszites a mi dolgunk.
      A nyuszi nalunk sem hozott semmit idenig, de az oviban mindig keresnek nyuszifeszket, es addog konyorgott, hogy legyen husveti tojaskereses, mig beadtuk a derekunk. (De csak 10 picike caokitojast rejtettunk el szanaszet, a kereses colt neki a lenyeg.) Erdekes, h ennek ellenere megis azt hiszi, hogy a nyuszi tojik a kertbe. :D

      Törlés
    5. Nálunk anyut rázta meg nagyon, amikor rájöttünk... Gyanakodtam és mondtam öcsémnek, hogy maradjunk fent. Jött is anyu, mi úgy tettünk, mintha aludnánk, de utána egyikünknek ki kellett mennie wc-re. Rögtön rájött, hogy végig fent voltunk, nagyon sírt aztán :( Csak emiatt bántuk meg nagyon, hogy fent maradtunk, magunk miatt nem.
      Érdekes egyébként, hogy a gyerekeknek tényleg mennyire nem kell logikus magyarázat. Pedig lehetne, hogy össze vannak zavarodva/lebukunk olyanokon, hogy pl akkor most a Mikulás dec.6-án vagy karácsonykor jön. Még az se kavar be, ha valaki megkérdezi őket, hogy bejelölték-e már a katalógusokban, hogy mit kérnek a Mikulástól karácsonyra. Közlik, hogy a magyar gyerekekhez olyankor a Jézuska jön. Közben viszont tudják, hogy mi vesszük meg az egész család nevében az ajándékokat.
      Mi együtt vesszük és együtt díszítjük fel a fát, de a szüleimhez a Jézuska viszi és az angyalok díszítik :-)
      Húsvétkor ugyanez, még örülnek is, hogy hozzájuk egy aranyos nyuszi jön, a többiekhez meg "csak" harangok.

      Törlés
  4. Nekem megmondta anyum mielőtt iskolába mentem volna, de lelkemre kötötte, hogy a kicsiknek ne mondjam el, mert titok! Nagyon büszke voltam hogy ilyen fontos titkot bíztak rám :D

    VálaszTörlés
  5. Igen, ez tényleg egy folyamat, milyen jól megfogalmaztad! Tegnap este azt kérte tőlem, hogy nézzem már meg az interneten, létezik-e a Télapó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az enyém 7 éves, és simán hisz benne. Mondjuk már annyi finomítás volt, hogy én adom a Jézuskának a pénzt az ajándékokra. :)) Megkérdezte hogyan,, mondtam, hogy átutalom. :)))
      Szerintem olyan jó, amíg ezekben hisznek.

      Törlés
    2. hú, Tamko, és ez alól hogy tudtál kibújni? :D

      Törlés
    3. Végül nem került rá sor, siettünk, elnapoltuk, azóta nem kérdezte. Majd azt mondom neki, hogy az INTERNETEN MINDENFÉLE HÜLYESÉG IS FENT VAN :D

      Törlés