2013. január 22., kedd

Inzulinrezisztencia: mítosz vagy valóság?

Szinte pont egy éve volt, hogy tettem egy bátortalan kísérletet annak kiderítésére, rezisztens vagyok-e az inzulinra. Akkor nem is kutakodtam tovább, mert semmilyen jel nem mutatott arra, hogy ebben a betegségben szenvednék. Nem tudtam viszont elmenni érzéketlenül és süketen a rengeteg fórumos/blogos bejegyzések és kommentárok mellett, amelyek mind azt az üzenetet közvetítették felém: nincs élet meddőség IR nélkül! Most persze sarkítok, de a magyar meddőségi fórumokon 10-ből kilencszer előjön az IR.

Mivel tavaly kb. 10 különböző nőgyógyász vizsgált meg összesen legalább hússzor, volt három altatásom, számtalanszor vettek vért tőlem, saját magamnak heteken keresztül szúrtam a hormonokat, szóval arra gondoltam, hogy mindezek után ugyan miért ne vállalnék be egy incifinci kis endokrinológust? Egy dolgot viszont megfogadtam magamban: semmi esetre sem fogok könyörögni a terheléses tesztért, hanem elhiszem, amit mond. És ha azt mondja, hogy nincs rá szükségem, akkor nem keresgélek tovább.

A nőgyógyászom augusztusban csak a vállát vonogatta, amikor megkértem, írjon föl minden olyan vizsgálatot, ami az endokrinológusnak a segítségére lehet a dolog tisztázásában. De el voltam szánva, úgyhogy simán felírt mindent, lehet, hogy túl sokat is, mert a vérképért 450 eurót fizettem! Ma ezzel és egyéb más lelettel elmentem a kórház endokrinológusához és mivel megint nem voltam felkészülve a témából (igazából fogalmam sincs, mi az az IR és hogyan tesz meddővé), kerek perec elmondtam neki, hogy bizony én a magyar honlapok alapján gondolok erre a betegségre.

Nem nevetett ki! A leleteim rendben vannak, de azt mondta, hogy a reumára szedett kortizon elősegítheti az inzulinrezisztenciát és kérés nélkül fölírta a terheléses vizsgálatot. Teljesen megelégedve jöttem ki. Végre pontot tehetek majd a történet végére, és a jövő héten (ha nem sikerül ez a lombik) kiderül, kihúzhatom-e a listáról. Bár tényleg nem hiszem, hogy IR-es lennék, soha nem voltak emésztési, szőrösödési vagy menstruációs problémáim, nem vagyok túlsúlyos, nincs a családban cukorbeteg. De ha már a meddőség lett a szabadidős tevékenységem, ne vegyük a dolgokat félvállról, ugye.

24 megjegyzés:

  1. engem is ez a téma foglalkoztat egy ideje. bár nem vagyok olyan vékony, mint szeretnék alapban, apum is cukorbeteg, de a különböző site-okon lévő többi tünet nem jellemző rám. (legtöbb helyen a PCOS-sel is együtt említik) és van, ahol azt írják, ennek nincs is semmilyen tünete. az orvosom ellenzi, a rendszeres mozgásra és a diétára voksol, vizsgálat nélkül, hogy ne stresszeljem magam ezzel. és ott van egy közeli barátnőm esete: 2 éve próbálkoznak, nemrég kiderült, hogy IR-es, szedni kezdett rá gyógyszert, szinte rögtön terhes lett, nem is kellett végül asszisztált reprodukcióra mennie. úh. végül én is úgy döntöttem, ha úgy alakul, a következő vizsgálat nem a nőgyógyászomnál, hanem az endokrinológusomnál bizony ez lesz! +++++ holnapra vagy holnaputánra bátran! :) +++++

    VálaszTörlés
  2. Ugye, h az ember fülébe bolha lett ültetve? Remélem, nem kerül sor rá, hogy kivizsgáltasd! :))

    Jó éjt!

    VálaszTörlés
  3. te és most mi van? úgy értem, holnap van a Nagy Nap?

    VálaszTörlés
  4. Tamkokam! Tudod, nekem sem volt semmi extre tunetem. Peldas ciklusok peteeressel. Mondjuk az arcborom sose volt babapopsi, most viszont nagyon szep. En is csak az fsh/lh arany miatt lettem igazan gyanus magamnak. Tudom neked azzal sincs gond, de a bolha ott van. Igy legalabb ez is meg lesz es mindenki megnyugszik.

    Az aviva vedelmeben is felszolalnek igenis hasznal es nem magyar, hanem izraeli alapvetoen. Es speciel nem kerul nagyjabol semmibe. Az adott honapba ha csinalom elobbre hozza a mensit es nem barnazok. Na megyek mert most irt valaszt a nemet dokim ;)

    VálaszTörlés
  5. A propos le testing: csak annyit merlegelj, hogy okes a remenykedes, de a vervetel napjaig csak novekszik, enorme mereteket olt. Es ha ne adj i-ten nem jott ossze akkor extra nagy a zuhanas. Ha holnap reggel tesztelsz akkor a mar igy is szep magasra nott remeny gorbe csak ugy a felere csokken es a vervetel napjaig megint noddogel kicsit, de mar nem akkkora a pofaraeses. Ez persze a negativ verzio. De tudom , hogy van akinek meg az otthoni teszteles akkora stressz, hogy kb elajul. Szoval csak leirtam az en verziomat.

    VálaszTörlés
  6. én amondó vagyok, hogy nem árthat egy terheléses, persze csak akkor, ha inzulint is néztek - egyébként nem sok értelme van IR tekintetében.

    nekem ir-em van (jó, pcos-em is), nincs extra szőrösödés, szép a bőröm (már elnézést a nagyképűségért:)), 45 kg vagyok 163 cm-hez, ez alapján 10ből 7 orvos (és valós arányról beszélek) hazaküldött, hogy hagyjam már.. pedig ir-em van, nem magas, de van: a tesztoszteronom a ref.tartományon belüli, de mégis jelzi, hogy magas(megfelelő orvosnak kell látnia, ő elmagyarázza), lh/fsh arányom rossz - ezt sokan nem is nézik , és ezek már elegendőek a peteérés hiányához.

    az ir-re adott gyógyszer (és diéta és mozgás) elvileg tünetmentessé tehet (nekem más tüneteim vannak sajnos, azok is elegek..), és csodák ugyan nincsenek, de a metformin származékok elég sok babához segítettek már reménytelenségbe süllyedt párokat - ez tény. :) (peteérésem nekem is van már, nem tudom, a gyógyszertől, vagy a diéta+mozgástól, de van)

    kíváncsi vagyok, majd írd meg, mi lett az eredmény! :)

    VálaszTörlés
  7. Alig vártam a delet, gondoltam ha azután klikkelek, már lesznek itt hírek... és lám, nincsenek.
    Tamkó! Minden rendben? Mondd, hogy igen!

    VálaszTörlés
  8. Én is folyton jövök, hátha lesz itt valami +++.
    Amúgy pont most fárasztottam a kolléganőmet azzal, hogy elmeséltem neki: ha végre megint oda érek, hogy beülti, akkor lesz legalább tíz tesztem otthon. Akkor kezdek el tesztelni, mikor még biztos negatív, és minden egyes nap megcsinálom reggel. Elképzelésem szerint egyszer csak pozitív lesz a végére, de addig is trenírozom magam, mert egy sokk amúgy a tesztelés, és így még amúgy sem csináltam. :-)
    ETAMA

    VálaszTörlés
  9. Szerintem sem art egy terheleses vizsgalat, mar csak azert is, mert a bolha mar el van ultetve.......
    En nem vagyok PCOS, semmilyen IR-ra masszivan utalo tunetem nem volt, tokeletes peteeres, normal 28 napos ciklusok, azon kivul, hogy nem tudtam fogyni barmit is csinaltam, pedig mindent megprobaltam.
    Aztan kiderult, hogy sulyos IR-em van, kaptam Metformint, le is fogytam 15 kilot, tartottam a adietat mozgast. Most is tartom 80%-ban, bar mozognom tobbet kene. Attertunk a lombik miatt az Eucreasra, az ertekeim pedig teljesen rendben vannak emellett. Megis mindket lombikomnal biokemiai terhessegem lett. Aztan a spontan terhesseg akkor jott, amikor semmire nem figyeltem oda, szolot ettem szolovel, viszont egyaltalan nem stresszeltem, valoszinu nyaralas elott volt a fogantatas.
    Igaz, hogy csak 6 hetig tartott, de spontan volt. Ugyhogy szerintem az IR-neal sokkal fontosabbak a korulmenyek, a nyugalom, a keves stressz es a hit abban, hogy sikerul.
    Heni

    VálaszTörlés
  10. Szerintem is csinalj tesztet holnap :-):-) Mikor is van a vervetel?
    Etama a masodik lombikomnal en is a Te taktikadat akartam kovetni, de valahogynem ugy jott ossze, de a 3-nal most igy lesz. Elkezdek tesztelni beultetes utani 7. napon. Bar en is nagyon paras vagyok a tesztelestol.

    De Tamko, Te holnap ott fogod latni azt a ket csikot!!!!! Nagyon szoritok .-):-)
    Heni

    VálaszTörlés
  11. PCOS nem = IR. PCOS-ben van IR, de a kettő nem egyenlő.
    PCOS-t kell nézni, az fontos, elsősoran azért, mert könnyen túlstimulálódik. Fine. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem vagyok orvos. De :) En ugy tudom, a pco mogott nincs mindig IR, a pcos mogott az esetek nagyon nagy szazalekaban az IR all. Ez a szindroma egy igen osszetett dolog. Van kb 15 lehetseges tunete de ha ebbol csak harom van valakinek enyhen, mar az is jo esellyel IR problema.

      Törlés
  12. Ja, persze hogy nem törvényszerű az IR. Vagy most nem tudom mit akarsz mondani, gyakran van IR PCOS mellett, de nem mindig, ez így igaz.
    A PCOS diagnózisához van egy kritériumrendszer (rotterdami kritériumok), elég egyértelmű a képlet, mégis sokan elkezdenek mindenféle vajákolást sima PCO jellegű petefészek UH-képe miatt, ez hülyeség, simán lehet valakinek policisztás petefészke PCOS nélkül, ez csak az egyik kritérium, de önmagában semmi.

    Az IR meg egy elég elmaszatolt dolog, fokozott veszélyeztetettséget jelent sok szempontból, leginkább a 2. típusú cukorbetegség szempontjából és a kezelése sem nyilvánvaló, a legtöbb forrás szerint elegendő életmódbeli változtatás és követés, mások már rögtön adnák rá az antidiabetikumot, de ez valószínűleg nem tisztán szakmai álláspont.
    A meddőséggel való kapcsolata meg bár sokszor felmerült és vannak mindenféle hipotézisek, történt sok vizsgálat is, evidencia viszont nincs és több olyan eredményt hallottam mostanában, hogy egyáltalán nem javított a meddőségi kezelés eredményességén, ha kezelték az inzulinrezisztenciát (~ adtak rá Metformint és nem lett jobb, sőt a klinikai terhesség és az élveszülés kevesebb volt).

    Azért az csak elgondolkodtató, hogy a Metformin alkalmazása IR vagy PCOS esetén mindenhol a világon off-label alkalmazást jelent, ami azt jelenti, hogy sem a PCOS, sem az IR a Metformin kezelésnek nem hivatalos javallata. Most gondoljátok, hogy ennek semmi oka, csak vicc, móka és szívatás? Meg hát tőlünk balra nem is vizsgálják, lásd Tamko esetét. Most ha ki is jön Tamko-nál, hogy van inzulinrezisztenciája, akkor sem kell őt másképp kezelni és nem kell Metformint sem szednie, esetleg jó lesz majd később figyelnie és gyakrabban kontrollálni a 2TDM fokozott kockázata miatt vagy többet kellene mozognia stb., de a meddőségi kérdésen nem fog változtatni.

    Na mindegy, én már többet ehhez nem tudok és nem is akarok hozzáfűzni, ezt is elmondtam már, csak illik válaszolni, meg olyan aranyosak vagytok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez kedves Toled, de most komolyan :) Mindenesetre nekem az eddig negy sikertelen beultetes kapcsan csak az ir jott ki lehetseges gondkent. Amugy pont nemreg olvasta PubMeden az ir es a beagyazodas kapcsolatarol. Na mindegy. Tenyleg mindenki ugy csinalja a dolgait, ahogy akarja.

      Törlés
  13. Most beszélgettem egy endokrinológus kollégámmal erről, aki szuper okos és mindig mindennek utánanéz és tök megbízható és pont most volt inzulinrezisztencia kongresszuson. Hát azok alapján amit ő mondott csak megerősödött az ellenérzésem az egésszel... Szóval ilyen diagnózis gyakorlatilag nincs is, az ő szájából ezt jólesett hallanom, mert én is ezt gondoltam eddig, a cukorterhelés nem a megfelelő vizsgálata, egy más módszer van rá, ami a gold standard, viszont tök macerás és be kell hozzá menni kórházba, infúzióval kell csinálni és még a belgyógyászok se szeretik, ez a posztprandiális inzulinszintmérés gyakorlatilag hasznavehetetlen, olyan becsapós és akkora szórás van az egészséges emberek között is, ráadásul ha nincs semmi diabetológiai eltérés csak az inzulinszint magasabb, akkor nem is igényel kezelést, max. életmód és diabetológiai kontrollok. Na jó, most már tényleg befejeztem. :)

    VálaszTörlés
  14. IKL: én tökre örülök, ha írsz erről, tényleg kíváncsi vagyok. (mert egyrészről van bennem egy folyamatos ellenérzés, hogy az egész egy nagyra fújt lufi, és olyan ez az ir-hullám, mint a candida volt itthon évekkel ezelőtt, másrészről viszont sajnos a tünetek itt vannak - oké, hogy pcos miatt, de azt az ir okozza a jelenlegi álláspont szerint, legalábbis, amit én hallgatok a dokimtól, aki egyébként tényleg elismert endokrinológus) tehát, ha csak azt nézzük, hogy pl a hormonértékek és az inzulinszint növekedés mutatja, hogy baj van, akkor is kezelni kell, és nálam nem elsődleges szempont a meddőség elkerülése, még legalábbis. :)
    diabetológiai eltérés alatt a glükóz szintet érted? mert nálam pl. csak az inzulin lett magasabb, de azzal együtt (terhelésre) csökkent az éhgyomri cukor, és azt is elmagyarázták, hogy ez is az ir-re utal -> jött a metfrominos kezelés.

    VálaszTörlés
  15. Nézik az inzulint is, igen, arra nem is gondoltam, hogy ha inzulinrezisztencia-vizsgálatot kérek, ne nézzék :)

    IKL, sztem egy olyan nőnek, akit hosszú év meddőség után IR-el kezeltek majd rögtön után teherbe esett, hiába a sok tanulmány meg evidencia, arról, hogy ilyen diagnózis valójában nincs is, úgysem fogja elhinni, hiszen a saját tapasztalata mindent felülír. És már annyi ilyen történetet hallottam. Na meg aztán nem természetgyógyászhoz megyek, meg nem horoszkópból kívánom kiolvasni a jövőt, hanem orvos írta fel, szóval hiszek neki, h meg kell nézetni. (úgy általában megbízom az orvosokoban, soha nem volt rossz tapasztalatom) és persze lassan már ott tartok, hogy bármit kipróbálok...

    a candida már nem divat? Azt hittem.

    VálaszTörlés
  16. IKL! Irj! Ne hagyd abba. Szeretek, es gondolom nem csak en mas velemenyeket is figyelembe venni, foleg szakmabelitol. Errol annak idejen amugy en is olvastam, hogy egy igazi inzulin vizsgalat sokkal bonyolultabb, mint a mienk. Nekem amugy egy eve a hatvan perces cukor is kint volt az ertekhataron, de ez nem jellemzo. Egyetertek Tamkoval, hogy akinek evek ota nem jon ossze es ugye meg tunetei is vannak es a cukor szintjevel nincs gond de ezeken az inzulin erteken latszik valami es erre kap metformint es rednbe jon es terhes is lesz, az most erted, mit gondoljon. Kivancsi vagyok nagyon, hogy evek mulva mi lesz a hozzaallas... En csak azt latom, hogy nagyon nem egyertelmu az egesz, ahany paciens, annyifele tunet, szinte. Es amig van aki mondjuk az en ertekeimmel megszul mas, koran elvetel, en meg teherbe sem esek. Nyilvan akkor lesz nagy a szam, ha most a kovetkezo felevben sikerul. De azt elmondom, hogy a kinti nogyogyaszom annyit mondott a felvetesemre, hogy O meg vekony ir essel nem talalkozott. Az eredmenyre is csak annyit mondott, hogy jo, egyek kevesebb szenhidratot. A nemet lombik doki azt mondta, hogy meg lehet probalkozni a metforminnal, de dietarol, sportrol egy szot sem szolt. De mindegy, mert akkor mar kezbe vettem az ugyet.

    A candidat en mindig kello tavolsagbol figyeltem, holott a kethavonta visszatero huvelygombat egyertelmuen irtak tunetkent. De arra legalabb csak annyit irtak hogy viszlatot kell mondani a cukor minden formajanak es a feher lisztnek. Na ez az ir miatt tavaly januar 9-en megtortent. Mondanom se kell, hogy az utolso huvelykup adagomat elotte Decemberben fogyasztottam el. De ez csak ugy tavasszal jutott eszembe, hogy nidda man, nem viszketek honapok ota es akkor leesett az osszefugges. Szoval nekem mar ezert megerte :-)

    VálaszTörlés
  17. Tamko, itthoni tapasztalat: sokakat elküldenek terhelésesre, és csak cukrot néznek - örülök, hogy ez csak itt megy ilyen bénán. :)

    a candida lehet, hogy még mindig divat - én már szerencsére évek óta nem hallottam róla. (kopp-kopp-kopp)

    egy biztos: a cukor és a fehér liszt úgy általánosságban nem az ember barátja, és kész. csak elég nehéz az alternatív táplálkozást megoldani. nekem már az nagy könnyebbség lenne, ha valaki azt mondaná, "elég heti 3 mozgás, édes lányom, és, hogy kerülöd a lisztet+cukrot, hogy naponta ötször eszel, kis adagokat, és cserébe néha nyugodtan ehetsz cukrosat/liszteset, nem lesz semmi gond." :)

    VálaszTörlés
  18. (és még valami - amennyire hiszek a metforminban, de még inkább a helyes táplálkozás fontosságában, legalább annyira hiszek az alhasi/medence környéki területek mozgatásában, legyen az aviva torna, vagy a sokkal élvezetesebb hastánc - egy éve csinálom, és általánosságban elmondhatom, hogy petefészkek működése terén igen csak javított az állapotomon :))

    VálaszTörlés
  19. Szóval meggondoltam magam, én tényleg nem fogok itt többet szakmázni. Ha hisztek az inzulinrezisztenciában, akkor higgyetek, én szeretem, ha hisznek az emberek dolgokban, csak szerintem nem olyan dolgokban kell hinni, ami pont nem hit kérdése, de tulajdonképpen nekem mindegy.

    Személy szerint nekem van egy kerek és elég megalapozottnak érzett véleményem ezzel az egésszel kapcsolatban, ami mögött ott van egy csomó információ, de tulajdonképpen rájöttem, hogy baromira nem akarok én senkit meggyőzni semmiről. Az előbb leírtam részletesen, hogy miért szar ez az egész így, ahogy ebben az országban csináljuk, de tulajdonképpen mindegy. Azt hiszem, a hitetek fontosabb, csak ezzel most megint ugyanoda kanyarodok vissza, ahová újabban állandóan kanyarodom, mi lenne, ha a hit és a bizalom megtalálná a maga megfelelő tárgyát. Persze a hit/bizalom tárgyától függetlenül is sokat számít.

    Ha bárkinek az a vágya, hogy Metformint szedjen, akkor szedje, ha teherbe esik vele, akkor én továbbra sem fogom azt gondolni, hogy a metformin miatt történt, valószínűleg anélkül is teherbe esett volna, ez így szokott lenni, kinek elsőre, kinek harmadikra, kinek ötödikre, de ha ő ebben hisz, akkor végül is mindegy, a cél az, hogy gyerek legyen. Mondjuk a placebo hatása elgondolkodtat egy kicsit. De csak egy kicsit. :)

    VálaszTörlés
  20. IKL: megértem, hogy inkább kivonod magad a diskurzusból, én is valószínűleg feladnám a győzködést:), és nem is szeretnék visszaélni az időddel/energiáddal, de engem tényleg érdekel.. a metformin származékokról nem is kérdezlek, mert ha van, akinek segít, akár a placebo hatása miatt is (mondjuk ahhoz szerintem túl káros és drága gyógyszer, hajlok rá, hogy abbahagyjam), akkor szedje (én pl azért szedem, mert jelenleg még egyetlen orvosban van hitem - egy ideig),

    de úgy önmagában az "inzulinrezisztenciában" sem hiszel? úgy értem, írtad, hogy vizsgálni sem lehet itthon rendesen, azaz olvastam a véleményed, de a tünetek valamitől vannak, a pcos valamitől van, és tény, hogy sokaknak hoz javulást az életmód váltás, mozgás, stb.

    VálaszTörlés
  21. IKL, engem is nagyon érdekel amiket mondasz!

    Én pl. "hiszek" az IR-ben, mert 2011-ben fél évig éltem napi 1300-1500 kalórián, és összesen másfél kilót sikerült fogyni. Akkor a háziorvosom (aki belgyógyász is) elküldött terhelésre, az éhgyomri inzulinom majdnem 10 volt, hatvan perces majdnem 50, a százhuszas 40 körül (a terhelt cukor felső határérték körüli, de még rendben volt) - írt fel metformint, mondta, hogy figyeljek, hogy a szénhidráttal ne menjek napi 180g fölé. Tavaly február óta, tehát egy év alatt, szintén napi 1500 kalóriával fogytam tizenhét kilót. Gyakorlott diétázó vagyok (ex-anorex) és elég mániákus, szóval igen pontosan számoltam a kalóriákat akkor is, most is, plusz most a szénhidrátot is, nincs szó tévedésről, vagy arról, hogy ezúttal valamit másképp csináltam, és onnan a siker.

    A nőgyógyászom, akit imádok, akinek a szaktudásában bízok, és aki mellesleg endokrinológus is, egyetért veled. Nem beszélt le se a gyógyszerről se a diétáról (mindkettőt csinálom most is), de szerinte az inzulinszinttel nem kell foglalkozni.
    Most azon túl, hogy a BMC-ben (meg tudtommal más meddőségi központokban is) vizsgáltatják, és kezelik... ha nem létezik ez a betegség, akkor mivel magyarázható pl. a fogyásom, és hogy lehet normális az, ha az ember inzulinszintje egy kis cukortól az egekbe ugrándozik...?
    Nem akarom, hogy meggyőzz, csak szeretném tudni, mi a véleményed...

    VálaszTörlés
  22. Orulok, hogy nincs IR.

    VálaszTörlés