2015. április 3., péntek

Ki fog vigyázni Bonira, amíg dolgozom?

A kérdést hónapok óta felteszem magamnak, egyre idegesebben - Z.-vel képtelenség volt róla beszélni idáig (a szokásos struccpolitika).

Elöljáróban: nem értem, egy ilyen jóléti állam, mint Franciaország, miért nem oldja meg a bölcsi-problémát. A hely ugyanis nagyon kevés, találtam egy 2011-es statisztikát, amely szerint a 0-3 éves korú gyerekek csak 16 százaléka kap helyet családi vagy állami bölcsiben. Pedig a szülési szabi 3 hónap, amihez még 6 hónap szülői szabi is jár, de ezt úgy tudom, nem mindenhol nézik jó szemmel. Szóval kereslet bizonyára lenne. Annak az esélye, hogy Boninak találjunk bölcsit, nagyon kevés, szinte a csodával határos. Bár csodák mindig vannak - például csodálatos módon lett helyünk végülis a brüsszeli munkahelyi bölcsibe, pedig a 4-es kategóriába lettünk besorolva (az elsőben vannak az egyedülálló anyák, aztán a beteg gyerekek stb.). Ráadásul ha most adjuk be a kérelmet (amit persze azért beadunk), hely ebből szeptember előtt biztosan nem lesz.

Mit csinál a dolgozó szülők nagy része? Hivatásos dadára bízza a gyerekét, aki otthonában 1-4 gyereket gardíroz, attól függően, milyen engedélyt kapott. Na erről nem szeretne beszélni Z. Azt mondja, ő nem akarja idegenre bízni Bonit. Hiába érveltem, hogy ezeknek a nőknek ez a hivatásuk, hogy nagy a tapasztalatuk stb. Azt azért jól eltitkoltam, hogy miket láttam a játszóházban, ahová Bonit hordtam (és ahonnan mindig náthásan hoztam haza): voltak nagyon szimpi dadák is - tulajdonképpen ők voltak többen -, de az egyik nő pl. rendszeresen megbüntette az egy éves gyereket, ha sírt. A sarokba rakta a fal felé fordítva, a szívem majd megszakadt. És akadt még pár ilyen cifra történet is sajna. Igazat adok abban Z-nek, hogy ez a bölcsiben nem fordulhat elő, de hát mit csináljak, ha a bölcsi egyszerűen ez nem opció?

Úgyhogy elkértem az önkormányzattól a hivatásos dadák listáját. Pár telefonhívás után találtam is egy nőt, aki elvállalta volna Bonit. Mikor már megegyeztünk, hogy mikor találkozunk és épp a címet írtam volna fel, azt mondja: - Kód: 6577,  A. lépcsőház, ötödik emelet.

Ötödik emelet?!? Egykettőre kiderült, hogy csak elméletben vagyok ilyen laza. A gyakorlat teljesen más! Az igazság az, hogy a hátam is beleborsódzott a gondolatba, hogy egy tök idegen nőre bízzam a gyerekemet az ötödik emeleten. És ha egyszer elfelejti bezárni az ablakot??

Szeretnék sokkal könnyedebb és franciásabb és bevállalósabb lenni. De hát nem vagyok az. Sőt, arról már 18 évesen lemondtam, hogy olyan akarjak lenni, amilyen nem vagyok. Azért megnéztem a Street View-n ezt az ötödik emeletet: ronda ház egy ronda környéken. Olyan fura, hirtelen az egész dada-dolog tök hülyeségnek tűnt: rábízzam a kicsi fiamat valakire, amíg mi keressük a pénzt? A bölcsi még OK, sőt, tényleg szuper lenne, ha felvennék, jót tenne neki a társaság, az új játékok, a kis barátok, na de egy idegen nő az ötödik emeleten?

Úgyhogy megegyeztünk Z-vel: mindketten három napot dolgozunk a héten (ő szombaton is), és felváltva vigyázunk Bonira. Hirtelen akkora kő esett le a szívemről, amikor ezt a döntést meghoztuk. Annyira cuki korszakban van most, napról-napra egyre többet ért, most érzem először azt, hogy minden nap valami újat tanul. Már próbálkozik a szavakkal, de még nem nagyon megy neki. Milyen kár lenne pl. lemaradni az első igazi szaváról. Hátránya ugyan van a dolognak: pl. szerintem lógni fog a belünk. És mi lesz, ha valamelyikünk megbetegszik? Illetve, Z. belátja-e majd, hogy amikor otthonról fogok dolgozni, az tényleg azt jelenti, hogy dolgozom, és csak egy kevéske pelenkázás, egy icipici építőkockázás és egy nyúlfarknyi etetés fér bele?

Aztán meglátjuk. Ki tudja, hátha hallunk majd megbízható dadáról, aki esetleg házhoz is jön, meggondolhatjuk még a dolgot. Egyelőre úgyis annyi újdonságot kell majd földolgoznia Boninak.

16 megjegyzés:

  1. Istenem, mintha magamat olvasnám... hónapok óta ezen agyalok. Visszamenni, ne menni. Dadus, bölcsi, idegen emberek. Ráadásul mind borzasztó sok pénz, akkor meg minek visszamenni dolgozni, ha az egész elmegy rájuk, ráadásul nem én vagyok vele és arra keresem a pénzt, hogy ne én legyek vele. Megőrülök. Közben meg hívogat a főnököm, a munkatársaim, mikor megyek vissza. Nem mondom, hogy nem esne jól egy kis felnőtt társaság, saját kereset... de még olyan kicsi. Nem tudom hogyan is legyen.

    VálaszTörlés
  2. En is magamra ismertem a te posztod olvasasakor :)

    Es ha mar ott kerdezted, itt leirom :)) h sztem az idealis megoldas a reszmunkaido + 2 vagy harom nap bolcsi. Ott intezmenyes keretek kozott tanulja meg a tarsas erintkezes legalapabb szabalyait, vigyaznak ra stb. Ha lenne nalunk maganbolcsi, nem sajnalnam ra a penzt, asszem mindharmunknak jot tenne. Valami ilyesmi megoldas nalatok nem lehetseges?

    VálaszTörlés
  3. Szerintem ahhoz még kicsi, most 8 hónapos. Talán, ha egy kicsit idősebb lenne, túl az egy éven... arról nem is beszélve, hogy nálunk minden nursery (ez bölcsi, ovi egyben) nagyon, de nagyon drága. Irreálisan drága. Egy nap 50-80 font.A fizetésemből képes lennék, kb. 10 napot kifizetni. Nevetséges. Childminder olcsóbb, ott egy óra 5-8 font, egy cm-nél kb. 4-5 gyerek van. De itt megint azon agyalnék, mint te... mi van, ha nyitva hagyja az ajtót... mi van, ha félrenyel... mi van, ha... mi lesz, ha...

    VálaszTörlés
  4. Igen, a félrenyelés nálam is para, mert Boni még nem nagyon eszik szilárdat. De eltekintve az ilyen drámáktól, nem szeretném azt sem, hogy sarokba állítsák, kiabáljanak vele vagy ilyenek.

    Az ovi is ilyen drága, húha! Itt 3 év fölött meg van oldva a szülők élete (kivéve a szünetek idejére).

    VálaszTörlés
  5. Én ebbe a kérdésbe belebolondultam annak idején. :/

    VálaszTörlés
  6. Három év felett van ingyenes heti 15 óra ovi. Addig viszont old meg valahogy. Jellemzően a nagyon szegények otthon maradnak a babájukkal. A nagyon gazdagok pedig mennek a jónevű nursery-be. (Tegnap az egyik közeli jó nursery árait nézegettem. Egy szemeszter - egy évben négy van - reggeli időszakában - csak 4 óra - heti 1(!) nap: 450 font. Szóval kb. 20 fél napért fizetsz ennyit. Azt hittem rosszul látok. Egy szemeszter teljes áron 3500 font.)

    Jah, és a másik, hogy a nurserykben erre a tanévre már nincs hely. Jövő héten kell választ adnom...

    VálaszTörlés
  7. Így most leírva totál az jön ki, hogy mi a bánatért kéne visszamennem dolgozni, ha egyszer nincs kire hagyni Ficánkát. Nos, tetejében, ha felmondok, a cégem úgy dönthet, hogy azt a pénzt, amivel a szülési szabi pénzemet kiegészítették, visszakövetelhetik. Kb. 3000 fontról beszélünk. Ki tudom fizetni, ha arról lenne szó, de nem igazán esne jól.

    Bocs, hogy egy egész litániát írtam ide. Látszik, hogy csak ekörül forog minden gondolatom.

    VálaszTörlés
  8. Totálisan megértelek h dilemmázol!

    De nem értem az árakat, a 3500 mire vonatkozik? Egy szemeszterben hany ora/hét?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Asszem értem. Elvileg 45 font/nap, de ha valaki egy szemeszterben minden nap ott szeretné hagyni a gyerekét, akkor "kedvezményesen" 4500 helyett 3500?

      Mindenféle közgazdasági ismeretek és saját tapasztalat nélkül az az érzésem, h ez az egész bölcsi-ügy Mo-on jobb!

      Törlés
    2. Jól látod. Az árakat és a bölcsi-ügyet is. :) Én meg szép lassan megőrülök.

      Törlés
  9. Én a másik oldal vagyok. A dadus. 6 apróságot nevelgettem régebben, és most így belegondolva furcsállom, hogy valaki rám merte bízni a gyermekét. Csak 18 voltam, amikor elkezdtem vigyázni egy fél éves babára. Persze utána már a jó ajánlás visz tovább, de addig? Imádom a mai napig azt a gyermeket:) lassan iskolába megy.

    VálaszTörlés
  10. Molly, kedden kezdtem!! Majd írok, amint lesz egy szusszanásnyi időm...

    Csigusz, én is babysitteltem egyetem alatt (összesen 11 gyerekre vigyáztam, de sajna egyikkel tartom csak a kapcsolatot - Fb-on :))) most diplomázott :))) és épp ezért au-pairre soha nem bíznám Bonit - olyan hülyeségeket csináltam pl hogy felraktam a két éves gyereket az emeletes ágyra, de nem is álmodtam volna h onnan leeshet (nulla tapasztalatom volt) és sajna leesett... Majd meghaltam... Szerencsére nem játékra esett így az ijedségen kívül nem lett semmi baja.

    VálaszTörlés
  11. más téma, de fontos! :) http://librarius.hu/2015/03/25/a-nagy-pudingvadaszat-meseillusztratort-keres-a-magveto/

    VálaszTörlés
  12. Mondjuk ez egy isteni világ, hogy van ilyen döntés, hogy úgy döntök, hogy 3 napot dolgozom. Nálunk vagy mész full time vagy nem dolgozol, kész.

    VálaszTörlés