2014. május 3., szombat

Globalizáció

Micsoda nagyképű cím....grrr. De tiszta őrület, hogy itt a bio és a helyi zöldségek KÖZÖTT kell választanom. Olyan nincs, hogy bio ÉS helyi, illetve van, a répa meg a cékla, de a cékla keserű, a répából meg nagyon sok a selejt, szóval igazából nincs. Az üzletekben kaphatók ugyan francia zöldségek (azt viszont nem írják ki, pontosan honnan is származnak), de ezek nem biók. Kénytelen voltam a múltkor dániai biorépát venni. Nem igaz, hogy közelebbi nincs! Vagy tényleg nincs? A múltkor véletlenül meg perui spárgát vettem - nem néztem meg, ki gondolta volna, hiszen itt a kertben is megterem a spárga. (és még csak bio sem volt, ezt magunknak vásároltam).

Mi idegesít még? Az, hogy ha itt az ember ízes, friss idényzöldségekből és -gyümölcsökből szeretne válogatni, akkor a legjobb, ha egy hipermarketben próbálkozik. Annyira szeretném egy piacon letudni ezeket a vásárlásokat, kosárkával, kofákkal stb. stb. De nem lehet parkolni, csak szombatonként van, és a választék semmi, rebarbara pl. soha nincs. Hát hol itt az autentikus tavaszi életérzés?

Ha már itt tartunk, elmesélem azt is, hogy mennyire zavar, hogy Bonhomme dolgainak 95%-a Kínából jön. Az ember erre nem is döbben rá addig, amíg gyereke nem lesz. Pl. emlékszem, a kórházi listán rajta volt a kis sapka, és egyszerűen sehol sem találtam olyat, amit nem Kínában gyártottak. Azóta hozzászoktam, hogy minden ruhája onnan jön, még az iszonyú drága márkák is, mint pl. ez. (Ők még ráadásul hülyének is nézik az embert. Vagy az van ráírva, hogy Designed in France, vagy pedig hogy Made in PRC) De még a színes gyerekkönyveket is Kínában nyomtatják, őrület. Mi meg csak ülünk a fenekünkön itt Nyugaton, és megpróbálunk nem tudomást venni arról, hogy a kínaiak gyártják éhbérért a minket körülvevő tárgyak zömét. Egyelőre.

Biztos a másik oldalát kellene néznem a dolgoknak. Pl. a mamám, aki vidéken nőtt fel, 16 éves koráig csak két gyümölcsöt ismert, az almát és a szilvát. Megtermeltek mindent ők maguk, de erre rá is ment az összes szabadidejük. Szóval mit panaszkodom. Köthettem volna Boninak sapkát francia gyapjúfonalból (meg is vettem) de izé, azóta sincs időm kötni.

16 megjegyzés:

  1. bio-nem bio ügyben szerintem érdemes ezt a listát figyelembe venni: http://www.pbs.org/wnet/need-to-know/health/the-dirty-dozen-and-clean-15-of-produce/616/

    VálaszTörlés
  2. Erről a "A lány és a költő" c. film jut eszembe (eredeti címe: "Io sono Li", franciául "La petite Venise"). Ha lesz alkalmad, nézd meg.

    Olaszországban Pratoban már kínaiul is ki vannak írva az utcanevek. Prato eredetileg a textiliparáról volt híres... ma hanyatlik, illetve beköltöztek a kínaiak, ők viszik tovább a textil businesst.

    Biohoz nem tudok hozzászólni. Néha elkap a gépszíj és olyankor törekszem, aztán beletörik a bicskám. Hullámvasút.

    Nem is tudtam, hogy Az Nagy Francia Gyerekmárkát is Kínában gyártják, bár nem is tudom mit nem lehet ezen tudni :D, hiszen már 1993-ban (nekem csak ekkor esett le a tantusz) is Kínából érkeztek a legnagyobb olasz divatházak táskái (én csak erről tudtam másodkézből).. irtó nagyot csalódtam akkoriban.

    VálaszTörlés
  3. Orsi, koszi mindjart megnezem. Nem tudom a fokhagyma rajta van-e, en arra vigyaztam eddig, h az bio legyen legalabb.

    Frkulcs: az egyetlen konyve, amint nem kinaban nyomtattak, az olaszorszagban keszukt kepzeld! (Francia konyv)

    VálaszTörlés
  4. Szia,

    Hat nalunk ez ugy indult, h a gyermekeim atyja (:)) kijelentette, h a gyerekeknek nem lehet semmijuk, amit Kinaban gyartottak...ha-ha-ha!! :)) sajnos mostanra o is rajott, h kb ez lehetetlen... :(( (egyebkent egyre tobb honlap van, aki "made in France" -ra specializalodik)

    Bio ugyben nalunk az utca vegen van a piac, a bios arus tuti Rungisbol hozza az arut, dehat ez van... :S egyebkent ilyen "panier biot" neztel? Azok kozt ugy tudom, van olyan, ami helyi es bio.

    NS

    VálaszTörlés
  5. Szudán is tele van kínai cuccokkal DD
    A bio kajákkal nem tudok mit kezdeni, ha rá van írva akkor sem lehetek biztos benne hogy az. Inkább igyekszem megbízható helyeken vásárolni, persze azt sem tudom eldönteni mi számít megbízhatónak.

    VálaszTörlés
  6. Még nem írtam neked Tamkó, de most azért szólalok meg, mert ilyesmivel foglalkozom és -úgy érzem- egy picit jobban belelátok. Szóval szerintem a bio termék vásárlására törekedni sajnos messze nem olyan kifizetődő, mint várnánk. Az egyetemen, ahová jártam, vizsgáltak elvileg bio zöldségeket, de semmivel sem volt kevesebb növényvédőszer-maradék bennük, sőt. ...de a mezőgazdasági termelésben is látom, milyen nagyvonalúan kezelik néhol a növényvédőszer-felhasználás papírozását. (Ez teszi lehetővé ugye pl. az előbbit.) Szerintem a legtöbb, amit tehet az ember, aki otthon nem tud termelni, az, hogy keres egy olyan eladót-termelőt, aki szimpatikus neki és bizalmi alapon vásárol. Úgyhogy a konkrét kérdésedre személy szerint én biztos azt mondanám, hogy az ismert helyit venném. Persze ezek mind magyarországi tapasztalatok alapján tett kijelentések.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zsanett: Én ugyan nem értek hozzá de kb. ezt gondoltam én is, csak nem akartam ilyen nyíltan kimondani konkrét ismeretek hiányában :-)

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    3. Kedves Zsanett, ez nagyon súlyos vád, Mo.-n is börtön jár(hat) érte, ha valaki a vállalása ellenére növényvédőszert használ (van a családomban bioellenőr, innen az információk). A helyedben még akkor jelentettem volna, ha kiderült, hogy egy Biokontroll által tanúsított termelő csalt. A bio-téma nagy és átfogó. Azt viszont tudni kell, hogy nagyon sok biotermelő életvitelszerűen és meggyőződésből csinálja azt, és ők a laikusoknál is pontosabban tudják, hogy a növényvédőszer messze ártalmasabb rá (azaz a termelőre, annak családjára) nézve, mint a fogyasztóra. Amit írsz, hogy TÖBB növényvédőszer volt benne, az képtelenség, ezeket független ellenőrök vizsgálják. Hogy valaki elcsábul, használ egy kis gyomirtót, fene tudja, a kockázat biztosan megvan, biztosan előfordul, de hogy több lenne benne a vegyszer, kizárt.
      A másik, Tamkó, Románia lesajnálása egy korábbi posztodban (igen, ebben is érintett vagyok :)): nem tudom, miért ne lennének ÉPPEN OTT képesek az emberek bio módon termeszteni, mi hiányzik (szürke állomány, know how, technológia?), de azt leírnám, hogy Mo.-tól eltérően nem egy nagy biotanúsító cég van (ez a Biokontroll, ill. még van pár apró), hanem sok. Ezek zöme nagy multik helyi leányvállalata. Ro-ban a legnagyobb az Ecocert, ez egy (khm) francia cég, és az a gyakorlat, hogy olyan ország ellenőrző cége ellenőriz, ahová exportálnak. Tehát ha a Fro-ba exportált termékkel kapcsolatban kételyeid vannak, akkor azok leginkább a francia tanúsítónak szólnak, amelyek szűrőjén átmegy a (feltételezetten) gagyi termék.

      Törlés
    4. Reka, tudom h sulyos a vad, de tovabbra is fenntartom, sot. A munkahelyemen latok egyet-mast, most sajna nem tudom ezt leirni, nehogy bajom legyen belole. Devamit ott megtanultam az az, hogy ezek az ellenorzesek, logok, kezdemenyezesek stb egy fabatkat sem ernek. Tudom, cinikus vagyok, de brusszelben dolgozom... A roman peldat azert mondtam konkretan, mert egyszer beszelgettem egy allatorvossal, aki a romaniai vagohidakat ellenorizte, ez volt a munkaja. Vannak mindenfele eloirasok, allatjoleti szabvanyok meg ilyesmi. Na o azt meselte h romaniaban, ahol o jart, semmit sem tartottak be ezek kozul szinte, viszont o nem tudott jelenteni semmit, mert mindig elotte jartak egy lepessel. Tehat ahova ment ellenorizni, ott mar minden ok volt.
      Romania, bulgaria, magyarorszag -egy kalap ala veszem oket. Ahol ilyen korrupcio letezik, ott semmi sem biztos, ugy latom. ( emlekszel az akacmezes vagy a pirospaprikas botranyra otthon?)

      Törlés
    5. OK, de akkor miért ragaszkodsz a bióhoz, ha ennyire nem hiszel benne?

      Törlés
    6. Hát mert ki tudja. Nem vagyok biztos magamban, nem ismerem a biogazdálkodás hátterét, a véleményemet nem észérvekre alapozom, hanem érzelmi alapon döntök, és itt most nem rólam van szó. Magunknak nem biót veszek.

      (a múltkor nem lesajnálni akartam Romániát, ne haragudj, ha megsértettelek!)

      Törlés
  7. Zsanett, Turchi: én is ezt gondolom a bióról sajna...Nagyon nagy biznisz és nagyon kevés rálátásunk van a dolgokra. Nyilván pl. BIZONYOS vegyi anyagok használata elengedhetetlen, tehát azt sem lehet kijelenteni, hogy nincs bennük semmi káros cucc. Én is inkább a helyi zöldségekre-gyümölcsökre-mézre hajtottam eddig, mert teljesen nonszensz, hogy argentin fokhagymát meg kínai mézet együnk.

    NS: Igen, döbbenet, hogy amint az embernek gyereke van, Kínát többé nem kerülheti meg. A panier bio-t megnéztem, van itt ilyen kezdeményezés, de nem bio :))) hanem csak helyi, ami még nem lenne baj, de két fő gondolm van vele: az egyik, hogy részt kell venni a szétosztásban - ehhez kedvem lenne de időm nem - másrészt, és ez a fő baj, hogy tök hektikusan adagolják a zöldséget, pl. mihez kezdek 2 fej karfiollal, amikor B. még nem eheti?

    Más: a múltkor elültetted a fölembe a bolhát a babycook-kal. Neked milyen márkájúd van? Elmentem megnézni a Darty-ba, de a pasi azt mondta, csak 8-9 hónaptól ajánlja, mert nem mixeli össze homogénre a zöldségeket. Plusz azt is mondta, hogy nekem kell néznem az időt, hogy mikor főtt meg, te meg nem azt írtad, hogy automatikusan kikapcsol? És könnyü elmosni? A párologtató cucc neked is műanyagból van? Ez egy kicsit zavar, mert azt hiszem, a műanyag felmelegítés közben káros anyagokat bocsát ki. És... kínában gyártották ezt is? :)) köszi a válaszokat előre is!

    VálaszTörlés
  8. Szia,

    Na jol megijesztettel ;).... gyorsan utana neztem - eddig is ugy tudtam, h nem a muanyag, hanem a bisphenol a a gazos, es ugy latom, tenyleg (legalabbis mai tudasunk szerint ugyebar, khhm...) Nekunk Beaba Babycook duo van (http://www.beaba.com/fr/content/babycook-duo?tid=82), muanyag a szuroje (ezt talaltam: http://lesvendredisintellos.com/2013/09/07/comment-savoir-si-un-babycook-contient-du-bisphenol-a-bpa-ou-pas/; meg ezt: http://www.beaba.com/fr/liste-des-questions/12/5438 ), vagyis 2009 ota nem tartalmaz. Termeszetesen "made in China", bar a Beaba kozpontja Oyonnax-ban van, ahol akar meg gyarthatnak is...

    A mienk magatol abbahagyja a parolast, a megfelelo mennyisegu vizet kell beletenni (en kb mindig ugyanannyit szoktam, van ilyen jelzo az edenyen...), utana leall magatol, igaz ki nem kapcsol, mert villog, meg sippal jelez, h veget ert a program, de nezni az idot nem kell.

    Elmosni konnyu, beteszem a mosogatogepbe :))) (egyebkent kezzel is konnyu, egy kicsit beaztatom elotte).

    Ami a puresitest illeti, teny, h oda kell figyelni, elofordult, h egy-egy darab egyben maradt, mert beszorult az apritokes ala (konkretan 3-szor) - de amugy nagyon jol puresit, ha tobb vizet teszek hozza, akkor meg plane....

    Amit az en baratnoim negativnak mondanak, az az edeny merete, bar ez is megoszlik, van, aki csak rovid ideig hasznalta, mas meg nagyon hosszan (mondjuk en neha magamnak is parolog benne, teny, h egy szemelyes akkor).

    Hat ennyi, ugy tudom, h a halat/hust is majd lehet benne fozni (nalunk nemsoka esedekes).

    Szoval nekem tenyleg nagyon bejon, (delelott ebedet, delutan kompotot fozok benne), de persze nem letkerdes :))

    (Esetleg kolcson nem tudsz vkitol, h kiprobald?)

    Ha meg van kerdesed, nyugodtan kerdezz, ha tudok, valaszolok :).

    NS

    VálaszTörlés
  9. Koszi! A darty-s pasi ugy latom nem akarta nekem eladni ezt a gepet ( ugyanez a marka) mert azzt mondta, nem lehet mosogatogepbe tenni. Gondolkodom meg rajta. Most meg nagyon kicsi mennyisegeketeszik, szoval meg raerek. Koszi az infokat!!

    VálaszTörlés