2013. november 8., péntek

Szoptatás, fejőgép, hasfájás

Eredetileg a szoptatásról akartam írni egy posztot: hogy milyen nehéz és hogy mennyire a szoptatás körül forognak a gondolataim, és hogy e köré épül az egész napi rutin (+ hogy mennyire izzadok éjszaka, fáj a hátam és folyamatosan farkaséhes vagyok). Arról akartam főképpen panaszkodni, hogy a mellbimbó érzékenysége miatt minden egyes alkalom éles fájdalommal indul. Nem is tudom, hiteles vagyok-e, amikor arra buzdítom Bonhomme-ot, hogy szopjon.. attól félek, érzi: tudat alatt nem is szeretném, mert előre félek a fájdalomtól,

De mára ezt a problémát további gondok váltották fel. Most már örülnék, ha csak ez lenne a bajom. Bonhomme jobban szeret aludni, mint enni, ezért az egyik este már annyira feszült a tejtől mindkét mellem, hogy bizony be kellett üzemelnünk azt a híres elektromos fejőgépet. Vicces és kicsit gusztustalan is egyben, ahogy gondoltam. Nem ez lesz a kedvenc használati tárgyam. Viszont micsoda megkönnyebbülés volt utána!

Aztán jött az, hogy az eddig kiválóan szopó (igaz, ritkán büfiző) csecsemőm sugárban kihányta az egyik etetés után az összes tejet. Azóta minden szoptatás után visszajön neki egy-egy korty*, de ami a legszomorúbb: fáj a hasa. Legalábbis azt hiszem. Nyögdécsel, húzza felfelé a kis lábait, helyezkedik, szóval látszik rajta, hogy nem érzi jól magát. Múlt éjjel órákon keresztül sírt, pedig eddig inkább nyugodt baba volt. Csak akkor hagyta abba a bömbölést, ha felvettem, de akkor is nyögdécselt. Rémes éjszakánk volt, mert nem merek elaludni úgy, hogy rajtam van (hallottam egy rémtörténetet ezzel kapcsolatban), ezért végül úgy aludtunk el, hogy az ágy szélére húzódtam, és fogtam a kis kezét, amíg ő a mózeskosárban sírdogált.

Olyan hirtelen kezdődött ez a hasfájás-bukás probléma - ami ráadásul azzal is jár, hogy még kevesebbet eszik (éljen a fejőgép!) -, hogy önkéntelenül is keresni kezdtük az összefüggést. Kb. azóta tart, amióta itt van a mamám. Z. ezért a magyar konyhát hibáztatja (szerintem hibásan), és viszont arra gondolok, hogy a paradicsomlevestől lehet, amit a mamám véletlenül csípős paradicsomszószból csinált. Úgyhogy most kísérletezni fogunk, hogy megtudjuk, mi lehet a kiváltó ok. (Ha van!)

* Én pedig két héten keresztül nem értettem, miért vetetnek az emberrel tetra-pelenkákat.. hát most már minden világos.

27 megjegyzés:

  1. Oooo, kis tunderbogar! Remelem hamar kiderul mi nem tetszik a hasajanak. Kulon koszonet Neked, hogy nem lagyult fel a szurkeallomanyod es neven nevezed a csecsemo taplalast... Tiszta vicc ez a gugyoges, hat ki az a beteg allat, aki ebben a kontextusban a szexualis ertelmezest hallja, nem?

    VálaszTörlés
  2. A fiúk közt több a hasfájós, mint a lányok közt. Ezt az étrendeddel elég nagy valószínűséggel tudod befolyásolni - de nem 100%-osan. A hasfájósság ritkán alakul ki azonnal, ahhoz már "mennyiséget" kell ennie. Hogy mitől fáj(hat) a hasa, azt egyrészt neked kell kitapoasztalni (a csípős kaja lehet, a puffasztó zöldségek is, de annál nagyobb valószínűséggel tej vagy tejtermék), illetve befolyásolja az is, hogy az anyatej melyik részéhez jut nagyobb mennyiségben. Az először jövő tej vizesebb és cukrosabb - ez szokott inkább hasfájást okozni, a később jövő tej (úgy értem, időben később, ez a szoptatáson belül és napszakon belül is változik) pedig zsírosabb. Az első kvázi az "innivaló" a későbbi az "ennivaló". Mindkettőre egyaránt szükség van - de ha túl gyakran váltod, hogy melyik melledből szopik, előfordulhat, hogy többször jut a cukrosabb, vizesebb részhez, mint ahogy szüksége van rá (és ezzel eltelítődve kevesebbet szopik a hátsó tejből). Ha így lenne, érdemes a szoptatás előtt egy kicsit kifejni a tejből és utána mellre tenni. Az első hat hét (az első három hónap) mindenképp az összeszokás meg a próbálkozások ideje, nyugi. Az időváltozások (szél, frontok, hőmérséklet) is megbolygathatják az alvását. Ha rajtad elalszik, de máshol nem, kipróbálhatod, hogy fotelban ülve kendőbe kötöd magadra, úgy nem eshet le, ha elalszol sem - a hordozókendő újszülött kortól használható (a kenguruk többsége nem - de olyan is van) . A bukás tök természetes egy csecsemőnél, többnyire semmiféle gondot nem jelez, ha túl sokat evett (a komfortszopás miatt pld, ami a megnyugtatására szolgál, mem étkezésre), a felesleget kibukja. Ez lehet soknak tűnő is! Ha mellette marad is benne bőven, gyarapszik, nyugodt, alszik, stb. akkor semmi ok aggódni. (a fejőgéppel óvatosan, mert túltermeléshez is vezethet!)

    VálaszTörlés
  3. Eszter, én nem is értem, mit szoktak modani, ha gügyögnek, a szoptatásra? (én is remélem, hogy a szürkeállományom megmarad! :))

    Martine, köszi a tanácsokat. Bevallom, én kicsit szkeptikus voltam, Z. erőlteti ezt a kaja-dolgot.. de meglátjuk.A kórházban az (isteni) szoptatós menüt kaptam, abban volt minden, póréhagyma, sajtok, atb. és a babának nem volt semmi baja, én ezzel érveltem. De ki tudja, meglátjuk.

    Ezt is akartam írni, hogy Bonhomme soha nem szopik mindkét mellből, mert a kettő között elalszik és az istennek sem lehet felébreszteni. A másik, amiről írni akartam, az a dilemmám volt, hogy keltsem-e 3 óránként, mert van, hogy négyet is alszik egyhuzamban. Eddig felkeltettem (mindenki döbbenetére) de most már nem csinálom, amióta vannak ezel a hasproblémák.

    Nem tudtam, h a fejőgép túltermeléshez vezet, köszi! (a mamám anno kézi fejőgéppel minden szoptatás után kifejte a megmaradt tejet, akkor így mondták neki, nekem ezt még senki sem mondta)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy nem koraszülött, nem sárga, nem beteg csecsemőt nem kell ébresztgetni, felébred, ha éhes, a négy óra is tök jó lehet neki saját ritmusnak.

      Amikor mi voltunk gyerekek, még azt tanították, hogy a mellből ki lehet (kell) fejnoi a "pangó" tejet, hogy ne gyulladjon be. Mára úgy modernült a szemlélet, hogy a tej nagyon nagy része nem két szoptatás között, hanem épp szoptatás közben, annak hatására termelődik., Ha sokat fejsz, sok inger éri a melledet, dsok fog termelődni, több, mint ami aktuálisan Bonhomme-nak kell - na, ez aztán tényleg vezethet mellgyulladáshoz. De általában a hatodik hét környékére áll be a tej mennyisége (illetve rendeződik újra az ún. fejlődési ugrásoknál), addig simán lehet, hogy elönt időnként. Ha nagyon feszül, persze fejjj ki belőle (különösen ügyelve arról, hogy pld a hónalj tájéki mirigyek se keményedjenek be), de sosem tudod "üresre fejni", csak szaporítani így a tejet (így kell eljárni egyébként, ha eljön fejlődési ugrás és szaporítani akarod a tejet)

      Törlés
    2. Ja! és nem kell egy szoptatáskor mindkét mellből kapnia. Lehet, ha igényli, ezt látni fogod. De nincs ilyen szabály. Csak legközelebb érdemes majd a másikkal kezdened. (de léteznek olyan babák is, akik kizárólag az egyik mellet fogadják el - csak hogy érdekességekkel is traktáljalak :D )

      Törlés
  4. Bocs a hosszúságért és az állandó beledumálásért is (gondolom, anyukád is ellát bőségesen tanácsokkal) - de igazából nagyon igazságtalan dolog az, hogy mire megtanulsz a csecsemőkről egy csomó tök tuti dolgot, már kamaszodnak (és gőzöd nincs róla, hogy éld túl :D ), és a babákról szóló sok okosságot meg elfelejtheted - vagy hozzászólhatsz kisbabás blogokhoz.

    VálaszTörlés
  5. Hehe, egyszerre írtunk :) Semmi gond, én köszönöm!! Amúgy úgy látom, hogy érzéssel kell csinálni sok mindent. Ezt onnan is gondolom, hogy a szoptatással kapcsolatban (pl hány mell, hány óránkánt) homlokegyenest ellenkező véleményeket kaptam, szóval gondolom, ez sem exakt tudomány, és sokféle út van. A mamám is sokat segít, igen, micsoda szerencsee, ráadásul ő nem olyan agódós, mint mi vagyunk.

    VálaszTörlés
  6. Mellbimbovedo! Isteni talalmany. De most, hogy Bonhomme mar ilyen nagyfiu, lehet, hogy folosleges venni.

    Ismerek olyan anyokat, akik undorodtak az alkalmankent egy mellbol szoptatoktol, mert akkor az egyik mell joval nagyobb, mint a masik es az "undi". :) en nem tapasztaltam ilyet, de nyilvan alkattol fugg.

    Hasfajas pocsek dolog, de kiserletezz! Ez is jo tema. Van, aki azt mondja okorseg vigyazni, hogy mit eszik az ember, a mertek a lenyeg es van, aki natur csirkemelen es husleves uresenen el, hogy ne bantsa a baba pocakjat. Es van a kozeput is, persze.

    Az elso gyerekemnel mondta egy baratnom: hallgass az osztoneidre. Na, mondtam magamban, meghibbant. Mert o egy felviagosult, normalis no eredetieg, nem ezoterika hivo. Aztan neki lett igaza, ez volt a legjobb tanacs, amit kaptam.

    VálaszTörlés
  7. Sajnálom, hogy hasfájós lett Bonhomme. :( Kitartást hozzá! Valóban okozhatja étel is, de valóban úgy van, ahogy már mondták az előttem szólok, hogy a hasfájás nem egyből alalkul ki, hanem az okosok azt mondják, hogy két hét magassága környékén ki először.
    Nekem is anyu azt mondta, hogy fejjek mindig szoptatás után, mert begyullad a mellem, és én ezt is tettem kb 2-3 hónapig, amikorra már tele lett a fagyasztóm és feladtam. Már untam, semmi értelmét nem láttam. Ja és a gyerek később sem ette meg a lefagyasztott tejet. Szerintem sincs szabály, hogy 1 vagy 2 mellből "kell" szoptatni. Nekem bőven elég volt egy mellből, Nem túlzok 5 perc alatt kiszívta, ami kellett és kiköpte. Van, akinek kell mindkét mell a szoptatáshoz, és sokkal több ideig szopik, az is teljesen jó. Én sem ébreszeném a gyerkőcöt a szoptatás miatt.

    VálaszTörlés
  8. Szia! Tudom, tele a padlás tanácsokkal.... Mi végigpróbáltunk mindent szert hasfájás ellen :-(( Két dolog vált be: én nagyon feszült voltam emiatt, állítólag a stressz megváltoztatja a tejed (a hormonok), egyik délután leültem, és megfogadtam, hogy relax, nem fogok szétfeszülni, a másik meg, hogy meghosszabbítottam a büfiztetés idejét, és a lenyelt levegő távozott.... Aztán persze lehet, hogy amiatt, mert az enyém lány, nem is volt annyira hasfájós, és magától is elmúlt volna... nem tudom. De másnapra totál semmi, mosolygós baba....

    VálaszTörlés
  9. Csakhogy tovább keveredjenek a dolgok benned :-), (bocs), ha van elég tejed, a gyerek meg eszik, nincs miért felkelteni 3 óránként. Nekem azt mondták, 4-5 órát várhatok a keltéssel, ha magától nem kel. Ha meg éhes, bizony úgyis ordít elég hallhatóan. Martine nagyon jó tanácsokat add, hallgass rá!

    VálaszTörlés
  10. A mellbimbóvédőből sajnos nem kér :(( Fintorog, kiköpi. Amúgy ő is gyakran 5 percet szopzizik, általában 10-et, ritkán 15-öt. Teljesen változó. És van hogy 5 órát is alszik egyhuzamban, evés nélkül, éjszaka viszont 2 óránként kér. De most akkor hogy van a kereslet-kínálat, ha ekkora az ingadozás??

    És nekem is látszik, ha az egyik mell tele van, a másikból meg épp evett :)) vicces, az egyik nagyobb, de sztem ezt csak én látom, mások nem.

    Köszönöm a tanácsokat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az elején még nem áll be a kereslet-kínálat, addig nagy ingadozások vannak, idő kell hozzá, hogy rendeződjön, neki is, neked is. Eleinte (kb. fél évig) valóban jól érezhető (van, akinél tényleg látható is, kívülről is), hogy melyik mellből evett utoljára a baba - a termelődés ugyanis nem korlátozódik arra, amelyikből épp eszik, vagyis a másikban is termelődik ugyanazon idő alatt, van, hogy eszik az egyikből, a másikból meg spriccel a tej, mint egy szökőkútból.

      A babák egy része (nagyobbik része?) délután és este (éjjel) gyakrabban kéredzkedik mellre, mint délelőtt, sőt, du. és este nyűgösebbek is szoktak lenni, mint délelőtt. Ilyenkor nem az éhség hajtja őket leginkább, hanem a saját megnyugtatásuk vágya. De még ő is mindent most tanul, azt is most tanulja, hogy mennyi ideig jó neki szopizni. Nagyon kicsi ám még ilyenkor a gyomruk, nem fé bele egyszerre sok (egyrészt hamar ki tud ürülni újra, másrészt könnyen megtelik a komfortszopástól is - ezt bukják ki).

      A hasfájésnak (nyűglődésnak) egyébként lehet oka a sok lenyelt levegő is - figyeld meg, hogy jól kapja-e be a melledet, ha a szájával nem szív rá vákumot, (azt pld észreveheted omnnan, hogy hangosan szopizik), ahogy szopik és sok levegőt nyelhet közben. Ez el is telíti, de közben nem lakik jól vele, meg fájhat is tőle a hasa. A helyes technika közben nem nyel levegőt. EZt könnyebb megnézned képen, mint nekem leírogatni :)


      http://www.youtube.com/watch?v=LOL7uPfRH7o
      http://www.lll.hu/fuzetek/szoptatas-hogyan_fogjunk_hozza
      http://www.szoptatasert.hu/informaciok/szoptatos_fuzet

      Törlés
    2. a bimbóvédőt ne bánd nagyon, két ok miatt: az egyik, hogy más technikával kell belőle szopnia és vannak babák, akiket összezavar a ez a két különböző dolog (cumizavar néven) és ha a melledet kezdi ezzel a technikával szopni, az fáj + nem is jön belőle semmi. A másik, hogy neki fárasztóbb, mert sokkal erősebben kell úgy szívnia, mégsem stimulálódik eléggé a mell, vagy csökkenhet a tej mennyiség. Ami nem jelenti azt, hogy senkinek ne vált volna be, van, akinek jól jött és működött is - de a fentiek szólnak ellene.

      Törlés
    3. Te jó ég, EKKORÁRA nem nyitja ki a száját! :) (és én nem is bugyolláom be ennyire a babát) Profinak tűnik a nő, én Bonhomme fölött görnyedek, ő pedig úgy tűnik, a babát tartja inkább magához közelebb.

      Szoktam látni, ha levegőt nyel, olyankor picit megáll (mintha gondolkodna), néha föl is kell vennem, mert kiköhögi.

      Törlés
    4. Igen, az, hogy Bonhomme-ot vedd magadhoz, ne te hajolj le őhozzá, az neked lenne nagyon fontos (hátfájás, karfájdalom, esetleg rossz tartás miatti szédülés ellen) - vagyis te ülj (feküdj) kényelmesen, úgy, hogy alá legyen támasztva mindened (kar, hát, derék, fej, láb - amit csak akarsz :) ) és úgy vedd magadhoz őt (és esetleg a babát tartó karodat is támaszd még alá párnával). És ahogy nő, persze egyre nehezebb is lenne puszta karizomból tartani egész szoptatás alatt.

      Ahogy nő, nő a szája is :) lehet erre is tanítani, hogy nagyra nyissa ki - hamarosan utánozni fogja a te szájmozgásaidat + az arcát a szája mellett finoman cirógatva is kiváltható a szájtátás. Amíg nem jól kapja be a melledet, érdemes kivenni és újra betenni helyesen (ez olyan idomításnak tűik, de nem), mert neki is könnyebb lesz úgy a tejhez jutni és a te melled sem sebesedik ki.

      Arra, hogy mi mikorra megy át a tejbe, már nem emlékszem :( majd megkeresem valahol :)

      Törlés
    5. http://www.ibclc.hu/tanacsado/Schneiderne.Dioszegi.Eszter

      http://valaszkereso.nlcafe.hu/szakertonk/326621

      Ha nem azonnali segítségre van szükséged, hanem egy-két napos átfutással is ráér, nagyon ajánlom Esztert, okos, tapasztalt, érzékeny, stb

      Törlés
    6. Köszi!! Ki szoktam venni a szájából, ha nem jól kapja be, sőt, elsőre sohasem kapja be jól. Ilyenkor annyira cuki, amikor mohón és ügyetlenül próbálkozik :)

      Törlés
  11. Szerintem is a lehető legjobb tanács, hogy hallgass az ösztöneidre, mindenkinek más válik be!!!
    Nekem ha nem fejek begyullad a mellem, 4szer 10 hét alatt még fejés mellett is.... én fejek mint a kisangyal és nem lett több tejem, mint az elején, pedig akkor is gazdagon volt meg azóta is, de ő már 4 hónaposan többet eszik, így kevesebb a lefejt tej. Az hogy a fejés szaporítja e a tejet totál egyéni. Engem végig ezzel riogattak, én meg próbáltam csökkenteni a fejést, mert 2 gyereket simán tudtam volna etetni, hát nem jártam jól vele...
    Mi is küzdöttünk a hasfájással és a nehéz büfikkel, na meg azóta is nagyon be tud zavarni egy egy levegő buborék. Nekem a lecsónál elég nagy sírás volt, azt hiszem a paradicsom nálunk sem aratott osztataan sikert, viszont a tejtermékekkel semmi baja nem volt, pedig azt javasolták azonnal elhagyni. SZóval ez is teljesen baba függő.
    A végkövetkeztetés, hogy hallgass magadra :)))) és élvezd a babázást nagyon, mert néhány hónap alatt is olyan hatalmasat nőnek

    VálaszTörlés
  12. És azt tudja valaki, mennyi idő alatt válik az általam megevett ételből tej? Szóval ha pl. délután sír és fájlaéja a hasát, akkor a reggelire vagy az előző esti vacsorára gyanakodjak?

    VálaszTörlés
  13. Én azt hallottam, hogy amit megeszünk 2 óra múlva már a tejben van... aztán a fene sem tudja, de én úgy tudom hamar átmegy.
    A hasfájás általában estére rosszabb szinte mindig, mi arra is gyanakodtunk, hogy valószínűleg máshogy emésztődik a tej reggel mint este, arról már nem is beszélve, hogy az esti tej sokkal zsírosabb mint a reggeli, ezt a fejéseknél is tapasztaltam, ahogy lehűlt. AZ esti tejen olyan vastag zsír réteg van, hogy elképesztő. Reggel és éjszaka viszont sosem volt gondunk nekünk sem a hasfájással.
    Nekünk az espumisan cseppek nagyon beváltak, mert a sok légbuborék ami keringett a gyerekben összeállt egy nagy buborékká és sokkal könnyebben távozott. Mára szinte napra pontosan 4 hónapos a ded és szinte semmiféle hasfájása sincs. Most épp már nyálzik ezerrel és tömi az öklét, mindkettőt a szájába, tehát ebből fogak lesznek :)))) most jön egy újabb menet, mindig van újdonság, izgalom, móka és kacagás :)

    VálaszTörlés
  14. bocsánat, most nincs időm kommenteket olvasni, szóval lehet, hogy valaki mondta, de gondoljatok a refluxra is, attól is szenvednek - és sugárban hánynak - szegények. nálunk mindkét gyerek refluxos volt, annyira, hogy kaptak rá gyógyszert (és négy hónapig nem aludtak vízszintesen, csodás volt...). nem ijesztgetni akarlak, csak ha sok az ilyen hányásszerű bukás, akkor érdemes erre is gondolni (és kezeltetni). koraszülötteknél egyébként ez is gyakoribb, bár a te kisfiad azért nem igazán az:)

    VálaszTörlés
  15. Molly: köszi, én is olvastam erről, amikor a könyvemben utánanéztem a hányásnak-bukásnak. (az internetet nem mertem kinyitni) Elég rémesen hangzott ez a reflux. De azóta nem jött elő, remélem, nem erről van szó. Amúgy én sem merem vízszintesen altatni még.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. jó, hát nagy tragédia nincs azért belőle, csak nagyon kellemetlen (én terhesen nagyon refluxos voltam, tudom mit beszélek)

      Törlés
  16. az én kisfiam is rengeteget bukik (most 7 hetes), eloszor megijedtem, de a gyerekorvos, sage-femme és PMI-s holgyemény is megnyugtatott, hogy ez teljesen normàlis (senki nem emlitette a refluxot)! Babàcskàm vigyori feje, na meg jelentos sùlygyarapodàsa làttàn nem is aggodom :) hasfàjàsra nekunk calmosine-t irtak fel, hàla égnek egyszer sem volt rà szukség, ùgy tunik a hasfàjàst megùsztuk!

    VálaszTörlés