2020. február 9., vasárnap

Mi, kapitalisták (meg az Anna és a Balázs)

Papíron olyan egyértelmű és könnyen kivitelezhetőnek tűnő volt a tervünk: veszünk egy lakást Budapesten és kiadjuk. Így a befektetett pénzünk valamennyire kamatozik (talán többet is, mint a bankban) és Boninak lesz egy saját kis lakása egyetemista korában. Több mint húsz éve bérelek (bérelünk) lakásokat különböző városokban, igazán nem lehet nagy kunszt a kiadás sem!

Aztán a valóságban nem így van, mert megjelent egy pár, Anna és Balázs, aki, mint mondják, szeretnék kibérelni a lakáskát. Amint név (nevek) kapcsolódnak a „kiadás” fogalomhoz, tökre megváltozik minden. Te jó ég, mi leszünk a kemény háziurak, akik bizonyos dolgokat megtilthatnak egy (lehet hogy nagyon szimpi) párnak, másokat meg kötelezővé tehetnek nekik! A mi lakásunkban fognak valakik élni, tanulni, szeretni, szeretkezni, veszekedni, kibékülni, vendégeket hívni stb., stb.! És átküldték a fizetési kimutatásaikat, nekem, egy tök vadidegennek! Úgy érzem magam, mint valami intézmény, szervezet, akikhez papírokat kell benyújtani, aki ez alapján kedvező vagy kedvezőtlen döntést hoz, hatást gyakorolva ezáltal két ember életére.

És egyezkedni kell – ők ezt meg ezt kérik (pontokba szedve), nekünk meg diplomatikusnak kell lennünk, udvariasan érdekérvényesítenünk, el kell találni azt a hangnemet, ami határozott, de kedves. Egyszerre kell jóhiszeműnek és bizalommal telinek lennünk, ugyanakkor kőkeményen, mindent szerződésbe kell foglalnunk. Nem is olyan könnyű ezen az oldalon állni!

És mi van, ha tönkreteszik, lelakják, zavarják a szomszédokat, ki sem költöznek? Minden főbérlő rémálma. De hát annak tudatával vágtunk bele, hogy ez is benne van a pakliban. Kockázat nélkül nincs nyereség stb. – ismerjük az elméletet.

Gondolom majd beletanulunk. Az adminisztrációba is, meg az érzésbe is, hogy tehetős tulajdonosok vagyunk, akik bérbe adnak (amúgy egy kicsit még irigylem is őket – én is úgy szeretnék ott lakni egy picit!). Ahhoz hasonlít az érzés, amikor 10 éve megvettem az első (és azóta is első) kocsimat: átutaltam azt a rengeteg pénzt, elhoztam a kocsit a márkakereskedőtől és leparkoltam a ház előtt. És napokig nem tértem magamhoz, hogy az a csomó pénzt most védtelenül ott hever kint az utcán.

23 megjegyzés:

  1. Mielőtt kiadtam a lakásom én is rengeteg rémsztorit hallottam, botrányos bérlők, stb, de mióta ki van adva, eddig csak jó tapasztalataim voltak. Mondjuk brutál előszűrést csináltam.. viszont ez a fizetési kimutatás nekem új, még nem hallottam róla. Szokás ilyet elkérni?

    VálaszTörlés
  2. az első kocsimnál pont ugyanezt éreztem: atyaég! egymillió forintot hagyok szanaszét ebek harmincadjára egy forgalmas budapesti úton???

    VálaszTörlés
  3. Franciaországban ez alap, itt vaskos dossziét kell benyújtani, munkáltatói igazolásokkal (bizonyos helyeken ajánlást is kérnek!!). A férjem, aki csak ezt a francia (meg belga, luxemburgi) módit ismeri, ugyanígy szeretné csinálni ezt Mo-on is - ez amúgy folyamatos probléma otthon (nyugati szokások vs. magyar virtus). Nem tudom amúgy, hogyan lehetne jobban szűrni - kinézet, szimpátia alapján? Rossz emberismerő vagyok!!

    Martine: aztán elég gyorsan hozzászokik az érzéshez az ember, nem? :))) (igaz, hogy az autó értéke is csökken..)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. haha, csak azért kérdem, mert nálam már azon is hőbörögtek páran, hogy nem válaszolok egyből az üzeneteikre. érted, írnak kb 150en a hírdetésre (!!) és két óra múlva már elégedetlenkedés van, közben én kb 1 hétig toltam utána az előszűrést.. itthon sztem sokan még azt gondolják, hogy ez gyorsasági alapon megy. úgyhogy értem a papírokat, és tök jó ha találtatok olyat aki szimpi is meg minden feltételnek megfelel :)

      Törlés
  4. Közjegyzöi okirat,ES befogado nyilatkozat,különben csak perrel tudod kirakni.

    VálaszTörlés
  5. Anno mi az átlag piaci ár alsó harmadáért hirdettünk. Innentől özönlöttek a reménybeli bérlők. FB profil, helyesírás, szimpátia alapján előszűrtünk, 6 jelentkezővel lett végül személyes megbeszélés is.
    És ahogy előttem írták: közjegyző plusz befogadói nyilatkozat alap.

    VálaszTörlés
  6. Bonit Mo-ra szeretnetek egyetemre kuldeni (es abban a lakasban lakna), vagy pedig a haszonbol vennetek neki masik lakast?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Öööööö... mi nem fogunk egy felnőtt embert sehova sem "küldeni", legalábbis remélem :)))) majd megy saját maga, ha akar. És ha Bp-re menne (eddig nagyon szereti) akkor lenne hol laknia. Ennyi ;-)

      (a haszonból még egy garázst sem tudnánk venni :))

      Törlés
    2. Anno en is ugy gondoltam, hogyha felnonek a gyerekek, majd mehetnek Mo-ra egyetemre Aztan a nagyobb mara felnott, iden 18. Szereti Magyarorszagot, de kijelentette nem akar odajarni egyetemre. Hiaba a lakasok illetve akkor meg ugy tunt lehetetlen bejutni Angliaban az ohajtott szakra. (orvosi- regenyt tudnenk irni mennyire durva itt, 6-12x tuljelentkezes) Most ott tartunk, hogy sikerult bekerulnie egy remek egyetemre ami raadasul az orszag egy olcsobb reszen van. Ugyhogy most eladjuk a bp-i lakast, hogy vegyunk neki egyet oda ahol tanulni fog. Ennyit az en szep regi elkepzeleseimrol, bar nem panaszkodom. Amikor a lakast vettuk kozeleben nem volt az angol lakasaraknak.

      Törlés
    3. Fro-ban is borzaszro nehéz bejutni az orvosira, film is készult arrol, h milyen kegyetlen a felvételi. Ugyanakkor nincs eleg hàziorvos, szemész stb. Nagyon béna a rendszer.

      Es a kisebbik gyerekednek van kedve Mo-on tovabbtanulni?

      Törlés
    4. En sem "kuldenem" oket sehova, csak mivel a mondatban tenykent szerepelt, hogy Boninak lesz egy kis lakasa egyetemista koraban, olyan fura erzesem volt, hogy bennetek ez mar le van zsirozva. :) En meg abban se vagyok biztos, hogy egyaltalan mennek-e egyetemre, nemhogy lakast vennek nekik erre keszulve. :)
      Szoval elnezest, ha felertettem, csak a megfogalmazas miatt tenyleg olyan erzete volt, mintha "kuldenetek" majd.

      Törlés
    5. Mondjuk havi - hasamra utok - 150-200 ezres megtakaritasbol 10 even at, azert mar lehet kis lakast venni. Vagy egy kurva draga garazst. :DDD

      Törlés
    6. Ilyenkor mindig elcsodálkozom, vajon milyen képet nyújtanak rólam ezek a heti két bejegyzések :)))

      A nyereségből még lejön az adó, a felújítási költségek, az ingatlanos és a közjegyző díja és a mi biztosításunk. Plusz nem is biztos, hogy sikerül minden hónapban kiadni; már 2 hónapja áll üresen. De ha ezeket a költségeket nem is számítom, nekem 21 millio ft-ra jön ki. Belekalkulálva az inflációt és a forint-euró árfolyamot, ez egy csinos kis londoni garázsra lesz elég :))))))

      Törlés
    7. Ne aggodj, biztos lehetsz benne, hogy a valosagtol teljesen eltero kepet. 🤣🤣🤣

      Ilyenkor (mostani ingatlanarakat latva) osszefacsarodik a szivem, hogy a kis lakaskamat annak idejen 11 millioert vettuk, 3-ert ujitottuk fel, 12-ert adtam el. Ma mar messze 20 felett erne. A ferjem lakasa, amit 17-ert adtunk el, tobb mint 30 lenne. Jajj. Nem, nem gondolok ra.

      Törlés
  7. Kozjegyzoi okiratatba foglalt egyoldalu kotelezettsegvallalo nyilatkozat a berlotol a lakas kiuritesere. Azaz kikoltozesi nyilatkozatot kerjetek.

    VálaszTörlés
  8. Én keverem a két rendszert, egyrészt van mindig közjegyzői okiratba foglalt kiköltözési nyilatkozat (ez plusz védelem a tulajnak Mo-n, ilyen pl.nincs Oo-ban), én állom a költségét, de anélkül nem költözhet be senki (két közeli ismerősnek van rémtörténete, amit "élőben" követtem. Sztem arányaiban kevés a becstelen ember, de ha pont abból a kevésből jut neked vki, az nagy gond, pláne, hogy 1000 km-ről kell intézkedni). Másrészt a jelentkezőktől bekérem a munkáltatói igazolást, a fizetési kimutatást. Ezen csodálkozni szoktak, de ez meg Oo-ban van így, és mégiscsak valami plusz infót ad a tulajnak a bérlő költési lehetőségeiről. Aki viszont már az elején kifogásol, visszaszól, követelődzik, az sajnos kiesik a lehetséges bérlőjelöltek közül. Ez egy üzlet: én egy jó minőségű lakást adok ki neki, korrekt főbérlővel, aki nem fog a nyakukra járni, cserébe elvárom, hogy korrektek és együttműködőek legyenek. Aztán persze sosem lehet semmit kizárni, innentől csak bízni lehet a jószerencsében.
    Orvosok: Franciaország (nem egyedül egyébként) ezt eléggé benézte annak idején, mivel drágának találta a képzést, csökkentette a volumenét. Rá pár évtizedre hatalmas orvoshiánnyal küszködik (miközben öregszik a lakosság), ezért esetleg rosszabb tárgyi feltételek között képződött orvosokat kell importálnia (Kelet- Európából). A nyugati országok egyébként is versengenek a kiképzett orvosokért, és fizetésileg nem feltétlen a legjobb Fr.o-ba menni, ha az ember nekiindul. Egyébként a diák szempontjából magát a képzést érdemes az olcsóbb keleten végezni, mivel az EU-s szabályozás szerint ma már teljesen egyenértékű a képzések tartalma és a diploma minden EU-s tagországban, azaz ugyanúgy mehet a friss orvos bárhova nyugatra dolgozni, mintha ott végezte volna az egyetemet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Figyi, és te hogy állsz a biztosítással? Mi el vagyunk képedve, mennyire máshogy működik ez, mint Fro-ban. Te pl. kérsz a bérlőidtől felelősségbiztosítást?!

      A biztosítóm azt állítja, hogy az én saját felelősségbiztosításom (amit a lakásra kötöttünk, miután megvettük) érvényes lesz a bérlőkre is. Ez itt Fro-ban KIZÁRT. Itt bérlőként köteles az ember felelősségbiztosítást kötni, mert ha az ő hibájából leég a ház, másnak a biztosítója nem fog fizetni.

      (plusz: itt nincs felső határa a felelősségbiztosításnak, otthon 26 millió Ft!!)

      Törlés
    2. Itt a lakasra kotod a biztositast, nem szemelyhez kotodik. Ha leeg a haz, akar a sajat, akar az alberlod hibajabol, fizetnek es kesz.
      Alberlo nem is kothet biztositast a lakasra, mert jogilag semmi koze hozza. Ahol mi laktunk utoljara alberletben, ott a tulaj volt koteles biztositast kotni a hazra,ert ha o nem teszi, akkor nem lett volna egyaltalan biztositas rajta.

      Törlés
    3. Hogyne köthetnének biztosítást a bérlők. Mi pl. a szerződésbe is beleírjuk, hogy kötelesek lesznek felelősségbiztosítást kötni.

      Törlés
    4. Ez nem az en napom. Valamiert lakasbiztositas volt a fejemben.

      Törlés
    5. Na pont a biztosításra nem gondoltam (vagy mondjam úgy, ezen még nem aggódtam :). Olaszországban sem kérnek (pedig kb. mindent kérnek, amit lehet, ha jó lakást akarsz bérelni). Illetve, Olaszországban tőlünk egy banki biztosítást kértek kaució helyett, de ez a nemfizetés esetén védi a bérbeadót, nem a károk esetén.
      Otthon nekem van a lakásra biztosításom, és amikor először kiadtam, be is mentem a biztosítóhoz, megkérdezni, hogy ha bérló lakik benne, kell-e kiegészítést fizetnem, hogy érvényes legyen, de az mondták, hogy nem. A lakásbiztosítás ugyanúgy érvényes (ugyanazokra a dolgokra), mintha én laknék benne.

      Törlés
    6. Nagyon köszi. Itt úgy van, hogy a gyereket el sem küldhetem az iskolába, ha nincs érvényes biztosítása!! (év elején igazolni kell)

      Törlés