2016. január 29., péntek

Az anekdotikus érvelés

- Biztos sikerülni fog a lombik, meglátod. A húgom volt osztálytársnőjének, meg az unokatesóméknak is sikerült. Szóval mindenkinek sikerül!
- Örökbefogadás? Jó, persze, kezdjétek el. De meglátod, utána jön majd össze a baba, azt hallottam, hogy ez mindig így szokott lenni.
- Teljesen felesleges ez a légzésfigyelő! A kisfiam 2 kilóval született, a 32. héten, és nézd, kutya baja.
- Most mit idegeskedsz, hogy nincs biztonsági öv? Emlékszel a Petire? Na, ő pont azért menekült meg, mert nem volt bekapcsolva a biztonsági öve.
- Jaj, ez a sok orvosság, nem viszitek túlzásba? Gondolj bele, milyen kevés gyógyszert szedtünk mi magunk. És mégis túléltük a gyerekkort!

Tűzzel-vassal írtanám a címben említett érvelési hibát, amire az első bekezdésben hoztam (valódi) példákat. Arról van szó, amikor valaki – helytelenül – személyes tapasztalataira hivatkozik, és azokból von le egyetemes következtetéseket ahelyett, hogy a statisztikákat vizsgálná meg. Mert lehet, hogy az ő ismerőseinek mind sikerült a lombik, de attól még a párok (asszem) 10%-ának soha nem fog összejönni, ez tény. Azt is megvizsgálták már nagy mintán, hogy nem igaz, hogy az örökbefogadott gyerek után természetesen fogan meg a kistestvér. Előfordul, persze, és amikor előfordul, az nagy szám, sokáig emlegetik a szomszédok, a rokonok, az ismerősök, meg az ismerősök szomszédai és rokonai...

Légzésfigyelő, biztonsági öv, orvosságok és vakcinák: mind-mind nagyságrendileg és bizonyítottan csökkentették a haláleseteket. Függetlenül attól, hogy az érvelő a saját kis környezetében esteleg nem tapasztalta meg ezt a csökkenést, SŐT még akkor is, ha véletlenül pont az ellenkezőjére látott példát (biztonsági öv). Persze nehéz érvelni elvont és homályos statisztikai adatokkal, könnyebb előráncigálni a szomszéd Petikéjét meg az unokatesókat, értem én.

Az anekdotikus érvelésnél sokkal jobbnak tartom (bár meggyőzni ezzel sem lehet engem), amikor valaki pl. azt mondja, hogy még légzésfigyelő nélkül is kevés az esélye a bölcsőhalálnak - mert ez így igaz. Vagy hogy gyógyszer nélkül is el fog múlni a gyerek köhögőrohama, és ő attól tart, a gyógyszer csak árt, mert ki tudja, mit tesznek bele ezek a gyógyszercégek, ezek mind maffiózók. Ez legalább egy logikus összeesküvéselmélet!

Sőt, azt is el tudom fogadni (noha hinni nem!), ha valaki azt állítja, hogy sikerülni fog a lombik, mert ő ezt érzi. Fejet hajtok azok előtt is, akik szerint mindennek úgy kell történnie, ahogy az megtörténik, hiszen nincsenek véletlenek. Hitről ugyanúgy nem vitatkozom, mint az ízlésről.

7 megjegyzés:

  1. jaaaaj... ezektől a beszólogatásoktól viszketek én is!
    egy ideig eszement nagy késztetést éreztem, hogy elmagyarázzam a saját történetem, a saját gondolatrendszerem ezekről a dolgokról... de már erről is kezdek szerencsére leszokni, csak annyit szoktam mondani, hogy: "jól van akkor"

    van még egy, amit utálok, de ideillik:
    amikor azt mondják "ez így van, mert ezt olvastam az interneten"...
    ennek betetőzése pedig: "..., mert ezt olvastam a facebook-on"

    jéééézusmárcius :O

    VálaszTörlés
  2. továbbá: "a korábbi gyakornokok is mind találtak állást itt, aki akart, biztos Neked is sikerülni fog"

    (amúgy én nem is ismertem ezt a kifejezést, csak a hibás szillogizmust, de az nem ez, hanem hogy Britney Spears nő, én is nő vagyok, tehát én vagyok Britney Spears.)

    VálaszTörlés
  3. Csomó van!!! A férjem olyan jól használ pár másikat...pl. ma reggel véletlenül beadta Boninak másodszor is az orvosságát (szerencsére csak vitamin), de addig csűrte-csavarta, amíg kiderült, hogy én vagyok a hibás - ezt az ún. "személyeskedés" elnevezésű érvelési hibával tette. :-DDD Meg van a náci kártya, az szokták még ismerni! (minél hosszabb egy vita, annál valószínűbb, hogy valaki zsidózni stb. kezd)

    Ja de amúgy én hiszek abban, hogy ha valaki nagyon akar valamit és tesz is érte, akkor annak nagyobb a valószínűsége, h sikerül! Statisztikai adatokat nem tudok :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jó, az igaz, hogy ha az ember tesz valamiért, akkor nagyobb eséllyel éri el, mintha nem (Coelho)!

      Törlés
    2. jaj, szegény Coelho hátán én is annyi fát elvágok! :))

      Törlés
  4. Vagy mikor olyan dolgokra mondják, hogy felesleges ("mi is felnôttünk és semmi bajunk"), amire azóta törvény is van és konkrétan büntetnek ha nem teszem. Pl gyerekülés az autóban vagy kötelezô oltások.

    VálaszTörlés
  5. Tenyleg, a gyerekules is ilyen! Brrrrr

    VálaszTörlés