2020. május 4., hétfő

Korrajz (sör, bor, szivar és pipa)


Kitaláljátok, melyik könyvből idézek?


„...beült a restibe a piros terítős asztalok közé, és kért egy korsó fehér habos, jéghideg sört.”

„Két deci vöröset, icipici szódával! Hitelbe… – tette hozzá.”

„...szivart vett elő, megropogtatta, meggyújtotta, majd pöfékelve szívni kezdte.”

.
.
.
.
.

Elárolum, hogy az egyik szereplőt Slukk Ödönnek hívják.
.
.
.
.
.


És hogy gyerekekhez szól!
.
.
.
.
.
Na jó, elárulom: Csukás István: Mirr-Murr, a kandúr c. meséjében szerepelnek ezek a mondatok. Meglepően liberálisan, szinte kedvet csinálva írt az alkoholról, meg a Piros Ló nevű talponállóról 1969-ben!

A könyvet már befejeztük, és elővettük gyerekkorom kedvenc olvasmányát, a Rémusz bácsi meséit (19. század vége!), amelyben az öreg néger „szivarra gyújtott, és vastag, kék füstöt eregetve” mesélt mesét a mesebéli kisfiúnak (amúgy nagyon aranyos mesék).

Boninak nem kellett ezek után kétszer mondani: kartonpapírból szivart vágott ki magának, amit a lakásban járva-kelve elemlámpával gyújt meg. Mindig megállapítom, hogy mennyire igaz, hogy a gyerekek utánozva tanulnak – Boni is olyan, mint a szivacs! Egyszer lefekvés előtt nagyot sóhajtott, és azt mondta: „Mama... HOLNAP IS FOGOK SZIVAROZNI!”

26 megjegyzés:

  1. Magyarorszagon nincsen olyan pejorativ ertelme a neger szonak, mint kulfoldon. Egyszer megprobaltam leforditani a negercsok szot a paromnak, es keptelen volt elfogadni, amig peldaul nekem ez a mai napig OK. Persze, elfogadom es megertem hogy ez banthat embereket, es hasznalom a PC kifejezeseket ha kell, de ez a szo nem volt pejorativ nalunk. Inkabb egzotikus, nem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Szerintem az, hogy a néger szó pejoratív, vagy nem, az az utóbbi kb 20-30 évben változott meg, nem feltétlenül csak Magyarországon. Legalábbis egy német néni ugyanazt mondta nekem, mint a szüleim, hogy képtelen megérteni, hogy lett egy számukra teljesen normális szó ennyire pejoratív. Küzdök is eleget a szüleimmel, mert itt nálunk sok a fekete és ők simán használják ezt a szót bárhol. Pedig nem akarnak rosszat.

      Törlés
    3. Nekem nagyon bántja a fülem a néger, de lehet, hogy ez a két év Amerika hatása...

      Törlés
    4. Nekem is nagyon bántja, pont Amerika óta, de az idősekből sajnos tényleg nehéz kinevelni :(

      Törlés
    5. Nekem is bántja, pedig mindig Magyarországon éltem.

      Törlés
    6. 1969-ben még le lehetett írni egy gyerekkönyvben, hogy "néger", meg lehetett azt sugallni, hogy bagózni és inni menő - ma már ezt egy normális könyvkiadó egy kortárs műben nem engedné át (de hozzatok példát, ha van!)

      Törlés
    7. (Bori: Mit mondott az óvónő??)

      Törlés
    8. "de az idősekből sajnos tényleg nehéz kinevelni"
      A gyerekkorunk a néger jazzről és a cigányzenéről, a cigánypecsenyéről és a néger plasztik babánk öltöztetéséről szólt, nagy számban néger énekesek voltak a toplisták élén élén már akkor is, négercsókot majszoltunk ballagás után és négerbarnára sültünk a strandokon és négerkockát kértünk a cukiban, kicsit fájó ez a kinevelés kifejezés, nem vénnek való vidék?

      Törlés
    9. Lehet, hogy tényleg nem lehet azt elvárni, hogy bárki érzékenyen figyelemmel kísérje a nyelv változásait, és érezze, ha valami már nem korrekt. De erre való az értelmező szótár! Betettem az ide vonatkozó szócikket, ahol fehéren-feketén olvasható: a NÉGER szó ma már pejoratív.

      Használja ki-ki saját lelkiismeretének, gusztusának, civilizáltságának mértékével... (én speckó a cigánypecsenyét és négercsókot simán mondom)

      Törlés
    10. Névtelen, ne haragudj, nem akartalak megbántani. Alapvetően megértem, hogy az idősebbeknek már nehezebb követni a nyelv változásait és elfogadni, ha egy szó, ami normális volt, hirtelen pejoratívvá válik, akár észrevétlenül. Akkor nem általánosságban mondom, hanem maradok a szüleim példájánál. Ők sokat vannak nálunk itt, Párizs mellett, ahol rengeteg a fekete. Belőlük igenis szeretném kinevelni, vagy legalábbis megértetni velük, hogy vannak helyek, ahol jobb nem használni ezt a szót. A saját érdekükben, mert itt reális esély van arra, hogy meglincselik öket miatta, függetlenül attól, hogy nem úgy értették. És mi egy nagyon jó környéken lakunk.

      Egyébként a cigánypecsenye és négercsók szavakat én is használom, de utóbbit csak Magyarországon vagy itthon (ha nem hallják a szomszédok 🙂)

      (Tamko: semmit se tudok kiszedni belőle :( Azt írta tegnap mindenkinek, hogy este jön az info, addig senki se kérdezzen. Az info tőle nem jött, csak a kicsiétől, az alapján ő nem megy. A nagyétól mégis kérdeztem reggel, de semmi válasz, pedig holnapig kell visszaküldeni a kérdőívet, amit ő még át se küldött)

      Törlés
    11. Semmi baj, igyekszem én is civilizáltan viselkedni és követni a trendeket, ami jön az megy is, de a kinevelés esett rosszul, mint valami átnevelő táborban. Hát nekem is van kongói orvos szomszédom, de ő csak jót nevetne valószínűleg, mivel nálam is idősebb, itt nőtt fel, ez ugye teljesen más helyzet. Másrészt a cigány-roma "átneveléssel" is bajban vagyok, mert a teknővájó, a zenész, a lovasember és a lóvásár, a rézműves még jelen volt a hétköznapjainkban vidéken. A szüleidet egy ilyen közegben én is félteném amúgy :)

      Törlés
    12. Na igen, az átnevelés megint más szerintem, de itt is gondolom, számít, ki hogy használja a nyelvet. Én a kinevelést nem éreztem olyan erősnek, de persze megértem, ha kiderül, hogy valakit mégis bánt. Tényleg sajnálom.

      Igen, otthon megint más. Itt, ha beszélünk, azt az egy szót hallják ki egy ismeretlen nyelvből, hiába pl csak egy édességről beszélünk. Vannak egyébként olyan szavak, amiknél nekem fel se tűnik, mit hallhatnak. Pl amikor az uszodában egy arab nő felkapta a fejét arra, amikor azt mondtam a lányomnak, hogy burkolózzon bele a törölközőbe 🙂

      Törlés
    13. Bori, nem csodálom, szerintem még az ovónők sem tudnak semmit. HOgyan fogják tudni betarttatni a higiéniai előírásokat? Egy méter a gyerekek között, kötelező haladási irány a folyosókon, játékok fertőtlenítése, szülői tumultus elkerülése...pff...

      Törlés
    14. Igen, ma beszéltem a kicsi óvónőjével, mondta, hogy fogalmuk sincs, ezt hogy fogják megoldani. Mondjuk ő nem megy vissza, mert idősebb és van valami alapbetegsége is. A nagy óvónője még mindig el se küldte a kérdőívet, ott úgy néz ki, valami nincs rendben, most már fel akarja hívni a kicsié.
      Mindenesetre ő azt mondta, hogy szerinte is fontos lenne a nagyobbnak, hogy visszamenjen. Májusban nem fog beleférni, az biztos, mert az egész iskolából (150 fő kb) csak 8-an mehetnek vissza és ők is csak máj.18-tól. Ők az orvosok, ápolók, rendőrök, tűzoltók, tanárok gyerekei lesznek. Szóval talán júniustól, ami nekem amúgy is szimpatikusabb, mint a május. Azt mondja, beszél az igazgatónővel, hogy akkor vegyék majd előre az ilyen gyerekeket.

      Törlés
    15. Tamko, képzeld, tényleg történt valami a nagy óvónőjével. A kicsié ugye fel akarta hívni, hogy hova tűnt. Utána a kicsié is eltűnt pár órára olyankor, amikor amúgy nagyon szokott pörögni. Most meg ő küldte el a kérdőívet a nagy egész osztályának és az iskola emailcímére kell visszaküldeni. Amikor meg írtam, hogy remélem, nincs nagy gond, mert ez egész nap nyugtalanított,azt válaszolta, hogy átadja neki. Még ez hiányzott mindenkinek :(

      Törlés
    16. Te jo ég, mi lehet?? (Ilyenkor nem jo arra gondolni, hogy “lehet hogy csak beteg”....)

      Mi ma kaptunk egy nagyon negativ hangvételu koremailt, amiben az igazgatono kvazi mindenkit le akart beszelni arrol, hogy visszavigye a gyerekét. Azzal zárta, hogy “a gyerekeknek nagyobb mozgasi szabadságuk van most otthon, bezárva, mint amilyen az iskolaban lesz”

      😳

      Törlés
    17. Szerintem is borzalmas lesz ott nekik. A lányomnak majd elvileg egész nap az asztalánál kellene ülni, arra még a nála sokkal nyugodtabbak se képesek. De nincs más választás :(
      Viszont szerintem a gyakorlatban ez nem így lesz, nem fogják tudni megoldani. Múltkor láttuk, hogy az orvosok és ápolók gyerekei kint játszottak nagyjából normálisan, pedig biztos voltak ilyesmi szabályok akkor is, amikor tombolt a járvány.

      Kíváncsi vagyok, mi van az óvónővel. Valami hirtelen történt, mert 4-kor írta, hogy este küldi, aztán nem küldte...

      Törlés
  2. egyik kedvenc könyvem volt gyerek(?)koromban :) szerintem a felét nem is értettem, például az se biztos, hogy összeállt, hogy Téglagyári Megálló... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, az annyira jó :)))

      Törlés
    2. Ismeritek a Sicc-et Kálmán Jenőtől? Az jutott eszembe erről a témáról, kb ez a korszak.
      De még a Mazsola és Tádé-ban is ott van a szivarról éneklő varjú bácsi :)

      A Mirr Murr nekem is nagy kedvencem volt gyerekkoromban. Próbálkoztam vele a lányoknál is, de még nem győzte meg őket :(

      Törlés
    3. Nem ismerem se a Sicc-et, se a Varjú bácsi dalát :)) meg fogom nézni!

      A Mirr-Murr tényleg nehéz ilyen szempontból, én csodálkozom is h Boni végighallgatta, ráadásul Kindle-ről olvastam neki, még képek sem voltak hozzá.

      Törlés
    4. Nem tudom, melyik részben volt. A többiek nem is emlékeznek rá, úgyhogy kicsit elbizonytalanodtam :( Majd megírom, ha megtaláltam.

      Igen, a Mirr Murr nálunk biztosan korai, főleg a kicsinek. És sajnos a nagynak is most olyan korszaka van, hogy nem hallgat olyan szívesen mesét :( Pedig alapvetően nagyon szereti a könyveket.

      Törlés
    5. a Siccet salátára olvastuk, először a szüleim olvasták nekem, aztán már én magamnak :))) sajnos semmire, de semmire nem emlékszem belőre, csak arra, hogy nagyon szerettem.

      Törlés
  3. Szerintem inkább az a szomorú, hogy azzal, hogy nem használják a pejoratívvá vált szót, sokan szt gondolják mindent megtettek a diszkrimináció vagya rasszizmus ellen.
    Persze tudom, hogy a szókészlet meghatározza a gondolkodást, de valahogy pont a kisebbségek esetében ezt nem látom megvalósulni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mélyen egyetértek, a fenti "névtelen" vagyok.

      Törlés