2018. július 5., csütörtök

Nem találunk szavakat

Sok érthetetlen szabály és szokás miatt verem a fejem a falba, illetve bámulok értetlenül. Például, hogy miért ragaszkodnak foggal-körömmel a napközis beiratkozásnál ahhoz, hogy csatoljuk az adóbevallásunkat, hiszen mi abba a kategóriába tartozunk, akik a maximumot fizetik (a fizetendő díj a családi bevétel függvénye). Most minek keressem elő, fénymásoljam le stb. amikor tök mindegy??

Munkahelyen szintén érnek meglepetések. Eleve, hogy csak beléptetőkártyával lehet bemenni, amit viszont senki nem böngész át, ki fia-borja vagyok (a fotó már rég nem hasonlít). Papírokat kell leadnom a város másik felén, mert e-mailben nem lehet elintézni (?). A külső redőnyöket nem mi szabályozzuk, a napfény és a hőmérséklet hatására záródnak be-nyitódnak ki; tavaszi zivataroknál és szeszélyes időjárás esetén ezek a redőnyök percenként hisztérikusan változtatják alakzatukat, de annyira, hogy az épület fenntartójának új, belső redőnyöket kellett fölszerelnie midegyik ablakra, hogy dolgozni lehessen (lévén a magát önnállósító külső redőny nem jó semmire).

De a munkahelyi furcsaság kategóriájában az abszolút első helyezettet az az üzleti érzékkel megálldott jóember viszi el, aki a büfében kapható élelmiszerek árképzéséért felelős. Nem tudom, hová tette az eszét, vagy hogy milyen álomvilágban él (és miért nincsenek nyomon követési mechanizmusok? ellenőrzőbizottság? költséghatékonysági elemzés? itt, ahol úgy imádják ezeket!) de képzeljétek, az egy literes ásványvíz 1 euróba kerül, míg a feleakkora, tehát fél literes ásványvízért 1,25 eurót kell fizetni! Ugyanaz a márka, ugyanaz a víz, ugyanaz a dizájn:

  1 euró

1,25 euró


24 megjegyzés:

  1. Palackért fizetsz. Fajlagosan drágább. Szerintem itt is így van sosem figyeltem de logikus. Környezetvédelmi díj ha terheli, pláne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez így ELVBEN oké, bár nem hiszem, hogy egy gyárban, a méretgazdaságosságot figyelembe véve ilyen nagy (25%) különbségek jönnének ki.

      De a GYAKORLATBAN ki az, aki a kaja mellé a DRÁGÁBB és KEVESEBB vizet veszi meg? :))))

      (én még ezt máshol így nem láttam; nyilván nem a szupermarketekről van szó)

      Törlés
    2. Hát aki nem figyel. 1 litert nem iszol meg, és utána nem cipeled magaddal. Az is lehet hogy eladói fogás?

      Törlés
    3. De még ha kiönti is az ember, jobban jár. És persze szét lehet osztani asztaltársak között, fel lehet vinni az irodába. A jófej pénztárosok meg mindenkit figyelmeztetnek az árkülönbségre :)))) (amúgy én magam el sem hittem volna, ha kiírva látom)

      Törlés
  2. Engem amúgy az zavar hogy mikor nagyon drága magán orvosi rendelőbe megyek és már előzőleg interneten kitöltöttem még az ükanyám cipőméretét is, ugyanezeket a kérdéseket mégegyszer megválaszolom ott helyben írásban. Direkt baromi rondán szoktam írni de még sosem kérdeztek rá mivel állítom hogy ezek az adatok utána soha sem kerülnek be sehová.

    VálaszTörlés
  3. Ja még az is ide tartozik mikor két állami intézmény egyáltalán nem tud kommunikálni egymással és egy okiratot azért kérek ki egy helyen pl. Földhivatal, hogy elvigyem egy másikhoz.

    Nekünk volt a lakcmünkkel egy probléma: Kiderült egy vicces joghézag miszerint társasháznak csak egy címe lehet de mindenkinek az az utca kell legyen a címe ahová a bejárat nyílik. Nos a mi társasházunk sarokház, 3 lakás egyik, 2 meg egy másik nevű utcára nyílik mégis egy társasház.
    Na mire ezt átverekedtem a hivatalokban (a Főgáznál még mindig nincs rendben), volt olyan ahová 5x mentem vissza és akkor már hangosan kiabáltam a nővel és valaki végre hajlandó volt felhívni az Önkormányzat építési osztályát, ahol egy junior kolléganő nem találta azt a bizonyos dossziét. És akkor én - az ügyfél - elvettem a kagylót a hivatali ügyintézőtől és beleszóltam a telefonba hogy ne ott keresse mert a társasház építéseket az Önök osztályán nem utca hanem cégnév szerinti ábécérendben tartják nyilván.
    És ez 2018-ban mikor azzal fenyegetnek hogy az emberek 30%-nak a munkakörét hamarosan átveszik a gépek. No nem a hivatalokban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mint béna, robottal pótolható állami alkalmazott, hadd mondjam el, hogy akár jogszabály ellenére se férünk hozzá rengeteg adatbázishoz. Nem csak szórakozunk, mert imádunk papírt gyűjteni és lassan dönteni.

      Törlés
    2. Ez nagyon nagy baj. Ez volna az egyik amit meg kellene oldania a tulajdonosnak (az államnak) a lopás meg egyéb tevékenységek helyett.
      A nagy cégeknél is így van amúgy a globális cégeknél mivel nagyok, régiek rengeteg toldozott foldozott rendszer van amelyek nem kommunikálnak egymással. Egész életem erről szólt hogy én közvetítek két különböző személy között akik ráadásul gyakran más városban ülnek.
      A külöbséget én az ügyfélközpontúságban látom. Legalább próbálkozom (a magánszférában, próbálom az ügyfélnek megspórolni a sok herce hurcát vagy ha más nem elnézést kérek) míg az állami szektorban még le is ordítják a fejemet.

      Törlés
  4. Na, a férjemmel jó hosszan el tudnál beszélgetni :)) Ő állítja, hogy manapság nem ért senki semmihez :) Ha valamiért föl kell hívnia egy hivatalt vagy vevőszolgálatot, az esetek felében rossz infót kap. Épp a héten, apróbetűst részt elolvasva jött rá valamire egy életbiztosítás kapcsán, amiről még a banki dolgozók (ahol aláírta) sem tudtak. Utánajártak, meglepetten vették tudomásul, hogy tényleg úgy van, ahogy Z. állította, nem pedig, ahogy ők mondták.

    Én a gépekre szavazok :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen már a múltkori ebédtémánál is feltűnt hogy a férjeddel hasonló az ízlésünk :-))

      Törlés
    2. Egyébként tényleg van ebben valami, ő is ilyen maximalista, mint te vagy!

      Törlés
    3. Én is mindig mindent jobban tudok, mint az ügyintézők, pedig csak végigolvasom az ÁSZF-et meg az apróbetűs részeket. Ebben egyébként az OTP a legdurvább, még soha nem sikerült 2x ugyanazt a választ kapnom és jót is csak az x. fiók y. ügyintézőjétől, mindenki más félreinformál.

      Törlés
    4. Az OTP a kedvencem. Pedig igencsak magáncég de valóban úgy viselkedik mint egy állami hivatal.

      Törlés
  5. 0,5 l zero coca cola 289 Ft, 1,5 l pedig 320 Ft szóval ha colát szeretnék inni,hogy ne aludjak el az ezer fokban ebéd után a hivatalban, akkor kénytelen vagyok nagy üvegből.... Ja és ez "bolti" a büfében soha nem veszek ilyesmit mert túl drága.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, ilyet én is láttam, ez gyakori fogás: ezzel ösztönöznek arra, hogy a nagyobbat, tehát abszolút értékben számítva a drágábbat vedd meg (=több pénzt költs).

      Na de nálunk???

      Törlés
  6. Itthon is drágább a kisebb kiszerelés Ft/kg, Ft/liter viszonylatban, kb. minden terméknél. De én a műanyagokat amúgy is próbálom kiiktatni az életemből...ezekre rá se nézek :-P

    VálaszTörlés
  7. Biztos tobben veszik a kicsit, mert nem akarnak nagyot cipelni, nem isszak meg, stb. A 25 cent azert valoszinuleg senkit nem vag annyira foldhoz, hogy amiatt a nagyobbat vegye. Nagyobb ra a kereslet, igy dragabb. Ezt tudom elkepzelni. En most mar tudatosan probalok ra figyelni, hogy minel kevesebb muanyagot wvegyek, de regebben siman csinaltam ugy, hogy inkabb vettem egymas utan ket kisebb palackot, mint hogy a nagyot hurcoljam, meg ha tudtam is, hogy baromira nem eri meg.

    VálaszTörlés
  8. Itthon is pl 100ft a fel literes de ennel olcsobban is lehet venni masfel literest. Nyilvan mindenki tudja melyik olcsobb de a nagyot cipelni mègsem szokták :)

    VálaszTörlés
  9. Meglep, hogy ilyen blazírtan vesztitek tudomásul a NONSZENSZT :))) Én még nem láttam sehol máshol, hogy valamiből a kevesebb lenne a drágább - de linkeljetek, ha tudtok ilyenről. Most megnéztem az Auchan Mo-i honlapját: a Hargita ásványvíz fél liter= 169 ft, két liter = 249 ft.

    Az egyetlen lehetséges magyarázat tényleg a kereslet-kínálat lehet (a kisebb keresettebb), de míg ezt pl. egy maratonon jogosnak érzem, addig a mh-i menzán-büfén abszolút nem.

    Legalábbis még SOHA nem láttam, hogy valaki a kisebbet vette volna, de legközelebb meg is fogom kérdezni a büfést, hogy fogy-e a készlet ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt használják ki, hogy nem figyelsz. Az jutott még eszembe, hogy nem volt esetleg akciós a nagy?

      Törlés
    2. Nem, egy éve ezek az árak! :)) és a pasik mindig szólnak, hogy vegyem a nagyobbat :)))

      Törlés
    3. Na de ez mindig így van. A. Kis lakás is drágább mint a nagy. Meg ugye semmit sem kötelező meg enni, bármennyiert is adják.

      Törlés
    4. Valoban ha most megnezem soknak azert tenyleg picivel de dragabb a nagy. De pl a Nestlé Aquarelbol a 0,5 es 1,5 is 89ft. Multkor egy kisboltban is nyilvan a 0,5ost vettem hiaba annyiert nagyot kapnék de ki akarná azt a taskaban vagy kézben cipelni (sokszor nem veszek mar mondjuk mert myequa kulaccsal járok)

      Törlés
  10. Lehet, hogy harcos környezetvédő a tulaj, ezért (szerintem helyesen) úgy árazza be a féllirerest, hogy senki ne vegye meg. A legjobb persze az lenne, ha egyáltalán nem árulna palackos vizet, hanem mindenki kulacsot használna.

    VálaszTörlés