2014. március 12., szerda

Az alvásról (4.)

Bonhomme lassan 5 hónapos. Egyik napról a másikra kinőtte a 6 hónapos ruháit meg a... mózeskosarat. Mi teljesen vakok voltunk (vagy nem akartuk észrevenni?), de a mamám, amikor megjött, elszörnyedve csapta össze a kezét: Még mindig ebben altatjátok?! Rá kellett, hogy ébredjünk: szegénykének már nagyon kényelmetlen, kilóg a lába, nem férnek el a karjai. Szóval eljött az idő, hogy megreformáljuk az esti alvást és altatást.

A nappali alvással úgy-ahogy elvagyunk most. Mióta jó az idő, délelőtt is kitolom a kertbe és jókat alszik a levegőn. Ha ébredezik, tolok rajta egyet vagy többet, addig, amíg vissza nem alszik. (összesen kb. 2 és fél órát alszik napközben, nekem ez kevésnek tűnik, de úgy látszik, nem akar többet aludni) De az esti altatási ceremónia kiszámíthatatlan, hosszú, fárasztó, esetleges, szóval azon már mi is változtatni szeretnénk.

A cél a 1) fix időpontok bevezetése 2) és az ágyban elalvás 3) ráadásul a saját szobájában és ágyában. Jó kis program, mi?! Remélem, nem vagyok túl tudományoskodó. Megrendeltük végre a bébiőrt, de még nem érkezett meg, úgyhogy addig még a mózeskosárban alszik velünk. A fix időpontokat és az ágyban elaltatást viszont már tegnap elkezdtük. Most, hogy itt a mamám, könnyebb dolgunk van, egyrészt mert legalább egyvalaki higgadtan tudja kezelni a helyzetet, másrészt pedig mert elég profinak bizonyult elaltatás-téren. Ami a fix időpontokat illeti, most megpróbáljuk a 19 órás fürdetést, és a fél nyolcasl ágyba tevést. Nekem ez reálisnak tűnik, noha este hétre már naggggyon nyűgös tud lenni, de korábban meg nem akarom letenni, nehogy már hajnalban itt kukorékoljon nekem.



Nem tudom, le lehet-e játszani ezt a videót. Ezt hallottam tegnap este az ajtó előtt, amikor a mamám altatta Bonhomme-ot. Néha arra gondolok, nem fogom bírni ezt a kétségbeesett sírást. Az a baj, hogy azt a típusú óbégatást, ami a 29-ik mp-nél kezdődik, én segélykérésnek értelmezem, Z. pedig mindig ilyenkor kérdezi meg tőlem aggódva, hogy ugye nem beteg??

31 megjegyzés:

  1. Biztos jönnek majd cáfolatok, de én úgy tapasztaltam, hogy ilyen kicsiknél nem nagyon van öszefüggés fektetés időpontja és a kelés időpontja között. Pontosan ugyan akkor kelnek. Viszont, ha nem akkor fektetsz, amikor álmos, akkor átlendül a holtponton, és borzasztó nehéz lefektetni utána. Én nem ragaszkodnék nagyon fix időponthoz éppen ezért, egy tágabb intervallum jobban működőképes. Nálunk pl. most 7 és 7.45 közé esik az elalvás. (Volt, hogy tovább aludt, amikor 7-kor aludt el, mint amikor 7.45-kor.)
    Nekem amúgy az 5,5 éves is van, hogy közli 7.10-kor, hogy "anya, már nem bírom kivárni, hogy a többieknek is olvass mesét, most azonnal fektess le." És hát akkor lefektetem.

    És mit csinál a mamád az ajtó mögött (videót nem hallgatok, elég a sajátjaim sírása, bőgése, hisztije és vinnyogása.:-)?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt én is meg tudom erősíteni, mi is fél hét és fél nyolc közé lőttük be a lefekvést, nem pontos időre, de teljesen mindegy, hogy mikor alszik el, az ébredés akkor is hajlani… És igen, tíz perces késéstől is teljesen összezavarodik, és akkor inkább nem alszik egyáltalán, csesszem meg. :)

      Törlés
  2. Egyem meg.. a szívem szakad meg! Le a kalappal, ha te ezt végig bírod csinálni így. Én nem tudtam, mert mindig Ranschburg Jenő előadására gondoltam: https://www.youtube.com/watch?v=aAMis5NOdG4. A 10 hónapos kisfiamat a mi hálónkba altatom el etetés közben, magamon tartom legalább egy órát( közben megy a tv vagy a net)majd elalvás után( van hogy félálomban van és ott maradok vele egy kicsit) rakom be a kiságyába. Tudom, ez így nem jó, de mégis működik. Persze időnként előfordult, hogy nem akar elaludni és hosszasan kell vele sétálni, de szerencsére erről egy idő után mindenféle drasztikus módszer alkalmazása nélkül leszokik. Én mindig arra gondolok, amikor a nehezen akarok elaludni korszakban van( általában fogzás miatt-már 8 van neki), hogy rohan az idő és pár év múlva már nem fogom tudni a kezemben ringatni és így megszeretgetni.

    VálaszTörlés
  3. O de keservesen sir szegenyke. En ott sirnek vele egyutt. Nem tudom elkepzelni miert nem akarnak a gyerekek aludni. De a legtobben nem akarnak...

    VálaszTörlés
  4. Én nem hallgatom meg, mert amúgy sincs olyan jó estém (szoptatás… mi más…?), de tényleg olvasd el az Isolde által ajánlott könyvet, amit belinkeltem neked, az pont erre ad megoldást, és nekünk napokon belül tökéletesen működött. A nappali alvásra sajnos én sem tudok semmit, de remélem ha valaki kidolgozza, megosztja velünk is...

    VálaszTörlés
  5. Végül csak meghallgattam, mert mazochista vagyok, és mert nem sírt a sajátom eleget ma este (csak olyan órácskát)… hát nem tudom mit mondjak, nekem gyengék az idegeim vagymi, de én ezt nem bírnám hallgatni egy fél percnél tovább. Nem tudom mit csinál anyukád vele, gondolom leteszi az ágyba, és simogatja vagy ilyesmi, de szerintem ha már ezzel a módszerrel akarjátok megtanítani, akkor ne rá bízd, hanem te csináld - már Kissmajomnál is egyértelmű (pedig ő két hónappal kisebb), hogy bármilyen keserves bánatot teljesen másképp él meg, ha én vagyok vele és nyugtatom, nem M., pedig azért ő is napi szinten sokat foglalkozik vele...

    VálaszTörlés
  6. Szia,

    en az ilyen fajta sirast "merges sirasnak" szoktam elkonyvelni (mondjuk nem hagyom en se persze...), ha vmi nem ugy tortenik, ahogy a kiskiralyok szeretnek nalunk (mondjuk erdekes, a mi Bonhomme-unk jobban tud ilyet alakitani, mint a hercegkisasszony :) - foleg mostanaban) Na jo, a ma esti fektetes kicsit nehezebb volt a szokasosnal, volt nagy rimankodas mindket reszrol..... :)

    Egyebkent milyen erdekes, nalunk 9 es 10 kozott fekszenek, igy alakult - ugye a tapszer miatt nagyjabol kotott evesek vannak, de erre ok alltak igy be (nekem jobb lett volna, ha 8 es 10 kozt alszanak el, dehat ez van :))

    Viszont egy dologra felfigyeltem a korabbi bejegyzesbol, h visszautasitja/nem szereti a cumisuveget - hat erre erdemes figyelni, nem tudom, vegulis meddig szeretnel szoptatni, de az egyik baratnom (6 honaposan) nagyon megszenvedte az atterest, a fia folyamatosan visszautasitotta a cumisuveget. Ugyhogy szerintem neha-neha probalkozzatok azert.

    NS

    VálaszTörlés
  7. Hát...(nem fogok nagyon újat írni, azt hiszem, az én hozzászólásom tartalma e témában borítékolható - persze, épp ezért lehet, hogy felesleges is... bocs) szóval, én nem hagytam őket így sírni, én úgy gondoltam (és most is úgy gondolom), hogy egyáltalán nem természetes egy ilyen pici babának egyedül lenni. Tudom, hogy anyukád bent van vele - de szerintem ez még bőven az az idő, amikor a testkontaktus (mármint a valódi, összebújós, nem a megsimogatom, miközben sír) létszükséglet. Estre minden baba nyűgösebb - gondolom, kifáradnak ilyenkorra a napi sok ingerben, de az egyedüllét szerintem tovább fárasztja őket. Valahogy úgy gondolom, hogy a nyugodt, békés alváshoz egy testi ellazultság és a tökéletes biztonságban lét érzése is kell, és ezt sztem egy amúgy is fáradt kisbaba testkontaktus nélkül magának nem tudja megteremteni. Talán ezért megy (szinte kivétel nélkül mindenkinél) jobban a délelőtti, meg úgy általában a napközbeni egyedül elalvás, mert nézelődik, ellazul, belealszik. Este pedig megfeszül a fáradtságtól, aztán még külön a sírástól.

    Ezen kívül magamból kiindulva (pedig én egy minimum középkorú, felnőtt nő vagyok) hamarabb alszom el és ezerszer jobban alszom, ha összebújok A.-val, mint amikor nincs ott - pedig fel tudok kelni egyedül, eszem-iszom, ha akarok, világosságot csinálok, húzok magamra még egy takarót vagy ledobom, ami rajtam van, szóval, tök önállóan tudok mindenfélét változtatni a komfortérzésem megteremtéséért.

    Summa summárum, szerintem a civilizációval járó vadhajtás (vagy egyenest hazugság), hogy egy csecsemőnk egyedül kéne aludnia. Ez szerintem a felnőttek igénye, nem a babáké.

    Cumisüveg: bármit meg tudsz tanítani neki üvegből vagy pohárból inni, sűrűbbet kanállal - emiatt felesleges kockáztatni a szopási technikáját. Nem lesz minden gyerek cumizavaros, de létező jelenség.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem vagyok szakerto a temaban, 5 honapos babanal is kialakulhat a cumizavar? Ahhoz mar nem "nagy"? (amugy a baratnom MINDENT kiprobalt....)

      Törlés
    2. Nem, ahhoz sosem "elég" nagy - a cumizavar lényege az, hogy másképp szopik mellből és másképp cumiból/csőrös pohárból. Mivel a mellből viszont csak akkor jön, hogy jól (megfelelő technikával) szívja, egy olyan baba/gyerek, aki megízlelte azt, hogy érdemes nagyon erősen szívni, ráharapni - illetve hogy mindezek nélkül is csordogál a valami, az megpróbálkozik a mellből is így szívni. Kisebb babánál, aki még csak szopik, azért még nagyobb a gond, mert az az egyetlen tápláléka. Nagyobbaknál, akik már kapnak hozzátáplálást, az a veszély áll fenn, hogy ennek hatására abbahagyja a szopást - illetőleg ilyenkor a rossz technikának köszönhetően az anyának lesz nagyon fájdalmas a dolog, akkor is, mikor ráharap a gyerek, meg akkor is, amikor a kiszívatlan tej pangani kezd és mellgyulladást kap.

      Az én fiam egyéves elmúlt, amikor csőrös itatót kapott, mert már félidős terhes voltam a lányommal és csökkent a tejmennyiség, viszont kellett pótolni másképp a folyadékot - de ő mást nemigen kért még. Szóval, csőrös pohárból hajlandó volt vizet inni, utána viszont még mindig szopizni akart volna - na, a korábban mindig fájdalommentes szoptatás néhány napig horror volt, rágta a mellemet, kisebesedett, ettől tej nem lett több... néhány nap után visszavettem a csőrös izét, üvegből itattam - az jó volt, de így is még néhány hét volt, mire visszaállt a normál technikájára.

      Törlés
  8. Huh, most olvasom a kommenteket. Jól elbizonytalanodtam. Civilizációs vadhajtás? Lehet... de úgy látom, a mi régi technikánkkal nagyon szenved, nem jó az neki, ahogy nekünk sem. Úgy gondoltam, napközben és éjjel minden szeretgetős és karonhordozós igényét ki fogjuk elégíteni továbbra is, csak az esti elalvása legyen rendben, mert az a mi életminőségünkön is javítana (vacsora együtt, beszélgetés, filmnézés), és tényleg úgy látom, neki sem jó, ami van.

    A mamám a szobában ringatta a mózeskosarat (na ezt pl. a kisággyal nem tudom, hogyan fogom megoldani) és dúdolt neki. Azért bíztam a mamámra ezt a feladatot, mert mi az első perc után kivettük volna és megszeretgettük volna.. és aztán nem raktuk volna vissza többé. Egyszer asszem Gigi írta kommentben, hogy azon kell változtatni, ami már nem megy úgy, ahogy szeretnénk, és hát már nem nagyon tudjuk hordozni 10 percnél tovább. Meg bevallom, jó lenne ez a kötött időpont is, hogy tudjak tervezni... De Kicsinap ötletét megfogadom, és rugalmasabbak leszünk, az nekünk is kényelmesebb.

    Cumizavar: 6 hónapig akarom szoptatni kizárólagosan, és fokozatosan áttérni a pépekre meg az ilyen izékre (de még nem olvastam utána, hogy pontosan mit is kell majd adni), de az esti meg a reggeli szopit továbbra is megtartani. Most hétvégén vagy a jövő héten megint ki fogjuk próbálni a cumisüveget, mert lehet h akkor épp más baja is volt (fog? ne volt éhes?)

    VálaszTörlés
  9. Egyébként nekem is van egy könyvem "Minden gyerek megtanul aludni" a címe, abból vettem ötleteket, egész jónak tűnik, és egy barátnőm sikeresen alkalmazta ezt a módszert (Ferber) a sajátjain, innen az ihlet.. de nem mindent veszek át így az elején, csak ami logikusnak és megvalósíthatónak tűnik. Egyébként Z. családja (franciák) hülyének néznek minket kb. hogy Bonhomme rabszolgái vagyunk ennyire :)) ők csak beteszik az ágyba a gyerekeket és már alszanak is (mesélik)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De az enyém is alszik azonnal, ahogy leteszem, az Isolde könyvének módszerével! Este héttől kettesben vagyunk, legközelebb egy körül ébred enni, és alszik is vissza. És nekünk még hektikusabb volt a programunk előtte, sokkal jobban el volt rontva, mint a ti babátok...

      Nem akarom erőltetni na, de imádjátok ezt a gyereket, agyonkényeztetiket (akárcsak mi), és tényleg nem értem, hogy miért jó, hogy egy olyan kritikus pillanatban mint az alvás egyből megszigorodtok… elsősorban neked lehet szar (magamról tudom), ő úgyis elfelejti, mire megnő… :)

      Törlés
    2. Na jó, meggyőztél :)) írtam a húgomnak, aki holnap jön, h vegye meg. Remélem, megkapja még ma.

      Törlés
    3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  10. Tamko, nekem este szopizáson alszik el, te azt nem próbáltad? Ölellek, nehéz ez az alvás, én éjszaka pl. nem is művelem mostanában.. :)

    VálaszTörlés
  11. Lurci: ez sajna már nem nagyon megy (a tegnap kivételével, akkor nagyon fáradt volt már szegényke). Köszi és kitartást neked is!

    VálaszTörlés
  12. Magyarországon az alvástréning most épp nem divat, ami azt illeti, Dr. Ferber maga az ördög mostanában, de ne engedd, hogy összezavarjunk, csináld úgy, ahogy jónak látod, egymillió különféle tanácsot fogsz kapni úgyis, de minden baba más és minden anyuka más, és az lesz a jó megoldás, ami nektek beválik.
    A könyvet el tudom küldeni emailben, ha kell.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Isolde, hát ezt megköszönném, mert a húgom nem tudta tegnap megvenni. Aztán láttam a kommentedet és szóltam neki, h ne is keresse. Az emailcímem: tamkosk@gmail.com

      Törlés
  13. Hát, az altatásról tőlem nem fogsz tanácsot kapni, mert ha azt az iskolát követed, amit én (ti. a saját magamét), még 2év múlva se fog Bonhomme elaludni magától, és éjjel is kaszinózni fog számtalanszor. Úgyhogy magamat nem ajánlom.
    De cumisüveg ügyben lehet, hogy tudok okosat mondani. Írtad az előzőben, hogy Bonhomme nem fogadja el a cumisüveget. Vannak lehetséges, és könnyen orvosolható problémák. 1.: lehet, hogy "kinőtte" a cumit, és ha még mindig 1-es (netán az üveghez tartozó eredeti, általában 0-ás méretű) cumit használjátok, váltsatok 2-esre, elképzelhető, hogy az kényelmesebb. 2.: Nem jön be neki a cumi formája. Ezer félét lehet kapni, bár az az igazság, hogy a sok nagy gyártó (AVENT, Tommee Tippee, MAM stb.) annyira jól kitalálta, hogy véletlenül se passzol egyik cumi a másik üvegre, úgyhogy, ha váltani kell, komplett készletbe kell beruházni :(. Amúgy az enyémek a középkategóriás NUK-ból voltak hajlandóak csak inni -már az alatt a néhány alkalom alatt, amíg pótcsecsre voltak kárhoztatva, mondjuk az én suliba járásom miatt.

    VálaszTörlés
  14. tegnap nem tudtam meghallgatni, most sikerült, hú, de dühös ez a sírás

    VálaszTörlés
  15. Andi, köszi a tippet. Megkérdezzük a patikában, tudnak-e valami mást ajánlani. De pl. a sima cumiból nekik nem volt többféle méret, pontosabban a cumi maga mindig ugyanolyan volt, a szájon kívüli rész volt nagyobb vagy kisebb - gondolom, h ne takarja e annyira az arcát. A cumisüveg cumija mellformájú, direkt a cumizavar elkerülése miatt, és eddig vígan evett belőle.

    Molly, megszakértetted? :)) szokott napközben is így sírni, lehet h kis pukkancs lesz belőle? Pedig amilyen békés volt az elején... meg én úgy látom, jó természetű, persze simán lehet most még ezt nem lehet megállapítani.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A cumizavar nem a formán múlik, hanem azon a technikán, ahogy ki kell belőle nyerni az ételt/italt - de nem riogatás, tényleg nem, van gyerek, aki boldogan váltogat bármit :)

      Törlés
    2. Mi sima hipermarketben vettük a nagyobb cumit, illetve most Siminél drogériában. A cumisüveg cumijánál a szájba rakható rész nagyobb, minél nagyobb (0-tól 3-ig) méretű.
      Amúgy, ha eddig vígan evett a cumisüvegből, sanszos, hogy "kinőtte" a cumit. Mert az ember melle automatikusan alkalmazkodik a megnőtt szájüreghez, vagyis, inkább a gyerek szív be egyre nagyobb darabot az anyjából.
      Nekem mindháromnak kellett olykor-olykor cumisüvegből ennie, ha épp nem voltam kéznél, de egyik se akadékoskodott, sőt, még a fagyasztott anyatejet sem átallották meginni.
      Érdekes a mit írsz, mert a sima nyugtató (vagy milyen) cuminak is az a lényege, hogy minél nagyobb gyereknek való, annál nagyobb a "cucli része" is. A drogériákban (itthon pl. dm, Müller, de akár a Tescóban is) pl. márkánként és azon belül méretenként vannak kitéve a cumik.

      Andi vagyok, csak a lányom oldaláról írok, nem tudok belépni a profilomba.

      Törlés
    3. Tamko, azért a békés gyerekek is pukkancskodhatnak néha:-) nálunk furán van ez a kérdés: amikor azt hiszem, hogy végre kiismertem őket és nagyjából sejtem, h ki milyen, akkor hirtelen személyiséget cserélnek, mondjuk a Szent Ikres Könyvem szerint ez ilyen ikres dolog, de azt gondolom, hogy azért még neked is várnod kell ezekkel a következtetésekkel - iszonyú sokat változnak és folyamatosan.

      Törlés
    4. szia,

      mi az a szent ikres konyv??

      ns

      Törlés
    5. Az a baj, hogy tökre nem emlékszem a címekre - és tulajdonképpen több könyvről van szó, de egyszerűbb egyként emlegetni őket és jelen időben, pedig régen olvastam sokat ezeket és kívülről tudom mindet, ezért sem hoztam el végül egyet sem:).
      Amerikában bújtam egy csomó parenting könyvet - ha tudsz angolul és tudsz rendelni az amazonról, tele van "parenting twins and multiples" könyvekkel. Mármint, ha nem csak az érdekelt, hogy mi az a Szent Ikres Könyv és valóban szükséged van Szent Ikres Könyvre:)
      Ja és persze csak viccből hívom őket Szent Ikres Könyveknek, mert nagyon sokat segítettek, mikor semmi és senki más nem tudott segíteni - ez elég gyakran volt - az ikrezéssel kapcsolatban.
      Nagyon értelmes választ adtam, érzem én is...:)

      Törlés
    6. Koszi :), utananezek... Bar mindig azon gondolkodom ilyen ikres konyvek eseten, h vajon mennyire szolnak a ketpetejuekrol... Nem koncentralnak-e nagyon az egypetejuekre..

      Törlés
    7. nem, abszolút nem, sőt. szerintem érdemes megnézni ezeket, nekem tényleg segítettek, biztos neked is fognak.
      amúgy ha bármit kérdeznél, szívesen segítek, mi már a negyedik évet tapossuk és jó sokat lehúztunk nulla segítséggel, szóval szerintem hétpróbásak vagyunk:)

      Törlés
  16. Tamko, valami még eszembe jutott. Ezt az elalvás dolgot olyan jól megfogalmazta egyszer nekem valaki. Azt mondta (leírtam :)): "a babák nem tudnak elaludni, nem tudják kizárni a külvilágot, mint a felnőttek. A kizáráshoz nekik valamilyen ritmikus dologra van szükség. Úgy lehet ezt nekünk elképzelni, mint mikor a színházban a taps vastapssá alakul. Ezt a ritmust adja a legalapvetőbben kéznél lévő dolog, a szopizás, mely folyamatos ritmikus mozgás, és egy idő után megnyugtatja. Helyettesítheti ezt a cumi, a cumisüvegből ivás, a ringatás is, a lényeg a folytonos ugyanaz a ritmus. Ez minden babánál-gyereknél természetes igény, ringatás, altatódal éneklés (egy dallamra rengeteg versszak)."
    (miközben a kommenteket olvastam, Balázs varázslatosan egyszer csak magától elaludt az ölemben. Megpróbáltam aztán becsempészni a kiságyába. Felébredt. Kivettem, elringattam, letettem. 3 perc telt el, és már fent is van, hatalmas szemekkel nézelődik...fogzunk...) :)

    VálaszTörlés