Aznapra vártuk a szárítógép-szerelőt is. Délben érkezett, már akkor csurgott róla a víz, de munka közben is jól megizzadt szegény. Kérdezte is tőlem, hogy most tényleg ennyire nagy a hőség, vagy csak a szereléstől lett ilyen melege?! Mentegetőzve mondtam, hogy hát tényleg hőségriadó van - bár én ezt a nyitott ablaknál ülve, a telefonnal a kezemben nem annyira éreztem, mint ő, aki az előszobában guggolt és turkált a gépben. El is gondolkodtam a fizikai és a szellemi munka közötti különbségen, meg hogy miért nagyobb a presztízse ez utóbbinak, holott kiigazodni egy szárítógép belsejében (azok a kis mütyürök! meg csavarok!) egyáltalán nem tűnt egyszerűnek.
Kérdezgettem tőle, hogy kér-e vizet, kólát, jeges kávét, bármit, de mindent visszautasított. Miután végzett, nagy nehezen elfogadott egy kis hideg vizet. Kinyitottam a hűtőt, a vállam fölött épp belelátott.
- Úristen! Az mi?! - mutatott rá a sütire. Ami tényleg iszonyú gusztán nézett ki az átlátszó tálban, a két réteg babapiskótával, köztük a fehér krémmel, rajta a piros és lila gyömölcsökkel. - Maga csinálta??? - kiáltott fel.
- Igen! - büszkélkedtem, miközben töltöttem ki a vizet.
- Biztos nincs még felbontva… - sajnálkozott a pasi.
- Nem, még nincs - ismertem be, majd becsuktam a hűtőt ès odaadtam neki a vizet.
- Hát gyönyörű, az tény!
Egy másodperc múlva rájöttem, hogy tulajdonképpen miért ne szelhetném már most fel a sütit. A pasi olyan lelkesnek tűnt! Felajánlottam neki, hogy adok neki belőle.
- Lehet, hogy nekünk túl sok is! - tettem hozzá, nehogy hülyén érezze magát, meg amúgy tényleg nagyra sikerült.
Kiszedtem két adagot (én is meg akartam kóstolni, mert minden alkalommal kicsit máshogy sikerül), ami az egésznek a fele lett. Elmeséltem neki, hogy minden nyáron elkészítem, és ehhez mindig ugyanabból a receptből dolgozom, mivel minden évben elfelejtem a hozzávalókat (pedig csak négy elemet kell megjegyezni).
- Miért, maga ilyet Franciaországban EGYÁLTALÁN NEM KÉSZÍT?! - csapta össze a kezét hitetlenkedve.
Ott a konyhapultnál állva meg is ettük a kiszedett adagokat, és hát tényleg baromi jól esett abban a melegben. Összeértek az ízek, ahogy a papám mondja (de amiről tulképp csak halvány elképzelésem van, hogy mit jelenthet. Biztos ezt.). A pasi a végén olyan aranyos volt, mert nem bírta megállni, hogy meg ne kérdezze:
- Maguk tulajdonképpen hányan laknak itt, hogy ez a tál süti TÚL SOK?
(Z. pár órával később megérkezett, és rögtön meg is ette a megmaradt adag felét. Lefekvés előtt pedig a maradékot. Ebből tényleg nem lehet túl sokat csinálni, amikor 34 fok van odakint.)
Nagyon jó az egész történet. Láttam magam előtt a szereplőket.
VálaszTörlésA szellemi-fizikai munka részre szeretnék kommentelni, szerintem főként a mai (lebutított) szellemi munkákkal van ez így. Én is azt szoktam mondani, hogy az én munkámat a kutya is meg tudná csinálni, de pl az egész nyarat 30 fokban töltöttem mert a szobámban lévő klíma folyik és a szerelők nem vállalják (vésni kellene a falat és az derogál nekik mert ők klímaszerelők, kőművesre volna szükség).
De ez mindenféle szerelővel, szakmunkással így van.
Egyébként ők le is néznek minket alaposan.
Ez a pasi szerintem nem nèzett le engem amùgy, nagyon szimpi volt. De elgondolkodtam azon, hogy miért lenne elvontabb Kantot elemezni (mondjuk), mint átlátni egy szárítógèp mûkodését. Olyan jó lenne érteni ezekhez a gépekhez!!
Törlés