2013. április 27., szombat

Genetika

Két napja csak a Down-szindrómáról lehet hallani a rádióban. Kifejlesztették, és Franciaországban épp most engedélyezték azt a vizsgálatot, amelynek segítségével egy vérvizsgálatból 100%-os biztonsággal és 0 kockázattal meg lehet állapítani, hogy a magzat hordozza-e a betegséget. Nem néztem utána, de talán más genetikai betegséget is ki lehet így szűrni, hiszen a vizsgálat a gyerek DNS-ének szekvenálásával történik.

Ez nem jelenti persze azt, hogy a vizsgálat már holnap elérhető lesz. Most még csak engedélyezték, ami már nagy szó: sokan ugyanis az abortuszok ugrásszerű megnövekedésétől vagy a személyi jogok megsértésétől tartanak. És állítólag baromi drága egy ilyen teszt (1200 eurót hallottam), úgyhogy szisztematikus, mindenkire kiterjedő szűrésről az elején szó sem lehet.
Azért írom mindezt le, mert ezen a héten amúgy is folyamatosan a magzatvíz-vizsgálaton jár az eszem. Hogy csináltassuk-e meg, vagy sem. Amikor elmúltam 30 éves, arra gondoltam, ha valaha is teherbe esem, mindenképpen kérni fogom a vizsgálatot. Azt még akkor ugye nem tudtam, hogy a terhességre majdnem 3 évet fogunk várni, és a statisztikák szerint a vetélés kockázata a vizsgálat után 1%.

Ha nem csináltatjuk meg, egész végig azon fogok izgulni, hogy egészséges-e a gyerek. Persze tudom, hogy adódhatnak más, ki nem szűrhető problémák is, de ebben a tekintetben azokkal értek egyet, akik azt mondják, hogy miért ne biztosítsuk be magunkat az ellen, ami ellen lehetséges.
Mindig is azt hittem, hogy Z. ellenezne egy esetleges abortuszt, de most, hogy beszélgettünk erről, az ellenkezőjéről győződtem meg. Embere válogatja, hogy ki tud/mer/képes bevállalni egy beteg babát. A rádióban egy nő felháborodottan nyilatkozott az új vizsgálat kapcsán: ő megtartotta volna a magzatát akkor is, ha Down-szindrómás. Szerintem ez egy meddő vita, nem is érdemes belemenni. Hogy ki mit csinált volna, ha… ezt úgysem tudjuk meg soha. Nem mintha kételkednék a nő meggyőződésében. De nagyon könnyű egészséges gyerekekkel, páholyban ülve, hányavetin nyilatkozgatni.

Ha megcsináltatjuk a magzatvíz-vizsgálatot, az azt jelenti, hogy inkább vállalom, hogy elmenjen egy egészséges baba, minthogy beteg gyerekem szülessen. Innen tekintve ez nagyon önzően hangzik. Félelmetes kijelentés! Pár éve amúgy a kezembe került egy szuper könyv: a genetikai rendellenességekről szólt. Akkor értettem meg igazán a kromoszóma, gének, DNS, mutáció, árva betegségek stb. fogalmát. Annyira jól volt megírva, olyan érdekesen mesélte el a szerző az alapfogalmakat, hogy sajnos kétszer is elolvastam és nagyon jól emlékszem a bemutatott esetekre is. Nem tudom, mikor fogom tudni újból a kezembe venni ezt a könyvet, most gondolni sem igen akarok rá*.
Jövő héten mindenesetre beszélünk a dokival. Nem mintha ebben a döntésben bárki is segíteni tudna.

* Pedig mennyire elképesztően érdekes tudományterület! Vannak pl. olyan betegségek, amelyekből csak 200 van az egész világon. Micsoda segítség lehet ezekben az esetekben az internet!

57 megjegyzés:

  1. Ahha, akkor errol hallottam tegnap a France Inter-en a repter fele menet. Persze en nem ertettem meg 100%-ig, de mintha azt mondta volna a noci, hogy egyelore csak a Down-kort tudjak ezzel a vervetellel kiszurni. Az a fura, hogy mintha otthon erre a vizsgalatra mar 1-2 eve lenne lehetoseg. Pont ezt hallottam valamikor, hogy tobb szazezer forint es a triszomias babakat tudja kiszurni.

    Nehez dontes. Mivel tudsz egyutt elni?...
    Sok minden dologra nem vagyunk hatassal, pedig mindent megteszunk.

    VálaszTörlés
  2. Mo.-n Prenatest néven elérhető néhány magánklinikán, 295.000 Ft és pár hónapja szűrik vele a Down-kór mellett az Edwards és a Patau szindrómát is.

    VálaszTörlés
  3. amikor nagyon hezitáltunk ezen a magzatvízvizsgálaton (ami ikrekkel állítólag még rizikósabb és nem is ad biztos eredményt), akkor egy ismerős orvos azzal intette le a félelmünket, hogy a down-kór az úgyis csak egy a nagyon sok betegség közül, ami egy csecsemőnek lehet és hogy száz százalékosan nem lehet bebiztosítani semmit.
    akkor én is azzal érveltem, amivel te, hogy de amit meg lehet nézetni, azt azért meg kéne, de én aztán végül nem csináltattam meg ezt a vizsgálatot. de ezt már meséltem neked.
    és igen, utálatos volt, hogy senki nem segített a döntésben, mi amúgy is rosszak vagyunk ebben a műfajban.

    VálaszTörlés
  4. Aaa, szoval ez az a Prenatest. Nem néztem utana semminek (egyszeruen rosszul leszek mar attol is, hogy olvasom az ilyen-olyan szindromak neveit) de mar hallottam rola. Fura, hogy miért csak par betegséget tudjak vele kiszurni, ha rendelkezésre all az egész DNS-kod?

    Es még én akartam ikerterhességet, te jo ég!

    Eszter, jo utat!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. bevallom, én úgy csináltam, hogy nagyon mélyre temettem az összes félelmemet, kezdve a szülés miatti félelmemtől.
      időnként ugyan szorongós gyomorral ébredtem, meg párszor aggodalmaskodtam - a blogomban, élőben nem igazán, lefoglalt a hányás;). ezzel persze nem zártam ki a genetikai betegségeket, de egyszerűen nem lehet annyit aggódni, mint amennyi indokolt volna:D - még jó. szerintem azért nem szűrnek mindent, mert nagyon drága volna, bár biztos más oka is van.
      és én ugyan nyafogok sokat, de pl pont a szülésről csak szépeket tudok mondani, pedig azért kis komplikáció volt is, de aztán szerencsére megoldotta az ügyeletes orvos (mázlinkra éppen ő volt az ügyeletes az egzotikus fogóival;))

      Törlés
    2. (ja, a szülős dolgot csak azért mondom, hogy majd akkor tudok neked szépeket mondani. ez a magzatvíz vétel ez nagyon nehéz ügy.)

      Törlés
  5. Én maximálisan megbíztam az orvosom javaslatában, és úgy is tettem. Mondjuk nem volt nehéz az ő részéről sem javasolni a vizsgálatot, mert pont az ő szakterülete volt, és ő is végezte, meg öreg is voltam :-), de tényleg nem könnyű döntés.

    VálaszTörlés
  6. Sógornőm 37 évesen vállalta be a gyereket, Down kockázat 1:150-hez lett... és megszúratta magát, ők a méhlepény egy darabkáját vizsgáltatták meg... (ezt már lehet 12-13. hetesen megcsináltatni és hamarabb megvan az eredmény mint a magzatvízvizsgálatnál)

    Hát, én úgy vagyok ezzel a témával, hogy CSAKIS akkor vagy képes megszúratni magam, és kitenni magunkat annak hogy elmehet a baba, ha BIZTOS vagyok abban, hogy ha rossz eredményt kapunk (beteg baba), akkor elvetetem a magzatot.
    Igen, könnyű beszélnem, mert van 3 egészséges gyerekem, páholyból dumálok, de: azt azért hozzáfűzném, hogyha a többedik gyerek beteg lesz, és ezt tudom előre, akkor a már megszületett, meglévő gyerekeim egészséget boldogságot anyagi helyzetünket figyelembe véve én bizony elvetetném. Mert most gondoljunk bele: ha a 3. baba beteg... kb. a szülők és a családtagok 95%-os figyelmet fordítanak a beteg babára, anyagilag, kezelésileg, figyelmileg, mindenhogy. És ezt jól megszívhatják a már nagyobb egészségesebb testvérek.
    Könnyű dumálnom, nem voltam és nem is akarok ilyen helyzetben lenni! SENKINEK SEM KÍVÁNOM! De nálunk is volt, hogy a 2. baba CMV fertőzötten született, hetekig kórházban volt, és azzal rémisztgettek az orvosok, hogy szellemi fogyatékos lesz, süket és vak. Hálistennek amúgy nem lett az! De azt az 1 évet nem kívánom senkinek, mert azt mondták az első életévben kiderül, hogy a CMV fertőzés okozott-e kárt a babában (a májgyulladáson és májnagyobbodáson kívül).

    VálaszTörlés
  7. Az én véleményem nem titok, és nem is páholyból prédikálom sajnos...
    A Prenatest 95% bizonyosságot ad csak, vagyis alig többet, mint az integrált teszt.
    Mi most is a CVS-t fogjuk megcsináltatni, 12 héten is épp elég nehéz elengedni, ha muszáj - későbbet el sem akarok képzelni...

    Úgy dönts, ahogy a szíved diktálja, ne hallgass senkire, neked kell tudni együtt élni vele, bármi is lesz a diagnózis is meg a vége is.

    VálaszTörlés
  8. Mi is hezitáltunk (bár inkább én, mert G. teljesen rámbízta a döntést), de aztán minden eredmény (vér, ultrahang) teljesen tökéletes lett, így ez afelé billentette a mérleget, hogy mégsem csináltattam meg az amniót. Viszont, ha bármelyik eredmény egy kicsit is kétséges lett volna, biztos elvégeztetem, és ha rossz az eredmény, mi nem tartottuk volna meg a babát, amit tényleg borzasztó elképzelni is, de így tettünk volna...
    Persze ez tényleg olyan kérdés, amiben senki nem tud nektek segíteni, ezt nektek kell eldönteni, de szerintem, ha már most tudod, hogy ha nem csináltatod meg, az egész terhességedet végig aggódnád ezen, akkor én azt mondom, hogy inkább kérjétek ezt a vizsgálatot, mert annyira jó dolog élvezni egy terhességet, ne árnyékolja be semmi, ha nem muszáj...
    mimi/réka

    VálaszTörlés
  9. Az integrált teszt 95%-os biztonsága az nem elég jó? Engem az megnyugtatott. Persze, eshet az ember a szerencsétlen 5%-ba, ahol pont nem látszik, de akkor már majdnem ugyanannyi erővel eshet a magzatvíz vételnél a szerencsétlen 1%-ba, aki attól vetél el. Szóval az nekem furcsa, hogy 95%-os specificitást nem tartotok jónak. 100%-ra úgysem lehet semmit megmondani, mert oxigénhiányos lehet szülés közben, majd születés után is százezer betegsége lehet, amitől nem fejlődik rendesen, tudom, hogy ezeket ilyenkor még nem illik emlegetni és tényleg bocs, de 100% biztonság nem létezik.

    Tamko, a magzatvízvétellel még az is a baj, hogy viszonylag későn csinálják, így 4 hónapig azzal a tudattal kell beleélned magad a terhességbe, hogy örülsz, szereted a kis lényt, de ha kell, ki is nyírod, pedig akkor már kis lábaival rugdos és terhesruhákban jársz. Szóval szerintem a magzatvízvétellel járó strapát lelkileg nagyon nehéz lehet elviselni. Vagyis, nekem nagyon nehéz lett volna. A boholybiopszia, amit Esti csináltatott, legalább megvan hamarabb. Nem lebeszélni akarlak, csak szerintem érdemes ezt is átgondolni.

    Amúgy én is azt csináltam, mint Réka, mivel integrált teszt és UH is jó lett, nem csináltattam mást, de ha kétséges lett volna, akkor megcsináltatom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem nem elég jó a 95%. A Turner szindróma esélye 1:2500 élve születéseket vizsgálva, olyan körülmények között, hogy eleve csak a beteg babák 1%-a éri meg és éli túl a születést - és ezt pl. egyik neminvazív teszt sem szűri. Az éveim alapján pontosan százszor több esélyünk lett volna Down-kóros babára, mégsem az volt, hanem olyasmi, aminek semmi köze az anyai életkórhoz. És a kislányunk a 12. heti genetikai UH alapján tökéletes volt, le is akartak beszélni a dokik a szúrásról...
      Nyilván nem létezik 100% biztonság, de ennyi erővel ne is oltsunk, mert mindegy mennyi mindent védünk ki, előbb-utóbb úgyis lesz valami más veszély...

      Jó, nyilván én elfogult vagyok, de tudom ám kívülről is szemlélni az egészet. Ha valakit nem érdekel, hogy beteg lesz-e a baba, mert mindenképp világra hozza, akkor semmilyen vizsgálatnak nincs értelme, integrált tesztnek sem, kijön az árából egy olcsóbb fajta wellnesshétvége. Ha viszont fontos lenne az információ, akkor szerintem érdemes a lehető legnagyobb bizonyosságra hajtani.

      Amúgy CVS-nél a vetélés reális esélye 0,5% - tankönyvileg több, de off the record jobb helyeken megmondják, hogy a saját tapasztalatuk alapján mennyi, az Istenhegyin pl. ennyi.

      Törlés
  10. A 2. és 3. gyerkőcnél én is integráltat csináltattam (annak ellenére h jó lett a 12 hetes UH+down teszt), és engme megnyugtatott a 95%.
    A magzatvízvételt későn csinálják és legalább 3-4 hét mire megvan az eredmény. Szóval jócskán 21-22 hetes lesz az ember. :(
    A biopsziát hamarabb csinálják, hamarabb megvan az eredmény. De nagyobb a fertőzésveszélye. Állítólag. Viszont nagyobb %ban megbízhatóbb!!!
    Itt nagyon mérlegelni kell.
    Hogy egyáltalán bele akarsz-e vágni ilyenbe, és ha igen, melyikbe.
    Car dolog ilyenekről beszélni :(

    Az előttem lévő jól írja. SAJNOS semmi sem 100%-os. Nekem egy egészséges terhességem volt, mégis kiderült, CMV fertőzöttek vagyunk. Én szülés után 7 hónapig még fertőzött voltam, holott a babám már a 3. hónapban negatív lett, és jó sok antitestje lett a betegség ellen. Kegyetlen volt azt végigcsinálni. Kicsibabám első 4 hetét kórházban töltötte, én vele, miközben a 21 hónaposom otthon várt...

    VálaszTörlés
  11. Tamkó: Nem irigyellek, ha ezeket mind elolvasod. Nem biztos hogy segítenek a döntésben :-). Felváltva igen, nem. Sajnos ez ilyen.

    VálaszTörlés
  12. Én is azt mondom, hogy csináltasd meg az integrált tesztet, ott az eredmény egy olyan adat lesz, hogy 1 az x-hez a Down-kór valószínűsége. Mivel a magzatvíz-mintavételnél 1%, vagyis 1 a 100-hoz a vetélés veszélye, nekem egyértelmű volt, hogy ha ennél kisebb valószínűséggel down-os, akkor nem kérem a mintavételt. (Hivatalosan egyébként az integrált tesztnél akkor javasolják a mintavételt, ha nagyobb a Down esélye, mint 1 a 250-hez. Pedig ez ugye még mindig kisebb kockázat, mint a vetélésé a mintavételnél.)

    VálaszTörlés
  13. Még valami eszembe jutott: nektek nincs olyan érzésetek, hogy a sok vizsgálat kicsit azt az érzetet kelti az emberben, hogy CSODA, ha egészséges gyereke születik, pedig (bár nem néztem statisztikákat) biztos vagyok benne, hogy a gyerekek nagyobb része születik egészségesen? Kb. havonta rendeltek be ultrahangra, és mindig nagyon örültek, hogy ez nincs/az van a gyereknek, amiknek a nagy részéről addig nem is tudtam, hogy aggódnom kéne miatta :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dehogynem!
      Viszont én spec így vagyok/voltam nyugodt.

      Ismerősöm egyik Angliában, másik Norvégiában, harmadik Spanyolországban lakik... ott a terhesség alatt kb. max 2-3 ultrahang van... Mondjuk sztem az meg irtókevés.

      Törlés
  14. Az amniocentezis nekem kevesbe fajt, mint egy vervetel. A szuras utan sem fajt. (1. gyerek)

    A chorionbiopszia nagyon fajt, de nagyon, ugy ereztem minden szervem kiszakad a helyerol. Aznap minden nonek fajt, aki elvegeztette ezt a vizsgalatot. Utana is fajt, a pihenoben.
    Azert csinaltattam meg, mert radumaltak, mondvan annyira faj csak, mint az amniocentezis es gyorsabban lesz kesz az eredmeny, de nekem meg ez sem igaz, mert a laborban csomoan lebetegedtek, sok hetet vartam az eredmenyre. (2. gyerek)

    A harmadikkal nem szurattam.

    Nagyon nehez dontes. Halgass a doktorokra es a szivedre.
    Bocsanat, ha esetleg befolyasollak ezzel a hozzaszolassal, de a chorionbiopszia szerintem fajdalmas. Nem tudom, hogy egyaltalan felmerult-e, en leirtam az allaspontomat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem egyáltalán nem fájt a CVS (a szúrás nem éreztem, a pumpálás olyan volt, mint egy enyhe menzesz-görcs), és csomó olyan nőnek sem, akiktől előzőleg érdeklődtem. Egyénfüggő, mint minden más.

      Törlés
    2. Ez igaz, van, aki szereti a pacalt, van, aki nem. Aznap senki nem szerette.

      Törlés
  15. Még annyi, hogy Belgiumban az integrált teszt az alap a 13. héten, tehát ezt nem is kell kérni. Én azt hittem, hogy itt a nagy kérdés a magzatvízvizsgálat.
    réka

    VálaszTörlés
  16. Győrben a Kyncs Kft. 98% biztonsággal szűr, 30000 forint. Ha egy ilyen vizsgálat rossz lenne még mindig lehet szuratni...
    Ha itthon jártok esetleg megcsináltathatnátok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez mese. Még az invazív vizsgálatok is csak 99%-ot mondanak, aki bármi másra 95%-nál többet mond mond, az jól átver és lenyúl és hamis biztonságérzetbe ringat. Ezt nem Tamkonak mondom, ő gondolom tudja, csak hátha érdekel mást is...

      Törlés
    2. Igen, koszi. En magamat sem értem, miért irtam az %eredeti bejegyzésben 100%-ot, ami nyilvan nincs is, csak max 99,9%...

      Törlés
    3. Két gyerek elvesztése (ikrek, hatodik hónap koraszülés) nekem jól esett elhinnem hogy az utánuk következő terhességem 98% hogy egészséges,,de lehet hogy 95 % volt csak. Mindenesetre nagyon alapos és részletes uh volt, enélkül sokkal többet rettegtem volna. Így is nehéz volt az előzmények tekintetében. Biztosat senki nem fog mondani. Semilyen teszt, de az ember lelke megsúgja ha nagyon befelé figyel.

      Törlés
    4. Egyébként pedig azért írtam le, mert mi nagyon meg voltunk elégedve nem bántásból, nem kötelezővé tettem, csak leírtam a saját tapasztalatunkat, mint teljes kockázatmentes vizsgálatnak. Ami egy támpontot adhat egy komolyabb vizsgálat elvégzéséhez vagy nem elvégzéséhez.
      Tiszta jóindulattal tettem. Kicsinap sajnálom a Fiad, szívemből, nekem kettő halt meg, igaz nem a PIC- en, de a Kyncs nekünk akkor is jó volt.

      Törlés
  17. Itt a honlapjuk, szívből ajánlom őket. Három betegségre szűrnek.
    http://kyncs.hu/vizsgalat_menete

    VálaszTörlés
  18. Réka, akkor az az integralt vizsgalat, amit itt a 13. héten csinalnak? Mondta a doki, h lesz vérvétel + UH.

    De én is ugy tudtam, h ezzel csak a Down-kort szurik ki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, két másik sokkal ritkább genetikai rendellenességet is néznek, a 13-as és 18-as kromoszóma zavarait (a Down a 21-es), és nyitott gerincre is ad támpontot.
      Az integrált teszt két alkalomból áll, egyszer a 12-13. héten UH+vérvétel, egyszer meg pár héttel később ismételt vérvétel, és a kettőből számítják ki.
      http://www.gendiagnosztika.hu/gendiagnosztika/down-kor-szures-bovebben/
      Kb addigra van meg az eredménye, amikor már el lehet végeztetni a magzatvíz vételt, tehát ha utána mégsem vagy nyugodt, akkor pont belefér.

      Esti: teljesen igazad van a te szemszögödből és tudom, hogy nálatok pont a boholybiopszia mutatta meg, hogy baj van, de azért szerintem ne hasonlítsuk már a boholybiopszia elmulasztását védőoltások be nem adatásához, kicsit más helyzet :)

      Törlés
    2. Na, most előbányásztam a régi leleteket. Szóval ezt a 13-i heti vizsgálatot úgy hívják, hogy Evaluation du Risque de Trisomie 21 (Syndr. de Down) et Trisomie 18 (Syndr. d'Edwards).
      Tehát itt erre a két genetikai betegségre szűrnek és a végén kijön, hogy 1 az X-hez az esély. Ha az X > 250, akkor "Screening down negatif", ha X > 100, akkor "Risque T18 calcule negatif".
      Az eredményt befolyásolja az anya kora, súlya, hogy dohányzik-e, cukorbeteg-e... (ezeket mind nézik ennél a vizsgálatnál), valamint a PAPP-A, PAPP-A MoM, Beta HCG libre, Beta HCG libre MoM számok...

      Most azért rágugliztam, hogy mit is hívunk integrált tesztnek. Ezt találtam:
      A jelenleg létező leghatékonyabb szűrőmódszer. Ennek során a terhesség 12. hete körül elvégezzük a kombinált tesztben is szereplő ultrahangvizsgálatot, illetve anyai vérből történő PAPP-A meghatározást. Később, a terhesség 16. hete körül az anyai vérből meghatározzuk az AFP, HCG, szabad ösztriol és inhibin-A markereket. Fontos, hogy a kismama türelmes legyen, mivel pontosan az biztosítja ennek a módszernek a kiemelkedő hatékonyságát, hogy a két időpontból származó adatokat együttesen értékeljük, és a kockázatbecslést csak a második vérvétel után végezzük el.

      Na most ennek fényében kicsit összezavarodtam, mert a tétel első fele igaz volt erre a vizsgálatra, de az eredményt már rögtön ez után megkaptam, nem kellett várni a 16. hétig. Szóval most, hogy ez integrált vizsgálatnak számít-e, ezek után nem tudom, engem viszont megnyugtatott az eredménye...
      réka

      Törlés
    3. Nagyon koszi Réka! Ez érdekes, lehet h ez a kombinalt teszt akkor? (terhességi analfabéta vagyok)

      Törlés
    4. A kombinált teszt (detection rate: 84%) az az integrált teszt (detection rate: 93%) egyszerűsített változata - mindkettő kockázatbecslés, a második azért pontosabb, mert több markert néz az anyai vérből. A kombinált eredménye már 12-13. héten megvan, és akkor azt még kiegészítik további mérésekkel a 16-17. héten, és az az integrált.
      A végeredményt mindkét esetben úgy hozzák ki, hogy a sok különböző mért apróság összegét átlagolják, és megnézik, hogy a veled egyidős nők tekintetében ugyanez az állás hányszor végződött egészséges, és hányszor beteg babával.
      Ezeket nekünk a genetikus mondta.

      Törlés
  19. Én a Kyncsnek "köszönhetem", hogy halott a fiam...1:22-hez lett ugyanis vizsgálat eredménye a Down-szindrómára, lett amnio (pedig hülye voltam, nem lettem volna képes megölni a mondjuk 18-19 hetes gyerekem), aminek a következménye nem vetélés, hanem extrém koraszülés lett, 4 hónapnyi küzdelem a PIC-en, majd halál. Kromoszómái szerint teljesen egészséges volt. Más kérdés, hogy ha túléli, akkor val.szeg súlyosabb következményei lettek volna a koraszülöttségének, mint a Down-szindrómának.
    Csak azért írom le, mert nekem pl. senki nem mondta, hogy nem csak vetélés, hanem koraszülés is lehet a következmény. Azóta viszont számos tanulmányt olvastam, ami ezt alátámasztotta. Én akkor 34 éves voltam. Eltelt 1,5 év és 2 héttel a 36. szülinapom után megszültem a tejesen egészséges 3,5 kilós kisöcsit. NEm végeztettem el a kombinát tesztet, nem mentem amniora, se az AFP-re, csak az ultrahangokra mentem el.

    VálaszTörlés
  20. Ja, és tudomásul kell venni, hogy ez egy nagyon nagy üzlet, holott nagyobb esélye van annak, hogy koraszülött, vagy szívbeteg lesz egy baba, mint annak, hogy Down-szindrómás.

    VálaszTörlés
  21. Végig kísértem a történetedet a kisfiaddal. Megértem, ha hibáztatod a vizsgálatot, de mindenkinél más a helyzet, előzmény, stb, és még ott vannak a megmagyarázhatatlan véletlenek is, a mi lett volna ha, és annak az ellenkezője. Nekem volt boholy mintavétel, mert az előzmények erősen indokolták. Nem tudok kampányolni sem mellette, se ellene, különösen, hogy nekem is voltak problémáim a vizsgálat miatt, majdnem koraszülés, de szerencsére minden jól alakult. Nehéz összehasonlítani 2 ember helyzetét, és tanácsot adni. Szerintem Tamkó nem is tanácsot vár, hanem infókat, tapasztalatokat, amiket összegezve ő is el fogja dönteni, mi a jobb neki. Megnéztem a blogodat, gratulálok a kis jövevényhez.

    VálaszTörlés
  22. Tamkó, én is érintettként írok. A 12. hetes ultrahang a megengedett nyaki redő érték háromszorosa magas (1:480) genetikai rendellenességesélyt valószínűsített. Nem vállaltuk az amniocentézist, de kicsit belehaltam a döntés súlyába. Az teljesen egyértelmű volt, hogy szeretnénk őt mindenestül. Teljesen megnyugtató érvem akkor sem volt, de az világos volt, hogy előbb-utóbb el kell dönteni, gyermeket akar-e az ember vagy olyan gyermeket, amilyet elképzelt (lehetőleg tökéleteset). Mert előbb-utóbb, eltérő súllyal, de mindenki szembesül ezzel. És a gyermek nevű pakliban bármi benne lehet. Az, hogy itt és ma mire képes az orvostudomány, az határozza meg, hogy ma ezek a genetikai rendellenességek ekkora figyelmet kaptak. Ebben pedig van jókora esetlegesség, ezt be kell látni: nem ez a legborzasztóbb betegség, sokan leírták, hogy nem is a leggyakoribb. De mivel per pill erre tudnak hellyel-közel szűrni, hát mindenki ettől retteg. És ha másfél évesen derül ki, hogy autista, akkor adom vissza, hogy bocs, én egészségeset kérnék? - ez volt számomra még perdöntő érv. Életem egyik legnehezebb döntése volt, kecsegtető lett volna a bizonyosság, de ma már tudom, az sem lett volna igaz rám nézve, hogy "legalább fel tudok készülni".
    Egészséges lett a gyermekem, születése után csak pár nappal hittem el, amikor sokan megerősítették, hogy még bár rejtett mozaik-szindrómája sincs.

    VálaszTörlés
  23. Sziamia!
    Látom, sokan hozzá szóltak, nem olvasom végig az egészet, de azért leírom a véleményemet erről a "100%-os tesztről".
    - Szerintem jó, ha tisztában van az ember azzal, hogy 100%-os teszt nincs, és nem tudom, honnan vették azt a "baromságot", hogy anyai vérből magzati sejteket lehessen nyerni, ugyanis, régen rossz, ha az anya vérében a gyerek sejtjei ott úsznának (szegény placenta elsüllyedne szégyenében), márpedig genetikai vizsgálatot az Ő sejtjeiből kell a betegség diagnosztizálása céljából végezni. Ha magzati sejteket szeretnének nyerni, akkor chorion biopsia mintavételt, ill. magzatvíz mintavételt végeznek amniocentézis útján- ha lenne magzati sejt az anyai vérben, akkor elvégeznének-e egy ilyen kockázatos vizsgálatot vajon egy normál vérvétel helyett?!
    - A manapság alkalmazott integrált teszten- már bocsánat, de- én teljesen felháborítónak tartom, hogy ezzel próbálják KICSALNI a leendő szülők pénzét. Ugyanis azért integrált, mert több tényezőt figyelembe véve pusztán egy matematikai valószínűség számítást végezzenek, aminek a végén SOSEM jön ki az, hogy 100%, hogy beteg,vagy 100%, hogy nem beteg. Az anya korát, biometriai adatait, dohányzását, a szerum hormon szinteket, ill. a magzati UH eredményeket vetik össze, és "csodálatos módon" kijön az, hogy a vastag nyaki redő, a dohányzás és a magas anyai életkor magasabb kockázatot jelent. Semmiféle diagnosztikus értéke nincs sem a Down-kórra, sem az Edwards-sy-ra stb... Normál terhesgondozás keretein belül ezen vizsgálatok még el is érhetők.
    - Jóllehet a "tökéletes gyereket szeretnénk" mánia nem egyezik meg az "egészséges gyereket szeretnénk" mániával, mégis... Az amniocentézis nem egy kis beavatkozás. De mivel tisztában vagytok ennek a veszélyeivel (is), ezért ebben a Ti döntésetek számít igazán. Mindenesetre azért a magyar eü. törvények "szépsége", hogy elvégeztetnek mindenféle szűrő vizsgálatot, ugyanakkor aláíratják a szülővel azt, hogy 12. terhességi hét után csak akkor abortálják a magzatot, ha súlyos, már mondhatni az élettel összeegyeztethetetlen fejlődési rendellenessége van. Paradoxon, hogy "keresik a bajt", ugyanakkor meg az élet védelmében ELVILEG, ha megtalálják, akkor már nincs mit tenni, ebben a tudatban kell végigcsinálni a terhességet, hacsak nem az derül ki, hogy pl. fej nélküli a magzat és hasonló szörnyűségek. Belegondolni is szörnyű. Nem tudom, hogy ebből a gyakorlatban mi valósul meg, de a nyaki redő szűrés sok szűrő vizsgálat már a 12. hetet betöltve következik, mégis gondolom, hogy hagynak Mo-n is lehetőséget a szülői döntésre, ebben már nem vagyok (szerencsére) járatos. De ebbe mégis belegondolva, az ember szíve alatt melengetett kis élet tökéletlenségével szembesülve bizony az embernek összeszorul a szíve, hogy egy létező, mozgó gyermeket küld a másvilágra, aki már nem csak egy kis pont a méhében, hanem egy kicsi emberke... (szóval, kellemes érzésekkel ez egyetlen érző szülőt sem tölt el). Mégis a szülőre bíznám, hogy képes-e vállalni egy beteg gyermek terhét egy életen át- vagy azon túl is!

    Van egy film: Gattaca. Érdemes ezt megnézni, ajánlom mindenki figyelmébe. Suuuu-saaaa... varrjál meg kössél, beszélgessél a babáddal (simizni még ne nagyon, mert attól is beindulhatnak a méhösszehúzódások!)
    Kellemes napokat. Juci

    VálaszTörlés
  24. Turchi!
    Teljesen igazad van. Mindenkinek magának kell dönteni, és viselni a következményeket is. És nyilvánvaló, természetes, hogy én már nem tudom magam függetleníteni attól, ami velem történt, és ezzel kell együtt élnem örök életemre, ami még az egészséges kicsi babám mellett is iszonyatosan nehéz, mert ő ugyan vigasz is, de ugyaakkor felszakított egy csomó sebet is.
    Szóval én csak azt szeretném megosztani másokkal, hogy a vetélésen kívül más követkemények is lehetnek, és ha már amnio, azt nem csinálják 16. hét előtt, és elég soká van eredmény, tehát azt is át kell gondolni, hogy képes-e valaki egy 19 hetes babától megválni, konkrétan megszülni...
    Amit velem aláirattak papírt, ott egyáltalán nem szerepelt a koraszülés, mint lehetséges szövődmény, tehát 3 héttel az amnio után hátra dőltem, hogy negatív az eredmény, és el sem vetéltem...
    Azt is tapasztaltam, hogy az orvosok lényegesen sötétebbre festik a képet, mint a valóság, mármint a Down szindróma következményei tekintetében.

    VálaszTörlés
  25. Ahogy Turchi is írja, tényleg nem tanácsot, vagy kioktatást vártam, hanem infókat, amiket nagyon köszönök mindenkinek!

    VálaszTörlés
  26. Szia,

    Nevtelen vagyok. Hat, en is epp dillemmazok eppen, nekem a heten lesz ez a vizsgalat (UH + vervetel). En azt olvastam vhol egyebkent, hogy a Hôpital américain-ben (Neuilly), mar van ez a hires-neves vervizsgalat (meg nem hivtam fel oket...) En egyebkent arra gondoltam, h esetleg ha ketseg merul fel, akkor.... (amugy nekem a magzatviz vizsgalatot eleve kizarta az ikrek miatt a nogyogyasz). Szep delutant!



    VálaszTörlés
  27. Csöndes olvasód vagyok egy ideje. Először is, gratulálok Neked, ha már írok :)

    És ha nem bánod én is megosztom a tapasztalatomat. Csak mert sokan szidták a vértesztet, nekem viszont megnyugvást adott. Akkor még pénzbe se került a kombinált teszt, mert reklámért cserébe sok kórházban a Sejtbank finanszírozta. A 3. babámnál a 12 hetes ultrahangon vastagabb nyaki redőt láttak. Javasolták a vértesztet első körben, ami teljesen negatív lett. Így nem is javasolták a magzatvízvételt. (ha javasolták volna, akkor megcsináltatom, de hogy mit döntöttünk volna... Örülök, hogy nem kellett ezen gondolkoznom) Az afp-m is alacsony lett, de mivel volt egy jó vértesztem, nem foglalkoztak vele. A nővéremet alacsony afp után amniora küldték. Hogy ettől-e... 29. hétre született a babája. A kórházban neki mondták, hogy jelentősen növeli a koraszülés kockázatát.

    Itt említettétek a turner szindrómát is. Egy általános iskolai osztálytársam is az. Alacsony lett, 155 centi körül (pont, mint az egészséges nővérem). Szellemileg teljesen egészséges, okos lány. Párkapcsolatban él. Örökbefogadással lehet csak babája, de ez nem ritka egészséges pároknál sem ugye. Szóval nekem pl eszembe sem jutott, hogy erre is szűrnek már :o Indexen is van fórum, ahova írnak az ebben "szenvedők" szóval gondolom nem ritka, hogy teljes életet élnek, bár biztos vannak súlyosabb esetek is.

    Na sokat nem segítettem :)
    Szerintem ha megbízol az orvosodban, akkor hagyatkozz rá, hogy ő mit javasol.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony erre is szűrnek, mert az osztálytársad az a szerencsés 1%-a a Turner szindrómásoknak, aki egyáltalán megszületik (a többi 99% magzati korban vagy születéskor meghal). Hogy mennyire csak idézőjeles szenvedők azok, akik túlélik, és milyen bajaik vannak azokon kívül, amik neked szemlélőként feltűnnek, érdemes lenne tüzetesebben utánaolvasnod talán, ha tényleg érdekel a téma - vagy hallgatnod, ha csakúgy okosságokat szeretnél osztogatni. Lehet, hogy te szívesen kivárnád, hogy a beteg gyereked pontosan hogyan deformálódik a méheden belül, és pontosan melyik hónapban és milyen haláltusával múlik el benned, vagy milyen betegséghalommal születik meg, ha ő lesz abból a százból az az egy, de olyan is van, aki ezzel nem kísérletezne, mert úgy érzi, nincs joga hozzá.

      Bocs, Tamko, ha túlzásnak érzed, törölheted, de felfordult a gyomrom tőle.

      Törlés
    2. Azt hiszem jobb lett volna továbbra is csendesen olvasni. Valóban nem mélyedtem el a témában, csak leírtam, ami elsőre eszembe jutott erről a betegségről. Egy időben olvastam az indexes fórumot is az ismerős lány miatt, és tényleg azt szűrtem le, hogy teljes életet élnek ezek a lányok/nők.
      Te így döntöttél, én ezt egyáltalán nem véleményeztem. Más meg máshogy dönt/döntene, lehet neked felfordul tőle a gyomrod, de ilyen is van.

      A kísérletezésről meg... Tudod az egész terhesség egy lutri. Sajnos volt részem vetélésben, így akkor eléggé elmélyedtem a témában. A fogamzások 65-70 százaléka vetéléssel végződik, nyilván egy részük kromoszóma rendellenesség miatt, még koraterhesen, de pont annyi egészséges terhesség is. Rizikó mindig van, nem lehet fellélegezni. Amikor pedig megvan a gyerek, akkor ez nem elmúlik, hanem hatványozódik, mert valami mindig történhet/történik, ami miatt aggódik az ember. Ilyen az anyaság :) Drukkolok, hogy minél előbb megtapasztald, és hogy egészséges kisbabád szülessen, és sajnálom, ha megbántottalak.

      B.

      Törlés
    3. Én nem is a megszületett betegek kapcsán vitatkoztam veled, ha valaki hisz a fogyatékkal élők teljes életet élésében, hidd el, az én vagyok. Örülök, hogy vannak szerencsésebb esetek (nem tudom, tudod-e pl. mi a kromoszómarendellenesséégeknél a mozaik változat), de a tény az, hogy a legtöbb nem az, csak sajnos az nem azzal foglalkozik, hogy az "egyszerű" kis problémáit (úgy mint meddőség vagy életre szóló hormonterápia) megossza az indexen. És ismétlen azt, ami még fontosabb: te (és az index) az 1% töredékéről beszélsz, én a full 99% bizonyosságáról sajnos.
      És egyáltalán nem zavart volna a más véleményed, mert mi minden létező adatot felkutatva döntöttünk, és nem módosítanánk rajta semmit, tehát megbánásaim nincsenek - az viszont zavart, hogy könnyedén dobáloztál felületes információkkal, és lazán általánosítottál azok alapján, ítélkezve és előítélkezve, amit nem a legjobban tolerálok, semmilyen témában.
      A fellélegzés lehetetlenségéről meg sajnos, vagy inkább szerencsére, épp tanulok... :)

      Törlés
    4. Jah és a gyomorfelfordulást egy kicsit félreértelmezted... nem azzal van bajom, hogy van, aki kivárja a lutrieredményt, én azt is elmondtam már, hogy árvaházban otthagyott Turner-szindrómás kisbabát simán hazahoznék, nevelni, megszeretni, végigszenvedni vele az utat, ha már úgy alakult, hogy meg kell tennie. Én csak a sajátomat nem akartam kitenni ennek, mert attól, hogy belőlem van, még nem biztos, hogy az én végtelen gyerekvágyamnak felül kell írnia mindent.

      Törlés
    5. Estsanatlehi: Mi a véleményed az előre kimutatott down-kóros babák megtartásáról?

      Törlés
    6. Nem állt szándékomban ítélkezni. Csak leírtam az elsőt, ami eszembe jutott. (Rossz, szokás, le kéne szoknom róla :) )Tudom mi a mozaik, na erről meg pont az jutott eszembe, hogy az ominózus általam emlegetett fórumon egy amnioval mozaik-turneresnek diagnosztizált babáról kiderült, hogy egészséges. Az is eszembe jutott most, hogy írtál a méhen belüli elhalásról, hogy egyszer olvastam egy anyuka oldalát, akinek a magzata életképtelen volt, ennek ellenére kihordta, tudva azt, hogy a születése után rövid időn belül meg fog halni. Ezt azért tette, mert a babának jó volt a méhében, és nem volt fájdalma kinn sem, azt hiszem egyszerűen csak leállt a keringése. Ezt most nem azért írtam, mert én is képes lennék erre, szerintem erre jó, ha 10 000-ből egy képes, és emberfeletti.
      Na csak arra akarok kilyukadni, hogy erről a témáról mindenkinek van tapasztalata, akár személyes akár nem, és véleménye. Az én véleményem valószínűleg más, mint a tied, de ettől még nem ítélkező. A nővérem véleményét is tiszteletben tartottam, mikor elvégeztette a vizsgálatot, mert az ő életükbe nem fért volna bele egy beteg baba. (Lehet a miénkbe se férne bele. csak utólag beszéltünk róla, hogy mi lett volna ha... Úgy azért könnyű.) Gratulálok, és jó tanulást :) (Ez az az iskola, ahol szerintem nem lehet 5-össel végezni :P )

      (Szegény Tamko, miket írok itt... De gondolom akit foglalkoztat a téma, márpedig téged foglalkoztat most, az úgysem tudja kikerülni a rémtörténeteket. De a terhességek zöme egészséges babában végződik ám. További jó pocakoskodást! )

      B.

      Törlés
    7. Most már tényleg abbahagyom, Turchi, neked még egy rövid válasz: mi saját Down babát se vállalnánk, sőt ezzel a betegséggel örökbe sem fogadnék, mert értelmi fogyatékos gyereket az én koromban már nem tudnék megfelelő ideig (értsd: legalább 50 év, ha jól tudom ilyesmi náluk az átlag) ellátni - azt nem tartom tisztességesnek, hogy a többi gyerekemnek szüljek terhet, azt meg még annyira sem, hogy csak úgy sorsára maradjon, mikor én már nem leszek.
      A Down kapcsán a legnagyobb félreértés az szokott lenni, hogy legtöbben egy Szirkát képzelnek el, aki egy teljesen önálló, kommunikálni tudó, az átlagnál talán egy kicsit kevésbé okos gyerek (bár annyi évesen amennyi ő, egyelőre még az sem biztos). Ugyanakkor ő csak egy nagyon szerencsés véletlen, én ismerek olyan beteg kisfiút, akit pár naposan szívműteni kellett, és mai napig (lassan hat éves) nem szobatiszta, nem beszél, és csak kúszva tud közlekedni.
      És persze, lehet azt mondani, hogy később is kiderülhet, hogy nem tökéletes, sőt esetleg ezeknél sokkal nagyobb bajok jöhetnek, de én nem tudom követni a logikát ebben az akkor-legyen-minden-mindegy érvelésben...

      Törlés
    8. Estsanatlehi: Egyetértek, nekem is ez a véleményem, viszont itt volt olyan, aki a down kóros babát is megszülte volna akkor is, ha előzőleg a vizsgálat kimutatja, te viszont csak a turner szindrómás esetnél háborodtál fel, ezért azt hittem, hogy a két betegség között döntés kapcsán különbséget teszel.

      Törlés
    9. Hát a Turner sajnos személyes ügy, így minden fellelhető adatot felkutattunk és átrágtunk ezerszer döntés előtt - és hát innen nézve enyhén szólva dühítő, ha mások három felületes információ alapján bagatellizálják a dolgot. Senkitől sem várom el, hogy mindent tudjon a betegségről, sőt, kívánom, hogy senkinek se legyen oka különösebben dokumentálódni, de eléggé úgy hangzott ez az "erre is szűrnek" méltatlankodás, hogy cöcöcö, elvetetni egy babát, mert egy kicsit alacsony lett volna...
      A Down kapcsán ugyanennyire idegesít az, ha valaki Szirkával példálózik, hogy ugyan, egy olyan babát mért ne lehetne simán bevállalni - és azt elfelejti, hogy sajnos a beteg gyerekek igen kis része lesz olyan.

      Amúgy nekem semmi bajom azokkal, akik a megszülést választják, akármilyen diagnózis mellett. A saját gyerekemet nem tenném ki semmilyen fajta tartós szenvedésnek, ha csak megelőzhetem, és nyilván amíg annyira a testemtől függ, hogy helyette kell döntenem - elengedtem, egyszerűen mert én magamnak is ezt a "megúszós" kiutat választanám, ha valaha rá kerülne a sor (értsd: gyógyíthatatlan/súlyos/fájdalmas betegség esetén euthanázia), és nem hiszem hogy jogom volna vele olyan kemény utakat bejáratni, amiket én sem szívesen viselnék el, csak azért mert mindenekfelett vágyom az anyaságra. De biztos van olyan, aki ezt nem jogként, hanem lehetőség-adásként éli meg, vagy próbatételként, vagy feladatként, az meg úgy gondolja, hogy ahhoz nincs joga, hogy más helyett ő válassza a véget. Ezért mondom mindig, hogy örülök, hogy az én magzatom helyett nekem szabad kimondani az utolsó szót, a más magzata helyett meg másnak. :)

      Törlés
    10. ESti, ezt az akkor-legyen-minden-mindegy logikát én sem tudom követni, szerintem ez egy érvelési hiba. Valamelyik e közül (csak most nincs időm gondolkodni :))

      http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89rvel%C3%A9si_hiba

      Törlés
    11. Na, mégis elgondolkodtam. Szerintem ez a Nirvána-érv:

      "A Nirvána-érv használója hamis analógiát állít fel, amikor a valós megoldási lehetőséget egy nyilvánvalóan előnyös végkimenetellel kecsegtető, ugyanakkor teljesen valószínűtlen eseménnyel állítja párhuzamba. A torz hasonlat alkalmas rá, hogy használója bármilyen felvetést arra hivatkozva ellenezzen, hogy az az adott problémára nem jelent tökéletes megoldást."

      azaz: nem szűröm ki az A. B. és C. szindrómát, mert a szűrés nem terjed ki az összes elképzelhető betegségre.

      Törlés
  28. Egy másik névtelen voltam :)

    B.

    VálaszTörlés
  29. Est,

    Te hoztál egy döntést, de azért nem kell letámadnod a másik kommentelőt. Tény, hogy sok T. szindromás normális életet él.
    M.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát ezzel az alapos információáradattal alátámasztott tényközléssel nem tudok vitatkozni, teljesen igazad van, visszavonulok. :)

      Törlés
  30. Kedves Tamko!

    Én 27 évesen "estem át" az amniocentézisen, mert pozitív lett a Down-kór szűrőtesztem ( ez az a fajta volt, ahol elvileg 99%-os volt a megbízhatóság...elvileg). Nekem a 12 és a 16 hetes teszt is pozitív eredményt mutatott, sajnos. Szerencsére a magzatvíz vizsgálat kiderítette hogy semmi baja a babámnak :). Én nem tartottam volna meg ha Down-kóros...és emiatt én akkor kaptam ám a véleményeket, amik abban a lelkiállapotban nagyon rosszul estek. De persze ebbe azok az emberek bele sem gondoltak :(. Rengeteget gondolkoztam ezen akkor és azóta is, de most is ez a véleményem és nem bántam meg a vizsgálatot (ami egyáltalán nem olyan szörnyűséges ahogy néhány anyuka nekem leírta...). Azóta nem nagy a bizodalmam ezekben a vérből-szűrő tesztekhez. És ha 35 év felett lesz még babám, az tuti hogy újra meg fogom csináltatni.

    Sok boldogságot kívánok, és olyan döntést hozz ami neked a megfelelő...csak magadra hallgass! Én tudtam hogy nem fogok elvetélni a vizsgálattól...éreztem :). Persze ez lehet hülyeség.

    Sophi

    VálaszTörlés
  31. Melyik az a vérvizsgálat ami 99%-os megbízhatóságú?????????????????????????????????????????????

    VálaszTörlés