2017. november 24., péntek

Ebben a bejegyzésben nagyon sokszor el fog hangozni az az ige, hogy „emlékszem”

Idén húsz (20!!) éve, hogy eljöttem Magyarországról. Most nem arról a döbbenetről akarok írni, hogy milyen történelmi távlatok nyíltak meg a saját felnőtt életemben, hanem hogy milyen óriásit változott a világ húsz év alatt. Nem csak, hogy Black Friday nem létezett még, de rengeteg minden más sem (mindjárt felsorolom). Nem állítom, hogy a minden világok legjobbika felé menetelünk, de ezek a dolgok ma már mind nagyon hiányoznának (és most nem erről az őrült pénteki napról beszélek, természeresen).

Először is, nem voltunk az EU tagja, és az Unión kívüli ország állampolgárainak baromi macerás volt külföldön élni és munkát találni. Hivatalosan bevándorló voltam. Igazolni kellett mindent (pénzt, státuszt) és évente egy napot el kellett eltöltenem egy hivatalban, hogy meghosszabbítsam a mindig egy évre szóló tartózkodási engedélyemet. Ez volt az év legrosszabb napja. Egész délelőtt sorban álltam. Hajnalban, az utcán kezdtem, valamikor délelőtt kerültem be száz másik koszos, büdős, csóró, franciául alig beszélő emberrel együtt unszimpi, egyáltalán nem segítőkész hivatalnokok elé. Senki nem vett ott senkit emberszámba. Minden évben rettegtem, hogy nem adják meg a papirost. Minden évben hiányzott valami. Fénymásolni vagy fotót készíteni ott helyben, pénz bedobásával lehetett, mindig felkészültem kétfrankosokból.

Ha jól emlékszem – mert a régi pénznemre is alig emlékszem már! Arra viszont igen, hogy micsoda felfordulás, hitetlenkedés és évekig tartó átszámolgatás járt együtt az euró bevezetésével. Hosszú ideig nem tudtuk megszokni a dolgok új árát, frankban számoltunk, euróban fizettünk. Ma, amikor határok között ingázom, iszonyú praktikus a közös valuta. Egy kolléganőm mesélte, hogy anno három pénztárca volt mindig a táskájában, a három különböző ország pénzével. Várom nagyon, hogy Mo is csatlakozzon az euróövezethez.

Az egyik legnagyobb hatással járó változás a dohányzás széles körű betiltása volt. Még utaztam olyan vonaton, ahol volt dohányzórész (amitől a nem dohányzó is büdös lett). Én azóta szeretem egyébként éttermekben és kávézókban múlatni az időmet, hogy nincsenek bagósok. Arra is jól emlékszem, hogy a változás egyik napról a másikra történt; decemberben még bagószagú bevásárlóközpontban vásároltam és arról beszélgettünk, hogy ez egyszerűen nem fog menni. Ilyet nem lehet, hogy a cigizést betiltani. Ekkor mindenki az olaszokkal érvelt (ahol előbb tiltották meg), és ha ott sikerült, akkor itt is! És így is lett, januárban már sehol nem kellett bagófüstöt nyerlnie az embernek.

És a low cost repülőjáratok! Régebben, évekig, busszal tettem meg a Párizs-Bp távot (nem tudom, mond-e még valakinek valamit a Tihanyi Travels neve...). 24 óráig tartott, már amikor nem robbantunk le, mert akkor lett belőle 36 is. Kényelmetlen és veszélyes volt, de repülőjegyre soha nem futotta a pénzemből. És akkor, ha jól emlékszem 2001–2002 körül szárnyra kapott a hír, hogy lesznek fapados, megfizethető járatok. Ma már röhögök azon, hogy én ezt akkor nem hittem el. Emlékszem egy beszélgetésre Z-vel, emlékszem, hogy mondtam neki, hogy milyen isteni lenne, ha olcsók lennének a repjegyek!

De a leghatalmasabb, legszerteágazóbb és legtöbb területet érintő változás mégiscsak az internet volt. Még emlékszem, hogy vártam annak idején a postát. Budapesten több köteg levelet őrizgetek, szalaggal átkötve, amit a húgom, barátnőim, szüleim írtak. A külföldre költözés dimenziója változott meg teljesen azzal, hogy ma már bármikor bárki azonnal elérhető. Ma két-háromnaponta 20 perceket beszélek egy barátnőmmel telefonon (évek óta) (és INGYEN), és arra gondolok, hogy az életem változott volna meg, ha ez a lehetőség akár csak 2010–11 tájékán nyitva állt volna előttünk.

Nem is ragozom tovább, minden öreg róka átélte, hogy mennyire más vásárolni, szállodát foglalni, moziba menni, tájékozódni, lakást ki- vagy megvenni, bankszámlát vezetni, dokihoz időpontot kérni, számlákat befizetni, főzni stb. stb. internet segítségével. Ég és föld. Mégsincs soha semmire idő. Másfél évtizedig cipeltem könyveket Magyarországról Franciaországba (és a kiolvasottakat vissza), ma már csak kattintok.

A legfrissebb változás pedig a roamingdíj eltörlése. Vártam, mint a Messiást, igazából ebben sem hittem nagyon. Az életemet változtatta meg, azt kell, hogy mondjam. Azt hiszem, nem is lesz már szükségem magyar telefonszámra, minek az a sok macera, legalább nem kell majd két telefont cipelnem a táskámban nyaranta.

57 megjegyzés:

  1. Tamko, te én vagy? Ugyanez, frank helyett márkával. Nekem még az, hogy a boltok bezártak szombat 13 orakor is sokk volt anno. Ez azota javult. A vizumhosszabbitaskor mindenkinek fokhagymaszaga volt rajtam kivül és aggódtam hogy rámragad, mire bemegyek az ügyintézöhöz.

    VálaszTörlés
  2. Mennyi magyar szó keletkezett azóta!
    2000ben én még nem ismertem azt a szót hogy bejön.
    Chat: Vki: Hihetetlen, mennyire bejön ez a film. Én: Hova?

    VálaszTörlés
  3. Haha :)) ja, én úgy hallottam, hogy a "Zolinak nagyon bejön a Mari". Rögtön értettem :))

    Nekem az "arc" volt ilyen. Akkori magyar főnökömtől halottam először, csak pislogtam.

    Nálunk nem fokhagymaszag volt, hanem büdös kabátszag, fuuuuujjjj.

    Nálunk is korán zárnak a bótok, mert közel vagyunk Németországhoz (de azért nem 13!). A férjem szerint ez itt már majdnem olyan, mintha KÜLFÖLDÖN élnénk. :))

    (és az megvan, hogy mennyi magyar van mindenhol? régebben évente 1x-2x ha hallottam magyar hangot az utcán, Párizsban)

    VálaszTörlés
  4. Megvan, Tudodki miatt :( 10 évig nem volt magyar gyerek az osztályaimban, most meg évente uj.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ök se gondolták, hogy eljönnek ide és egy magyartól tanulnak németül.
      Ui. "Kimaxol?"

      Törlés
    2. Nem, ez szerintem nagyrészt az EU miatt van, nincsenek határok, könnyebb utazni.

      Jajj, tényleg, kimaxol, de én ezt a szót még a számon nem ejtettem ki!

      Törlés
  5. Ez igaz, de utazni 2004 ota könnyebb, itt meg 2010 ota vannak magyarok tömegesen. Mondjak is, hogy ha eltakarodik Tudodki, visszamennének.
    Én sem :) nincs kinek, bár az itteni magyar barátnöim up-to-date-ebbek a nyelvi változásokban mint én.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak azt nem ertem, kitol varnak valtozast/valtoztatast, ha ok mind lelepnek...​

      Törlés
  6. Tihanyi Travels!! És lerobbanásra is emlékszem, ó de még mennyire! Lefogadom, hogy egy buszon utaztunk sokszor :)

    VálaszTörlés
  7. Nekem most csak olyan dolgok jutnak az eszembe, amik hianyoznak, attol kezdve, hogy 6 forint volt egy fagyigomboc, addig, hogy nem voltam ennyire osszenove a telefonommal. Gondolkozok azon, hogy visszaallok egy 'normalis' =regimodi mobilra!

    VálaszTörlés
  8. Éva, nem mondod!!! :)) Hát ez vicces :)))

    Egyszer lerobbantunk Champigny-sur-Marne-ban, indulás után fél órával. Egy autópálya-leágazásnál rostokoltunk 12 órát, míg asszem megjavították. Mostani ésszel (és pénztárcával) már hihetetlennek tűnik, hogy rajta maradtam a buszom. De valszeg mindenki olyan csóró volt, mint én, megy csak egyetlen ember ment haza máshogy. Még mobilunk sem volt, te jó ég! (de hogyan értesítettem a családot??)

    Zenjebil: olyan régi Nokiára gondolsz? (imádtam)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Barmelyik jo lenne, ami ravenne,hogy tomegkozlekedes kozben felemeljem a fejem. Nem tudom mar, hogy szuntessem meg ezt a szornyu fuggoseget! :)

      Törlés
    2. De miért? Én pont a tömegközlekedés alatt annyi mindent elintézek a neten. Ezért is annyira örülök a roamingdíj eltörlésének. OLvasgatok, podcastokat, zenét hallgatok, emailezek, csetelek. Én már azon gondolkodtam, hogy mit csináltak az emberek a vonaton 10 éve??

      Törlés
  9. Pont a napokban gondoltam erre, amikor szatnavval közlekedem Edinburghban, hogy ha nem lenne szatnav, akkor hogy a csudában közlekednék, mert hogy térképről szerintem egy teljesen új nagyvárosban képtelenség...

    VálaszTörlés
  10. Én az önjáró autókat várom már nagyon. Megrendeled, odajön, elvisz, elmegy. Nem kell rá vigyázni, hogy el ne lopják, nem kell rá mindenfélét venni meg fizetni, nem kell parkolókat keresgélni, nem kell szélvédőt kaparászni a hidegben, nem kell idegeskedni, hogy odatalálsz-e, ahová menned kell, koncentrálsz-e eléggé, jókor váltasz-e sávot, nem mész-e túl gyorsan vagy lassan, nem tülkölnek-e rád vagy nem büntet-e meg valamelyik trafipax... Nagyon várom már! :)

    VálaszTörlés
  11. Nagyon jó poszt!

    5000 Forintért oda-vissza London 2005-ben, nem hittem a szememnek.

    24 órás busz- vagy vonatút Rómába.

    A krumpli ára Euróban. :) (Lírához képest.)

    Elindulni szállásfoglalás nélkül bárhova. Simán ment.

    Kimaxol: nekem tetszik, de nem használom.

    Mi még zsetonnal is telefonáltunk.

    Útlevéllel átmenni NDK-ból NSZK-ba.

    Színes TV. Az a legenda járja, hogy bevágtam a durcit, mert nem piros TV-t hoztak haza a szüleim, hanem barnát, az meg nem színes. (Külső borítás. Mert akkoriban még volt piros borítású TV is, es nagyon menő volt.)

    Hétfőn nem volt adás. Összesen két csatorna volt. Őrület.

    Mennyi minden még...

    VálaszTörlés
  12. Tenyleg, térkép és telefonkönyv... mindketto mar a múlté, telefonfülkével egyutt. Automata autók: de mikor? Csak nem még a mi életünkben?

    Bezzeg, ez a színes Tvs sztori :)))) es igen, hetfon nem volt adás, nem volt ugye internet... vajon boldogabbak voltak az emberek, osszetartobbak a csakádok? Tobbet olvastak, szexeltek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, mi pld minden hetvegen kirandultunk, de ezt tenyleg ugy ertsd, hogy evente 52 hetvegebol 45szor. Het kozben is jartunk muzeumba, szinhazba, kiallitasra. Es heti 5-10 konyv volt a szokasos adagom. A szuleim is elolvastak heti nehsny konyvet munka mellett. Szexrol nem tudok beszamolni.

      Törlés
    2. Nem is kell nagyon messzire menni időben. 9 éve költöztem
      Budapestre, egyetem miatt, többen, fiatalokkal. Első évben nem volt bevezetve a net a lakásba. Internetkávézóba jártunk heti párszor.
      Esténként bandáztunk, beszélgettünk. Aztán lett wifi, és mindenki (én is) "bekockult.". :-(

      Törlés
    3. Még simán a mi életünkben lesznek önjáró autók. 15-20 éven belül.

      Törlés
    4. Én nem várom, mert nagyon szeretek vezetni, de kiváncsi vagyok az élményre.

      Törlés
    5. Szerintem sokkal hamarabb lesznek önjáró autók, 10 éven belül tuti.

      Törlés
    6. Ezt abból gondolom, amennyire rámozdultak most erre a gyártók. És amilyen gyorsan fejlődik a technika.

      Törlés
    7. A britek már 2021-re (!) tervezik. https://www.theguardian.com/technology/2017/nov/19/self-driving-cars-in-uk-by-2021-hammond-budget-announcement

      Törlés
    8. En most is térképpel kirandulok, a múltkor egy olyat sikerült elvinnem, amin rajta volt a Szovjetunió, Csehszlovákia es Jugoszlávia. Valamint fel volt tüntetve, a falu melyik részen van a cigánytelep.

      Törlés
    9. MM: köszi a cikket! (érdekes volt a "drámaian lecsökkenteni a balesetek számát" szófordulat :)))

      El tudok képzelni egy olyan világot, ahol csak vezető nélküli autók közlekednek (bár kérdés, hogy hogyan merjem magam rábízni 130 km/órával közlekedő GÉPRE? vagy közbe lehet avatkozni?). De ahol emberek ÉS gépek is közlekednek, azt hogy? Hogyan tudja a gép kivédeni a sok emberi hülyeséget?

      (100 év távlatából ez a komment biztos olyan hülyén fog hatni, mint amikor azt mondogatták az emberek, hogy Fel nem szállnék én egy olyan léghajóra, vagy mi a szösz! :) aztán ma már össze-vissza repkedünk)

      Törlés
    10. BV :)) Ja, nekem is volt már párszor térkép a kezemben az elmúlt mondjuk ÖT ÉVBEN :))

      Törlés
    11. Milyen lepteku terkepen szerepel egyutt a szovjetunio, csehszlovakia es a ciganytelepek?

      Törlés
    12. A Pilis es a Visegrádi-hg turistaterkepen. A ket orszagnev az az áttekintő térképen, a cigánytelep az egyik falu viszonylatában :)

      Törlés
    13. Annyira nagy szabadságot és sok infót ad az internet, és a városban meg külföldön járkálva az okostelefon, na de én sokszor elszomorodom, hogy mennyivel tartalmasabb együttlétek voltak mobil nélkül. Szomorú párokra, baráti társaságokra nézni, meg a saját férjemre, hogy vajon hány perc a mobilbambulás nélküli időszak.

      Törlés
  13. Nekunk egxaltalan nem volt tv-nk, de en azt kepzeltem, a szines tvben ugy csinaljak a szineket, h atlatszo szines muanyaglapokat tesznek a kepernyo ele - csak nem ertettem, hogy higy lehetseges ez ugy, amikor nem zold ret- kek eg kombinaciot vetitenek.

    VálaszTörlés
  14. Martine, heti 5-10 könyv????????? Úristen! Emelem a kalapom! (a férjem szerint a magyarok többet olvasnak, mint a franciák)

    Önjáró autó: el kell, hogy higgyem nektek, úgy tűnik, minden előbb valósul meg, mint a ahogyan azt pesszimistán vizionálom. Jó lenne nagyon, noha én is szeretek vezetni, azt a sok hülye figyelmetlen, gyorshajtó, Facebookozó sofőrt utálom :((

    Kriszti: hát ez szomorú. Én azt utálom nagyon, amikor beszélgetek valakivel, az meg időnként meg-megnézi a telefonját, csetel. Legelőször 2005 környékén történt, néztem is nagyot, hogy hová tart a világ :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mar en is csak nezek, de igen, kamaszkent iszonyatos mennyisegeket olvastam. A koszivu embert pld egy ejszaka alatt. Nagyon tetszett.

      Törlés
  15. Mi moziba jártunk, családostul, minden második hétfőn este. Én a napilapokra is emlékszem, meg a hetilapokra. Mindig járattak a szüleim mindkettőből.

    VálaszTörlés
  16. Nálunk a TV-újságban a papám minden héten rituálisan bekarikázta azt, amit meg akart nézni/hallgatni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Tamko, az én apukám a mai napig rituálisan karikáz. Hogy mit talál ennyi ócska program közül bekarikázásra (és megnézésre) érdemesnek, azt családilag nem tudjuk.

      Törlés
    3. :)) Nekem inkább az a fura már, hogy egy héttel előre elterveztük, hogy ki mikor ül le a TV elé. És voltak azok az esetek (életünk bonyodalmai) amikor EGYSZERRE volt jó műsor az egyesen meg a kettesen...!

      Törlés
  17. Zsetonnal meg en is telefonaltam par eve, fulkebol. Egy teljes evig lazadasbol nem volt netem otthon (se radio, se tv) es en is allandoan kint logtam - ez alig par eve volt, talan 2012? En most mar ugy erzem nincs szuksegunk tv-re - en kb 27 eve nem elek olyan helyen, ahol van. A neten minden rajta van!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tök vicces volt, amikor nem volt otthon tv/net, es az egyik haveromnak se, egyszer megbeszeltuk, hogy atmegyunk egy harmadik srachoz egy műsort megnezni - annyira vicces volt a megjegyzesuk, hogy tisztara, mint a hetvenes evek - 2012 volt! Nekem az is eszembe jutott meg, ahogy a nyolcvanas evekben at kellett mennunk a szomszedokhoz, hogy az apam tavolsagi hivasat fogadjuk.

      Törlés
    2. Javitanom kell! 17, nem 27 eve elek olyan helyen ahol nincs tv! Ugy tunik +/- 10 ev nem szamit mar nekem? :D

      Törlés
  18. Én azt nem értem, hogy lehet, hogy 2017-et írunk. Mintha kimaradt volna 15 év. És a jövöben élnénk. Amikor 2020-as dátumot látok, olyan mintha scifit olvasnék. Aztán rájövök, hogy alig több, mint két év. Szürreális...

    VálaszTörlés
  19. Én elég hamar hozzászokom az évszámokhoz januárban. De tény, hogy még emlékszem, mennyit beszéltünk a 2000-es évről, informatikai bug, ilyenek... az Eiffel-toronyra ki volt írva 3 éven keresztül hogy hány nap van még hátra 2000-ig. Van egy fotóm, azon még 800 valamennyi volt. MOst meg aztán...

    VálaszTörlés
  20. Ami a magyar szlenget illeti, nálunk az a furcsa helyzet van kialakulóban, hogy a gyerekeim, akik ugye mai gyerekek, az én korosztályom szlengjét tanulják meg magyarul, mivel engem hallanak csak magyarul. A saját korosztályukkal sajnos nem találkoznak eleget.

    VálaszTörlés
  21. Nekem az jutott eszembe, hogy ki kellett silabizálni a dalszövegeket hallás alapján, és hányszor nem értettem, hogy mit énekelnek. Az utóbbi években többször előfordult, hogy régi kedvenc slágerek szövegeit megnéztem a neten volt olyan amin huszon évekig gondolkodtam! (Baromi rossz a nyelvérzékem, lehet hogy ez csak az én egyéni problémám volt).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, én is igy nöttem fel, elökészitett kazettára vettem fel, majd 50szer visszatekertem, mégse értettem, pad alatt küldözgettük a hiányos dalszövegeket, végül az angoltanàrunkhoz fordultunk segitségért.
      Poptarisznya a magnósoknak: itt egészben lejátszották a számokat, belepofázás nélkül :)

      Törlés
  22. Számomra mostanra egyszerűen felfoghatatlan mennyire képtelenek voltunk kommunikálni, ma már úgy érzem képtelen lennék pl internet (igen, data roaming!) nélkül külföldön élni. De mikor a 80-as évek végén Mongóliában éltünk 1 hónap volt egy levélváltás, ha telefonálni akartunk a nagykövetségre kellett menni (170 km) és ha az a levél amiben megíruk a nagyszüleimnek a nagy esemény napját/pontos idejét nem érkezett meg idejében, akkor elmaradt a beszélgetés (nagymamáméknak nem volt telefonjuk csak egy pár házzal arrébb egy szomszédnak). Hihetetlen ez, és az is, hogy mindehhez a fejlődéshez év kellett összesen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Húha, milyen Mongólia? Mesélj! Mikor, miért, meddig?? Milyen volt? Te jó ég!! Nagyon kíváncsi vagyok :))

      És igen, az a másik döbbenet az egészben, hogy ilyen hamar megtörtént a változás. Míg anno az emberek évszázadokig gyertyával világítottak, most 10 év sem kellett ahhoz hogy átáljunk az okostelefonokra, és máris úgy éljünk, mintha azzal nőttünk volna fel. Mi lesz vajon 20 év múlva?

      Törlés
    2. Apam banyasz, es ott volt egy magyar-mongol egyuttmukodes ahol sokan dolgoztak magyarok. O meg vitt bennunket is (nem minden csalad tudott kinnt lakni, legtobben csak egyedul voltak ott).

      Törlés
    3. Húúú! És megtanultál mongolul?

      Törlés
  23. Nagyon jó téma és bejegyzés!

    Hölgyek? Még hogy 10-20 év az önjáró autóig?
    Igaz, abban a formában, ahogy fentebb elhangzott, miszerint "megrendeled, odajön, elvisz, elmegy", ilyen -talán- még nincs, de félistenek megengedhetik maguknak a Teslát, ami ha vezetés közben eszedbe jut egy fontos mail, átveszi az irányítást te pedig netezel, leveleket írsz és fogadsz, hovatovább szunyókálsz.
    Igen, ismerek ilyen tulajt, azt mondta eddig egyszer ilyedt be, mikor kezdődő torlódásban elkezdett vacillálni az autó, hogy most jobbra vagy balra, akkor visszavette tőle az irányítást, mert megijedt, hogy rosszul dönt a gép...
    Ezek online navival és vezérléssel rendelkeznek, ha hírt kapnak az előttük álló dugóról, újraterveznek és ha kell az autópályát/adott útszakaszt is elhagyják.
    Állítólag azért "bizonytalanodott el", mert hirtelen alakult ki az adott helyzet, próbált egérutat találni, de a torlódó autók között nem talált.

    Szerintem -és egyellőre, ill. számomra- ijesztő, hogy kiadjam a kezemből az irányítást.
    Könyörgöm, ezekben az autókban már kormányrúd sincs! Nem mehanikusan irányítod az autót. Ha tönkre megy valami érzékelő?
    Ááá!


    És nem utolsó sorban, nagyon szeretek vezetni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úristen! beiLYedt? egyelLőre?

      Ide sem kell jönnöm többet.

      Törlés
    2. Ezt a hibát én is elkövettem egyszer :))) (ilyedni)

      Nem semmi, az én környezetem még nagyon régimódi ezek szerint, semmi Tesla vagy ilyesmi. Én i ezen gondolkodom, hogy egy gépre bízzam az életem?? Ugyannakkor nap mint nap bízzuk IDEGENEKRE magunkat, amikor fölszállunk a vonatra, átmegyünk a zebrán, elsőbbségünk van főúton stb. stb. De tényleg nehéz elképzelni..

      Törlés
    3. Nem közvetlen környezetemben él. Javarészt normál halandók vesznek körül.

      Inkább megbízom az idegenekben, mint a gépekben. Azt hiszem. :)

      Törlés
  24. Én a 11. kerületbe, a Hengermalom útra jártam évente tartózkodási engedélyt hosszabbítani, aztán mikor már megkaptam a "letelepedésit" nem kellett, úgy éreztem magam, mint egy lottónyertes. Jah és az első fél évemben feketén dolgoztam, akkor háromhavonta át kellett lépnem a román határt, hogy lássák, turista vagyok. Nagyváradon leszálltam a vonatról, elmolyoltam fél napot, és délután visszajöttem egy pecésttel az útlevélben, ami bizonyította, hogy nem vagyok illegális munkavállaló, csak utazgatok. Volt egy havi 70ezer forintos összeg (akkoriban a teljes fizetésem), amit határárlépéskor be kellett mutatni, hogy nem ingyenélni jövök; én pénteken a cégnél, ahol titkárnősködtem, megkaptam a pénzt sárga csekken befizetni egy teherautó havi lízingjét, fordultam egyet Romániában úgy, hogy az volt a show-me-the-money összeg, és utána mentem a postára. Veszélyesen éltem...? :)

    VálaszTörlés