2023. december 4., hétfő

Az internetes vásárlásról

40 euró
Szoktatok olyat csinálni, hogy elmentek egy üzletbe, kinézitek a megvásárolandó cuccot, majd hazamentek, és otthon internetről megrendelitek? Én igen. Hülyén érzitek magatokat ilyenkor? Én igen, bár változó mértékben. Régebben sokszor csináltam ezt könyvekkel – elmentem beleolvasni! –, egyszerűen azért, hogy ne kelljen cipekednem 15 percet. Aztán miután egy barátnőm mesélte, hogy ő mindig a könyvesboltban veszi a könyveket, elhatároztam, hogy én is így fogok tenni (kivéve persze a magyar nyelvűeket, amelyeket Mo-ról rendelek). Főleg, hogy nyílt egy kis könyvesbolt a közelünkben, így tényleg nem kell cipekednem – bár előfordult már, hogy az eladó pasi rosszul adta le a megrendelést, és egy hetet vártam a könyvekre (az Amazon másnapra kihozza).

Na de most az történt, hogy péntek délután elindultam dugattyús kávéfőzőt venni, mert a régi eltört. Azért nem eleve a neten kezdtem el keresgélni, mert a régit egy ún. pontgyűjtő akció révén szereztük be kb. három euróért. Nem szoktunk ilyen pontokat gyűjteni, de mióta megvan Boni, aki imádja ezeket beragasztgatni, vásárolunk ezt-azt így. Mindig is azt hittem amúgy, hogy ez nem más, mint parasztvakítás, erre most kiderült, hogy nem. A kávéfőzőboltban ugyanis kiderült: egy ilyen 49 euróba kerül.

(Azért szeretem ezt a típusú kávéfőzőt, mert kis helyet foglal, könnyű elmosni, nem kell kapszulákat vásárolnom, hamar megvan a kávé, de főleg: ÉN MAGAM szabadon dönthetek a folyadék mennyiségéről, nem holmi gép adagol!)

30 euró
30 euró
Szóvá tettem az eladónak, hogy szerintem ez drága, erre megnéztük együtt a netet. Hamar kiderült, hogy három euróért ugyan nem, de harmincért már meg lehet kapni. Erre a nő felajánlotta, hogy negyvenért elvihetem az övét, olcsóbban viszont nem tudja adni. De most komolyan, ki az, aki megveszi negyven euróért azt, amit az Amazon harminc euróért árul? Ki ad ki egyharmaddal többet? Nekiszegeztem a nőnek a kérdést. Elismerte, hogy ő maga is inkább az Amazonról rendelné meg, de hozzátette, hogy így viszont a kis kávémérések be fognak zárni. Patthelyzet! 

(Amúgy ebben a pillanatban fiatal német turisták léptek a boltba, és megkérdezték, hogy elmehetnek-e WC-re. Egy üzletben! A nő tök jó fej volt, és valami kis csigalépcsőn felkülte őket pisilni. Szóval ez egy ilyen emberséges bolt, emberbarát és őszinte eladóval, a Buddenbrook ház jutott eszembe).

Lefotóztam a bolti kávéfőzőt, otthon megrendeltem az amazonost.

5 megjegyzés:

  1. Szinte mindig megnézem az itthon már neten kinézett könyveket: a boltban. 😂 Mert muszáj kézbevennem, belelapoznom, megtudni, milyen az illata, a gyerekkönyveknél milyenek a rajzok, illusztrációk. Aztán itthonról megrendelem, így gyűjtök sok pontot a következőkhöz, sőt picit olcsóbb is. Ja és a boltba kérem az átvételt :)(cipekednem nem kell így se.) Most egy társast rendeltem a neten így, a boltban az eladó is rábólintott, hogy szuper választás, de náluk tényleg drága. Egy másik helyről online rendeltem, vagy 4 ezressel kevesebbért. (és házhoz szállítva másnap megérkezett! )
    Szerintem ilyesféle vásárlásainkért abszolút nem kell hülyének érezni magunkat. 😉
    rhumel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, de itt Fro-ban mindenhol ugyanannyiba kerül a könyv, akármelyik üzletben vagy webáruházban veszem is meg. Bénának éreztem, hogy elmegyek beleszagolni, mintha kvázi egy múzeumba mennék nézelődni (és szaglászni :)) majd az anyagiakat otthon, négy fal között intézem :)

      Mo-on én is úgy csinálom, ahogy te, általában a bookline és a libri oldalon egyaránt összeállítom ugyanazt a rendelést, és ahol olcsóbbra jön ki (általában Bookline!) ott adom le a rendelést.

      Törlés
  2. Én nagyon ritkán megyek boltba nézelődni, mindent is Amazonról vagy online boltból rendelek.  Olcsóbb, nagyobb a választék, hozzá férek véleményekhez az adott termékről, plusz hazahozzák. A garanciás termékek esetén meg az Amazon már sokszor bebizonyította, hogy probléma mentes ha valamivel baj van. Ha a kis falunkból vásárolni indulok szinte mindenhol parkolási gondjaim vannak, tömegközlekedés nincs, felesleges is ajánlani, hogy busszal menjek,  mert nem lehet. Ráadásul nem tudom hol vannak  a boltok, így egy csomó időt kéne eltölteni azzal, hogy a város hatodik utcájában a harmadik sarkon megtaláljam azt a boltot ahol pl. spéci színes ceruzákat árulnak. Ja és ha megrendelésre hozzák akkor 2x kellene bemennem.  Picit sajnálom a kis boltokat és a faluban azért szétnézek  mielőtt megrendelem online de sajnos gyakran még egyszerű dolgokban se tudnak biztosítani árút. (Pl. smirgli esetén két féle van, a finomabb változat ami nekem kellett az nincs).  Legtöbb esetben nekünk nincs más választásunk mint az online vásárlás.

    VálaszTörlés
  3. Egyre több mindent online, könyvet pedig mindig, pláne, hogy mi rengeteget veszünk, mindenki sokat olvas itt, ezért számít az a 27-35 százalék kedvezmény nekünk nagyon.

    VálaszTörlés
  4. Én már ott tartok hogy ha szükségem van valamire akkor először a fb marketplace-t vagy a vintedet nézem meg, hátha találok valamit használtan is. Utána jön h online rendelek és végül az hogy elmegyek a boltba.
    Mondjuk itt a Balaton mellett nincs is nagyon sok bolt. Vsgy ami van az méregdrága.

    VálaszTörlés