2021. június 15., kedd

Vakrandi

Még télen történt, azon a hétvégén, amikor havazott, és a várost pár napig álom- és meseszerű hótakaró borított. Délelőttönként és délutánonként is kimentünk Bonival. Jó volt elmenni és nagyokat sétálni a hidegben, és jó volt hazamenni a melegbe. Szóval az egyik ilyen napon épp egy kihalt parkban hógolyóztunk, amikor odajött hozzánk egy kétévesforma kislány, mögötte a szülei. Szóba elegyedtünk. Már az is tetszett, ahogy a csaj fel volt öltözve, de amint pár mondatot váltottunk, nagyon rokonszenves is lett. Hamar rátaláltunk a klasszikus, kimeríthetetlen témára, a gyerekek kétnyelvűségére, de főleg: a kettős kultúrára (a lányról kiderült, hogy német, a pasija francia). Kb. tizenöt percet beszélgettünk, aztán elköszöntünk, pedig szívesen dumáltunk volta tovább (de már ez is jónak számít két gyerekkel). Pár perc múlva visszajöttek, és a lány kicsit félénken felajánlotta, hogy cseréljünk telefonszámot. Ez így furának tűnhet leírva (utólag nekem is az, főleg a járvány fényében), de azon a csendes, havas délelőttön, abban a fehér városban a beszélgetés teljesen normális következményének hatott. OK, nem olyan ritka dolog jót beszélgeti egy idegennel, de azért nem is mindennapos.

Nemrég le is szerveztünk egy találkozót. Ismerem már ezt a műfajt, félidegenekkel találkozni! Előfordult, hogy régi kolléga, barátnő, sőt, orvos (!) kommendált egy-egy illetőt, akivel aztán később összetalálkoztunk és vagy tartjuk a kapcsolatot azóta is vagy sem (inkább ez utóbbi, habár az előzőre is van példa). Ami ebben a mostani helyzetben fura volt az az, hogy mivel akkor télen már maszkkötelezettség volt érvényben, mi egymásból csak egy-egy szempárt láttunk, minden mást elfedett a sapka, sál és a sídzseki. Úgyhogy a mostani randi előtt eléggé bebiztosítottuk magunkat („csíkos pólóban, bézs nadrágban leszek” stb.) de még így is másodpercekig bámultuk egymást, míg oda mertünk köszönni a másiknak. Mennyire más egy arc maszkkal és maszk nélkül!

Mint kiderült, korábban szinte többször is összefuthattunk volna: Párizsban évekig élt abban az utcában, ahol Z-vel a kedvenc éttermünk volt, és ahová tök gyakran jártunk (tőlem egy metrómegállónyira), valamint egy évig jártunk ugyanarra az egyetemre, igaz, más szakra és más helyszínen, na de a titkárásgon simán keresztezhették egymást útjaink. És a munkája miatt ismeri Boni tanítónőjét is (most az egyetemen tanít vizuális nevelést, erről télen még Boni is nagy tisztelettel beszélt), és kb. ugyanannyi ideje lakik ebben a városban, mint mi. Érdekes volt ennyi közös vonást felfedezni egymás életében!

Jó volt a tali, beszélgettünk vagy másfél órát, így belekukkanthattam egy picit egy velem kb. egyidős nő ismeretlen életébe (mintha blogot olvastam volna!). A németekről alkotott sztereotípiám szerint a mai német harmincasok-negyvenesek korrektek, modernek, környezettudatosak és mindig elmennek szavazni (továbbá töltöttek már életükben minimum egy hónapot Dél-Amerikában vagy Ázsiában). Kevés németet ismerek, tehát véleményem annál sarkosabb, de ez a lány bebizonyította előítéleteim helyességét. Rögtön kiderült, hogy az a pasi, akivel olyan nagy harmóniában együtt sétáltak azon a téli délelőttön, az már akkor sem volt a férje: elváltak, de a gyerek miatt nagyon jóban vannak és sok közös programot szerveznek együtt. Aztán elmesélte, hogy nincs autója, ami egy ekkora városban, ráadásul gyerekkel, szinte a hihetetlen kategória (itt kvázi csak pár nagyvárosban lehet autó nélkül meglenni). Mesélt arról is, hogy milyen németként élni Franciaországban: szerinte a németeket még mindig egy kicsit ellenségnek tekinti, ha nem is az utca embere, de az irodalmi, művészeti és történelmi köztudat.

Jó volt nagyon, de azért (sajnos!) nagy luxus másfél órát csevegni egy vadidegennel, még ha nagyon szimpi is. Aztán az élet meg majd eldönti, lesz-e folytatás, mélyebb ismeretség, esetleg barátság a dologból.

17 megjegyzés:

  1. Szerintem az utca embere is még mindig kicsit ellenségnek tekinti a németeket. Amikor átköltöztünk onnan Franciaországba, ez volt az első, ami feltűnt. Mivel onnan érkeztünk, de nem vagyunk németek, mindenki azonnal nekiállt nekünk szidni őket. Elég rosszul esett, mert mi jól éreztük magunkat ott és sok barátot szereztünk.
    Múltkor meg a nagyobbik sírva jött haza a suliból, amikor május 8 előtt a második világháborúról volt szó, hogy ő nem akar már német állampolgár lenni, mert bent mindenki azt mondja, hogy a németek gonoszok :( Szerintem túl korán kezdik ezt a témát ilyen mélységben, nem örültem pl annak se, hogy aztán napokig magyarázta, hogy őt megölték volna a németek, mert nem kék a szeme.

    Örülök, hogy ilyen jól sikerült a találkozó, tényleg érdekes, hogy ennyi közös pont van az életetekben :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A németek a nemzetek pedofilja, azaz mindenki feljogositva érzi magát, hogy utálja öket, mert hogy ök mindenkinél bünösebb nemzet :) 24 éve élek Németországban és amire elöször rá kellett jöjjek, hogy nincs olyan, hogy "német". Annyira különböznek a rajna vidékiek az északnémetektöl, az "endékások" a bajoroktól stb, mintha nem szünt volna még meg 150 éve az egykori széttagoltság. Söt, Bajorországon belül a frankok dührohamot kapnak, ha bajornak titulálja öket egy mit sem sejtö külföldi.
      Ez amúgy valószinüleg minden nagyobb országban igy van.

      Törlés
  2. Látod, Bori, én erre még soha nem gondoltam. Mindig is inkább arra voltam kihegyezve, hogy milyennek látják a franciák az ún. közép-európaiakat. A lány azt a példát hozta föl, hogy minden francia városban több helyen is vannak az épületeken táblák elhelyezve a náci rémtettek áldozatáért, és ez így kb. minden sarkon mellbe vágja ("fusillés par les allemands" etc.). Nem is gondoltam bele soha, milyen lehet ezt egy németnek olvasni nap mint nap.

    A lányod egyébként kettős állampolgár? Igen, baromi korán kezdik, Boniéknak már oviban meséltek az első világháborúról, rémes.

    Hóbelevanc, én annyira kevés németet ismerek, hogy simán van egy szetereotípiám a Németről, ráadásul én hozzájuk soroom az osztákokat, svájciakat, luxemburgiakat is (svájci barátnőim megdöbbenésére). Az biztos hogy a franciákhoz képest a germánok (úgy általában) teljesen mások!

    VálaszTörlés
  3. Igen, ezek a táblák is, szerintem jobb lenne úgy, hogy mondjuk a náci németek által. Tényleg még mindig nem lehet könnyű németnek lenni Franciaországban. Szerintem ennek az az oka, hogy túl korán kezdenek erről beszélni. Egy nagyobb gyerek vagy kamasz már jobban tud ezzel mit kezdeni. Egy 5-6 éves gyerek így gondolkodik, hogy minden német gonosz és ez marad meg bennük felnőttkorukra is.

    Igen, a nagyobbik kettős állampolgár. Elvileg úgy van, hogy majd 18 évesen választania kell, de addigra ez állítólag megszűnik. A kicsi nem lett francia állampolgár attól, hogy itt született, nem is tudom, hány évig kellene itt élni ahhoz, hogy megkapja. De azt hiszem, még nem is mondtam, hogy júliusban hazaköltözünk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem mondod!! Legutóbb még azt írtad, hogy házat szeretnétek venni Fro-ban. Akkor valami történt azóta. Remélem, valami jó!! És mit szóltak a lányok, h hazamentek?

      Törlés
    2. Igen, a multi, ahol a férjem dolgozik, szinte minden munkát pont Magyarországra visz. Nemrég kiderült, hogy a mostani körben az övét is. Elvileg valószínűleg el tudták volna itt helyezni, de ki tudja, azt mikor viszik át. Elég jó ajánlatot kapott arra, hogy menjen ő is a munkájával és tulajdonképpen eredetileg is azért jöttünk át Németországból, mert itt van a központ és hátha sikerül valahogy visszahelyeztetnie magát Magyarországra. Csak aztán jól éreztük magunkat itt, maradtunk volna, ha úgy alakul. De így is jó :)

      Törlés
    3. Ja, a lányok örülnek. Már amikor a házat kerestük, azt mondogatták, hogy inkább költözzünk Magyarországra.

      Törlés
    4. Nahát!! Azért ez hatalmas változás lesz. Budapestre költöztök? Mindenesetre szimpatikus gyerekfogászt SOKKAL könnyebben találtok majd otthon :)) Sok sikert a költözéshez! (Boni is szívesen élne Magyarországon :))

      Törlés
    5. Köszönjük szépen!

      Igen, szerintem sok külföldön élő gyerek szeretne ott lakni, a férjem is így volt vele ovis korától kezdve. Élvezik a nyaralásokat, de aztán ott élni persze más. Majd meglátjuk.
      Egyébként mindig azon mosolygok magamban, hogy a férjem most harmadszor költözik Magyarországra :) Valahogy mindig elkerült onnan :) De szerintem most már maradunk.

      Igen, a fogorvos is könnyebb lesz, kipróbáljuk majd azt, akit mondtál.

      Budapesten fogunk lakni hét közben, hétvégén meg sokat leszünk a Pilisben és a Balatonon. A lányok már nagyon várják.

      Törlés
    6. Jól hangzik :))))

      Igen, Boni is csak a jót látja Mo-ból: szünidő, programok, rokonok, ráérő szülők. Még jó hogy tetszik neki. És a fogorvost is szereti :)) (már van is időpontunk júliusra).

      Törlés
    7. Tamko, nem találom a fogorvos nevét :( Megírnád légyszives még egyszer?

      Egyébként attól tartok, hogy én is kicsit úgy látom Magyarországot, mint a gyerekek. Tulajdonképpen igazán felnőttként még nem éltem ott :)

      Törlés
    8. Hát, én úgy képzelem, pénzkérdés az egész... (én is csak három évet éltem ott felnőttként).

      Itt a fogorvos elérhetősége: https://www.rmc.hu/hu/orvosok/bako-dorottya

      Törlés
    9. Köszönöm szépen!

      Igen, legnagyobb részben pénzkérdés. És szerintem a közösség számít még rengeteget, a család, barátok. Az sok mindent feledtetni tud, ami esetleg nem olyan tökéletes ott. Nekünk szerencsére mindkettő nagyon jó otthon.

      Törlés
    10. (ja, igen, úgy értettem, hogy úgy általban pénzkérdés az egész HA az ember olyan szerencsés, hogy a közeg jó, a munkája érdekes, nem tartozik semmilyen kisebbséghez, nem migráns stb. stb.)

      Törlés
    11. Meg ha nem olvas egyáltalán híreket és óriásplakátokat se lát és úgy általában ki tudja zárni a közeget.

      Törlés
    12. Magyarország akkor jó, ha képes vagy homokba dugni a fejed. Ha nem, akkor kb elviselhetetlen.

      Törlés
    13. Akkor én jól fogom érezni magam :) Nem feltétlenül vagyok erre büszke, de teljesen hidegen hagy a politika, simán homokba dugom a fejemet bármikor.
      (Ennek amúgy az az előzménye, hogy gyerekkoromban az összes családi ünnepet teljesen tönkretette, hogy a nagyapám és a nagynéném férje nagyon összeveszett a politikán. Még a gyerekszülinapokat se kímélték, általában legalább az egyik dühöngve kiviharzott még a torta előtt. Utálták egymást, kizárólag egymás politikai nézetei miatt, más bajuk alapvetően nem volt egymással. Akkor döntöttem úgy, hogy ez ennyit nem ér. Persze ehhez kell az, amit Tamko mond, egy nagyjából biztos anyagi háttér. Anélkül nehezebben vonja ki magát ez alól az ember.)

      Törlés