2012. március 24., szombat

Elnökválasztás másként, a végén tanulságokkal

Ez a harmadik francia elnökválasztás, amit szorosan figyelemmel kísérek. Olyan, mintha évszázadok választanák el a hármat egymástól, annyira más volt körülöttem a világ és én is annyira más voltam mind a három alkalommal. Most, hogy ismét kampánytól hangos a sajtó, gyakran gondolok 2002 és 2007 tavaszára.

2002-ben, azaz pont 10 éve (úristen) Párizsban laktam, egyetemista voltam és mellette baby-sitteltem. Szuper időszak volt, még nem (nagyon) görcsöltem semmin, se munkán, se gyereken, és iszonyú szerelmesek voltunk Z-vel. Az elnökválasztásból arra emlékszem a leginkább, hogy menniyre megdöbbentem, amikor Le Pen túljutott az első fordulón. Azt hiszem, nagyon naív voltam és addig soha nem tudtam volna elképzelni, hogy egy extrém jobb oldali párt a második világháború után bárhol is ekkora százalékot érjen el (nagyon gyérek voltak a történelmi ismereteim is). Azóta persze tudom, hogy a szomszéd Imi bácsi is Jobbik-szavazó, de akkor szembesültem először azzal a ténnyel, hogy bárkiből válhat rasszista. A két választási forduló között, május közepén, szuper idő volt és ez kedvezett a sok Le Pen-ellenes felvonulásnak-tüntetésnek. Minden nap volt valami, emlékszem, egyszer az ablakból láttam egy tömeget elhaladni, transzparensekkel stb. Akkor az emberek nem egyszerűen sétálni mentek ebédszünetben, hanem felvonulni. Két légy egy csapásra. A kisfiú, akire vigyáztam akkor, egyszer ezzel fogadott tök komolyan: Tudod, én félek Le Pentől. (4 éves volt, a szülei nem voltak normálisak, hogy ilyen mondatokat adtak a szájába)

Öt év múlva, 2007-ben, már L*****ban éltem és komoly dolgozó nő voltam, haha. Ez is szuper időszak volt, Z.-vel már ingáztunk, de még új volt az egész. Az elnökválasztásból az maradt meg a legjobban, hogy mennyire sajnáltam a szerencsétlen François Hollande-ot. Ő lett volna a befutó a pártjában, de hirtelen megelőzte a saját felesége, aki ráadásul ott is hagyta őt, ha már ilyen sikeres lett, és összeált egy pasival. Szergény François, se feleség, se hírnév, csak a szégyen. A nő pár hónapig tündökölt, sokan hittek benne, de aztán szép lassan hülyét csinált magából (legalábbis így emlékszem, biztos árnyaltabb a kép). Ennek betetőzése a Ségolène Royale–Nicolas Sarkozy vita volt a tévében, amit izgatottan néztünk Z.-vel egy májusi vasárnap.

A mostani elnökválasztás kapcsán biztos a nőgyógyászokra, inszeminációkra stb. fogok visszaemlékezni. Meg arra is, hogy igazuk van a ősi kínai mondásoknak/nőklapjának/emlékkönyveknek, hogy nem szabad soha feladni és hogy minden lehetséges az életben: François Hollande komoly elnökjelölt, a második forduló sokak szerint Hollande–Sarkozy között fog lezajlani, hát nem fantasztikus? A nő nevét manapság elnéző mosollyal szokás kiejteni. Ha könyvet írnék (legyen az fikció vagy sem), biztos nem DSK-ról írnám, hanem erről a két emberről.  Minden lenne benne: szerelem, hatalomvágy, négy gyerek, közélet, konfliktusok, botrányos válás... Lenyűgöz ez a történet.

Az sem semmi, hogy Jean-Marie Le Pen nyugdíjba vonulása után pártját saját lánya vette át. Rémes család. Beigazolódni látszik az a mondás, hogy amilyen az apa/anya, olyan a lány, pedig nagyon remélem, hogy ez a legtöbbször nem így van. Mindenesetre sok ellenpéldát ismerek.

Utolsó, nem elhanyagolandó gondolat a téma kapcsán, hogy Carla Bruni 43 évesen szülte a kislányát. Nna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése