2013. július 28., vasárnap

Egyenleg

Voltunk Pécsett, Vácon, piacoztunk, legeltünk málnát a szüleim kertjében (közben száz szúnyog megcsípett), felszívtam jól a sejtjeimbe a kánikulát, rájöttünk, hogy ha Z. gitározik, a baba felébred és mocorogni (táncolni?) kezd, átadták a helyem a villamosmegállóban, vettem könyveket, a babának is, hogy legalább biztosan ismerje majd az olyan fontos szavakat, mint malomkerék, négy küllő, fürgén forgó lisztőrlő... megint nagyon tartalmasra sikerült az otthonlétünk, csak tudnám, hová tűnt a három hét?
 
Továbbá megszűnt az egyik kedvenc blogom - olyan hiányérzetem van, mint amikor egy jó könyv végére ér az ember. Aggódtunk (főleg Z.) a babárt, amikor kiderült, hogy a mandulaolaj valóban koraszülést okoz, és a biztonság kedvéért beiktattunk egy időközi toxoplazmózis-vizsgálatot is. Ért pár bosszúság, jobb nem is írni róluk, a lényeg úgyis az, hogy minden oké velünk, a baba három héttel idősebb, mint amikor elindultunk, ennél fontosabb nincs is. Amikor legközelebb jövünk hosszabb időre, már velünk lesz teljes valójában. Annyira várom már!

 

 







 

 
 
 
(25. hét betöltve)

19 megjegyzés:

  1. Hú, most már látszatra is terhes vagy :) jó lehetett 3 hét szabi :)

    VálaszTörlés
  2. Jó képek! Különösen az utolsó :-)

    VálaszTörlés
  3. Ugye, hogy most már milyen egyértelmű? :))

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű pocak, az enyém is most nőtt hirtelen nagyot az utóbbi hetekben. Nagyon szép képek! :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon csini vagy! :) És hűdemekkorát nőttél hirtelen!

    VálaszTörlés
  6. Sziiip! :)
    Mandula? Komolyan? En azt terveztem, hogy majd azzal kenegetek kivul-belul. Mi van helyette? Avokado? Vagy sima oliva?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én kókuszolajat használtam :)

      Törlés
    2. És azt lehet simán szétkenni? Felszívódik?

      Törlés
  7. Nagyon csinos vagy, és itt már tényleg egyértelmű a helyzet! :)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon örülök ennek a bejegyzésnek, már nagyon vártam. Gyönyörűen gömbölyödsz :)
    Viszont szerintem amit a mandulaolajról írtál az hülyeség. Én főleg az utolsó trimeszterben minden nap ezzel kenegettem a hasam (mint a legtöbb ismerősöm és mint ahogy a szülésznő is ajánlotta) és nagyon jól esett, plusz a szülés után is teljesen szép és ruganyos maradt a bőröm. (bár nyilván ez genetika is).
    Persze nem kétlem, hogy a neten minden félét lehet olvasni, de ne ülj fel mindennek...

    Eszter - lehet kapni kifejezetten gátmasszázs olajat a belülre kenegetéshez, de az is mandulaolaj alapú.

    mimi/réka

    VálaszTörlés
  9. Hát, eddig én sem hittem el, de nőgyógyász mondta! :) És az interneten meg is lehet találni a vonatkozó olasz tanulmányt. Szóval azóta nem merek kenni semmit, sehova... :))

    VálaszTörlés
  10. Hát nem tudom... Szerintem vannak hülye nőgyógyászok :)
    De csak, ha a józan paraszti eszemmel belegondolok, akkor is olyan irreálisnak tűnik, hogy ha valamit kívülről a hasadra kensz, akkor az a babára bárhogy is kihat, hiszen egy csomó "réteg" van közöttetek, pl. a magzatburok. Ezeken hogy hatolhatna át az az ártalmatlan mandulaolaj?
    Vagy az orvos azzal jött, hogy eleve a has simogatása, kenegetése méhösszehúzódásokat vált ki? Mert már ilyet hallottam, hogy az ember lánya ne simogassa a hasát, mert koraszülés lesz a vége...
    réka

    VálaszTörlés
  11. Réka: Almond oil users showed more pre-term birth (29 of 189) than non-users (51 of 511). After adjusting for multiple pregnancies, smoking, advanced age and drug intake, almond oil users maintained an increased risk to give birth <37th week (odds ratio = 2.09, 95% confidence interval: 1.08-4.08).

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22926840


    Biztos vannak hülye nőgyógyászok is, de ez pont egy okos volt, aki olvasta a szakirodalmat. Bőrön keresztül is felszívódnak a hatóanyagok az ember keringésébe, ezért adnak sok gyógyszert, pl. egyes szívgyógyszereket, fájdalomcsillapítókat vagy leszokáshoz a nikotint tapasz formájában. És attól, hogy valami növényi eredetű, még nem biztos, hogy ártalmatlan, vannak mérgező növények is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ó. nekem senki nem mondott semmit, a harminchatodik héten szültem és valami mandulaszagú izével kenegettem a hasam végig
      (amin egyébként egy darab csík sincs, bár én kétlem, hogy a kenegetések érnek bármit is, de ezt csak halkan merem mondani)

      Törlés
  12. ja, én is azt akartam mondani, hogy olyan orvossal beszéltem, akiben megbízom. A hülye nőgyógyászokat lehetőleg kerülöm! :)

    VálaszTörlés
  13. A babának a Varró Dániel babaverses köteteit ajánlom (Akinek a lába hatos, ill. Akinek a foga kijött), nálunk a gyerekeknek is nagyon bejöttek, és a felnőttek is szétröhögik rajtuk magukat. Megunhatatlan. Ez nagy szó ám az Anna, Peti, Gergők világában!

    VálaszTörlés
  14. Köszi!! De ezek a versek pár hónapos babáknak is mondhatók? Mert ilyeneket kerestem egyenlőre (rövidek és ritmusosak legyenek).

    Annapetigergő elképesztően gáz!! Azok a rajzok, te jó ég!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, egészen pici babák is élvezik, nagyon jó a ritmusuk, néhol a Weöres Sándor versekére emlékeztet. A szövegen meg a szülő nevetgél (és persze a ritmus miatt gyorsan megtanulja anyu, nem kell könyvet tartani hozzá). Tutik,nekem elhiheted :).

      Törlés
    2. SZUPER, köszi, megveszem őket!!

      Törlés