2016. szeptember 11., vasárnap

Micsoda felkészületlen egy konyhatündér!

Ki akartam volna próbálni valamelyik receptet ma az egyik új szakácskönyvemből, de miután lelkesen böngészni kezdtem, rájöttem, hogy nincs itthon:

- tahinipaszta,
- sem csillagánizs,
- sem bivalyricotta,
- sem gránátalmaszirup,
- sem turbolya,
- sem chilipehely,
- sem strozzapreti,
- sem pankomorzsa,
- sem pedig kardamonhüvely!
- Hogy a zöldségalapléről már ne is beszéljünk!



Ja, és SZUMÁK sincs...!

24 megjegyzés:

  1. mi az a strozzapaletti? (turbolya amúgy helyettesíthető petrezselyemmel.)

    VálaszTörlés
  2. Valami spéci tészta. Gondolom helyettesíthető spagettivel... :-))

    VálaszTörlés
  3. juj, és ez mind _egy_ kajához kell, a tahini is, meg a pankómorzsa is pl?

    VálaszTörlés
  4. Főzz inkább paprikáskrumplit, ahhoz biztos van minden :).

    VálaszTörlés
  5. bv: a petrezselyem és a turbolya csak kinézetre ugyanolyanok, ízre ég és föld (készültem az elmúlt napokban egy poszttal, hogy vajon mennyire tud főzni, aki azt írja, hogy a zellerlevél petrezselyemmel helyettesíthető - de most már nem merem kitolni az éterbe :D )

    és igen, a strozzapreti mi?

    ezzel a húsalaplével meg zdségalaplével nagyon ki tudnak borítani (amúgy persze fagyasztva tárolható lenne - de tudod, ki...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Majd minden "nyugati" receptben vilagit az alaple. En is mindig kuzdottem vele, amig a Knorr ki nem jott ezekkel a "stock pot" -okkal par eve. Szuper jok, nekem mindig van itthon csirke, meg zoldseg meg marha. Fozoget a franc orakig csirke csontvazat alapleert. Es azt vettem eszre mostmar a szupermarketek is mint tesco koppintja. Van mar nekuk sajat markaju stock potjuk is. Gondolom csak beszivargott mar ennyi ido alatt Mo-ra. Ha igen mindenkeppen ajanlom, hogy probaljatok ki. En mar egy bolognai spaghettit sem tudok ugy legyartani, hogy ne hajitsak bele egy beef stock kapszulat.

      Törlés
    2. Talán pont Bacher Iván írt a turbolyáról, hogy nagy tömegben tenyészik a Moszkva tér oldalában, ugyanott, ahogy a rá elkészetően hasonló, ámde mérgező izé, és aki tutira akar menni, vigyen magával kecskét, mert az tudja, melyik melyik.

      Én amúgy hajlamos vagyok zellert meg a petrezselymet felcserélni, mondjuk a petrezselymet jobban szeretem, meg egyébként is megvadulok néha, és fűszerezek kontroll nélkül, hadd szóljon :D

      Törlés
    3. én szinte minden ilyen zöld gazt imádok - de pld a turbolyát meg az ánizst ki nem állhatom :)

      Törlés
  6. ööö... önkritika: a hús meg a zdség alapleveket vízzel szoktam helyettesíteni... :D :D :D

    VálaszTörlés
  7. Nem, nem egy kajába, jól is néznénk ki! Viszont minden receptben van min. egy olyan hozzávaló, amit nehéz beszerezni (vagy amiről még nem is hallottam soha).

    Strozzapetri: a G-be begépelvén kiad ilyen kis makaróniszerűségeket. Talán Bezzeg tudna bővebb felvilágosítással szolgálni... :)

    Martine, na tessék! Már majdnem csináltam petrezselymes spagettit a turbolyás strozzapreti helyett, err te mit írs.. :DD Én kiváncsi lennék arra a posztra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. a petrezselymes vajas spaghetti szuuper, próbáld ki bátran!

      Törlés
  8. Ideje, hgy legyen egy Horváth Ilona szakácskönyved :9 Megtaláltam a neten is , ha tényleg nem lenne:) http://www.wildboar.net/multilingual/easterneuropean/hungarian/irodalom/konyvek/szakacskonyv/horvathilona-szakacskonyv.html - nekem ez az alap és a lányaimnak is ez lesz:)

    VálaszTörlés
  9. Umbriàban meg Toszkànàban népszerű kézzel sodort tészta a strozzapreti.

    VálaszTörlés
  10. Strozzapreti = papfojtogató. Az etimológiát tekintve többféle verzió áll fenn, a lényeg, hogy fojtsuk meg a papot, akadjon a torkára. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. (de nem azért ez a neve, mert nehéz lenyelni, mert hogy olyan nagy és tömény?:))

      Törlés
    2. De, de, csak megis kellett egy lelemenyes nev es a nevhez sztori, hogy minel tobbet adjanak el belole a turistanak. :)

      Törlés
    3. rákerestem, és én ettem is ilyet Toszkánában, csak nem tudtam, hogy ekkora nevezetességet eszem!

      Törlés
  11. Én a pankomorzsán nem tudok elmenni.

    VálaszTörlés
  12. Húha, kézzel sodorják, hogy véletlenül se élje túl a pap...?! Kegyetlen világ! :) Köszi az infót, Molly, Bezzeg!

    Igen, főzhetnék paprikáskrumplit a Horváth Ilonkából..uppsz, Ilonából (köszi, Mesélő!), de gondoltam, haladok egy kicsit a korral...

    VálaszTörlés
  13. Ma a Pomo d'Oroban vacsoraztunk es ez a teszta konkretan papfojtogato neven szerepel az etlapon :))

    VálaszTörlés
  14. Wowww! Es finom volt? Olyan, mint a kozonseges durumtészta? Na most mar tenyleg be kellene szereznem valahol... Turbolyával egyutt...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem kóstoltam, csak láttam a nevét, miután nálad olvastam róla életemben először :)

      Törlés
  15. turbolya itthon minden árokparton van, tavasszal az egyik első zöld "gyom" ami megjelenik - talán ősszel is van vmi másodszezonja

    a papfojtogatót úgy képzelem, hogy az annyira finom, hogy a papok a falánkság bűnébe esve tolják magukba mérték nélkül - és egyébként a házi tészta tényleg annyira nagyon-nagyon más, mint a bolti, annyival finomabb, hogy... jaj.... ó, de jó is volt nekünk nyáron! :)

    VálaszTörlés