2024. június 11., kedd

Vázlatpontokban

  • Fro-ban most mindenki arról beszél, azt találgatja, hogy miért oszlatta fel Macron a nemzetgyűlést, és hogy mi lesz a kimenetele a pár hét múlva esedékes parlamenti választásoknak. Megindultak a stratégiai játékok, helyezkednek a politikusok, nagyon izgalmas és érdekes ez a peridóus, ugyanakkor félelmetes is, hogy Le Pen pártja ekkora szavazói bázis fölött rendelkezik... pár éve, emlékszem, elnézően mosolyogtunk, ha erre a bukott (legalábbis akkor így hittük) politikusasszonyra gondoltunk. 
  • Nemrég hallottam a rádióban a normandiai partaszállás 80. évfordulója kapcsán, hogy a ledobott ejtőernyősök 80%-a nem élte túl az első órát (sajnos most nem találom ezt az infót. Lehet, hogy rosszul értettem?). Elmeséltem Z-nek, majd megkönnyebbülten hozzátettem, hogy ezt ma már nem lehetne megtenni, hogy többbezer fiatalt a halálba küldjünk, senki nem vállalkoza rá. Erre tudjátok mit válaszolt? Hogy de bizony, háború esetén ez ma is opció lenne. Nem hittem el, azzal érveltem, hogy egy mai fiatal egyszerűen nem szállna fel arra a repülőgépre. Ő azt állította, hogy kénytelenek lennének. Haha, feleltem neki, hogyan kényszerítenél tízezer fiatalt olyasmi megtételére, amit nem akar? Hát hadbírósággal, felelte. Jó, akkor a bíróságot választanák, zártam le a vitát. Igen ám, de akkor agyonlőnék őket, folytatta. Nagyot néztem. Tízezer fiatalt agyonlőni egy olyan országban, ahol évtizedekkel ezelőtt eltörölték a halálbüntetést? Igen, mondta, háborúban más törvények érvényesülnek. Ennyiben maradtunk, de azóta is sokszor gondolok erre a beszélgetésre. Vajon igaza van...?
  • A héten el kell mennem egy orvosi vizsgálatra, hogy kizárják a rák gyanúját. A nőgyógyászom szerint az ciszta, de a háziorvos szerint jobb a bizonyosság, és kissé aggasztó módon még a rendelés közben, ott az orrom előtt felhívta a kórházat, hogy azon nyomban időpontot kérjen nekem MRI-re. Azt állította, hogy egy ilyen értékkel (vittem a vérvétel eredményét) nem lehet hónapokat várni. Érdekes módon nem aggódom nagyon, néha több órán keresztül eszembe sem jut az egész, ettől viszont lelkiismeret-furdalásom lesz (a rák nem csak más egészséges és viszonyleg fiatal nőkkel történhet meg, tudom jól). Viszont leálltam az amerikai út szervezésével, mert mi van, ha utazás helyett műtét lesz? És kicsit empatikusabban állok Z-hez is, aki (többek között) az egészségügyi problémái miatt nem nagyon mer utazni.
  • Végül kirúgták ezt a humoristát a francia rádióból. Megismételte egy műsorban a viccet (tök vicces volt), és ezt a békát már nem nyelték le. Teljesen döbbenten állok a történtek előtt, hát hol itt a szólásszabadság, miért ne lehetne kritizálni egy politikust (aki ráadásul bizonyos álláspontok szerint háborús bűnös)? Miért ne viccelődhetne egy humorista, hát nem ez a dolga? Rúgják ki azokat a humoristákat, akik nem viccesek!
  • Mindeközben a svájci barátnőm ma többször is írt és fotókat küldött, mert reggel, munkába menet talált három kis sündisznót az utcán. A férje, aki ma tévmunkázik, kihívta az állatmentőket, akik nagy erőkkel kivonultak, és a háromból kettőt sikerült megmenteniük (küldött fotót az akcióról is, a kis sünikről is). Megnyugtató, ugyanakkor valahogy ironikus is, hogy a földkerekség egy bizonyos pontján ilyen problémákat is halálosan komolyan vesznek.

14 megjegyzés:

  1. Jaj ez borzasztó hír remélem kizárják nagyon drukkolok

    VálaszTörlés
  2. Köszi csajok :))

    Ma voltam a vizsgálaton, minden oké, nem rák, hanem ciszta! :)

    VálaszTörlés
  3. örülök, hogy minden rendben!
    a második ponthoz pedig...szerintem igenis lennének fiatalok (meg középkorúak is), akik mennének harcolni. az ukrán fiatalok a példa - hallottam, hogy még Írországból, Angliából is visszamentek épp-hogy-nem-középiskolások, mikor az oroszok bevonultak hozzájuk. és aztán igen, ott a hadbíróság is, Z-nek igaza van. (katonacsaládból, katonafeleségként mondom)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon örülök, hogy minden rendben!Petra

    VálaszTörlés
  5. jaj de jó, hogy mire ideértem és elolvastam a posztodat, a komment szekcióban instant meg is könnyebbülhettem!! nagyon örülök.

    VálaszTörlés
  6. Re Macron/valasztas: Hasonloan meglepodtem amikor Sunak varatlanul kiirta a valasztasokat par hete nalunk. (UK) Mindenki oktober- novemberre varta. 28 eve elek itt, s nem emlekszem meg csak hasonlora sem, hogy nyarra, iskola idoben irtak volna ki valasztasokat. Ez abszolut az en teoriam, es siman hulyeseget is mondhatok, de en attol felek, hogy valami keszul az oroszoknal. Sem Sunak, sem Macron nem akar haborus miniszterelnok lenni. Ehhez jon meg Sunak remek otlete, hogy hozzuk vissza a sorkotelesseget a 17 eveseknek, s kb azon a heten kapok egy emailt a junk email cimemre a kormanyhivataltol, mely szerint Viktor nem hagyja Mo-t haboruba sodrodni (vagy valami hasonlo). A fiam pont 17 eves, titokban ezen gorcsolok.

    VálaszTörlés
  7. Ami az ejtőernyősöket illeti, sajnos igaz lehet akár a 80% is, én annak idején 70-75%-öt tanultam.

    VálaszTörlés