2017. november 28., kedd

Csótány, farkas és madár

Mivel Bonit egyre jobban értjük, lassanként fény derül arra is, hogy mi járhat a fejében. Leginkább a félreértésekből okul az ember: az ismeretlen szavakat/jelenségeket ismerősekre vezeti vissza, pl árnyékos pad helyett játékos padott értett, az ő kis világában a játékosnak van értelme. Vagy a Ez micsoda itt? kérdést ő átalakítva úgy használja: Mi ez a csoda itt? – ez is logikus. A Vizipók c. rajzfilmben elhangzik az, hogy „Kedves csótányné!” – ezt ő úgy értette, lévén csótányokkal szerencsére nincs kapcsolata, hogy: csó-tányér. Érdekes, hogy a csó viszont nem zavarta. (Miután megértettem vele, hogy ez egy megszólítás, örömmel köszönt reggel úgy, hogy jó reggelt, kedves csótányné!)

Valami miatt fél a farkastól. Éjszaka egyszer felébredt, sírva hívott engem, mikor odaértem, már ült. Egyetlen kérdést tett föl, azután visszahanyatlott és aludt tovább: „Mama! VAN FARKAS?!”  Lehet, hogy évek óta fél tőle, de csak mostanában tudta megfogalmazni? Nem is az a lelkizős típus, mondjuk. Az őszi szünetben itt volt a papám egy hétig, nagyon jól elvoltak. Nem tett megjegyzést arra, amikor a papám visszautazott, szó nélkül tudomásul vette. Egyszer viszont már félálomban volt, amikor bementem a szobájába, és még csukott szemmel kérdezte: Mama, neked hiányzik a papi? Ezt a kérdést éberen soha nem tette volna föl, még telefonon sem beszél a papámmal, vagy köszön neki (mondjuk az apám az, aki folyton nyüstöli a köszönéssel, én értem, hogy a gyerek erre megnémul).

Jellemző amúgy is a reakcióira ez a pár napos késés. Nemrég a WC-n ültem, odajött, és valahogy úgy történt (TMI!), hogy meglátta a menstruációs vért (BOCSI!!) a WC-ben, és mivel rákérdezett, kénytelen voltam elmondani, hogy az vér. Nagyon megkönnyebbültem, amikor láttam, hogy nem kérdezősködik tovább – egészen másnapig. Akkor aggódva jött oda hozzám, hogy Mama, nekem mikor fogják levágni a kukimat?? (a kuki rendeltetése és alakváltozása amúgy is napi téma mostanában) Mondjuk hozzátartozik a történethez az is, hogy pár nappal azelőtt irtó hülye voltam. Kérte, hogy segítsek neki pisilni, és én, miközben húztam le róla a nadrágját és a gatyáját, virágos jókedvemben ezt találtam tőle kérdezni: Na, megvan még az a híres kuki? Ő meg teljesen döbbenten: Miért, le kell majd vágni??)

A múltkor történt egy aranyos eset. A botanikus kertben van egy félig szabadtéri kalitika, olyan nagy, hogy inkább már ketrecnek mondaná az ember, tele színes papagájjal. Mindig megállunk előttük. A múltkor a kailtkán kívül láttunk egy egzotikusnak tűnő madarat. Csipogott, verdesett a szárnyaival, úgy tűnt, mint aki véletlenül kirepült a kalitikából és nem tud oda visszajutni. Kerestük a lyukat, de nem találtuk, így nem értettük, hogyan került oda számkivetve szegény. Boni nagyon aggódott, saját magát és engem is nyugtatgatva azt mondta: Mama, lehet hogy ez a madár még nem költözött be oda!


A madár, aki úgy döntött, hogy még nem vonul be a kalitkába. Vajon milyen faj lehet?

22 megjegyzés:

  1. Kedves csotanyne! Itt rohogok hangodan a metron az astorianal :D

    A madarrol a boldogsag kek madara es a jegmadar jutottak eszembe, de nem tudom, mi igaz belole :)

    VálaszTörlés
  2. Annyit röhög az ember egy ilyen kisgyerekkel :))))

    VálaszTörlés
  3. Erdekes, en -annak idejen ezer eve- nem akartam elhinni a nagymamamnak, hogy nem, egyaltalan nem fog engem felfalni egy farkas. Budapest kellos kozepen eltunk!!
    Tessek irni aranyos "gyerekszajat"
    Milyen butan hangzik ez

    VálaszTörlés
  4. Nagyon édes történetek! Milyen jó, hogy feljegyzed őket! Ő maga is örülni fog pár év múlva, ha elolvassa...

    VálaszTörlés
  5. Igen, és az a tapasztalatom, hogy ha az ember nem írja föl ezeket még AZNAP, másnapra elfelejti sajnos...

    Ági, én már elfelejtettem, milyen a farkastól, oroszlántól stb. félni. Én az éjszakai zajoktól (=betörő!!) félek :(((

    VálaszTörlés
  6. Az aranyos farkasos mesék nem enyhítenék a félelmét? Nálunk nagy kedvencek a Petit loup könyvek, rajzfilmben pedig nemrég fedeztük fel a Miniloup c. sorozatot. (A betörőktől én is NAGYON félek!!!)

    VálaszTörlés
  7. Azt hiszem, ÖRÖMMEL FÉL :)))) mert minden mesében aranyos a farkas, vagy ha nem, akkor póruljár.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örömmel fél, ez de aranyos! :)))
      Végülis az enyémek is így vannak valahogy a krokodillal... :D

      Törlés
    2. Off, de nagyon örülnék, ha megírnád, h mi mostanában Boni kedvenc francia mesekönyve :) A héten lesz a karácsony előtti beszerzőkörút francia könyvesboltban, szívesen veszem az ajánlásokat.

      Törlés
    3. Most ezek jutnak eszembe (a francia könyveket nem én szoktam neki mesélni):

      https://www.ecoledesloisirs.fr/livre/patatras

      https://www.ecoledesloisirs.fr/livre/soupe-au-caillou

      Az oviról, ezt sokszor kéri:
      http://www.gallimard-jeunesse.fr/Catalogue/GALLIMARD-JEUNESSE/Mes-premieres-decouvertes-nouvelle-presentation/L-ecole-maternelle/(group)/collection

      Ehhez van CD, ezt szokta hallgatni:
      http://www.gallimard.fr/Catalogue/GALLIMARD-JEUNESSE/Gallimard-Jeunesse-Musique/Les-Imagiers/Mon-imagier-des-instruments

      Nem tudom, lehet-e ezeket otthon kapni? Mennyi beszélnek a te gyerekeid franciául?

      Ezt nemrég kaptuk, egy barátnőm ajánlotta, nekik nagyon bejött, egyelőre Boni nem akarta végighallgatni: (van hozzá egy CD ehhez is)
      http://www.oxybul.com/livres/livre-cd/histoire-racontee/livre-cd-le-carnaval-des-animaux/produit/322102?ef_id=VrTevQAAAHLhm7eX:20171130095804:s&cmpid=SN-GOO-SHOP--&s_kwcid=AL!2452!3!236236486795!!!g!!

      Törlés
    4. Köszi szépen!!! :) Továbbítom is a férjemnek (aki francia, és épp kint van Aubagne-ban a kisfiammal)
      Domi (4 volt szept-ben) nagyon jól beszél franciául, hiszen az apjával nem is tud máshogy :D A kicsi lányunk (2,5) most kezd mondatokban beszélni magyarul, franciául még csak szavakat mond.

      Törlés
  8. A madárka gyémántgerle:)
    A sztorik nagyon aranyosak, én is hangosan felnevettem csótányné!:) A farkastól pedig én is sokáig féltem, apukám horkolását is farkasénak gondoltam, rettegve mentem anyukámat ébreszteni éjszaka - pedig a farkas mellett aludt!- hogy kísérjen ki pisilni. A farkas pedig úgy nézett ki mint aki a vidámpark mese alagútja előtt feküdt és horkolt piros kockás ingben nagy hassal.
    Amikor lehúztam a wc-t éjszaka, akkor pedig a Kőszívű ember fiaiban látott hegyoldalról leözönlő farkasfalkát láttam magam előtt. Komolyan borzasztó volt...azt hiszem én már 7-8 éves lehettem akkor és mégis.

    VálaszTörlés
  9. Ooooo, de ügyes vagy, tényleg! De ezt meg honnan tudtad? Elképeszto, amikor ilyen titkos szaktudás derul ki egyik-masik bloggerről :))

    Haha, en meg most azon rohogok, h “pedig a farkas mellett aludt” :))))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. apukám madarakat tenyésztett kiskoromban és sokat jártunk madárkiállításra, a szeme és a pöttyös begye miatt különlegesen szépnek láttam mindig a gyémánt gerlét és hát az is:)

      Törlés
    2. Hat engem teljesen lenyűgöztél :))

      Törlés
  10. Amikor a kádat leengedtük, folyt le a víz és olyan szörcsögő hangot adott ki, én rettegtem. Hogy ott van a nagy fehér bálna, lsd Moby Dick.

    VálaszTörlés
  11. Ez a késleltetés már nálunk is megvan. Szörnyű hogy egy darabig maguk gondolkodnak és csak utána mernek kérdezni. Én emlékszem erre az érzésre gyerekkoromból, de mindig azt hittem hogy ez a hidegebb 70-es évekbeli nevelés eredménye. És lám, nem! Én úgy szeretném ha azonnal kérdezne mindent amit nem ért, mert mi lesz később??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amúgy Zselyke most épp egy plüss Füles-től fél. Régi kis állatka teljesen szét van már szakadva. Épp délelőtt zártuk be egy szekrénybe ahonnan nem tud kijönni.

      Törlés
    2. Igen, ez érdekes, hogy miért nem kérdeznek elobb. Sztem egyresz csapong a gondolatuk, nem tudnak egy-egy problemara hosszan fokuszalni (ahogy mi, felnőtt szorongók :))) masresz pedig bármit képesek készpénznek venni, mert miért is ne? Boni epp ma kérdezte meg, hogy miért lyukas Petra órája ( petra barátnom, tanár, lyukasórájában hivott fol telefonon) vegulis miert ne lehetne kilyukadva az ora? :))))

      Törlés
  12. kedves Tamko!

    hova lehetne neked e-mailt írni? :)

    VálaszTörlés