2013. február 25., hétfő

Tíz újraolvasandó könyv/2

Azon kívül, hogy elkezdődött egy új hét és beléptem az ovuláció utáni 8. napba, nem történik semmi említésre méltó és nem is érzek SEMMIT. Úgyhogy inkább folytatom a kedvenc újraolvasandó könyveim listáját. Ebben a második felvonásban (K–Zs) véletlenül csupa magyar szerző került. Mondjuk annyira nem meglepő, hiszen leginkább magyarul szoktam olvasni.


Kaffka Margit: Színek és évek

Nem nagyon emlékszem már rá, az maradt meg belőle, hogy egy letűnt kort elevenít meg, és egy olyan társadalmat mutat be kristálytisztán, amikor a nőknek a tűnődő szomorúságon és lemondáson kívül még nem volt sok választásuk. Témájában friss és modern, egy porszemet sem kell róla letörölni, a nők gondjai (szerelem, házasság, család, GYEREK, függetlenség, öregedés) úgy látszik, univerzálisak.

Szabó Magda: Ókút

Miután elolvastam ezt a könyvet, emlékszem, az volt az első gondolatom, hogy EZ az a könyv, amit én akartam volna megírni. A második pedig az, hogy jó, ha már meg van írva az én könyvem, akkor legalább szeretnék ilyen elegánsan, egyszerűen és intelligensen egy másik önéletrajzi könyvet írni. És én is úgy szeretném bemutatni gyerekorom díszleteit, ahogy Szabó Magda tette: mindenki érdeklődésére számot tarthatón.

Szepes Mária: Vörös oroszlán

Én, aki a horoszkópoktól és a jósnőktől falnak megyek, imádtam ezt a könyvet. Talán azért, mert az ezotéria, ha színvonalas fikcióba, világirodalmi horizontú könyvbe van ágyazva, nagyon is érdekes lehet. A történet több nemzedéken és tudati síkokon ível át, egy percig sem lehet nem odafigyelni. A végén viszont nagyon el kell gondolkodni, hogy az ember minden kockát a helyére tudjon tenni. Akkortájt olvastam, amikor bejött ez a Da Vinci-kód őrület, és emlékszem, nagyon sajnáltam, hogy a magyar pont nem világnyelv, hiszen mennyivel jobb emez annál. 

Tamási Áron: Ábel a rengetegben, a városban, Amerikában

Tamási Áronnal is úgy vagyok, hogy időről időre előveszem, mert egyszer csak elkezd hiányozni ez a metaforákkal teli, ízes magyar szó. Ezt a trilógiát meg különösen szeretem, és Ábel az évek alatt nagyon a szívemhez nőtt - ha életre kelthetnék egy irodalmi hőst, Ábelt választanám. Egy percig sem unatkoznék, asszem!

Vámos Mikós: Apák könyve

Nem tudom én ezt a Vámost hová tenni, a folyamatos sértődéseivel, tévés szerepléseivel és fura arckifejezésével. Ezen a könyvön kívül mást nem is olvastam tőle (bár elkezdtem), ez viszont nyelvi bravúr. Történelmi kalandozás, több generáción keresztül, és ahogy közeledünk a jelenhez, úgy változik meg a szöveg nyelvezete. Micsoda könyvtármunka lehetett!


23 megjegyzés:

  1. bővítem az olvasólistámat a könyvekkel, amiket itt megemlítesz! nem mindet olvastam, köszi! :)

    VálaszTörlés
  2. Ezzel a listaval nagyon elgondolkoztattal, mar napok ota ezen tunodok..en is szeretnek ilyet irni, lehet ide, a megjegyzesekhez? :)
    B.

    VálaszTörlés
  3. Vámos Miklós Apák könyve az egyik kedvencem! Maga az író, mint figura is nagyon szimpatikus nekem. Ha ajánlhatok, a Sánta kutya megintcsak nagyon jó, és az Öt kis regény van még meg itthon, szeretem mindet. :)

    VálaszTörlés
  4. Persze, naná, h lehet ide :))) Várom! És Audrey, te is írd meg nyugodtan, hogyan tetszett, amit elolvastál a lista révén!
    Lurci, köszi az ötleteket!

    VálaszTörlés
  5. Tamko, nekem tavaly ez volt a kedvenc könyvem:
    http://www.libri.hu/konyv/a-sundiszno-eleganciaja.html

    Vámostól meg ez a kedvencem:
    http://www.libri.hu/konyv/anya-csak-egy-van.html

    Kafka Margitnak, utánanézek, köszönöm! :)

    Anais

    VálaszTörlés
  6. :) A Vörös oroszlánt pont most kezdtem el. Nagyon régen már olvastam, tetszett. Kíváncsi vagyok, most hogyan hat rám.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jok az ajanloid Tamko :-):-) Bar en sem olvastam mindent a listadbol, kedvet csinaltal hozza :-):-)

    VálaszTörlés
  8. Anais, emlékszem, h ennek a könyvnek nagy sikere volt Fro-ban, filmet is csináltak belőle (nem láttam, nem olvastam). Hm, épp most gondolkodom egy ELolvasandókönyv-listán, lehet h fel kellene vennem!

    Anett, ha ténylegesen újraolvasásra kerülne sor, én is a Vörös oroszlánnal kezdeném, kíváncsi vagyok, másodszor beszippantana-e.

    Heni, örülök, h tetszenek! :) Garanciát vállalok értük :))

    VálaszTörlés
  9. Szia Tamkó, van pár kedvencem az általad felsorolt könyvek között. Ahogy Anais is írta előttem, Vámostól az Anya csak egy van is nagy kedvenc, itt el is tudod olvasni. Fruzsi http://mek.oszk.hu/02900/02984/02984.pdf

    VálaszTörlés
  10. nahát, köszönöm, de jó, h online letölthető. Egyébként a Kaffka Margit is rajta van a mek-en, ha valakit érdekel. (lehet h a többi is, de csak ezt néztem meg)

    VálaszTörlés
  11. szia Tamko :),
    mar egy ideje halasztom, hogy irjak egy tizes listat, de hirtelen otlettol vezerelve, mert beugrott meg egy konyv, rogton bele is vaghatunk :)

    1. Francoise Sagan: Bonjour Tristesse
    Rogton azzal kezdem, ami utoljara ugrott be, mert valaki arrol irt a neten, hogy milyen konyvet adna a tinedzser lanyanak. En ezt. Annyira szep, francia, finom, noies, szomoru, nem mellesleg, a kedvenc portugal epiteszemnek van egy epulete, aminek a homlokzatara ezt vesette fel Berlinben: 'Bonjour Tristesse'

    2. Ottlik Geza: Buda
    A masodik konyv igazabol az elso, ami mindig a fejemben jar. Direkt nem az Iskola a hataron-t irtam, es nem azert, mert nem lehetne az is, hanem mert ezt kevesebben ismerik, pedig en legalabb annyira szeretem. Az Iskola irodalmi tekintetben egy szinvonalasabb mualkotas, a Buda vele szorosan osszefonodik. Ottlik/Bebe utolso otven everol szol, toredekszeruen, merengesekkel, emlekekkel tele. A Duna TV-n van egy TV musor, Szerelmes Foldrajzom cimmel. Kulfoldon elve vettem csak eszre, szerettem csak bele, es Ottlik Budaja igazabol ugyanerrol szol, szerelmeskonyv egy varoshoz.

    3. Lenard Sandor: Roma
    Erdekes, hogy azt irtad, a te konyveidben valahogy gyakran megjelennek a nok, ferjjel, gyerekekkel kapcsolodo gondokkal. Rajottem, hogy az en kedvenc konyveimben a visszatero figurak mind maganyos ferfiak..ez vajon mire vezetheto vissza ;)? Lenard Sandor nem egy kozismert iro, orvos volt, de mindenfelevel foglalkozott es meg tobb helyen elt. A Romat emlitem, de mondhattam volna az 'Egy nap a lathatatlan hazban'-t is; a fohos, Lenard Sandor az, akit erdemes inkabb megismerni, a bolcsesseget, nyugalmat, vilaglatasat.

    4. Kurt Vonnegut: Slaughterhouse 5
    Utalom a sci-fit, es Vonnegut-ban az a megrendito, hogy meg igy is ra tud venni arra, hogy elolvassam a konyveit. A Slaughterhouse volt eddig a legjobb, megrazo volt, kegyetlen, igaz es gyors. Gyors, ez jo szo. Amiota idosebb vagyok, egyre kevesebb turelmem van olvasni, es ez meg egy jo pont Vonnegut-ban, hogy rogton a lenyegre ter. Vagy legalabbis, tomondatokat ir :)

    5. Simone de Beauvoir: Egy jo hazbol valo urilany emlekei
    Nagyon sok emlek es beszelgetes fuzodik ehhez a konyvhoz. Ami a legerdekesebb, hogy amikor elolvastam, nem is igazan nyugozott le, viszont azota sem tudtam elfelejteni a karaktereit, a harcaikat es a megjegyzeseiket. Meg egy konyv, amit folyamatosan idezunk a mindennapokban.

    B.

    VálaszTörlés
  12. 6. Pirsig: A zen es a motorkerekparszereles muveszete
    Utolso katartikus konyvelmenyemet, neha eleg nehez volt olvasni, neha meg ugy ereztem az en gondolataimat irja le es le se birtam tenni. Figyelmeztetes! A konyv nem arrol szol, mint amirol tunik :) Leginkabb talan az elet es a munka muveszetevel tudnam jellemezni, a tao is a lelek utja. Garantalom, hogy mindenkit meg fog lepni, de tenyleg nem egy konnyu olvasmany.

    7. Steinbeck: Travels with Charlie around America
    Ezt a konyvet azert is szeretnem meg egyszer kezbe venni, mert igazabol meg nem tudtam befejezni, ugy kellett visszavinnem egy konyvtarba. Tudom, hogy megvar engem, es azt is, hogy meg igy is rogton belepett a kedvenc konyveim soraba. Meg egy maganyos ferfi es meg egy utikonyv :). Ez Steinbeck utolso korutjarol szol Amerikaban, egy pudlikutyaval, egy lakokocsival es egy jofajta kaveval ucsorogve estenkent. Nagyon jo hangulata volt annak az idonek, amikor ezt a konyvet olvastam, stilszeruen veletlenul (!) pont egy igazi American Diner-be mentem be egyszer olvasni, ahol Mona Lisa Popeye mellett jol megfert a falakon :).

    B.

    VálaszTörlés
  13. 8. Dosztojevszkij: Bun es bunhodes
    A legjobb krimi, amit valaha is olvastam.
    Azt hiszem, errol most ennyi eleg is. ;)
    Meg talan ket szot, emlitenek meg ide: Karamazov testverek!!! :)

    9. Suto Andras: Anyam konnyu almot iger
    Remelem ez az utolso maganyos, tunodo ferfi a listamon. Az en kotetem belso boritolapjan van egy foto, ahol Suto Andras a mezon setal, a kardiganjat szorosan osszehuzva magan. Ez a konyv az otthonrol szol. Az en otthonomrol is, pedig sose jartam Erdelyben, es nincs is nagyon otthonom. Talan azert is vagyok nagyon erzekeny erre, csaladrol olvasni, szulokrol, emberi kotodesrol. Hegyekrol, tajrol, asszonyokrol. Hitrol, szorol, nyelvrol. A tobbit megtalaljatok Suto Andrasnal.

    10. Rudolf Stanislav:Dagi
    Nem tudok ugy elmenni innen, ha nem emlitek meg legalabb egy ifjusagi konyvet. Gyerekkoromban nagyon szerettem a pottyos es csikos konyveket, teljesen mas ember lennek a sarki konyvtar nelkul. Ez a konyv egyik sorozatba se tartozik, igazabol annyira ismeretlen, hogy meg nekem is kellett a google-lal jo ideig most viaskodnom, hogy megtalaljam a cimet es az irojat. Erdemes volt megkeresni! A Dagi messze az egyik legjobb konyv (volt), ma is aktualis lenne, ha ujra kiadnak. Nagyon magamenak ereztem minden sorat..jo volt! :)

    B.

    VálaszTörlés
  14. Ez a lista egyebkent nagyon inspirativ volt Tamko, mert en egyaltalan nem olvastam a te konyveidet, az Okutat kiveve!Fust Milanra rogton ra is kerestem a digitalis konyvtarban, de csak a Felesegem tortenete volt felrakva. Az Okutrol meg annyit: szerintem is nagyon eros konyv volt, de engem kicsit nyomasztott. Szerintem en messze tul koran olvastam!! 16 evesen az ember meg hisz abban, hogy keseruseg nelkul fog tudni felnoni, szerelemben es szepsegben. Ez az erzes, ahogy felnottkorban valahogy minden kicsit atalakul es varazsat veszti, ezt nagyon nem tudtam elviselni. Most se nagyon ;)
    B.

    VálaszTörlés
  15. Szia B.!
    Köszönöm, h közzétetted a listádat! Simone de Beauvoir-t én is imádtam. Még tiniként olvastam először a Jóházból való úrilányt, és a könyvnek meg a Házibuli c. filmnek a hatására kezdtem el komolyabban tanulni a franciát. Aztán sorra olvastam a többi Beauvoir-t is, imádtam őet, bár némelyik nagyon depis, amelyik az öregedésről szól... A Második nemet olvastad? Az nagyon megrázó volt nekem. Meg amikor a tengererentúli szerelméről ír, ahogy lassan véget ér a rajongás és a láz.... huh, hát nem egy tini kezébe valók ezek a könyvek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, es eppen ideje lenne..Fejben fogom tartani!
      B.

      Törlés
  16. De hogy milyen könyvet adnék egy tini kezébe? Hát jó kérdés! A Bonjour tristesse nekem nem tetszett, én amikor olvastam már az apa új feleségének a helyébe képzeltem magam és nem értettem a fiatal lányt. Lehet h korábban kellett volna olvasnom!

    A Bűn és bűnhődés tényleg alap... bár képzeld, én a Karamazov terstvéreket nem tudtam befejezni. Nem volt türelmem az olvasáshoz, szörnyű, pedig tudom, hogy az is alap. Egyszter lehet h újrakezdem. A többi könyvet nem olvastam, pontosabban Vonnegutot is elkezdtem, de az abszolút nem az én világom. Tudom, h őt vagy szeretni lehet vagy utálni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. En sem olvastam minden sort vegig a Karamazov testverekben...van ott azert egy par 100 oldal teologiai ertekezes, amit lelkiismeretfurdalas nelkul atlapoznek meg most is :)
      B.

      Törlés
    2. Odáig el sem jutottam :) De ez nem csinál kedvet... :)))

      Törlés
  17. Ifjúsági regények... hát igen, én is imádtam őket. Meg könyvtárba járni is, igen, péntekenként mindig kivettem négyet, hosszas válogatás és méregetés után. A Dagit én sem ismerem, de volt sok más, az Adrien Mole, a Mi szemüvegesek, a Vakáció a halott utcában, a Tom Sawyer... jaj, de jó dolog is volt akkor belefeledkezni egy-egy könyvbe! De az Ókút tényleg korai ilyen korban. Én tiniként sok Sienkiewicz-et és Dumas-t olvastam, minél kalandosabb volt, annál jobb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Adrian Mole!!!! :)) Borzaszto :)))
      Mi, szemuvegesek - Vilageletemben szemuveges voltam es akkor meg mindenki borzasztoan bumfordi vastag muanyag kereteket hordott. Hogy is lehet egy kislany eletet tonkretenni? :)
      Sienkewicz - ot nem ismerem. Mennyi jo konyv van meg egyebkent!
      B.

      Törlés
  18. Nem tetszett az Adrian Mole?? Jó, a fordítás béna, elismerem. De akkor is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De, tetszett! Csak Adrian Mole nem :P! Az a gyerek még nekem is gáz volt, pedig én sem vagyok teljesen normális :) !!
      B.

      Törlés