2014. november 19., szerda

Nincs valami jó könyved?

átverik, megverik, megkínozzák, megölik, megbetegszik a férje, meghal az anyja, depressziós lesz, kenyérlopásért kényszermunkára ítélik, bebörtönzik, ártatlanul kivégzik, reménytelenül szerelmes lesz, megcsalják, elhagyják, otthagyják, teherbe ejtik, koncentrációs táborba viszik, elüszkösödik a lába, vérhasban meghal az apja, kitör a forradalom, diktátor kerül az ország élére, hadat üzennek, leprás lesz a barátnője, három hónapig fekszik kórházban, lebénul, impotensé válik, megőrül, éhezik, bogárrá változik, még egy alma is belefúródik a hátába, tüdőbajos lesz, elveszti minden vagyonát, elüti a vonat, elektrosokk-terápiát kap, lehallgatják, kihallgatják, megbüntetik, terrorizálják

A mamám itt vendégeskedik nálunk eljött segíteni.
- Nincs valami jó könyved? - kérdezte
- Ó, dehogynem, csak jó könyvem van! - ugrottam rögtön a könyvespolchoz - Mit olvasnál?
- Valami vidámat.
- Ööö... na lássuk csak... izé... azt mondtad, valami vidámat?

Döbbenten nézegetem a polcot. A könyveim, mit a könyveim! talán az egész világirodalom 95 százaléka egy kegyetlen, kilátástalan, komor világot fest le, ahol az élet sok minden, csak nem habostorta. Vajon miért gondoljuk, hogy mi megússzuk?

16 megjegyzés:

  1. nem ússzuk meg. :(
    hogyan fúródik valakinek egy alma a hátába:)?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, ezt pont te mondod??

      (Ezt komolyan kérdezted?)

      Törlés
    2. Konkrétan olyan élénken él bennem ez a történet kb 25 év távlatából is (gondolom mivel - mint mindenki - fogékony korban olvastam) hogy egyetlen egy Kafka írást sem mertem elolvasni ezután soha.
      Szóval nem is tudom...a komoly írók nem akartak üzletet csinálni.
      Ja és pont azért szeretem a novellákat mert rövidségük miatt annyira nem "engednek be" és hamarabb fel lehet dolgozni a szintén jobbára szörnyű történéseket.

      Törlés
  2. Hát nem ezt mondom állandóan? Hogy az a kész csoda hogy ha valami jól sikerül? Hogy az ha egészséges gyerekünk születik és "cserébe" nem hal meg a férjünk?
    Én már pár éve félve veszek minden könyvet a kezembe. Sőt idén nyár óta konkrétan elkezdtem "biztonságos" könyveket újraolvasni. Pl. csajos könyvek amiket anno anglotanulás céljából vettem, vagy nemrég végigolvastam a MEK-en a Mikszáth regényeket. De most nem tudom mi jön: az indiános könyvek.

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. szerintem sem ússzuk meg, mindenkinek jut valami borzalom - a mázlistáknak kicsit kevesebb.
    Woody Allen jól mondja: "life is full of misery, loneliness and suffering - and it's all over much too soon.'

    VálaszTörlés
  5. Azert a vilagirodalom nem reprezentativ, nem? Legalabbis arrol meg soha nem irt senki klasszikusokat, h minden szep es jo, szulettek szep gyerekeik, hosszu ideig eltek boldogsagban es csokolom. Meg aztan kapunk szuper ajandekokat is az elettol, nem?

    Ella, tudom mit fogsz olvasni: meseket, mondokakat :) egyebkent nekem is vannak olyan konyvek, filmek, amelyekkel szemben struccpolitikat folytatok es ugy teszek mintha nem letzenenek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Készülök is a mesekönyvekre. Mondjuk igazából a 8 éveskori "Emil és a detektívek" vagy "A két Lotti" típusú könyveket várom, valamiért a mai modern unokaöcséim köreiben ezek nem divatosak..

      Törlés
  6. Hát én megértem őket, más világ volt az, aztán meg a Két Lotti eléggé lányos olvasmány. Én a Szíriusz kapitány-kötetekért voltam megkukulva!

    VálaszTörlés
  7. Isolde példáját követve kezdtem el a lányomat hordozva/altatva olvasni a nyáron és pont ilyen, kicsit pozitívabb könyveket kerestem és én sem nagyon találtam. Kisbaba mellett valahogy nem volt affinitásom semmi erőszakhoz, a babás könyveimet egy kicsit szüneteltetni akartam és Jane Autinnál kötöttem ki.

    Egyébként Tolstoj úgy kezdi az Anna Kareninát, hogy:"A boldog családok mind hasonlók egymáshoz, minden boldogtalan család a maga módján az." Valószínűleg ezért nem érdekes semmi, ami normális - ha van ilyen

    VálaszTörlés
  8. Igen, emlékeim szerint Jane Austen a maradék 5 százalékba tartozik! És igen, egyetértek Tolsztojjal :))

    VálaszTörlés
  9. Engem pont a multkori könyvidezeted gondolkodtatott el, amelyikben anyatej utan mondta a ferfi, h ket napja nem evett. Mi volt az emberek motivacioja az eletre abban a hatalmas nyomorban? Hany meseben volt, h az emberek fütyüresztek ebed meg vacsora helyett? Hogy tudtak igy a nők 10-12 gyereket szulni? Gyakorlatilag 18-40-ig allandoan terhesek voltak v csecsemoik voltak? Ezt hogy birtak? Foldeken valo munka szoptatas mellett, esoben, tuzo napon, stb. Mi tartotta bennuk a lelket? Talan a hit? Amikor a templomokban csak latinul ment a mise? Mennyire kenyelmes a mi eletunk a nalunk 3 generacioval elobbihez kepest!

    VálaszTörlés
  10. Angi, a novella után én is ezen gondolkodtam. Ott az a ffi, aki nem evett 2 napja, és ott az a nő, aki pedig kisgyerekét hátrahagyva szegődött el gazdagéknál szoptatósdajkának... tényleg, semmi panaszunk nem lehet.

    (Mária Teréziának '16 gyereke született 20 és 39 éves kora között!)

    VálaszTörlés
  11. Egy év a Francban, Stephen Clarketól. Állati vicces könyv és szerintem a magyar fordítása is jó. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Háááát, az van a fülszövegben h "az orrfelhúzás genetikailag öröklődik" és tudod, ezekkel a szereotípiákkal nem mindig tudok azonosulni, szóval nemtom... majd otthon belekukkantok...

      Törlés
  12. Akkor ne olvasd el, mert csupa sztereotipia az egesz. Szamomra vicces volt, lehet, hogy megint el fogom olvasni, most, hogy mar kicsit jobban belelathattam a franciak mindennapjaiba.

    (Orrfelhuzas mondjuk pont eleg jellemzo rajuk szerintem. :) )

    VálaszTörlés