2013. február 6., szerda

Félmegoldás

Nem tudom hová pozicionáljam magam ebben az inzulinrezisztenciás világértelmezési vitában. Napok óta tapossák bennem egymást az ellentétes gondolatok és folyamatosan a következő kérdéseken gondolkodtam: létezik-e egyáltalán inzulinrezisztencia? Egyetlen rossz értékkel és semmilyen más panasszal IR-es vagyok-e? Ha mondjuk az vagyok, ez az oka-e annak, hogy nem esem teherbe?

Nagyon rákaptam a témára, pedig amúgy nem hiszek az étkezésekkel kapcsolatos hókuszpókuszokban (méregtelenítés, immunerősítés). Na de tegyük fel, hogy van IR (és a terheléses teszttel mérhető is), különben nem tudnék miről írni, ugye. És mégiscsak egy kórházban végezték el a vizsgálatot.
Beszéltem tegnap a dokival, aki szerint az, hogy a 120 perces értékem 24 helyett 48 lett, nem jelent semmit. Szerinte nem kell diétáznom, se gyógyszert szednem, és mehetnek tovább a fagyasztott beültetések: nem vagyok IR-es. Szóval le is zárhatnám itt a témát… ha nem lennék fogamzási idegbajos, ugye. De annyira elegem van abból, hogy a sorozatos kudarcok után a dokik csak meghúzzák a vállukat, és a szerencsére meg az égi rendelésre hivatkoznak. Kellene valami konkrétum, ok, más fogalmazásban: megfejtés, hogy miért nem maradt meg az öt embrióból egy sem. A véletlen vagy a rossz szerencse erre már nem lehet magyarázat!

Ezt az értelmezési űrt tökéletesen betöltené tehát az inzulinrezisztencia, A befolyásolható énem könnyen kapható lenne arra, hogy bármit megegyen/bevegyen/megvegyen, csak hogy végre terhes legyek.
A józan eszem ilyenkor viszont mindig közbelép. A higgadt Tamko azt vallja, hogy kizárt, hogy az étkezés ekkora közvetlen hatással lenne egy olyan emberre, aki amúgy tök egészségesen táplálkozik és odafigyel. Ezt egyébként onnan (is) gondolom, hogy a reumára is ráfogják bizonyos iskolák, hogy a gluténtól és a laktóztól van. Na e akkor hogyan magyarázhatók az időnként felbukkanó kríziseim, tudván, hogy az év nagy részében általában mindig ugyanazokat az ételeket eszem? És miért nincsenek összefüggések a krízisek és a magyarországi látogatásaink között? Az utóbbiak ugyanis azok az alkalmak, amikor a szokásostól teljesen eltérően étkezünk (rántott cuccok, savanyúságok, kevesebb zöldség).

Nem lehet normális, hogy az ember szénhidrátokat számolgasson nap mint nap. A hétvégén itt volt Mari barárnőm, aki a világ legnehezebb esete kajaügyben. Eddig Candida-diétát tartott, most ételintolerancia miatt eszik olyan bonyolultan, hogy egyrészt az beavatatlan emberek számára követhetetlen, másrészt pedig rengeteg időt és energiát felemészt. És iszonyúan antiszociális tevékenység. Nem azért létezik az a sok finomság a világon, hogy azokat csak úgy ukmukkfukk megbélyegezzük, nem?!
Na de mikor ezt így szépen végiggondolom, eszembe jut, hogy azért a cukorbetegeknek tényleg diétát kell tartaniuk. A köszvényre is van állítólag valami spéci étrend. Hogy a koleszterinről már ne is beszéljünk. És mi van, ha ez az IR-ügy tényleg annyira gyerekcipőben jár még, hogy a kapcsolatát a meddőséggel még nem fedezték fel? Mi van, ha ebben az obskúrus vallásban betegségben mégis van valami?

Na, de száz szónak is egy a vége: végül oda konkludáltam, hogy személyre szabott IR-diétát csinálok, noha nem lépek be a szektába nem definiálom magam IR-esnek. Megpróbálom csökkenteni a desszertet, a csokit, elhagyni a reggeli müzlit, de nem számolgatok mennyiségeket. A tejet mindig is szerettem, az továbbra sem fogom mellőzni. A fehér lisztet (kenyeret) kerülöm, de nem fogok szívbajt kapni, ha mégiscsak lecsúszik egy-egy szelet. Eszter javaslata alapján vettem egy Benelux-ban használatos spéci ízesítőt, a sütiket majd azzal csinálom. Gyümölcs-zöldséget mindig is sokat ettem (a franciák a csodájára járnak!), úgyhogy azzal nincs további teendő. Maradok nemvegetáriánus. Amúgy mostanában sikeresen leszoktam a reggeli kávéról, és délután iszom. Két hónap kihagyás után újrakezdtem az úszást, sőt, egy éves kihagyás után az Avivát is.

Aztán a következő transzfer után meglátjuk.

15 megjegyzés:

  1. Szia,
    a mensmentisben azt mondanák IR-es vagy, és szedjél metet az majd megvált. A lightosabb dokik azt mondanák, picit magas az a terhelt, jó lenne 40 alatt lennie, de nincs gáz, mozogjál, egyél 5-6x, cukrot, fehérlisztet mellőzd. Én nem tartom az IR-t szektának, sok esetben tényleg ez is lehet a kulcs, de közel sem olyan sokban, mint azt hiszik. És a metformin és egyéb gyógyszerek sem megváltóak, pláne akkor, ha nincsen rájuk szükség.
    A mozgás és az egészséges étrend mindenkinek a hasznára válhat, én ezt javaslom, valamint, a lombik vagy egyénb stimu előtt az ALAPOS kivizsgálást.
    Amúgy nem ártana tudni, mennyi az éhomi, esetleg a 30 vagy 60as értéked.

    VálaszTörlés
  2. Szia,

    ennek a témának én sem tudok ellenállni, mert pont így jártam, csak nekem a 60 perces inzulinérték volt kicsit magas (48 talán), és az arányokkal volt baj. Az én endokrinolológusom (nem Mensmetis) azt mondta, hogy még nem végeztek kaukázusi, fehér nőkkel komoly vizsgálatot, így az arányosítgatás csak tapasztalati adatokon nyugszik, és valszeg az inzulin mennyiségbe olyan tényezők is bejátszanak, mint a magasság (én 173 centi vagyok, tehát 10 centivel a magyar átlag nő felett)

    Ráadásul az én éhomi értékem annyira alacsony volt (2 körül), hogy valahogy nehéz volt elhinnem, hogy ha az rosszabb lenne (mondjuk 5, ami még éppen jónak számít), akkor pont minden szám tökéletes lenne.

    Így ugyanarra jutottam, mint te, hogy saját diétát csinálok, kerülöm a cukrot meg a fehér lisztet, de nem számolgatok. Az első időben próbáltam a 3 órára meg arra is figyelni, hogy mit mikor lehet, de az nem ment.

    Viszont amikor pár hónapja végre sikerült a lombik, akkor az első trimeszterben egyáltalán nem ettem cukrot, mert a magas inzulin növeli a vetélés kockázatát, és nehogy az vigye el a babát. Nem volt könnyű, a 12. hét elérését egy Snickers-szel ünnepeltem :-)

    VálaszTörlés
  3. Hát igen, az egészséges életmód és a mozgás nem árthat, de mindenféle számolgatós dolgokba nem akarok belehülyülni. Örülök, h nem csak én jutottam arra a következtetésre, hogy azért a józan észt is bele kell komponálni a diétába :) Andi, megvannak azok az értékek is, de azok állítólag jók.

    VálaszTörlés
  4. Szia!
    Nekem a 120 perces inzulinom 30-as volt amire a BMC - nem is foglalkoztak, azt mondták ez okés, később mikor elmentem endokrinológushoz, ugyan erre a leletre, azt mondta ajaj ... Ez két évvel később volt , akkora már az éhgyomri értékem is emelkedett volt! 3 hónapig csináltam a diétát, mára már csak mozgok, azóta tönköly lisztet használok és mértékkel minden más kaja!Már a gyógyszert sem szedem, most vitaminra váltottam ( fél éve), hamarosan visszaméretem az inzulint, én is kíváncsi vagyok így milyen lesz az érték!
    Egyébként nekem elég szőrös a lábam, két hónapja vettem észre , hogy megritkult, pedig csak borotválom....

    VálaszTörlés
  5. Nézték már a D-vitamin szintedet? Állítólag van összefüggés a kettő között.
    Rita

    VálaszTörlés
  6. Tamko,
    az inzulinba simán belekavarhat a stimu, és a progeszteronpótlás is. Nem tudom pontosan, mikor volt a lombik, miket kaptál, de emlékeim szerint, nem oylan régen. Ha még ezt a téynezőt is belekalkuláljuk, akkor semmi gond nincsen a 48as értékkel. Az egészséges étrend meg a mozgás viszont kell, mindenkinek. A számolgatósdi amúgy csak az elején rémisztő. Én nagyon örülök, hogy mettől meg ir vagy nem irtől függetlenül tartottam magam a 180-200 chkhoz. Nem maradt sok + a szülés után sem, és pikkpakk lement, főleg,a mikor már mozogtam is. Szóval, az odafigyelésnek megvan mindig az eredménye.

    VálaszTörlés
  7. Rita, köszi a tippet, a D-vitamin-szintem elvileg jó és szedek is: itt Belgiumban egyébként MINDENKI szedi :))

    Andi, igen, én is kérdeztem a dokit, hogy a ciklus melyik felében csináljam, illetve hogy van-e vm ellenjavaslat, ha a transzferes ciklus legutolsó napján csinálom (amikor még elvileg szedtem hormonokat), de csak legyintett... Szóval az egésznek nem kerítenek nagy feneket itt, úgy látom. Na mindegy, igen, a kulcsszó: odafigyelés és mértékletesség!

    VálaszTörlés
  8. Mindenaron magadban szeretnek okot keresni azert, mert az arra eselyes 5-6 alkalombol meg nem estel teherbe? Okos , egeszseges no vagy, kezelheto dolgokkal.Felelmetes azert, hogyan mented ki a parod bajat azzal, hogy csinalsz magadnak lapart, Ir-t...valamit.
    Amit tennek: lombik, 5 napos transzferig varni, primo vision itthon, forgacs intezet.........

    VálaszTörlés
  9. Anita, nekünk azt mondták, onnantól kezdve, h van embrió, nem számít, milyen volt a ffi anyag. A lombik sikere vagy kudarca a nő életkorától függ, meg attól, h van-e endometriózisa, jó-e a méhnyálka, ilyenek. Szóval nem tudom, mit tudnék csinálni Z. eredményeivel. Ellenben a lapart 2 orvos is javasolta nekem, az IR meg csak egy 2 órás vizsgálat, semmiség a sok beavatkozáshoz képest.
    Azt már asszem írtam, h nem tudunk és nem is akarunk hazamenni, bízom az itteni orvosokban, mindketten dolgozunk stb. A Forgácsról meg épp most olvastam Popi blogján rosszakat, szóval így legyen az ember okos...

    VálaszTörlés
  10. Írtam neked okosnak látszót, de elveszett.
    A lényeg, hogy számít az apai oldal és az embriókba nem láthatunk bele. Ezért zseniális a Primo Vision, ami kamerával rögzíti a fejlődést, így nem egy pillanatnyi állapot szerint döntenek a visszaültetendőről, hanem a fejlődés dinamikája, lendülete alapján.
    Aztán azt is írtam, hogy frissben a legszebbet kaptad vissza , aztán egy megmacerált kevésbé szépeket és közben megszakad a szíved...
    Z. teóriája szerint egy embrió-egy gyerek megvalósulhatna, mert a PV használatával single ET a jellemző.
    És még felajánlottam, hogy a férjem szívesen fogad vagy a forgácsos biológuslány is egy kis konzira.

    VálaszTörlés
  11. Minden intézetről és szinte minden dokiról lehet olvasni negatív véleményt is. Ez egy nagyon szubjektív és nehéz téma. Audrey blogján már volt vita, hogy ki mennyit öndiganosztizál vagy mennyire képzett beteg. Sajnos, nekem Popi blogjából is pont ez jön le, hogy ha nem vagy képben, mit kell(ene) megnézetned, akkor ez a helyzet alakul ki.
    Nekem az összes Popi által említett vizsgálat megvolt, pedig egy darab lombikom sem volt. Egyszerűen csak utána akartam járni, hogy 20x évesen, mi a búbánatnak vetélek el. És szinte az összes vizsgálatra saját költségen mentem el.
    Nem tartom feleslegesnek a lapart, sőt, nagyon jó dolognak tartom. Nekem is volt. Én nem akartam hormonháborút indítani feleslegesen a szervezetem ellen, amíg fennáll az esély, hogy vaktában csinálom. Tény, hogy 100% kivizsgálás nincs, de sok minden kiderülhet. A lapar és hisztero kapcsán az endometriózis, esetleg egy méhsövény is. És a genetikai vizsgálatnak is van értelme (kariotipizálás, ha pasi gond van, ott is van valami speciális vizsgálat). Többször és több helyen is leírtam, hogy én abban hiszek, hogy csak úgy van értelme az inszemnek és a lombiknak is, ha megtörténik a z alapos kivizsgálás, hormonális, fizikálisan, genetikailag és immunológiailag. Drága? Igen. A feleslegesen beszúrt hormon is kurva drága, rombol testileg, sok lombik meg minden meg eléggé megtépázza az embert lelkileg is.
    Én egy vizsgálatot hagytam ki amúgy, amit sokan mondtak. A Fülöp-féle habituális vetéléses kivizsgálásnak. Az volt a bajom vele, hogy szinte az összes vizsgálatot elölről kellett volna kezdenem, mire eljutok a lényegig, hogy kell-e ez ivig vagy nem. És ezt nem vállaltam be.

    VálaszTörlés
  12. Anita, nem tudom mi történt, én is láttam a reggeli kommenteded, de nem volt időm válaszolni, erre eltűnt! Remélem, nem én bénáztam el valamit. Mindenesetre köszönöm a tanácsot és a lehetőséget. A helyzet úgy áll, hogy semmiféleképpen nem tudunk hazamenni kezelésekre, egyszerűen megoldhatatlan. Itt viszont nagyon kényelmes, simán össze tudum egyeztetni a munkával, a költségeket egy bizonyos százalékban megtérítik, a központ reputációja, ahova járuk, jó.

    Andi, egyetértek, minden ide-oda való fórumos és blogos bejegyzésből ki lehet olvasni a jót is meg a rosszat is.

    VálaszTörlés
  13. En is mindenkepp mashol probalkoznek. Csak egyszer kell elmenni a masik orszagba 5 napra, vagy ketszer 1 napra. En itt voltam es abszolut megerte:
    http://www.ivf-cube.eu/en/about-cube-4
    Verprofik es nagyon sikeresek!

    VálaszTörlés
  14. Húha! Eszter írta, hogy a csehek nagyon jók. Máshol is próbálkoztál? Nem hiszem, h a belgák rosszak lennének egyébként. Ezen a klinikán valamilyen donorsejtet is kaptál?

    VálaszTörlés
  15. Igen, a csehek nagyon jok es ezt a klinikat Dr H vezeti, aki allitolag a legjobb egesz Europaban. Nekem nem kellett donorsejt, en csak azert mentem ide, mert a sok eloolvasmanyom alapjan ok a legjobbak (voltunk konzultacion Becsben es Zurichben is) es azt szerettem volna ha mar elsore sikeres lesz a beavatkozas. Igy is lett. Rengeteg emberrel talalkoztam forumokon, akik ide mentek utolso probalkozaskent es a 6.,7. stb lombikjuk vegre sikerult. Biztos vagyok benne, hogy a belgak sem rosszak, de te nem egy nem rossz klinikan akarsz meg eveket kiserletezni! A.

    VálaszTörlés