2012. február 25., szombat

Amandine és a többiek

Tegnap volt 30 éves Amandine, az első franciaországi lombikbébi, ettől (is) hangos most a francia sajtó. Az alkalomból adtak a TV-ben egy két órás dokumentumfilmet a mesterséges megtermékenyítésről. Mondanom sem kell, rá voltam tapadva a képernyőre, egy percet sem veszítettem a műsorból. Még jó, hogy nem volt itthon Z.: csomót bőgtem, annyira megható volt látni a pici babákat, akik meg sem születtek volna, és a szülőket, akiknek a problémáját abszolút átéreztem.

Volt pl. egy pár, akik kénytelenek voltak Spanyolországba költözni egy időre, mert csak ott kaptak időben petesejtet – Franciaországban 5–10 éves várólista van, ez viccnek is rossz. Meginterjúvoltak egy fiatal spanyol petesejtdonort, aki elmondta, hogy nem a pénzért csinálja. Szerintem egyébként ezt nem is lehet csak a pénzért (900 euró) bevállalni, kell hozzá személyes indíttatás, segíteni akarás. A lány olyan helyes volt, hogy gondolom ez most sok francia nőben felcsillantja a reményt, hogy talán mindegyik ilyen? Elmodták azt is, hogyan működik a francia rendszer: a petesejre váró nő csak úgy kaphat petesejtet egy donortól, ha visz magával egy barátnőt (vagy valakit), aki petesejtet adományoz, de az másé lesz. Az adományozás ugyanis szigorúan anonim kell, hogy maradjon. Láttunk utána egy másik párt, akinek a kisbabája ilyen spanyol petesetadomány segítségével született, és az anyuka elsírta magát (én is) ahogy mesélte a történetet.

A film szerint a jövő egyébként egyrészt az embrióadományozás, mert abból a lombik miatt rengeteg van különböző kórházakban lefagyasztva. De álítólag a párok nagyon nehezen válnak meg tőlük, és gyerekként tekintenek rájuk, hm, érthető. Másrészt pedig nagyon szeretnék azt elérni, hogy a 30–35 éves egyedülálló nők későbbi felhasználásra legfagyaszthassák pár petesejtjüket. Ez ma is elérhető szolgáltatás, de csak betegség (kemoterápia) estén. Ha ez valóra válik, szerintem megváltozik a világ! Pl. Z. belement volna-e a babába valaha is, ha nem kezdene sürgőssé válni a dolog?

A terhesség biológiai határa 47 év, nagyon-nagyon rirtka esetben egy nő ebben a korban is spontán teherbe eshet. Ez azért volt érdekes infó számomra, mert Z. nemrég tudta meg, hogy ez történt egy régi ismerősével: egész élelében meddőnek tudta magát és 47 évesen terhes lett, most van egy 5 éves kisfia. (Ha nem Z. mesélte volna, komolyan el sem hiszem) (Az a baj, hogy Z. csomó ilyen történetet tud és ezért nem izgul)

Megszólították többször is azt a dokit (René Frydman), akinek Amandine fogantatása köszönhető és aki tekintély a szakmában. Lehetett volna beképzelt, magát Istennek képzelő fazon is, de pont az ellenkezője: higgadt, visszafogott, okos. A lába nyomát is megcsókolnám, komolyan.

A film egyébként inkább a mesterséges megtermékenyítés vitatottabb oldalait mutatta be, volt szó a béranyákról, a homoszexuális párokról, a 60 év feletti anyákról, az orvosság-babákról* stb. Rájöttem, hogy ultraliberális vagyok: szerintem a gyerek utáni vágy annyira univerzális, hogy szinte minden esetben jogos. Én nem ítélem el se Elton John-t, sem Ricky Martin-t. Na jó, Nicole Kidman-t igen, akinek a lánya valószínűleg azért született béranyától, hogy ő maga ne menjen tönkre a szülésben.

Nem ítélem el azt a párt sem – noha nem értem meg az indítékukat – aki Amerikában a következő szolgáltatást vette igénybe: egy adományozott petesejt (a nő katalógusból kiválasztva!), egy béranya (szintén katalógusból!) és a férj spermája segítségével csináltak (ez most itt tényleg a jó szó) gyereket maguknak. Mindezt 100 000 euróért.

Mióta láttam a filmet, Z.-nek folyamatosan erről beszélek, és nem túlzok, végig sem akar hallgatni, anyira zavarja a téma. Volt egyébként szó a filmben az egésznek az etikai hátteréről, az embrió jogi státszáról stb. Nem feszegették viszont azt a kérdést, ami engem pár hónapja érdekel, azaz hogy hol végződik a meddőség és hol kezdődnek az életkorból fakadó problémák? Reggenelnte a kórházban sok 40 körüli nőt látok, hogy Z. életkoráról ne is beszéljünk. A mesterséges megtermékenyítés ma még mindig a meddőségre orvosság, vagy azokat a párokat segíti ki, akik későn találkoztak/sokat vártak a gyerekkel?




* Amikor az embriót direkt úgy választják ki, hogy a születendő baba köldökzsinór-vére gyógyítani tudja a genetikai betegségben szenvedő testvérét

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése