2013. augusztus 9., péntek

Ketyeg az óra!

Tegnap felmondtam az itteni lakásomat, november 10-től már nincs hol laknunk Brüsszelben. Nincs visszaút, addigra el kell költöznöm Z-hez, bútorokkal vagy anélkül. Össze kell tehát pakolni, meg kell szervezni egy csomó mindent (bank, biztosítás, kocsi), de legfőképp: mihamarabb fel kell újítani Z. házának egy részét. Mindezt három hónap alatt, mert holnaphoz pontosan három hónapra vagyok kiírva (ami azt is jelenti, hogy kezdődik az utolsó trimeszter, nő a baba!). Néha úgy érzem, nem tudok lépést tartani az irammal és elsodornak az események, de aztán belegondolok, hogy még mindig bőven van időnk. Még akkor is, ha tulajdonképpen én október 10-re már mindent be szeretnék fejezni – a felújítást, a költözködést, az adminisztrációt –,  mert akkor fogom elkezdeni a szülési szabit és onnantól kezdve már csak olvasni meg kötögetni meg láblógatni szeretnék.

Z. most szembesül szerintem azzal, hogy egy nő véglegesen (újra) betör az életébe és a házikójába. Egy gyerek még oké, de hogy a házát is felforgassa valaki! Nekem ugyanis határozott elképzeléseim vannak pl. a falak színéről, a konyha típusáról, a padló mineműségéről, az ágyak keménységéről, a gyerekszoba jellegéről, míg szerintem ő nem bánná, ha minden ugyanolyan maradna, mint volt (azaz mint a 80-as években..).  Én pl. a bútorok és a konyha 90%-át kidobálnám, mert minden régi, koszos, törött, ócska, őt viszont abszolút nem érdeklik a tárgyak, szerinte nagyon jól lehet inni egy 25 éves kutyusos, csorba bögréből is. Szegénykém, meghirdette a régi kanapéját az interneten, és csodálkozik, hogy egy telefonhívást sem kapott. De hát ki venne meg egy több évtizedes kanapét két fotellal?? A konyhai cuccokat felmenekítette az emeletre (ami nem lesz felújítva, most minden ott van), mondván, majd kidobjuk a felújítás után, ha esetleg tényleg ki kell dobni valamit... Nekem viszont az az elvem, hogy amiről nem tudjuk, hogy mi, vagy amit 5 éve nem használtunk, az kuka. Találtam például hátul a konyhaszekrényben ősidőkből származó csigaevő készletet (szintén felvitte az emeletre). Nos, abban a házban 15 éve nem evett senki csigát, miért hiányozna, ha kidobnánk? Nem hiszem, hogy holnap lesz a napja, hogy csigát fogunk felszolgálni, ráadásul hat személyre! Diplomáciára és türelemre lesz itt szükség, de érzem, hogy előbb-utóbb sikerrel fogok járni – a whisky-s pohárkészlet és a törött kukta leselejtezésének ügye például azt hiszem, sínen van!

A képen látható pad például évek óta széknek szolgál(t) a konyhában. Azon kívül, hogy hát hogy néz ki, nagyon kényelmetlen is, mert ha az egyik ember be szeretné húzni, a másiknak is fel kell állnia. Én már évek óta azt tervezem, hogy saját kezemmel viszem a hulladékudvarba és saját szememmel fogom megnézni, hogyan zúzzák be mind a kettőt, ha egyszer felújításra kerül a sor. Erre tessék, a fotót kedden küldte át Z., és a padok még mindig ott éktelenkednek, brrr!


Hétfői állapotok

9 megjegyzés:

  1. Hát ezen nagyon nevettem! :) Annyira ismerem a szituációt... Csak én a szüleimmel. Mi ugye közös udvaron osztozuk, így közös kukát használunk, de SEMMIT nem tudok kidobni, mert (nem viccelek) kikukázzák, és büszkén mutogatják nekem, hogy bár én ezt (az ősrégi, ronda, használhatatlan, senkinek nem hiányzó) akármit felelőtlenül ki akartam dobni, ők sikeresen megmentették, mert még valamire jó lesz. És azt sem értik, hogy ha valami helyett újat/jobbat/szebbet veszünk (eleve hülyeség, ugye), akkor miért kellene a régit kidobni??? És közben már-már kiszorítják őket a cuccok a lakásból, apukám fészere pedig egy óriási lim-lom-raktár. Imádom őket, és isteni jó fejek, de ez komoly konfliktus forrása, és néhányszor már komolyan összevesztem velük, mikor megláttam a kidobott cuccaimból kiszortírozott 'kincseket' összegyűjtögetve náluk.

    A technikám, hogy a tőlünk 1 percre lakó bátyámékhoz viszem át a fekete zsákba összegyűjtögetett "szemetet", de az az igazság hogy a bátyámat is életveszélyesen meg kell fenyegetni hogy a cuccok _szortírozás_nélkül_kidobandóak_. Sajnos ő is örökölt valamicskét a szüleim génjeiből.

    VálaszTörlés
  2. Drukkolok nagyon. Én is imádok kidobni, pont azt a filozófiát valom mint Te, G viszont gyűjtő, biztos jó lesz még valamire alapon.. nem könnyű, de a diplomáciai érzék segít :) izgi, akkor Nálad most tényleg gyökeresen megváltozik minden! :)

    VálaszTörlés
  3. Hát, ehhez képest a terhesség hátra lévő három hónapja meg a szülés könnyű pilletáncnak tűnik :) Vagy legalábbis úgy sejtem, mert én magam nehezen dobok ki dolgokat (és amit A. kidob, annak egy részét visszakukázom - még így is sokszor elszomorított az elmúlt években a szerinte felesleges cuccok kidobásával) - ugyanakkor szívesen kidobálok én is egy csomó olyan limlomot, amihez nem kötődöm érzelmileg... nem könnyű menet, pláne október tízig, de előre a láblógatós 9. hónapért :)

    VálaszTörlés
  4. Bijou, az én szüleim is ilyen kacatosak, rémes :)) Ők is inkább azért tartják meg a dolgokat, hogy "valamire csak jó lesz". És soha nincs elég helyük, a tieid is erre panaszkodnak folyamatosan?

    Z viszont nosztalgikus alkat, Audrey férjéhez hasonlóan, de legfőképp szerintem a vásárlástól ódzkódik. Mert ha kidobunk valamit, az egy idő után szerinte azt jelenti, hogy megyünk az IKEÁ-ba... :)

    Audrey, igen, ide diplomáciai érzék kell :)) meg egy kis kompromisszumkészség, remélem, menni fog!

    Martine, amúgy tetszik ez a ma divatos újrahasznosítási tendencia is, szóval ész nélkül nem dobálok én sem. Ugyanakkor viszont annyi sok rossz minőségű tárggyal van az ember körülvéve... pl. azon gondolkodom, túlélnének-e az Ikea-bútorok egy költözést.

    VálaszTörlés
  5. Jó kép! Lakni is fogtok benne? :-) Én mindent kidobálnék, ami 1 hónap alatt egyszer sem kell. Sajnos a férjem is ószeres típus, és bár minden másban engedékeny, kidobni nem lehet semmit!

    VálaszTörlés
  6. Hű, ez kényes helyzet, és nyilván nem a tárgyakról szól, hanem a Z. komfortérzetéről, amit most fenekestől felforgatnak. Rá is kemény évek várnak, légy megértő vele :). (én persze legszívesebben a háztartásunk felét most azonnal a kukába dobnám, de én egészen másképp állok a földi javakhoz, és a sok költözés meg is óv a lomgyűjtögetéstől, kivéve persze a gyerekszobát, ahol térdig járunk a fröccsöntött izékben, nyilván. Csak idő kérdése.)

    VálaszTörlés
  7. Én a másik oldal vagyok: gyűjtögetek. Igaz, már nem súlyosan, mert már meg vagyok félemlítve :), ha hozok még valamit a házhoz, mehetek amerre látok. Miattam a családban sűrűn elhangzik egy szlogen: nem gumiból vannak a ház falai.

    VálaszTörlés
  8. Én is gyűjtögetek-tartogatot, szegény M. mindig bepróbálkozik a kidobással, de sok esélye nincs... :) Mondjuk eleve csak olyan dolgokat veszek meg, amikbe nagyon beleszeretek, de attól kezdve hogy kiválasztottam, képes vagyok érzelmileg kötődni egy polchoz vagy egy tésztaszűrőhöz is, az elektronikai kütyükről nem is beszélve...

    VálaszTörlés
  9. Tamko, nekünk vannak másoktól "levetett", szétszedett, elköltöztetett és újra összerakott IKEA-bútoraink, tök szépek, mindenki azt hiszi, hogy újak :) Szóval túlélik, csak gondos kezeknek/sofőrnek kell költöztetnie őket :)

    VálaszTörlés