2019. február 26., kedd

Az anyámról szuperlatívuszokban

A mamán egyszerűen zseniálisan, kreatívan, újító szellemben, ugyanakkor a hagyományokat tiszteletben tartva, az erőforrások okos mérleglésével, változatosan, a legújabb egészségügyi ajánlásokkal összhangban és az adott időkeretet figyelembe véve, baromi JÓL FŐZ. Istenien. Én, aki nem szeretem kiadni a gyeplőt a kezemből (kajaügyben pláne) simán rábízom az egész konyha vezetését, amikor nálunk van. Imád főzni, lelkesen veti bele magát a teendőkbe. Hamar leveszi, hogy kinek mi ízlik, személyre szabottan kreál, javasol, kezdeményez, készít, újrahasznosít. Kimerítő listát ír, mindent felhasznál, a hűtőben lapuló legutolsó vánnyadt citromból is készül valami mennyei. Fúziós konyhát visz; a magyar gasztronómiai hagyományok mellett jelen vannak főztjében indiai, albán és francia elemek. Szívesen beszél a főzésről. (Pontosabban: a főzésről beszél szívesen.)

Mindez azért fura, mert a fent felsorolt szuperlatívuszok egyáltalán nem jellemzőek a mamámra az élet más területein. Kezdeményező készség, kreativitás, nyitottság, mások érzékeny megfigyelése, abból konklúzió levonása, érdeklődés, lelkesedés, újítás, remek időérzék, jó ízlés, kivételes intelligencia, a korral való haladás - ez minden, csak nem a mamám... kivéve, ami a konyhaművészetet illeti (mert ez az!).

Úgy örülök, hogy megtaláltam a mamámban mindazokat a tulajdonságokat, amelyeket mindig is kerestem (és hiányoltam) benne. Még ha egy ilyen picike helyen is, mint a konyha.

9 megjegyzés:

  1. Olyan jó volt ezt olvasni! szuper!

    VálaszTörlés
  2. Micsoda szerencséd van! Én mindig arra vágytam, hogy valaki levegye roóam pont a konyha gondját!... Ezen a területen nem sok kreativitás szorult belém...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem mondod! Pedig aki Tarte Tatin-t tud sütni, abban is ott van a zseni szikrája... :)))

      Törlés
    2. Mondjuk a desszertek területén még csak megállom a helyem, de ahogy a mamádat leírod az első bekezdésben, hát az kivívta csodàlatomat! (bennem semmi kezdeményező készség, fantázia ezen a téren...)

      Törlés
  3. Szerintem másoknak főzni, külön figyelve egyenként személyre szólóan - ahogy írod -, a szeretet megnyilvánulásának legmagasabb foka. Felül ír minden más hiányosságot.
    Nagyon jó volt olvasni a mai írásod.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hannibal Lecter is zsenialis szakacs volt, szoval a "felulir minden mas hianyossagot" reszben azert en ketelkedem.

      Törlés
  4. Mindenki másban tud kiteljesedni. Nagyon jó - és mindenki számára kellemes! - hogy anyukádnak ez a konyha. Kicsit a nagymamám jutott eszembe: őtőle tudom, milyen, amikor az emberre szeretettel főznek.

    VálaszTörlés
  5. Ez nagyon menő dolog!!! Az én anyukám is istenien főz... 90%-ban magyar kajákat. :) De pl. egy sós-édes vagy édes-savanyú étel már teljesen befogadhatatlan a magyar családom (+francia apósom!) számára... :D

    VálaszTörlés