2020. szeptember 16., szerda

Pasik, nők

Tegnap volt a zenesuliban a megbeszélés, hogy ki, mikor járjon órára. Ilyenkor ötven szülő próbálja összehangolni a zongoratanárnővel egymás időbeosztását (lehetetlen küldetésnek tűnik, de mindig sikerül). Észrevettem, hogy az egyik anyuka kijavította a tanárnőt, mert rossz személyes névmást használt a gyerekére, mert kislányról, nem pedig kisfiúról volt szó (vagy fordítva). A neve alapján nem lehetett megállapítani a gyerek nemét; franciában ugyanis vannak olyan utónevek, amelyeket lánynak és fiúnak egyaránt lehet adni.

Este elmeséltem ezt a sztorit a férjemnek, majd hozzátettem:

– Hát nem fura?! Mi járhat a szülők fejében, amikor ilyen nevet választanak a gyereküknek?

– Hogy érted? – kérdezett vissza

– Gondolj bele. Direkt kétértelmű nevet választottak. Szerintem nem ismerik el, hogy az emberiséget hímnemű és nőnemű egyedekre lehet, sőt, kell! felosztani. Gondolom úgy vélik, hogy ez az ősi  dichotómia elavult. Azzal hogy uniszex nevet választottak, elutasítani gondolják a társadalmi konvenciók diktatúráját. Mert figyelj ide, ha ez a név lehet női és lehet férfi is, az azt jelenti, hogy egy valójában ez egy semleges, nemtelen név. Ebből meg egyenesen következik az, hogy ezek a szülők azt szeretnék, a gyerekük később saját maga válassza meg a társadalmi, sőt, akár a biológiai nemét. Nem akarják eleve determinálni nemi identitását egy férfi vagy női névvel. Talán még az inkluzív írást* is használják.

– Nem tudom... – válaszolta a férjem – Nem lehet, hogy egyszerűen tetszett nekik ez a név??

(Pont aznap reggel olvastam egy statisztikát arról, hogy az EU-ban a férfiak boldogabbak, mint a nők. Nem meglepő. Ha minden nő mindent annyira agyonbonyolít, mint én!)


* Écrirure inclusive, amikor a nyelvhasználók széles skálán terjedő fortélyokkal próbálják megkerülni a nem jelölését egy szövegben, az ún. nemi alapú diszkrimináció visszaszorítására hivatkozva.

20 megjegyzés:

  1. Ha-ha. Nekem sem jutott volna eszembe ez a modern gondolkodásra valló magyarázat. De rém furák ezek a nevek. Amerikaiaknál pl a Kent, amit én ismerek, én magam ismerek belőle nőt is és férfit is.
    Egyébként a franciáknál vannak olyan kényszer nevek mint Magyarországon, hogy a szülő által választott külföldi nevet magyarosítva engedélyezik?
    Pl. mint a Geraldine és Zseraldina, vagy akár a Zsanett (habár ez már úgy elterjedt fel sem tűnik).

    Egyébként milyen érdekes hogy magyarban nincs két nem, vajon ez mire utal?

    VálaszTörlés
  2. Miért kéne a társadalmat hímnemű és nőnemű egyedekre felosztani? A társadalomban betöltött szerepéhez mi köze annak, hogy valaki férfi vagy nő? Vagy ez nem a te gondolatod, csak az elmélet része?
    (Én amúgy nagy híve vagyok az écriture inclusive-nek, szerintem tök jó, hogy ez lett, nehogymár attól férfiakként kelljen hivatkozni egy csoport emberre, mert egy db férfi van köztük. Az egész nyelvtani nem egy baromság, meg kéne szüntetni, mindenkinek könnyebb lenne az élete.)

    VálaszTörlés
  3. Ella, én úgy tudom, h Fro-ban BÁRMILYEN nevet lehet adni, nincs lista, mint Mo-on (ebből következik h a gyerekek egy részének neve megjegyezhetetlen, mert egyedi. A másik része meg mind Gabriel, Arthur meg Baptiste :)))

    VálaszTörlés
  4. a Gabi amúgy Magyarországon is ilyen, meg a Viki is, szóval a becézett alaknál előfordulhat ez nálunk is :)

    (nekem amúgy az jutott eszembe még a férjed válasza kapcsán, hogy lehet, hogy az anyuka sejtette, hogy ez lesz, de mert tetszett neki, úgy gondolta, hogy nem lesz nagyobb meló, mint amikor olyan nevet ad az ember a gyereknek, ami hasonlít egy nagyon elterjedt névre és hát folyton-folyton javítgatja a szülő is, a gyerek is, konkrétan Bercire gondolok, legutóbb konkrétan a zongoratanárnál kellett kijavítanom, nem Bence, Berci. :) ilyenkor még egy párszor Bencének szokták szólítani, aztán aki megszereti, az tudja a nevét, aki nem, az van, hogy Bencézi évekig, mit tehetünk. :)) ez mellékvágány volt persze, de egy kicsit azért hasonlít talán az alapsztorihoz.)

    VálaszTörlés
  5. Jéé, most hogy mondod, ez a két név tényleg tökre hasonlít fonetikailag! Én biztos nem kevertem volna össze őket, mivel számomra tök más képzetet kelt mindkettő, talán azért, mert a Berci becenév. (de ÉVEKIG Bencézni nagyon fura!)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahh az egyik - undorító - tanárunk általánosban állandóan Zsuzsának szólította Noémi nevű osztálytársamat...
      A tesóm gyerekeinek meg olyan a neve, hogy mivel kettős vezetéknevük van, és az apjuk vezetékneve egy keresztnév, mintha mondjuk olyan lenne hogy: Tamás-Kovács Zalán. És 10-ből 9-szer mikor név alapján hívják valahova Kovács Tamás-ként hívják. Az emberek annyira figyelmetlenek (lehet én is...)

      Törlés
    2. Nem mondod! Ők nem "Bencének" vannak anyakönyvezve?

      Törlés
    3. Lehet olyan mint a Gergely - Gergő? Vagy Dorottya - Dorka?

      Törlés
    4. vagy annak vannak vagy nem, de attól még becenév, ahogy FElla írja, mint a Gergő, a Dorka, a Kata. Benedek amúgy vagy Bendegúz :) (a Berci is több név becézése lehet, Bercel, Bertold, de akár Albert is, amellett, hogy Bertalan)

      Törlés
    5. Amúgy nem tudtam, hogy a Berci már önmagában is létezik. Egyre több ilyen van. Az én nevem (mely nem az Ella) olyan hogy klasszikusan kimondva kirázza tőle az embert a hideg, de becézve egy teljesen vagány dinamikus név. Én kb 30 éve mutatkozom be úgy hogy ezt a bizonyos becenevet mondom. Minden aláírásomban (email-en) ez szerepel. Ma a takarítónő a hidegkirázóson szólított. Mintha direkt csinálnák az emberek. Ha lesz is ennek anyakönyvezhető rövid változata, szerintem 100 év mire az emberek megszokják.

      Törlés
    6. De szerintem a Bercit önmagában nem lehet anyakönyvezni, nem? Mert nálam ez a vízválasztó a Bence/Berci között (anyakönyvezehtő vagy sem).

      Törlés
  6. A szuloszoban a lanyom szuletesekor viccelodtem a szulesznommel, hogy a kicsi a batyja nevenek noi alakjat fogja kapni. Tehát T. neve +egy "a". Mint Jozef, Jozefa. Teljesen felhaborodott. Ebből kifolyólag a fiam beceneve lehet lány becenév is. És mostanáig nem is gondoltam erre. Hmmm.
    Boninak milyen jellegű neve van? Nektek mik voltak a szempontok?

    VálaszTörlés
  7. Milli, nektek akkor NAGYON tetszhetett ez a név!! :)) És így is lett, a lányodnak a neve a tesója nevének a női változata?

    Egy régi posztból kimásoltam az én szempontjaimat anno (a férjem nem igazán gondolkodott a dolgon):



    - Legyen név-szerű. Azaz rögtön lehessen tudni róla, hogy ez egy keresztnév, és azt is, hogy női vagy férfi név-e, és visszakérdezés nélkül helyesen le tudják írni az emberek.

    - Legyen ritka, de ne érződjön rajta az, hogy órákig keresgéltünk a neten, mire rátaláltunk. Olyasmit szerettem volna, amiből lehetőleg csak egy lesz az osztályában és a baráti körében (ellentétben velem).

    - Legyen generáció-független.

    - Legyen francia vagy magyar, nem akarjuk bonyolítani a gyerek identitását azaz, hogy olasz vagy más neveket választunk.

    - Ki lehessen ejteni mindkét nyelven, esetleg még angolul is.

    - Természetesen legyen szép, ideális esetben hosszú és magas hangfekvésű (Z. vezetékneve egyetlen szótag, egy mély magánhangzóval)

    (- Opcionális: legyen egy kedvenc regényem/filmem szimpi főszereplőjének a neve, azaz legyen hozzá valami kötődésem.)

    MINDEGYIK pontot teljesítettük :))) kivéve a legelsőt, ami nem teljesült teljes mértékben, mert Boni nevének két változata létezik. Így mindig hozzá kell tenni, hogy a nevében az a bizonyos mássalhangzó dupla. Engem kicsit zavar ez a magyarázkozás, remélem, őt nem fogja.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahá, mi is hasonlóan gondolkodtunk. 🙂 A hasonlo nev a lanyomnak csak vicc volt az érdeklődőknek, mert sokaig nem tudtuk mi is legyen. Végül a ti opcionalis szempontotok lett egy magyar írónő regenye cimszereploje nevével. 😉

      Törlés
    2. Mondjuk az picit kellemetlen mikor kitalálsz egy ritkább nevet, és mire megszületik a gyereked (lombik meg minden) addigra kb az ország 25-ik leggyakoribb neve...

      Törlés
    3. Anyukám is így volt ezzel meg én is. És ö azt hitte, talált nekem egy olyan nevet, (Barbara) amit nem lehet majd becézni, de nagyot csalódott szegény. A hideg rázta, amikor a kaputelefonba beszóltak az ovistársaim, hogy leejöheet a baaaarbi?
      Nálam a fiam nevénél az elsödleges szempont az volt, hogy nemzetközi legyen, azaz, németül és magyarul is egyszerü legyen kimondani és ne legyen benne r. Igy lett David. Aztán, hogy Mo-n divatnév lett, azt csak utólag tudtam meg.

      Törlés
    4. Igen. Valaki felkapja és hirtelen terjed el - mint a koronavírus. 15 éve egyik kollégámnak kislánya született és Anna lett. És hogy dicsértük hogy micsoda ötlet. Szép klasszikus név és már szinte kihalt. Erre ma minden 5-ik kislány Anna. Egyébként az én nevem a vidéki kisvárosunkban ritkaságnak számított. Majd főiskolán a kb 150 lányból 25-nek volt ez a neve...

      Törlés
    5. Aterzem. Soha nem találkoztam senkivel, akit úgy hívnak, mint a fiamat. Előtte se, azóta se. A lányom nevét viselő embert se láttam, amig ovis nem lett. Egy 4500 fős kisvárosban hárman viselik ezt a nevet a helyi óvodában. Pfff.

      Törlés
    6. Az Anna mindig a legkedveltebb nevek között volt, biztos abban a környezetben, akkor kevesebb Anna volt körülöttetek, ezért gondoltátok így. Most meg sokat vagy gyerekesek között, így feltűnöbb, hogy kedvelt név.
      Amúgy az én fiamnak nagyon klasszikus neve van, sokak számára zavaróan klasszikus (kb, mint a Béla, de nem az, szerencsére), ami engem nem zavar, tetszik ez a név, nagyon összeillik a különleges családnevével és mivel a férjem családjában minden elsőszülött fiút így hívnak generációk óta (a fiam az ötödik a sorban), szívesen vettem, hogy ez legyen a neve. Benne van az is, hogy nagyon jól becézhető, és a férjem és az egész család nagyon jól tudja viselni. A környezetemben eddig mindenki rajongott a nevéért, mert ma már nem hívják így a kisfiúkat, a múltkor volt pont az első eset, hogy valaki hűledezett, hogy hogy adhattam ezt a nevetséges nevet a gyerekemnek.
      A lányomnak nagyon klasszikus, mára elég népszerű neve van, amit én egyszerűen gyönyörűnek találok, teljesen rajongok érte.
      Nekem pedig tök jó rövid nevem van, ami a hetvenes-nyolcvanas években tök népszerű volt, mostanában alig tudok kislányról, akinek ezt a neved adnák, de lehet azért, mert nem olyan körökben mozgok.

      Törlés