2023. november 8., szerda

Splendor (8. nap)

Ismeritek ezt a társasjátékot? Kártyákkal és zsetonokkal kell játszani. Az a típusú játék, amikor egy kártya nem csak fizetőeszköz, hanem pontot is jelent, amit a végén össze kell számolni. Ezért minden kártyán két információ van feltüntetve: hogy mennyit ér fizetőeszközként (1) és a végelszámoláson (2). Amúgy rendkívül egyszerűen megtanulható, pár szabályt kell csak az elején megjegyezni. Egy-egy menet kb. 15–30 perc, attól függően, hogy mennyit gondolkodnak a játékosok. Ezért mi ketten szeretünk leginkább játszani Bonival, mert három embernél már lelassul. Bár az sem jó, ha túl pörgős a játék, mert akkor meg nem lehet rendesen gondolkodni.

A cél az, hogy minél több pontot összegyűjtsünk. Ha valaki eléri a 15-öt, a játéknak vége, de a többieknek van még egy-egy „dobása”, így gyakran előfordul, hogy nem az nyeri meg, aki először érte el a 15-öt, mert az utána jövő mondjuk 22-t szerez (ez a maximum). Pont ezt szeretem a játékban: hogy egészen a végéig nem lehet biztosan tudni, ki nyeri meg, mindig fordulhat a „kocka”. Ilyen szempontból pont az ellenkezője a Monopolynak, ami szerintem azért béna, mert a lemaradást soha nem lehet behozni. 

Ezt a Splendort valami matematikus találhatta ki, mert elképesztő ügyesen vannak megtervezve a  pontrendszerszabályok: a jó szerencse és a jó stratégia tökéletes egyensúlya kell ahhoz, hogy megnyerje az ember a menetet. Én már úgy-ahogy fel tudok állítani saját maganak egy stratégiát az elején, de sokkal gyakrabban nyernék, ha lennének hipotéziseim arra nézve, hogy a másik (többi) játékos milyen stratégiát követ. Sajnos erre képtelen vagyok. Ráadásul az ember saját stratégiája is borulhat (legyen az bármilyen jó), ha a lapjárás nem kedvez neki, vagy ha a másik (többi) játékos más taktikát választ.

A szünetben szinte minden nap játszottunk Bonival egyet, szerencsére ő is nagyon vevő rá, főleg, hogy gyakran nyer (és a saját megfogalmazásában: soha sem veszít, mivel mindig megvan a 15. Ezt a szabályt ő találta ki.). A múltkor viszont leültünk hármasban játszani. Nem is kicsit nevettük ki Z-t az elején, mert ő talán nyáron játszott utoljára, alig emlékezett rá, hogyan kell. Elmagyaráztuk a szabályokat, forgattuk a szemünket, hogy rosszul húz zsetonokat (vagy három különböző színűt, vagy két ugyanolyan színűt lehet húzni; ez utóbbit csak akkor, ha minimum négy zseton van még a bankban), röhögtünk, amikor elnézte a kártya „árát” és rossz zsetonokkal akart fizetni stb.

És basszus, ezek után úgy megnyerte a játszát! Máig elemezgetem magamban, hogy ez miképp történhetett, két tapasztalt játékos ellenében. Talán más a dinamikája a játéknak, ha hárman vagyunk, erre jutottam... mi már hozzá voltunk szokva egy bizonyos játékidőhöz, talán ez változott meg annyira, hogy össze tudott magának harácsolni annyi pontot. De az is lehet, hogy ő merészebben játszott mint mi, sokkal nagyobb rizikót vállalt, és bejött neki.

Összefoglalva: kicsit a sakkra emlékeztet annyiból, hogy legalább három lépést előre kell látni: a sajátot mindenképp, de az ellenfelét (ellenfelekét) is érdemes (lenne). Van viszont benne lapjárás és szerencse, emiatt az Azulra hasonlít, viszont annál sokkal kiszámíthatóbb.



2 megjegyzés:

  1. Nahát, mi is sokat Splendoroztunk pár éve, de az lett belőle, hogy A. kifejlesztett egy nyerő technikát és utána már annyira unalmassá vált a játék, hogy egy idő után teljesen elment tőle a kedvünk. Tuti sokat számít, ha új ellenfél van a pályán!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem mondod, és miben állt ez a taktika?? És a szerencsefaktor??

      Törlés