2015. szeptember 22., kedd

A tükörből visszanéző ismeretlen nő (hölgy)

Anya, feleség, gyerek, munkavállaló, kolléga, expat (bevándorló?), két ország között ingázó, krónikus beteg, magyar, európai  – ez mind én vagyok. De komolyan mondom, hogy egyik szerep sem olyan iszonyúan megpróbáltató és gyötrelmes számomra mint az Öregedő Nő szerepe. Erre nem tudok felnőni, ezt nem tudom megszokni, ezzel nem tudok azonosulni. Én ebből nem kérek! Én minden mást választottam, küzdöttem érte, vagy ha nem választottam, hát elfogadtam – az öregedéssel nem tudok mit kezdeni. Én ezt soha nem vettem komolyan, hogy ez rám is fog vonatkozni egyszer. Hogy EKKORA kompromisszumot kell majd hoznom.

És basszus, nem tudom elhinni magamról, hogy ennyit számít a feszes bőr, a szép nyak, meg az ember után forduló tekintetek. És mégis! Mégis úgy érzem, ezek nélkül az élet kicsit elveszíti a savát-borsát. Nagyon-nagyon nehéz megszokni, hogy 40 évig vonzó az ember, majd a következő negyvenben maximum csak a kisugárzására számíthat.

39 megjegyzés:

  1. biztos vagyok benne, hogy ennyire nem rossz a helyzet:)

    VálaszTörlés
  2. Hat attol függ :)) a helyzet mar regen nem olyan, mint 20 evesen, es tudod, ahhoz viszonyit az ember.

    VálaszTörlés
  3. Ó jaj. Én 2012-ben (38 évesen) elköltöztem Magyarországról és addig a boltokban sziával és helóval szólítottak meg. Idén (41) visszaköltöztem és jónapot-tal köszöntenek. Átmenet nélküli volt mert ugye az angolban nincs külön tegeződés így egyszerre esett rám a valóság idén.
    És a 30 éves nőket kislánynak gondolom. Most mit mondjak, nem én foglak megvígasztalni, de hátha jön valaki aki mond valami okosat...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jó, de az ovisok nekem is csókolommal köszönnek:D

      Törlés
  4. Azért sok trükk van, amivel csalni lehet egy kicsit: frizura, smink, öltözködés. Havonta egy kozmetikus arcmasszázzsal ami nekem bevált. De ami nálam a leglátványosabb az ha kialszom magam :-D
    Biztosan Te is tudsz tenni valamit :-)

    VálaszTörlés
  5. Biztosítalak, hogy ez, amiről te írsz, az 42-nél kezdődik. Van még két éved... ;)

    VálaszTörlés
  6. Szerintem is egy picit sötétebben látod a helyzetedet. Gondolom, nem vigasztal, ha azt mondom, hogy egy külső szemlélő azokat a dolgokat, amik téged zavarnak, észre sem veszi (pedig így van). Csak az összképet és a kisugárzást. ;)

    VálaszTörlés
  7. Sajnos semmi vigasztalót nem tudok mondani, tekintve, hogy ezzel küzdök én is. :-( Ráadásul egy 21 és 15 évessel "súlyosbítva". Boni megfiatalít. Nem? ;-)

    VálaszTörlés
  8. Bezzeg, en asszem ez mar 35 korul kezdodik (-dött) :))

    Ella, ez durva lehetett. A mindennapokban engem is ez zavar a legjobban (nem a tükör). Meg tavaly is volt, hogy mademoiselle-nek titulaltak, most mar MINDENKI szamara Madame vagyok. Erthetetlen. :)) es kezdenek az orvosok, dadusnénik, film- es konyvszereplok is MIND fiatalabbak lenni nalam. Eloszor az hittem, Boni oregit (nem fiatalit! Pont forditva! :)) de mar egyedul is lenéniznek.

    Es persze vannak praktikák, de visszasirom azokat az idoket, amikor meg azt sem tudtam, mi fan terem az alapozo.

    De vegeredmenyben tok mindegy, HOGYAN oregszik az ember, meg a legcsinibb noknek is szembe kell nezniuk a hanyatlassal, nem? (Jo otletre en is vevo vagyok... Hogy mikepp lehet elviselni... Ha pedig fiatalok olvasnak: uristen, elvezzétek ki!!)

    VálaszTörlés
  9. Tudom, az is közhely, hogy sokat számít, hogy lélekben mennyinek érezzük magunkat, de biztos vagyok benne, hogy így van. Én megértelek, 1-2 éve elkezdtem tartani én is az öregedéstől, vagyis ez talán túlzás, fogalmazzunk úgy, hogy inkább elkezdtem gondolkodni azon, hogy én sem leszek már fiatalabb, pedig erre sosem gondoltam korábban:)
    De valójában azt akartam elmesélni, hogy nekem van egy 50 éves ismerősöm, aki iszonyatosan fiatalos, testileg, lelkileg. Sokat törődik a testével és nagyon követi a trendeket, a gondolkodása is nagyon fiatalos. Az egy dolog, hogy legalább 10 évet letagadhatna külsőleg, de ismerek olyan 35 év körüli pasikat, akik belezúgtak (!!), és nem egy fiatal srácot láttam megfordulni utána. Rengeteg, nála 10-15 évvel fiatalabb, sokkal lestrapáltabb nőt ismerek. Nekem ő amúgy nagy példakép, mindig elmondom magamnak, hogy olyan szeretnék lenni 50 évesen, mint ő.

    VálaszTörlés
  10. Tamko! ne már! te simán nem nézel ki többnek harmincnál! Tök szép vagy, karcsú, göndör :) (amúgy én megértelek, mert én mindennap százszor halok meg az öregség miatt, komolyan, elviselhetetlen - és amikor egy huszonéves azt csicsergi mellettem, hogy szépen kell megöregedni, meg méltósággal, meg kell tanulni viselni a kort, akkor legszívesebben a nyakába ültetnék a magaméból vagy húsz évet, oszt' viselje) Mostanában olyan ruhákról álmodom, amiket sosem vettem volna fel akkoriban, amikor még megtehettem volna. Iszonyú, mondom, iszonyú ez!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen én is így vagyok a ruhákkal. Én vettem is olyan ruhát és ott áll a szekrényben mert rájöttem hogy sajna már nem vehetem fel még ha bele is férek...Ez olyan mint a pasiknál hogy sportkocsit akarnak 50 körül...

      Törlés
    2. A pasasok 50 (60, 70, 100) évesen simán megveszik a sportkocsit, egy pillanatig sem csinálnak gondot belőle.

      Törlés
    3. Mert milyen ruhákat nem vehettek fel? Nem igazán értem. Mármint nem hinném, hogy a haspólóért, meg az extra mini szoknyáért fáj a szívetek (bár ezeket a huszonévesek 90%-a is jobb lenne, ha nem hordaná,,,).
      Nekem még egy olyan ruhám sem volt, amire azt mondtam, hogy ezt nem vehetem fel, max. a gyerekek miatt (pl. fehér nadrág, vagy nagyon kényes ruhadarabok stb.)

      Törlés
    4. Hááát kicsinap. Nekem a térdeim már olyan ráncosak, hogy ha celeb volnék lehoznának rólam olyan fotót hogy nagyítva kiemelve karikában ott van a térdem. Namost ehhez képest szeretek térden felüli szoknyát hordani. Sőt - természetesen nem a városba, de sétához, kiránduláshoz - szeretek rövidnadrágot hordani mert nem rosszak ám a lábaim csak hát visszerek, striák, narancsbőr bizony van rajtuk. Meg hát az ember bőrén látszik a kor ha szikárabb alkatú (mint én), nyáron hamar ráncosodik, egyre több a pigmentfolt, jobban kiáll a kulccsont, ilyenek.
      És mivel én a huszas éveimben még nem edzettem egyáltalán, akkor jó 8-10-16 (bizony!) kilóval voltam több mint most, akkor nem vehettem fel leggigs-et. Most meg rohadtul fel szeretnék venni de nem merek...

      Törlés
    5. Kicsinap, mennyi idős vagy? :))

      Ellához hasonlóan nálam is kezdenek kiesni a rövidnadrágok, ugyanazon okok miatt. A rövid újjú pólókat is lassan tehetem a fiók mélyére, miután megláttam megláttam a múltkor hátulról a tükörben (ráncos könyök!). Persze felvehet az ember 80 évesen is miniszoknyát, meg is teszik sokan. Nyáron láttam egy nénit iszonyú klassz szabású és anyagú, méregdrágának tűnő fehér nyári ruhában. Szóval tudom, hogy létezik a jelenség, de én ezt - az öregedés jeleinek ilyen fokú mutogatását - szomorúnak tartom.

      Törlés
    6. Kicsinap! Deeeeee, a miniszoknyáimra gondolok (amik voltak), meg a haspólókra (amik nem, bár lehettek volna, ha már ismert lett volna), meg a rövidnadrágra (nem térdig, az hosszú) bakanccsal, , meg a szűk szárú gatyáimra, meg a szűk topokra, meg a gyönyörűen dekoltált ruhákra, amiket nem mertem volna felvenni huszonévesen, pedig akkor elég jól áltak volna (most már felveszem, de azért nem ugyanaz a feeling)

      Az építőmunkások füttyei egyáltalán nem hiányoznak (bár csúnya öregemberek beszólogatnak néha az utcán), de az elismerő pillantások (mindkét nemtől akár) - hát, azok azért jólestek

      Törlés
    7. szóval, persze, öregen is fel lehet venni bármit, járnak 150 kilós nők is miniszoknyában - de én nem kiröhögtetni akarom magam, ha lehet, hanem inkább tetrszeni, nem utolsó sorban magamnak - márpedig az én (nem túl bomyolult) ízlésem szűk és rövid ruhákat tenne rám, de nem állnak már jól

      Törlés
    8. Hát nem sokkal vagyok fiatalabb, mint te.:-) Nekem nem ráncos a könyököm meg a térdem. Néhány ér el van pattanva az egyik bokám körül (második gyereknél jött elő), narancsbőröm nincsen. Viszont tele szoktam lenni kék-zöld foltokkal, a gyerekek összerugdosnak. És kicsit se zavar, egész nyáron rövidnadrágban jártam. Simán hordok térd feletti szoknyát is, mert alacsony vagyok nem állnak jól a hosszabbak. Leggingset nem is akarnék hordani. Szűk gatyáim is vannak, azokat hordom, gyerekboltban vettem ráadásul, mert a felnőtt méretek nagyok mindig, eláll a dereka. A hajam nem őszül. Dekoltált ruha nem jön szóba, mert kicsi a mellem és hülyén néz ki, de ehhez nincs köze a koromnak.:-)

      Szerintem ilyeneken ne sírjatok már, hát hány tizen-, huszonéves hord szűk gatyát, haspóló, mini akármit, rövidnadrágot és néz ki benne irtózatosan és mégis totál magabiztos. Még életemben nem láttam ennyi borzalmasan kinéző fiatal csajt. Nyáron voltunk egy kalandparkban a gyerekekkel, ahol fiatalok voltak a segítők, az egyik csaj, max. 20 éves, felhúzta a pólóját, mellet alá megkötve (baromi meleg volt), hát úgy buggyozódott a hasa, ahogy nekem 5 gyerek után sem, aztán mégse zavarta.:-)

      Törlés
    9. De jo neked :))

      Nemtom, mi egy gimi mellett lakunk, es mindig azt szoktam figyelni, mennyire rondan oltozkodnek ezek a fiatal csajok és hogy MEGIS MILYEN JOL ALL NEKIK MINDEN. :))

      Törlés
    10. Kicsinap: én nem állítom, hogy más ne lehetne szép "öregen" - de én nem vagyok az :(

      Törlés
    11. Nem tudom, biztos bennem van a hiba, én meg pont azt szoktam gondolni, hogy milyen jó, hogy már nem ennyi idős vagyok, mert milyen bénán bírnak kinézni.:-) Meg, hogy ilyen fiatalok, nem áll mögöttük sok át nem aludt éjszaka, folyamaots korán kelés, 3-4-5 terhesség és szülés, aztán mégis milyen löttyedt a testük.
      És saját gimis képeimet nézve is sóhajtok, hogy öregebb vagyok láthatóan, de mégis jobban nézek ki.:-) Na persze hülye nem vagyok, visszanézve a 10-15 évvel ezelőtt rólam készült képeket látszik az idő múlása, de sokkal inkább vagyok most nő, mint akkor. Magabiztosabb minden tekintetben.

      Törlés
    12. Kicsinap, uristen, te nagy mázlista vagy!! :)) az ilyen hozzaallassal/gondolatokkal lehet biztos kibirni es atveszelni az oregedest!

      Törlés
    13. Na ezt még nem gondoltam magamról.:-) Lehet 10 év múlva mást mondok.:-) Biztos szerencsés vagyok abban is, hogy a környezetemben sok 40-es, 50-es nagyon jól kinéző nő van. Vagy a kolléganőm, aki 65 éves. Igen, több a ránca, mint az 50-eseknek, de összeképben meg mégis csak jobb.

      Én amitől "félni" szoktam az a változó kor, ebbe anyunak nagy szerepe van azt hiszem, mert folyamatosan ezt hallgattam tőle, hogy milyen szar neki. Az elmúlt 10+ évem a gyerekek miatt telt nem alvással, olyan jó lenne végre majd aludni is...:-)

      Törlés
  11. Jaaj de nagyon ismerem ezt az erzest Tamko, ezt a bejegyzest en is irhattam.volna...
    Pinkman; nekem is van egy torok koleganom, o is azt mondja h sosem fog megoregedni..nagyon csinos attraktiv meg 51 evesen is. O is azt allitja h ez csak tolunk fugg, beallitottsag kerdese@
    Felnezek ra nagyon..peldakepem..probalom kovetni...

    VálaszTörlés
  12. hát én nem bánom, hogy nem gusztál mindenki, mint a felsálat a hentespulton, és az sem hiányzik, hogy utánam füttyögjenek az építőmunkások. de simán átérzem a problémát, amikor megjöttek az első ősz hajszálaim, eléggé megzuhantam, a hajritkulással pl nem tudnék mit kezdeni (se méltósággal, se anélkül):

    VálaszTörlés
  13. Én is, én is:)))))!!! Tényleg durva ez az öregedés. De amúgy szerintem csak az eleje lehet ennyire gáz, utána szépen megszokja az ember. Gondolom. Én mikor Simivel terhes voltam (4 éve) egy tízest simán letagadhattam (nem egész 36 voltam). Kb. addig soha senki nem hitte el, hány éves vagyok, 30 évesen is folyamatosan középiskolásnak néztek. És én ehhez szoktam hozzá, és nem értem, ha tegnap még hellóval köszöntek, akkor mi ez a sok jónapotozás? Annak ellenére, hogy híve vagyok a magázódásnak, már csak a jólneveltség miatt is.
    Pedig nem ráncos a könyököm, meg a térdem sem, alig van ősz hajam (mondjuk festetem, de sötétbarnát sötétbarnára, és ha lenő, akkor azért látszik az a pár szál), jó hát narancsbőröm van, de az 46 kilósan is volt. Ráncaim már alakulnak, de nem vészes, mégis, valahogy az összhatás olyan magázódásra hajlamosító, vagy mi.

    Azért az utolsó, ismeretlentől kapott bókommal kicsit eldicsekednék, csak hogy elhiggyétek, nem olyan reménytelen a helyzet :). Történt egy vasárnap is nyitva tartó ócska környéken lévő budapesti kisboltban. Az eladó srác biztos nem volt több 25-nél, mikor fizetni készültem, megjegyezte:
    - Ne haragudjon, de magának olyan jó "FRISSEN MOSOTT" illata van, olyan ritkán érez ilyet az ember!
    Hát most erre mit tudtam volna válaszolni? Legalább nem vén, büdös banya vagyok, csak vén banya :DDD!

    VálaszTörlés
  14. Atyavilaaaag ez a bók :))) fogta volna be a szajat inkabb :))

    Es Andi igen, en is azon vagyok elkepedve, hogy milyen sokat szamit ebben a korban 3 év. Regebben 3x3 telt el ugy, hogy max a frizuram valtozott. Es engem is mindenki mindig fiatalabbnak nezett... Most meg! MEg sem lepodnek, ha bemondom a korom...!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És ma megint bementem ugyanabba a boltba, és ugyanaz a fiatalember megint mondta, hogy frissen vagyok-e zuhanyozva? Egyre inkább arra gyanakszom, hogy valami szagfetisiszta, vagy perverz állat lehet :D!

      Törlés
    2. Oooooooo...!!! :)) ez mar akkor gyanus!!

      Törlés
  15. Eltelik még egy kis idő, és meglepődnek (hogy 100 év alatti vagy) :D :D :D

    VálaszTörlés
  16. Na éjszaka ezen gondolkoztam, szóval ne hagyjatok tudatlanul, miért nem lehet szűk szárú nadrágot hordani 40 felett? Mert erre nincsen megoldásom..-)

    VálaszTörlés
  17. :-)) Hát lehet, h a kilók miatt, amelyek 40 fölött állítólag csak jönnek, jönnek... Én még felveszek szűk szárú nacit, nade MEDDIG, kérdem én ?!?! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-))))
      Ja!! De miért kell ennyire előre szaladni? Most most van, aztán majd ráérünk később foglalkozni az akkorral. Nekem most kifejezetten sokkal jobban állnak a szűk fazonú nadrágok, mint a bővebbek, ezért csak ilyent hordok, kivéve hivatalos események.

      De amúgy erről is eszembe jutott a sógornőm, a tesómmal való megismerkedésük idején, hát kb. olyan magas, mint én, csak úgy 30 kilóval több. Na most ő mindig tapadós, csípő nadrágokat hordott (akkor még huszas éveiben járt amúgy), rémesen, rémesen nézett ki, mert ugye a hurkák buggyantak, ha lehajolt tanga bugyi az óriás fenéken villant, és baromira X lába van, amit a szűk nadrág még jobban hangsúlyozott.
      Én ezért nem értem ezeket a "parákat", minden korú emberen gázul tudnak állni bizonyos ruhadarabok. Ami meg gázul áll rajtam, azt nem viselem, és nem is bánom, hogy nem viselem, mert úgyis gázul áll rajtam.:-)
      Pedig nekem sem könnyű, mert nagyon nehéz egy alacsony, vékony nőnek ruhát vennie, szoknyát évek óta nem sikerült. Ruhát még csak-csak, de néha ott is rossz helyre kerül és nagyon eláll a derék.

      Törlés
  18. Csupa öröm, hogy én már fiatalon sem vagyok vonzó, így talán nem fog megviselni az öregedés. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez nem igy van! :)) majd 40 evesen rajossz, milyen vonzo voltal fiatalon, ez igy megy. Minden fiatal lany szep!

      Törlés
  19. Sziasztok, szerintem veletek is az a "baj", mint ahogy velem is hogy túlságosan van önkritikánk. Van egy belső igényességünk és tartásunk. :) Más 40-50 év közötti nőn nem zavar a szalmasárga haj vagy mini szoknya vagy rózsaszín póló stb de én úgyan fel nem venném. Minden kornak meg van szerintem hogy mit hordhat és mi az amiben nevetséges. Hiába sovány, formás egy negyven feletti nő a térd-, könyök-, nyak-, kézfejránc tud rontani az összképen. Ezeket amúgy a plasztikai sebészek sem nagyon tudják még a sztárokon se eltűntetni.

    Demi Moore csodaszép babaarca, dús hajkoronájáról lesiklik a térdére a szemünk és látjuk is, hogy nem harmincas, hanem jóval több.

    Külföldön szerintem a nőket jobban érdekli ez a téma, többet tehetnek érte. Itthon az utóbbi vérzivataros, nehéz életben egyre kevesebb nőt érdekel. Azt vesz fel ami van, amire pénze, ami jó rá. A napi gondok olyan szinten bedarálják őket , hogy a végeredményt láthatjuk nap mint nap az utcán.

    A jelenünk napjai azok a napok, amit majd 10 év múlva visszasírunk. Fel a fejjel. Lényeg, hogy mi jól érezzük magunkat, meg legyen a belső és külső harmóniánk.

    VálaszTörlés