2012. október 27., szombat

Hazugság vs. igazság

Pár hétig a következő nagy dilemma előtt álltam: mondjam-e el az igazságot az örökbefogadási procedúra következő lépésén (az egyéni interjún) vagy sem.

Meséljem-e el, hogy nem is vagyok egyedülálló, hogy ketten vállalnánk gyereket, csak adminisztratív okokból nem vághattunk bele ketten? Hogy nem is most szeretnénk örökbefogadni, hanem úgy 3 év múlva, ha mondjuk az addigi lombikok nem sikerülnének? Hogy azért kezdtem el ezt az egészet most, mert nem szeretnék negyven évesen belevágni a több éves folyamatba? Ezek nem szégyellni vagy titkolni való dolgok. Ettől még jó szülők leszünk, és még annak az esélye is nagyobb lesz, hogy kisbabát, nem pedig nagyobb gyereket fogadhatunk örökbe, ami pedig mindenki érdeke.

Vagy hallgassak erről az egészről, hiszen csak a bajt keresném ezzel? Hiszen ki tudja kivel ülök majd szemben, emberek hoznak majd döntést rólam, ami azt jelenti, hogy az illetők lehetnek kretének és korlátoltak. Vannak a világon elkeserítően hülye szabályok is*. Ráadásul ki tudja, lehet, hogy ez az egész olyan, mint az állásinterjú: mindenki hazudik, így az igazat mondók hátrányosabb helyzetbe kerülnek. A cél szentesíti az eszközt.

Végülis az igazmondás és az átláthatóság mellett döntöttem, mégpedig több okból. A legfontosabb, hogy nem tudtam volna (nem szoktam) hazudni. A dolgokat elhallgatni igen, azt esetleg be tudtam volna vállalni, de úgy gondoltam, szeretnék hinni egy olyan világban, ahol az igazság az egyetlen járható út. Azt szeretném, hogy a lányom/fiam is így gondolkozna majd: hazugság és manipuláció nélkül legyen képes boldogulni a világban. Szóval akkor hogy indíthattam volna el az örökbefogadást egy óriási hazugsággal?

Nem bántam meg, pedig emiatt lehet, hogy a kérelmemet el fogják utasítani. Az történt ugyanis, amitől féltem: egy szabálytisztelő, kedves, de korlátolt szociális munkással találtam magam szemben, aki, ha tényleg egyedülálló nő lettem volna, boldogan jegyzetelte volna a sablonkérdésekre a sablonválaszt. Így viszont teljesen meg volt kavarodva. Az egész interjú emiatt rémesen alakult, és a lehető legrosszabb helyzetben találtam magamat: igazat is mondtam, meg nem is.

Mert azzal indítottam, hogy kérdezés nélkül elmeséltem: 12 éve élek valakivel és 2,5 éve szeretnénk gyereket. A nő válasza pedig az volt, hogy erről jobb lett volna, ha nem tud. Mert igen, ez kizáró ok. Egyedülállóként csak akkor fogadhat örökbe valaki, ha tényleg egyedülálló. Az, hogy utána találkozik-e a nő valakivel, aki esetleg majd veri a gyereket, nem érdekli őket. Az, hogy velem ez nem fordulhat elő, mivel már van valakim, szintén nem érdekel senkit. Szóval ezt az első két percben felmértem, és rájöttem: itt nem kérnek az igazmondásból.

Elmondtam tehát ezen kívül a lombikot, mert rákérdezett. Nem mondtam viszont el Z. életkorát, a mostani lombikot (amit egyébként tegnap elkezdtem) és nem válaszoltam őszintén arra a kérdésre, hogy miért szeretnék gyereket**. Egyszóval, rémesen éreztem magam. A nő megígérte, hogy megpróbálja úgy továbbítani a kérelmemet, hogy ne kerüljenek bele a problémás részek, de láttam rajta, jobban félti a saját bőrét (állását) ennél. Még lesz két interjú: egy a pszichológussal, egy pedig hármasban, ő, a pszichológus és én.

Az a helyzet, hogy kicsit elment a kedvem ettől az egésztől. Amilyen jók voltak az eddigi foglalkozások, olyan hiteltelennek tartom ezt a mostani bohóckodást. Felháborító, hogy hazugsággal többre mentem volna, mint így. Ezt nem én találom ki, a nő is megerősítette. Azt is felhárorítónak tartom, hogy úgy általában mindenki feljogosítva érzi magát arra, hogy ítélkezzen felettünk: a Lukács dokijaitól elkezdve a saját pszichológusomon keresztül az örökbefogadós szociális munkásig.



* Most hirtelen az jut eszembe, amikor a szüleim külföldön laktak és mielőtt nyaranta hazajöttek volna, be kellett kapcsoltatni a vonalas telefont a lakásban. A húgom ezt soha nem tudta elintézni egyedül, mert nem a matáv nem hitte el bemondásra, hogy ő a papám lánya (a papám nevén volt a telefon). Iszonyú bonyolult módon érhette volna csak el, hogy bekapcsolják a telefont. Végül egy sokkal egyszerűbb megoldást választott: egy haver (= férfihang) hívta fel minden évebn a matávot a lakásból, azt állítva, hogy ő a Papám, így a dolognak nem volt akadálya. Csak hazugsággal lehetett elérni azt, amihez elviekben joga volt.

** Elmondtam, hogy át szeretném adni egy gyereknek a tudásomat, a világról alkotott véleményemet, a szokásaimat, az anyanyelvemet és a kultúrámat, hogy mindezekből és más tapasztalatokból saját világképet és életet gyúrjon magának. Hogy szeretnék tanúja és esetleg irányító szereplője lenni annak, hogy egy ember felnő. Elmondtam, hogy a gyerekek cukik és viccesek. Megemlítettem az ösztönöket. Elmeséltem, hogy szeretnék anyaként szeretni egy gyereket és alig várom már, hogy lemondjak dolgokról emiatt. Hallgattam viszont arról, hogy szeretném, hogy feltétel nélkül szeressenek, legalább az első 10 évben, és hogy azt is szeretném, hogy életem végéig legyen valakim, akire esetleg támaszkodhatok. Ilyen önző szempontokra nyilván nem volt kíváncsi a nő, pedig utána beszéltem egy háromgyerekes barátnőmmel, aki gyereknevelésből a példaképem lesz majd, és ő első helyen említette ezt a szempontot. De én úgy látszik, nem tehetem meg, hogy ezt kimondjam.

13 megjegyzés:

  1. Jaj, már előre rettegek tőle, hogy nekünk milyen lesz ez a procedúra... Mi is elég sajátos kapcsolatban élő pár vagyunk, az alap, hogy amit az elmúlt hét év alatt a világon senkivel sem osztottunk meg (még a családdal, legjobb barátokkal sem), ott sem fogjuk elmondani, úgysem értenék. De ahogy mondod, sajnos még azon túl is van egy csomó dolog, amiben jobban jár az ember a képmutatással, a konformizákódással... remélem sikerül majd valamilyen egyensúlyt találnunk az igazság és elhallgatás között, és konkrétan hazugságra nem lesz szükség...

    Légyszi, ha lehet nagyon részletesen számolj be a procedúra minden lépéséről, nagyon-nagyon érdekel...

    VálaszTörlés
  2. Igazából az a baj, hogy három évet kell várni egy babára. Mert ha nem kellene, akkor nem a lombik közben kellene megindítani a folyamatot, hanem már akkor, amikor végleg eldőlt, hogy valakinek nem lehet saját gyereke. Mert akkor nem egy B terv lesz a dolog, hanem a fő cél, amire készül az ember.
    Mert azért örökbefogadni sem egyszerű dolog, a gyereknek sem könnyű, iszonyatosan nagy elfogadás kell. És sajnos rengetegen várnak örökbefogadásra, így a hivtal is megteheti, hogy válogat és szabályokat állít fel. Itt Magyarországon a pszichológiai vizsgálat amúgy egy beszálgetés és a CPI teszt szokott lenni.
    gabi

    VálaszTörlés
  3. Esti (ugye nem bánod, h ilyen kosztolányisan nevezlek?), mindenről beszámolok, de mi nem Magyarországon élünk, azt tudod? Lehet, h itt picit más a procedúra.

    Gabi, igen, éreztem én, hogy lombik és az örökbefogadás nem fér meg egymással, pedig ezt sehol nem írták le. Ami milyen hülyeség, mert egy 20-as éveikben járó pár simán lombikozhat az örökbefogadás UTÁN.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van amúgy egy jó könyv, Az örökbefogadás lélektana, amit érdemes elolvasni, ha valaki örökbe szeretne fogadni.
      gabi

      Törlés
    2. Dehogy bánom! Bár nem titok a nevem, de maradjunk inkább a tiédnél - Dezső a top-3 örök kedvenceim között van, volt egy autónk, amit Kornélnak hívtunk... :)

      Tudom, hogy nem Magyarország, de nem is annyira a technikai részletek érdekelnek, hanem... hát nagyjából az, amit ebben a posztban is megosztottál, ami benned alakul közben, és hogy hogyan...
      Lelkileg nekünk nem a vajon fogadjunk-e örökbe lesz nagy harc (mert IMÁDNI fogjuk azt a kölköt, azt tudjuk minden porcikánkban), hanem pont az, hogy egy jó végeredmény érdekében mennyire szabad más képet festeni magunkról a hivatalos közegnek, mint akik valójában vagyunk: nem egészen tipikus pár. A boldogság-mérésre meg nem hinném, hogy vannak pontos tesztjeik... :)

      Törlés
  4. Ez az igazság-hazugság nagy dilemma, de valóban felháborító, hogy az igazság ilyen "rossz" hatással van egy gyermek örökbefogadására. Nekünk a tanfolyamon azt tanították, hogy nincs titok és hazugság mert az nem jó a babának...
    Mi is lehet az intézetváltás kapcsán hazugsággal jutnánk csak időponthoz, de nem hiszem, hogy végig tudnám csinálni hazugsággal. Azt kellene mondanom, hogy nem volt még lombikunk...Lehet, hogy ezért sem merek már most telefonálni, csak tologatom.

    VálaszTörlés
  5. "Nincs titok és hazugság mert az nem jó a babának..."

    Ez azért milyen szöveg. :) Én mától azt fogom mondani, hogy lenyomni egy 60 perces masszázst IKL-nek, az nagyon jót tesz a babának, egyenes út a zavartalan terhességhez és egészséges újszülötthöz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én rendszeresen használom ezt a fordulatot, pl ha a férjem nagyon fárasztó szóvicceket mond, vagy azt akarja, hgy én mosogassak, amikor ő következik, vagy idegesítő dallamot dúdol hangosan, az mind árt a babának.

      Törlés
  6. De szerintem Popi úgy értette, hogy egy örökbefogadott csecsemőnek (és később gyereknek) nem tesz jót a hazugság és a titok (pl. az eredetével kapcsolatban). Én is úgy gondolom, h nem szabad pl. eltitkolni h örökbefogadott, de ha spermadonortól van egy gyerek, azt sem. (sőt, szerintem a lombikot sem, de erről mér egy régebbi posztban beszélgettünk Mollyval és Anitával)

    Popi, ha a győri intézetbe mentek, akkor le kell tagadnod az eddigi lombikokat? Dehát szükségük lesz az eddigi eredményeitekre, hogy hogyan reagáltál a kezelésekre, ilyesmi, nem?

    VálaszTörlés
  7. Mostanában gondolkoztam rajta, hogy ha lenne két gyerekem és valami csoda folytán lenne elég pénzem is, akkor szerintem örökbe fogadnék egy harmadikat, mégpedig egy olyat, akinek van valami betegsége és emiatt lemondtak róla. Már mindent elterveztem, csak kéne valaki, akivel gyorsan összedobunk kettőt és utána szponzorálja ezt az ötletemet. Na? Valaki? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem olyan egyszerű ám ez... nekem is ez a tervem, van valakim, és még pénz is akadna - a kettő (de még egy is) gyors összedobásán viszont egyelőre bukik a dolog...

      Törlés
    2. A világot a testvériesség viszi előre. Együtt bármire képesek lehetünk, ha ideadod a pénzt és osztozunk a fickón. Ha van egy jóképű öccse, az is megfelel.

      Törlés
  8. Valóban úgy értettem, ahogy Tamko írja, de sebaj, így szórakoztatóbb lett, mert beindult a fantáziátok :)
    Azért kellene hazudni, hogy átjussak a nővér védelmen, így kaphatok időpontot, ha már átjutottam, akkor lehetne mondani, hogy bocsi, azt hittem azt kérdezik, hogy ott voltam-e lombikon... :) A cél érdekében mindent megtennék, de ezzel nem tudom mi lesz :)

    VálaszTörlés