2020. április 10., péntek

A franciaországi helyzet (2.)

A jelenlegi 22-es csapdája: az embereket akkor lehet majd kiengedni, ha a görbe laposodik, azaz egyre kevesebb lesz a megbetegedés; ha viszont a görbe ellaposodik és lecsökken a megbetegedések száma (nagyon közel vagyunk hozzá) és ennek örömére kiengedik a népet, a görbe azonnal megemelkedik és tele lesznek a kórházak.

Ennek a paradoxonnak a feloldására több tényezőt is vizsgálnak. Nagyon sokat beszélnek a szerológiai vizsgálatokról, állítólag pár héten belül lesz használható teszt, és akkor a lakosság egy részét (mekkorát?) szűrni lehetne, hogy lépett-e már kapcsolatba az új koronavírussal. Ha igen, nagy eséllyel immunis, vagy legalábbis nem lesz még egyszer olyan nagyon beteg tőle. Becslések szerint most a franciák 3%-a lehet pozitív – borzasztóan kevés!

A teszt alapján lehetne több lépcsőben kiengedni az embereket, a veszélyeztetetteket a leghosszabb ideig otthon tartva. Ekkor nálunk fönnálhat egy olyan helyzet, hogy Bonit nem tudná ki iskolába kísérni, hiszen a rizikócsoportnak otthon kell csücsülnie... Már a magántanulást vizionáljuk (bár soha nem voltam híve).

Szó van arról is, hogy maszkot kellene viselni házon kívül, de mivel nincs elég maszk, ez csak munkahipotézis. Vizsgálnak továbbá egy mobiltelefonos alkalmazást, amely, ha elég sokan telepítenék (nem lenne kötelező), és feltéve, hogy mindenhová mobillal megy az ember, értesítést küldene, ha az illető koronavírusos személlyel érintkezett. Azaz, a franciákat most nem csupán mozgásukban korlátozzák, de szó van arról is, hogy az emberek fél arcát el kell takarni (ennek elkerülése volt az egyik fő érv amellett, hogy tilos legyen az egész arcot eltakaró női muszlim viselet) és mobilon nyomon követhető legyen bárki.

12 megjegyzés:

  1. A szerológiát támogatnám én is...legalábbis itt már egyre többet mantrázzuk, hogy már átestünk rajta :D a mobilos módszer sem rossz...de az, hogy nem lehet a gyerekeket leadni és dolgozni menni a legszörnyűbb gazdasági vonzata a járványnak (focimeccsek és színházak nélkül elvagyok). Én az ovikat előbb inďítanám el, mivel egy 3-6 évest inkább kell őrizni otthon mint egy 10-12 évest. Tudom, ez rajtatok most nem segít, de ez is már előrelépés lenne szerintem. A maszkviselés engem elborzaszt :( sajnálnám ha ez lenne a kötelező az egész világon

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valójában nagyon kevesen estek még át rajta. Volt egy német vizsgálat, ahol leszűrtek egy olyan települést, ami gócpont volt Németországban, és PCR és ellenanyag tesztekkel is, és összességében arra jutottak, hogy a lakosság 15%-a fertőzödhetett meg. Érted. Egy gócpontban. Ez nagyon kevés.
      Plusz jelenlegi feltételezések szerint az immunitás nem tart örökké, most azt feltételezik átlag 18 hónapig tart.
      Másik.
      Te mernéd elengedni a gyereked oviba, suliba, akár busszal (az enyémek pl. úgy jártak...), miközben nincs terápia, oltás és még sok a fertőzött? Hát én nem lennék nagyon nyugodt. Egy 1000 fős iskola semmivel sem jobb, mint egy színház...
      Amúgy itt nálunk legalábbis van ügyeletes óvoda, ahová azok leadhatjájk a gyerekeket, akik nem tudják megoldani, plusz egy ovi ki lett jelölve az egészségügyi dolgozók gyerekeinek (ami pont a kórház mellett van). Egy csoportban max. 5 gyerek lehet, és váltogatják az ügyeletes ovikat, hogy tudjanak fertőtleníteni, plusz az óvó nénik full védőfelszerelésben vannak. Nem látom át, hogy ebből hogyan lehet majd teljes óvoda nyitás.
      De fogalmam sincsen mi a megoldás amúgy.

      Törlés
  2. Az a legnehezebb ebben az egész helyzetben, hogy vakon repülünk. Fogalmunk sincs róla, hogyan terjed ez a vírus, mennyi ideig él meg és min. Én legutóbb azt próbáltam megtudni, ha rendelek valamit, akkor mennyi ideig ne bontsam ki a csomagot. Találtam 3 óra és akár több nap között mindent. Ilyen helyzetben jó döntést hozni kb lehetetlen. Nekem semmi gondom a maszk viseléssel, ha az laposítja a görbét. Sokkal jobban aggódom az elszegényedő, munkanélküli tömegek miatt, itt több százezer munkanélküli lesz pillanatokon belül csak Magyarországon. Én az IT szektorban dolgozom, 1 hónapja milliós fizetésekkel könyörögtünk a fejlesztőknek, most ők jönnek hozzánk munkát keresve. Olaszországban megnőtt az élelmiszerboltokból fizetés nélkül távozók aránya. Nagyon sok fiatal átesik a betegségen, nem tudjuk, hogy náluk lesz-e élethosszig tartó krónikus betegség a maradványa. Az biztos, hogy a világnak, ahogyan eddig ismertük vége. Lesz helyette valami más, és a válság mélységét az fogja meghatározni, hogyan tudunk alkalmazkodni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ez a legnagyobb baj, hogy nagyon keveset tudunk. Pl. két hasonló kondíciójú 50-es pasi közül az egyik miért kerül intenzívre, míg a másik pár nap alatt tök jól van.
      Számomra az is aggasztó, hogy 4 hónap alatt nem sikerült találni olyan, már létező gyógyszert, ami esetleg hatékonyan segít.

      Törlés
    2. Azon ne csodálkozz, J 10 évig dolgozott a legnagyobb európai gogyszergyarnal kontrollerként, egy ilyen fejlesztés minimum másfél év. Most mindenki azon dolgozik, hogy a már meglévő, engedélyezett vakcinákat teszteli, hogy mi lehet hatékony.

      Törlés
    3. félreértettél.
      Nem új fejlesztésben gondolkodom, hanem a már meglevő, más betegségek kezelésére már engedélyezett, tehát bevizsgált gyógyszerek között semmi nincsen, ami segít?

      Törlés
    4. Fro-ban sok szó esik a már meglévő gyógyszerek motani felhasználásáról is. Akartam erről is írni a posztban, csak egyrészt siettem, másrészt kicsit fura nekem, hogy itt (Fro) különböző fórumokon akarják eldönteni laikusok, hogy az a bizonyos orvos azzal a bizonyos gyógymóddal most kamu-e vagy sem, hírnevet akar-e szerezni magának vagy sem.

      És beszéltem a reumatológusommal is, aki elmesélte, hogy ő is egy régebbi (izületi reumára kifejlesztett) terápiát tesztel.

      Szóval ilyenekről is bőven esik szó itt, igen!

      Törlés
  3. Bobe, itt egy cikk erről, de a Szlávik nevű infektológus egyenesen azt mondta, h a terápiában már most bevetnek HIV és malária ellenes szereket, mondjuk erre eléggé felvontam a szemöldököm (a cikkben még csak tesztelés alatt vannak ezek):

    http://pharmaonline.hu/gyogyszeripar/cikk/koronavirus__tobb_mint_80_klinikai_vizsgalatot_kezdtek_kinaban

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudom, hogy ezekkel próbálkoztak, de egyik sem volt igazán hatásos tudtommal.

      Törlés
    2. hat ezt nem tudom, én úgy értelmezem, h ezek is kísérleti szakaszban vannak, gondolom nem úgy működik, h adják, ami hirtelen eszükbe jut.

      Törlés
  4. És közben Kína újra a "régi"...az emberek mehetnek össze-vissza, én emiatt (is) vagyok optimistább.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...és várják a második hullámot és kérnek mindenkit, h ne nagyon menjen sehovà.

      Törlés