2023. november 14., kedd

Egy hülye szabály (14. nap)

Egy anyuka mesélte nekem ezt az abszurd történetet. A nőnek egy nyolc- és egy hatéves kislánya van, tehát az egyik harmadikos, a másik elsős. Felvázoltam Boni iskoláját és a környéket felülnézetből, ahol:

– a két, egymásra merőleges szürke út: forgalmas utcák,
– a pirossal elkerített rész: az iskola területe, idegeneknek bemenni tilos (a piros párhuzamos vonalak a lépcsők, ahol lejönnek a gyerekek),
– az 1. vagy a 2. kijárat: ahol a gyerekeket 16:30-kor kiengedik az utcára, és ahol a szülők várakoznak (a piros vonalon kívül). Minden év elején meg van határozva, hogy melyik osztály melyik kijáraton hagyja el az iskolát.

Az anyuka elmesélte, hogy az elsős kislányát (Léonore) az 1. kijáraton, a harmadikos kislányát (Jeanne) a 2. kijáraton engedik ki ugyanabban az időpontban. A nő értelemszerűen nem tud mindkét helyen ott lenni 16:30-kor. Megkérte tehát a tanítónőt (később aztán az igazgatónőt), hogy engedje át a nagyobb lányt az udvaron (rózsaszín pöttyök), hogy a kistesójával együtt mindketten az 1. kijáraton mehessenek ki, ahol az anyuka várakozni szeretne.

Képzeljétek, nem engedték meg nekik. A nagylánynak most két lehetősége van: 

A) várakozik a 2. kijáratnál, amíg az anyuka felszedi a kisebbet és visszamegy érte (ezt csinálják) vagy
B) önállóan átmegy az első kijárathoz az iskolán kívül (sárga pöttyök; ez csúcsforgalomban – gyerekek, szülők, biciklik stb. – 8-10 percet vesz igénybe).

Persze nem nagy ügy, veszítenek 8-10 percet az életükből, mondhatnátok. Na de az elv! Engem (és a nőt is) teljesen felháborít az a tény, hogy nem engedik, hogy Jeanne megtegye az egyperces utat az iskola udvarán belül (rózsaszín pöttyök), hanem ehelyett kirakják az iskola elé, menjen isten hírével, tudván, hogy az anyuka nem lesz ott (mert a kicsit várja a másik helyen), sétáljon csak át önállóan a sárga pöttyös úton, ami túlzsúfolt és forgalmas.

Sőt, az is előfordult már, hogy az anyuka várta a kisebbet az 1. kijáratnál, aki időben meg is jelent az osztályával. Ekkor siettek volna a (sárgy pöttyös) úton a másik kijárathoz a nagyobb gyerekért, mikor feltűnt az udvaron a nagyobb gyerek osztályfőnöke. A nő azt hitte, hogy hozza magával a nagyobb gyereket is, rákérdezett tehát, hogy „És Jeanne?”. Az osztályfőnök azt válaszolta, hogy Jeanne a 2. kijáratnál várakozik, a szabály szerint. Magyarán: az osztályfőnök átment az iskolaudvaron (rózsaszín pöttyök), előzőleg otthagyva a kislányt, hogy várakozzon csak.

Tudom, hogy kicsit bonyolult megérteni, de megéri, mert jól fel lehet háborodni az ügyön, sokáig el lehet kérődzni rajta, annak kafkai rendje és módja szerint. Kérdésem: szerintetek mivel érvel az iskola? Mármint azon kívül, hogy „a szabály az szabály”. Miért nem engedik meg a családnak, hogy a két kislány ugyanazon a kapun menjen ki?

(nekem van egy tippem, ami a nőével megegyezik)

7 megjegyzés:

  1. mert ha egy gyereknek megengedik, akkor majd BIZTOSAN mindenki más is a másik kapun fog akarni kimenni, és HOVÁ LESZ A VILÁG???!!!!négy??!!!44!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jogos :))) Tényleg, hová lenne a világ, ha kapuügyileg szabad lenne a vásár, belegondolni is borzasztó!!

      De én nem erre az okra gondoltam, mert nagyon kevés szülő van ilyen helyzetben (a nő nem hallott más esetről). Én egy olyan érvre gondolok, ami az iskola szempontjából jogos, de emberileg támadható.

      Törlés
  2. Szerintem az, hogy iskolaudvaron belul felugyelet nelkul megy a masik kapuhoz a gyerek, es ott nem figyelik, ki viszi el a gyereket. A masik gyerek tanitonojenek a sajat osztalyara kell figyelnie.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Félig talált! :))

      Ha elolvasod figyelmesen a posztot (ez most nem bántás :))) abból kiderül, hogy a nagyobbik lánynak 10 percet kell várnia FELÜGYELET NÉLKÜL a kapunál, sőt, felügyelet nélkül kell átmennie a másik kapuhoz (sárga pöttyök). Miután elkísérik a gyerekeket a kijárathoz, a tanítőnők már nem figyelik, hogy ki jön értük (van, aki már egyedül jár haza).

      De jó nyomon vagy :)

      Törlés
    2. Ha iskolán belül lesz baja, az ő felelősségük. Ha kívül, moshatják kezeiket.

      Törlés
  3. ha az udvaron átsétálás alatt történik vele baleset, az az iskola felelőssége

    VálaszTörlés
  4. Megintblog, KB: IGEN!! :((((

    Ha azon az egyperces (rózsaszín pöttyös) úton történik vele valami vagy elkóricál = a suli felelőssége.

    Úgyhogy inkább kirakják a kapu elé, tudván, hogy az anyja tuti nem lesz ott. Várjon, vagy menjen végig a tízperces úton (sárga pötty), vigye el akár a hétfejű patás ördög = nem az iskola felelőssége.

    Borzalmas :(

    VálaszTörlés