2023. november 20., hétfő

Mondatokat ízlelgetek (20. nap)

A Párizs történelmét bemutató múzeumban tegnap láttunk egy festményt, amely a 18–19. századi Párizst ábrázolta messziről: távolban a Notre-Dame, közelben pedig erdők, mezők, kunyhók, tyúkok. Egy pasi odaszólt Z-nek (de a mondanivalója bárkinek szólt, csak pont Z. volt a közelében): 

– Mi mindent elvesztettünk! – Z. kérdő tekintetére hozzáfűzte – Elvesztettük a vidéket! – utalva arra, hogy a kunyhók és a tyúkok helyén ma már nagy valószínűséggel benzinkutak, Auchan meg lakóépületek állnak.

Elgondolkodtam ezen a magabiztos többes szám első személyen. Érthető módon én ezt nem tudnám így mondani. De azt sem mondanám, hogy önök elvesztették vagy ti elvesztettétek a vidéket, inkább valahogy semlegesebben fogalmaznám meg, pl. eltűnt a vidék vagy akár a párizsiak elveszítették a vidéket.

Próbálgattam, hogy nekem mivel menne a többes szám első személy: elvesztettük a világháborút (simán), elvesztettük Erdélyt (inkább nem), migránsgettókat kell létrehoznunk (nem, nem, nem), állítsuk meg Brüsszelt (nonszensz), beléptünk az Európai Unióba (abszolút), kiegyeztünk a Habsburgokkal (bizonyos kontextusban, talán), felvettük a keresztény vallást (töriórán esetleg), átkeltünk a Vereckei-hágón (csakis viccből), új Nobel-díjast adtunk a világnak (neeeeem), a török igáját nyögtük (el tudom képzelni).

Aztán azon gondolkodtam, Z., aki Párizsban született de nem ott él, mondaná-e, hogy elveszítettük a vidéket (nem biztos), illetve amíg Párizsban élt, mondta volna (esetleg), és hogy ez utóbbi mennyire lett volna fura nekem (semennyire).

A múzeum következő termében Boni leült egy képernyő elé, amelyen egy kisfilmet vetítettek: egy párizsi általános iskola tanulói valami múzeumi projekten dolgoztak (kedvenc oktatási témájú szavaink szavaik: project, stage, atelier). Az volt az érdekes, hogy a kb. 10 gyerekből a fele színesbőrű volt, különféle gyönyörű árnyalatokban. Vajon ezek a kis párizsiak mondták volna-e, hogy a 18. századtól Párizsban fokozatosan elvesztettük a vidéket? És mennyire lenne ez fura? (eléggé)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése