2016. augusztus 24., szerda

Miért sikeres a kormány plakáthadjárata?

Azt hiszem, soha semmi nem háborított még föl ennyire a kormány politikájában, mint ezek a plakátok. Itt vége is érhetne ez a poszt, mert úgy vagyok ezzel, mint az Iskola a határon valamelyik főhőse (Medve?): értse meg ennyiből mindenki, mire gondolok, ne kelljen magyarázkodnom, hiszen annyira evidens.

Nem azt mondom ugyanakkor, hogy a menekültproblémát a szönyeg alá kell söpörni, és hogy bárkit, bárhonnan, gondolkodás nélkül be kellene fogadni Európába. Tökre nem értek a témához, fogalmam sincs, van-e ennyi lakóhely, állás, infrastruktúra stb. Nem értem, miért csak azokról az emberekről beszélünk, akik az életük kockáztatásával – illegálisan, vagy ahogy PC mondják: irregulárisan – már bejutottak Európába; és mi van a többiekkel? Úgy jártak? Fogalmam sincs, van-e létjogosultsága az ortodox (és itt most a bárányvágásra, a burkára stb. gondolok) muzulmán kisebbségnek Európában. Látok magam körül, főleg Franciaországban és Belgiumban, két, a vallás mentén kettéosztott, párhuzamos társadalmat, egy iszonyú és elképesztő jobbra tolódást, integrációs gondokat és azt érzékelem, hogy hiányzik a párbeszéd. Látok jóindulatú és lelkes embereket, akik a kis világukban (munkahely, baráti kör, gyerekek baráti köre, lakóhely) szinte egyáltalán nem találkoznak muzulmánokkal, menekültekkel meg aztán végképp csak akkor, ha egyszeri-kétszeri felbuzdulásukban elmennek segíteni. És ismerek olyan városokat Párizs környékén, ahol a buszon minden nő csadort hord, ahol az ember nem mer bemenni a kávézóba (előítélet? valós félelem?), és ahol egymás után sorakoznak a halal éttermek, húsboltok.

El tudom hinni, hogy többféle megoldás, vélemény létezik, és noha az emberszeretet azt diktálja, hogy minden menekülőn segítenünk kell, el tudom azt is fogadni, ha valaki gazdasági, társadalmi stb. megfontolásokra hivatkozva nem így gondolja. 

A gyűlöletet, a félelemkeltést, a butaságot, a félrevezetést, a hibás érvelést és a hazugságot nem tudom elfogadni. Ezeknek a plakátoknak a szövege, sőt, magának a referendumnak a kérdése is, félelmetes manipulációról tesz tanúbizonyságot, és azt vallom: aki e kampányt nem ítéli el mélységesen, az nem csak, hogy jó ember, de intelligens ember sem lehet.

Ismerek szimpi és normális fideszest: LB barátnőm pl. az. Vajon egyetért-e azzal, hogy a bevándorlási válság miatt megnövekedett a nők elleni erőszak száma, illetve hogy minden bevándorló terrorista, amint azt a plakátok sugallják? Őszintén megmondom: nem merem tőle megkérdezni. Nagyon félek attól, hogy igent mond – pedig ismerem! Nemmel kellene válaszolnia: értelmes, humanista, érzékeny nőről van szó!

Tovább megyek: mivel nyilvánvalóan igent kell válaszolnia (hiszen hithű fideszes), nincs is kedvem felhívni telefonon. Meg fog változni a véleményem róla, ha erre terelődik a szó és kiderül. Mint ahogy egyre jobban, egyre zsigerből, egyre fröcsögősebben, egyre vadabbul: gyűlölöm Magyarország kormányát.

37 megjegyzés:

  1. Teljesen egyetértek veled, az árnyalatokban is!

    "A gyűlöletet, a félelemkeltést, a butaságot, a félrevezetést, a hibás érvelést és a hazugságot nem tudom elfogadni. Ezeknek a plakátoknak a szövege, sőt, magának a referendumnak a kérdése is, félelmetes manipulációról tesz tanúbizonyságot..." Sajnos, úgy tűnik, hogy sokakra van hatással a kampány...

    VálaszTörlés
  2. Nem mondom, hogy közelből ismerem a menekültkérdést, de a képeken, híradásokban legfeljebb fejkendős menekült nőket látni, csadorba, burkába öltözöttet nem. És rengeteg, de rengeteg gyereket.

    VálaszTörlés
  3. Nem tudok úgy menni az utcán, hogy ne üvöltsön az arcomba egy ilyen kék szarság. Nem győzök nem odanézni.
    Nekem van egy kedves, régi barátom, aki múltkor megosztott a fb-on egy képet, amin egy géppisztolyos volt, menekültszámláló címmel. Azóta kerülöm.
    Dühítő, elkeserítő, elszomorító.

    VálaszTörlés
  4. ugyanezt érzem és nagyon-nagyon szomorú vagyok :(

    VálaszTörlés
  5. Szerencsere a kozelemben nincsenek olyan emberek, akik nem ítélnék el a plakátokat. Szerintem nem is a tanult es gondolkódó emberekhez szól, nem?

    Bv: eszre sem vettem. Es mi lehet ennek az oka vajon? Az itteni muszlimok nagy resze hord fejkendot. Vagy lehet h csak ők tunnek fel?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Burkát tudtommal csak Afganisztánban hordanak. A muszlim világ közel sem egységes, és ez a viseleteken is meglátszik. A híradások szerint a jelenleg menekülők nagy része Szíriából jön, ahol legfeljebb fejkendőt viselnek a nők, ami jóval mérsékeltebb, mint az egész alakot fedő burka vagy az Öböl menti államokban szokásos abaja.

      Egyébként (ez biztos értelemszerű, de azért csak leírom) a kemény vallási kontroll alatt tartott országok (pl. Szaúd-Arábia) kivételével sztem elég nagyok az eltérések. Azerbajdzsán világi ország, de az ország háromnegyede muzulmán, az állam sokat áldoz a mecsetek renoválására, karbantartására. Bakuban (a főváros) simán flangálnak a nők rövidnadrágban, ujjatlan pólóban, vidéken már gyakoribb a fejkendő (de a keresztények között is az!) és láttam talpig feketébe öltözött, de arcukat szabadon hagyó nőket is bakui mecsetnél.
      Dél-Egyiptomban vannak teljesen elkendőzött arcú nők, de a kairói reptéren meseszép tarka abajákat, harmonizáló színű fejkendő-összeállításokat láttam gyönyörűen sminkelt nőkön. És láttam jordániai lányokat fejkendőben ugyan, de olyan szűk farmerben, olyan feszes topban, hogy a bolha visítozott volna alatta.


      Ami egyébként a plakátkampányban engen a fentieken kívül mélységesen felháborít, az a képmutatás. Ezerrel megy a 'keresztény Magyarország' szöveg, és az állam pont az alapvető krisztusi tanítást, a szegények, a szűkölködők, a nyomorultak megsegítésének a parancsát veszi cinikusan semmibe. Nem volt olyan nagyon régen, amikor innen is tízezrével menekültek az emberek, ki "csak" a jobb élet, ki pusztán az élet reményében. Nem kellene erről megfeledkezni, mert (ne legyen igazam persze) fél emberöltő alatt fordulhat úgy a kocka, hogy megint erre kényszerülnek (vagy akár kényszerülünk) sokan.

      Törlés
    2. Nos Tamko, en ebben nem lennék olyan biztos. Számos orvos ismerősöm van, akik véres szájjal mingransoznak a neten, van közöttük olyan is, aki részletes elmefuttatásásokat ír le és bizonygatja a fekete bőru és arab származású emberek alsobbrendusegenel genetikai és fejlődéstani meghatározottságát. Jólelkű ismerősöm, aki nagyranyilt riadt szemekkel bámulta a tevet amikor az közvetítette (!) a menekülők vonulását, és azóta retteg, szóval nem, a tanulás nem mentesít az előítéletektől, sőt tartok tőle csak nagyobb mellényt és biztonságot ad az agyament vélemények kiabálásahoz.
      En azok köze tartozom, aki azt latja, hogy vannak a bevándorlásnak árnyalatai, ahol elek több mint 100000 bevándorló érkezett tavaly két hónap alatt,ami nem egyszerű, egyszerűen hiányzik az infrastruktúra, de gyűlölködni ezért, no azt mar nem.
      És nem mellesleg: en annyira nagyon szeretem Magyarországot, nem akarom szörnyetegek miatt elveszíteni .

      Törlés
  6. Én már nagyon régóta gyűlölöm ezt a kormányt és igazából miattuk utálok itthon lakni, gusztustalanok.

    VálaszTörlés
  7. De jo, hogy ezt megirtad Tamko! Tudom, hogy nem nekem, de megis koszonom. En mar nagyon regen nem voltam Magyarorszagon es neha mar szinte felek hazamenni, pedig ott nottem fel, az otthonom, az orszag, aminek a nyelvet es vilagat a legjobban ismerem (a tobbieknek: muszlim vagyok, es poloban per pillanat, de akar burkaban is lehetnek, mert nem ezen mulik)...de megis, bizom benne, hogy vannak masok, mert Magyarorszag legsotetebb pillanataiban is voltak, akik zsidokat bujtattak es kialltak a tobbseg ellen.
    (B. Angliabol)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, voltak, akik bujtatták az üldözötteket, de a többség lelkesen asszisztált a komplett vidéki zsidóság gettósításához, kiirtásához. Még a németek is meghökkentek a magyar hatóságok buzgóságán. (Hasonlóan gond nélkül lehetett kitelepíteni a svábokat később.) Závada Pál sztem nagyon érzékletesen ír erről a korszakról (Idegen testünk pl.)

      Törlés
    2. Ismereteim szerint nem asszisztált itt senki semmihez... pláne nem a zsidóság kitelepítéséhez. Az emberek többsége döbbenten nézte, hogy mi folyik. El kellene már felejteni ezeket a hazug téveszméket.

      Törlés
  8. Orulok, mert senkit nem akartam megbantani. De miert irod, hogy nem a burkán múlik?

    Es igen, ez mind csak duma amugy, es akkor dol el hogy valojaban ki milyen ember, ha zsidokat (vagy barki mast) kellene bujtatni!

    VálaszTörlés
  9. Kepzeld el, egyszer a baratnom bemutatott egy burkas lanynak es annyira erdekes volt, rengeteget beszelgettunk. Ami a legerdekesebb volt, megerezni, hogy nekem, akinek a dedanyja is valaha csadort hordhatott talan egy evszazaddal ezelott, mennyire idegen ez a viselet, es megis, mennyire jofej volt a csaj...es nalam sokkal magabiztosabb es nyugodtabb. Azert irtam, hogy nem ezen mulik, mert nem egy oltozeten mulik, hogy valaki felrobbantja magat vagy a baratod lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez, annak ellenere, hogy peldaul en burkat sose hordanek, es nekem (muszlimnak) furcsa, de fejkendot talan igen (lehet, majd, egyszer).

      Törlés
  10. Ja, ertem. :)) es miert hordta? Es te miert hordanad a fejkendőt? Nekem azert (is) van rossz erzesem csadorral, fejkendovel kapcsolatban, mert mi van, ha a no azt nem valasztja, hanem rakenyszeritik, mint ahogy Iránban? A masik meg hogy (tudod, a szokasos érv): en sem megyek miniszoknyába Marokkóba...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gondolom ezt tartotta megfelelonek...de Europaban rozsaszinure cserelte a niqabot, a huga meg zoldre, hogy ne ijedjenek meg a gyerekek, ami nagyon vicces volt.

      Törlés
  11. Annyiszor akartam már erről írni, de nem lehet így írtál helyettem is... és mi ebben élünk:( és nagyon sok embernek ez a valóság, elhiszik a táblákat valóban.

    VálaszTörlés
  12. Az en intelligens baratnöm most valaszolt igennel. Padlon vagyok, pedig ertem öt is.

    VálaszTörlés
  13. Tavaly egy NAGYON közeli rokonom írta nekem: -inkább etetem a galambokat, mint EZEKET.

    Háromszor is elolvastam, ugyanis nem hittem a szememnek. Ez egy éve volt, mikor tele volt a Keleti.

    :-((

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Legalább sikerül megismernünk a rokanainkat, barátainkat is alaposabban én is csak nézek nagyokat... mondjuk azokban akiket a barátaimnak tartom nem csalódtam, megmaradtak érző és gondolkodó embereknek.

      Törlés
    2. Hah, emlékszem tavaly ősszel keringett egy rajz neten. "Hallottál az új approl, ami megmutatja melyik ismerősöd rasszista? Ugy hívják Facebook..."

      Törlés
  14. Nekem az öcsém mondta tegnapelőtt, hogy persze, a menekültek jöhessenek, de "a többiek" ne (mert nincs ennyi kapacitása Európának, ahogy ő mondja). De ő azért Dániába akar költözni a barátnőjével majd, mert ez nem ellentmondás szerinte (szerintem de). Ilyen álláspont is van, és én ettől is rosszul vagyok, mert milyen alapon szabhatja meg Európa mint entitás (hagyjuk már), hogy valaki hova mehet vagy hova nem?

    A plakátok undorítóak, de szerencsére a népszavazásnak valós következménye nem lesz, mivel alkotmányellenes EU-s megállapodással (kvóta) kapcsolatos kérdést feltenni, csak ez persze senkit nem érdekel, csak az a fontos, hogy a kormány verhesse a mellét, hogy már megint megkérdezte a zemberek véleményét. Azon, hogy csúsztatásokkal operál, most komolyan, ki lepődik meg az elmúlt évek után? Aki igen, az hol volt eddig? Minden egyes lépés, ideértve Bayer Náci Zsolt horog- akarom mondani lovagkeresztjét, tökéletesen illeszkedik a képbe.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A plakátok engem is felháborítanak, mert egy csomó ember szenvedését, problémáit lealacsonyítják egy politikai propaganda szintjére, belpolitikai haszonszerzésre, és igazad van, kb. az a funkciója, mint a kérdőíveknek, hogy el lehessen mondani, hogy igen, nemzeti konzultáltunk egy jót, de a véleményetek pont addig érdekel, amíg a sablonkérdések irányított válaszainak megfelelő. De én úgy gondolom, hogy ellenőrzött keretek között muszáj valahogy szabályozni a bevándorlást. Minden ország, vagy politikai közösség mint az EU is, eddig és mindig is meg fogja határozni, hogy a határait ki lépheti át, mert a már itt élő polgáraira mindenképpen hatással van. Ahogy kecs is írta, az infrastruktúrát, + a munkaerőpiacot, a szociális juttatások rendszerét és a biztonságpolitikát mindenképpen érinti. Nyilván filozófiailag nem helyes, mert senki nem választhatta meg, hova születik, de a gyakorlati szempontok szerint érthető. Amúgy szerintem probléma, hogy nem igazán látszik az sem, hogy az Unió hogyan készül megoldani és kezelni a helyzetet, mert se Dublin, se az elosztás nem vagyok biztos benne, hogy működni fog, főleg nem fogja tudni kezelni azt, ha a klímaváltozás miatt is még intenzívebb vándorlás indul el.

      Törlés
    2. Igen, igazad van, racionálisan én is látom és (meg)értem, hogy mindenkit tényleg nem lehet beengedni, mert a szociális ellátórendszer nem bírja el, márpedig minimum a betelepedés kezdeti szakaszában ezek az emberek segítségre fognak szorulni. De az idealista világképem / humanista lelkem nem bírja elviselni azt a tudatot, hogy csak azért, mert valaki egy másik földrészen/országban született, ne mozoghasson ugyanolyan szabadon, mint én.

      Törlés
  15. hát igen, ez a bayer még egy szép sztori...

    VálaszTörlés
  16. A kommentekhez: az a baj ezekkel a plakátokkal, hogy nem segítik elő a normális párbeszédet a témában, sőt, hátráltatják a problémamegoldást (bár probléma, Magyarországon, tudtommal nincsen.) Előítéleteik még a leginteligensebb embereknek is vannak sztem, inkább arról beszéltem, hogy az ilyen kisstílű, uszító üzeneteknek nem az intelligens emberek a céltáblái (bár állítólag sokféle intelligencia létezik, és ismerek tökhülye orvost is, a diploma nem garancia semmire :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. de, van probléma Magyarországon, pont a témában való normális párbeszéd hiánya + a várható menekülthullámra való nemfelkészülés (ld. tavalyi embertelen állapotok a Keletiben - akkor a szőnyeg alá söprés ment, semmi konstruktív)!

      ezeknek a plakátoknak azok a céltáblái, akiknek ha egy egyszerű mondatot sokszor elismételsz (négy láb jó, két láb jobb), hamarosan a saját gondolatukként fogják szajkózni - több helyen idézték a témában a Mein Kampfot, (sajnos!!!) nagyon találóan.

      egy másik komoly probléma, amit ez felvet, hogy ha a Fidesz (nem akarom azt mondani, hogy a jobboldal, mert azzal sok jobboldali nemfideszest megsértenék) ennyire tudja, mi kell a népnek, és hozzá ennyire jó pr-osai/szövegírói vannak, miért nincsenek ugyanilyenjei az ellenzéknek, hogy igazi versenytárs legyen?! bár a Kétfarkúak most egészen megtáltosodtak az ellenplakátkampánnyal, csak sajnos rájuk (jelen állás szerint) nem lehet 2018-ban szavazni. pedig...!

      ui. értettem, miről szól a poszt ;) csak ezek jutottak eszembe.

      Törlés
  17. Egy évvel ezelőtt jártam ki a Keletibe, meg loptam ki embert (akkor épp törvényellenesnek számított) a röszkei s̶á̶r̶t̶e̶n̶g̶e̶r̶b̶ő̶l̶ ideiglenes táborból - a fuvarom három fejkendős csajszi volt, a testvérükhöz igyekeztek Svédroszágba: a legidősebb (egy tizessel fiatalabb nálam) a két kisfiát (egy kettő- és egy négyéves) hurcolászta felváltva, a férje meghalt a háborúban, a legfiatalabb a 21 napos(!!!) kislányát szülte meg útközben; gyalogoltak a síneken, fizettek embercsempészeknek párszáz kilométerért. Nekem ők a menekültek, meg a minap elhíresült véres kisfiú, aki pont úgy törölte a szeméből a bombázás utáni port, miat az enyém a játszótéri homokot. Igen, jöhetnek/jönnek velük terroristák is, de tényleg komolyan gondolja valaki, hogy ha robbantatni akarnak, akkor nem tudnak a legszigorúbb viszgálatok mellett is embert találni rá, lásd 9/11...?
    Én akkor is, ma is, az alapján gondolok, és cselekszem, hogy nem tudok mást tenni, csak mellettük lenni. Zsidórejtegető is lennék... az okot a férjem kiválóen érzékeltette anno egy Tolkien idézettel:
    “'I wish it need not have happened in my time,' said Frodo.
    'So do I,' said Gandalf, 'and so do all who live to see such times. But that is not for them to decide. All we have to decide is what to do with the time that is given us.'”

    VálaszTörlés
  18. Estsanatlehi:

    Van olyan ember, aki ezt a kisfiút nem ölelgetné meg?

    Én a Nyugatihoz vittem cuccokat tavaly, zoknikat (újat persze, kérdezte az eladó, milyen legyen, mondom mindegy, a menekülteknek adom), és mikor meséltem valakinek a rokonságból meg volt rökönyödve.
    Én meg azon, hogy ő hogy reagált.

    VálaszTörlés
  19. Van olyan ember, aki ezt a kisfiút nem ölelgetné meg?

    persze, tudom, sokan vannak, akik nem

    :-((

    VálaszTörlés
  20. Persze hallom, amint azt mondogatják, hogy tavaly abdeslam is ott volt a Keletiben, ott toborozta a későbbi párizsi merénylőket.

    VálaszTörlés
  21. Attol tartok,nem volt cel a parbeszed kezdemenyezese. Amikor en legutobb otthon jartam meg csak az "uzenjuk Brusszelnek" tipusu plakatok logtak mindenutt, de gyanitom a mostani is ilyesmi lehet:megmondjak a tutit,aki nem erti az hulye,hulyekkel meg nem beszelgetunk.

    VálaszTörlés
  22. 2 éve senkit nem érdekelt a menekültkérdés. de még a civil szervezetek közül sem sokat, pedig akkor is volt krízis, csak akkor nem lehetett tudni, hogy annál ezerszer nagyobb problémák lesznek. minden csöndben lett megoldva, figyelmet nem kapott az egész, a belügy leszarta, meg mindenki.
    aztán valakinek eszébe jutott, hogy ezt a hullámot meg kéne lovagolni (mármint politikai előnyt kovácsolva belőle) és elkezdődött kerítés építés, az első plakátkampány és ami még fontosabb, a jogszabály módosítások sora. addig is volt menekültügyi őrizet, de ezután még önkényesebb jogi alapokra helyezték, aztán lassan eljutottak oda, hogy a bíróság, ami a közigazgatási döntést vizsgálja felül (egyfokú az eljárás tehát ez az utolsó fórum), nem mondhatta ki többé, hogy ali ahmed márpedig menekült, mert vallási okokból üldözik iránban, hanem csak új eljárásra kötelezheti azt a hatóságot, ami olyan szinten túlterhelt, hogy sablon döntéseket ír, szakmaiságnak semmi jele. az eljárás így annyira irreálisan elhúzódik, hogy az is elmegy az országból, aki maradna, vagy, akit tényleg üldöznek a hazájában és így státuszt kaphatna.
    ami a menekültügyben megy, nagy százalékban jogszabályellenes, eu jogba is ütközik, de az annyira nem nagy dolog, mert mire megállapítanak mondjuk egy kötelezettségszegést és eljutnak a bírságig, az elég hosszú idő.
    korábban sem maradtak a státuszosak magyarországon (az elismerési arányok értsd menekült, oltalmazott, befogadott, nagyon alacosnyak voltak mindig). de ekkora idegengyűlölet nem volt. volt integráció, nem bőkezű, de indulásnak talán elég volt valamihez. ma már ez sincs. a legnagyobb befogadó állomást is bezárták és azon hergelik az átlag magyart, hogy elveszik a unkáját, megerőszakolják a gyerekét, felrobbantják a város közepét. valakire kell haragudni, nem?
    közben szép csendben akkor is volt áttelepítés (ami most kvóta néven fut), amikor a kormány az első plakátkampányt indította. ez utóbbi egyébként tök érezhetően a szavazóbázis növelésére hajazott, mert ekkoriban erősödött meg a jobbik annyira, hogy az a fidesznek már fenyegető volt. pl a plakátokat is úgy helyezték el, hogy nem az értelmiséginek tartott belvárosi olvasgatta, hanem pl kőbányán és észak-magyarországon érték egymást a táblák, nem hiába.
    ah, rengeteget tudnék erről mesélni, úgymond a backstageben voltam és borzasztóan örülök, hogy már semmi közöm hozzá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Koszi a hatterinfokat :)) annyiban mazlija volt a kormanynak, hogy elobb uzengettek a népnek a plakatokon keresztul (az elso plakathadjaratra gondolok), es csak utana jott a tavaly oszi keleti pu-i menekulttömeg (ha jol emlekszem), igy kicsit a profetak szerepeben tetszeleghettek.

      Es milyen a sved modell? Ott is sok a muszlim bevandorlo/elso generacios? Milyen a kapcsolatuk a tarsadalom tobbi reszevel, vannak-e mecsetek, gettók, hordanak-e fejkendot, csadort? Téma-e ott a mostani menekültaradat, Sziriabol stb.? Vannak a politikusok kozott muszlimok?

      Törlés
    2. arról is tanulmányt lehetne írni, nehéz ezeket összefoglalni pár mondatban.
      itt túlzásba vitték a befogadó pártiságot, aztán rájöttek, hogy ez nem oké és visszaélésre ad okot, mire mindenki hőzöngött, hogy nem lehet így váltogatni a hozzáállást.
      eléggé kettős a dolog, de én egy idő után már nem folytam bele, elég volt.
      tavaly bevezették a svédek a határellenőrzést koppenhága és malmö között, mert a dánok és a svédek között sem mindig felhőtlen a viszony és a dánok úgy voltak, hogy ha svédország ilyen jófej, akkor ők inkább visszavesznek a vendégszeretetből és jöjjenek ide a kérelmezők. mire svédország, aki már nem tudta elhelyezni az embereket, mert minden megtelt és volt, hogy télen az utcán kellett aludniuk a frissen érkezetteknek, bevezette a határellenőrzést. azt mondták, átmeneti lesz, de a volt kollégám mondta, hogy ez csak duma, nem bírják az ügyterhet a hatóságok. az ellenőrzés tényleg azóta is tart, lassítja a forgalmat rendesen, de talán kevesebben jönnek.
      az is van, hogy eddig nagyon magas támogatási összegeket kaptak, ingyen nyelvsuli, ilyen-olyan extrák, de olyan szinten, hogy emiatt dolgozni sem mennek sokan. állítólag stockholmban vannak rázós kerületek, ahova a rendőrség se megy, kvázi nem tudják kordában tartani.
      ez szerintem se jó, mert az órási támogatás inkább elszigetel, mint integrál. de közben meg vannak adókedvezmények, ha menekültet foglalkoztatsz stb.
      a rendőrség a másik, mindig iszonyat PC akar lenni, ha történik egy bűncselekmény, direkt nem írják oda, hogy pl fekete követte el, mert az rasszista.

      amit az utca embereként tapasztalok az annyi, hogy mindenki kulturáltan viselkedik, nekem még senki nem szólt be soha, semmilyen körülmények között, pedig sokat mászkálok éjjel is. persze hallottam durva történeteket, de az utcán senki nem alszik, nincsen kéregetés (csak a román cigányok részéről, akikkel szintén nem tudnak mit kezdeni). szerintem nincs mitől félni, én biztonságban érzem magam, de tény, hogy a belvárosban lakom, nem külső kerületekben, ahol többen vannak, vagy nagyobb arányban, mint a svédek vagy más bevándorlók.

      a lakosság kettéoszlik, mert itt hagyománya van a befogadásnak és a toleranciának, ugyanakkor őket is elérte a félelem, ami rasszizmusban mutatkozik meg, de nem annyira nyíltan, fenyegetően, mint otthon. ugyanakkor feltűnően sok a civil szervezet, lakossági kezdeményezés, ételosztás, emberek elszállásolása, plakátolás stb. tavaly minden 2. bolton kin volt a refugees welcome plakát/matrica és az állomáson annyi önkéntes volt, hogy nem tudtak már nekik feladatot adni. az átlag ember itt szociálisan érzékeny, de ez lehet, hogy valami társadalmi sajátosság.

      egyébként meg nem tudok általánosságokat mondani, csak ilyen-olyan tapasztalatot, ami teljesen véletlenszerű és nem biztos, hogy pontosan tükrözi a valóságot.

      Törlés
    3. Köszi, h leírtad a tapasztalataidat! Persze, pár mondatban nehéz általánosságokat mondani, FŐLEG erről a témáról.

      Érdekes ez az határellenőrzés-dolog. Most Ausztria és Mo között is volt nyáron ellenőrzés, 1-1 órát áltunk a dugóban emiatt, tisztára, mint 15 évvel ezelőtt. Aztán bele sem néztek a kocsinkba.

      Amúgy el sem tudom képzelni, milyen szar lehet azoknak, akik a határon túlra járnak dolgozni. Itt is volt egy ideig ellenőrzés, a Fr-Luxemburg határon, az embereknek óriásiakat kellett kerülniük, h beérjenek dolgozni - nem vagyunk már ehhez hozzászokva!

      Törlés