2022. november 13., vasárnap

Két bulvárhír

Várom, hogy Boni felébredjen és elmenjünk a piacra, addig elmesélem, hogy melyik két aktuális híren gondolkodtam tegnap. Az első: szombat reggel összedőlt két emeletes ház egy franciaországi nagyvárosban. Sajnos (de szerencsére csak) egyetlen halálos áldozata volt az eseménynek. Lehetett volna tízszer, talán százszor is ennyi, ha két csodaszerű esemény, és egy meglepően gyors hatósági intézkedés nem akadályozta volna meg a még nagyobb tragédiát.

Az első hihetetlen véletlen az volt, hogy péntek este éjjel háromkor ment haza az egyik lakó. Ehhez mindjárt az kellett, hogy péntek itt nemzeti ünnep és munkaszüneti nap legyen. Amikor az illető megérkezett a házba, a lépcsőházban észrevette, hogy a fal el van deformálódva. És ahelyett, hogy szépen elment volna lefeküdni, hogy majd másnap jobban megnézi, azonnal felhívta a rendőrséget – micsoda fegyelmezettség és kötelességtudat!

A rendőrség, szerintem elég meglepő módon, komolyan vette a bejelentést. Itt, amikor mindenféle közbelépésre napokat, heteket kell várni! Még aznap éjjel kiürítették a két házat (ha jól értettem az infókat). Ez is olyan hihetetlen és filmbeillő: hajnali négykor csöngettek a rendőrök a lakásokban, hogy nyomás, indulni kell?! Állítólag semmi sem utalt arra, hogy a házak össze fognak dőlni. És az emberek szót fogadtak, és mentek. Gondolom vitték a kis motyóikat, kaptak talán pár percet, hogy összeszedjék a cuccaikat, felébresszék a gyerekeket, majd alighogy kitették a lábulat az otthonukból, már dőlt is össze a ház, mint a kártyavár.

Ez már másnap reggel, még a boltok nyitása előtt történt. Iszonyú szerencse: az az utca szombat délutánonként feketéllik a vásárló-promenádozó tömegtől, lehetett volna sokkal, de sokkal nagyobb a baj.

Egy orvost kerestek sokáig, akiről azt gondolták, hogy a törmelékek alatt ragadt. Tegnap délután még remélték, hogy él; erről az orvosról, aki talán egész életében életeket mentett, azt nyilatkoztaák, hogy minden erőkkel próbálják felkutatni és megmenteni – érdekes fordulata az életnek, az életmentőből mentett lett. Sajnos ma reggel úgy tűnik, hogy őt találták meg: már halott volt.

Közben hallom, hogy Boni felébredt, a másik hírt majd később mesélem el!



11 megjegyzés:

  1. Ú ez nagyon jó sztori, még ha ijesztő is.
    Az jut erről eszembe, amikor a 10 éves lány felismerte a cunami jegyeit a 2004-es katasztrófakor, és szólt a szüleinek, akik nemcsak hittek neki, hanem továbbították az infót a vízimentőknek, akik szintén komolyan vették a figyelmeztetést, evakuálták a strandot ezzel megmentve mindenkit - sajnos szinte egyedüliként az összes strand közül.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Tilly_Smith

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont ma reggel meséltük ezt a kislányos sztorit a gyerekeknek...

      Törlés
  2. En is ma reggel olvastam a hirekben, dobbenet!!! Es hogy ilyen flottul es gyorsan mukodott minden, elkepeszto. Mondjuk mivel nalunk eleg sok a foldrenges, en gondolkodas nelkul elhagynam a lakast, ha valaki azzal jonne, hogy veszelyes. Ott inkabb mindig az a gond, hogy mikor merjunk visszamenni (mennyi idot varjunk az udvaron/utcan).

    VálaszTörlés
  3. Igen, a gyorsaság és az összehangoltság lepett meg engem is! (én is gondolkodás nélkül menekülnék asszem, de pl. a mh-i evakuálási gyakolatokon MINDIG van egy-egy okostóni, aki visszafelé rohan kabátért, telefonért...)

    Anszki, rémlik ez a történet, igen. Ráadásul ott egy kislány szavának hittek, hi-he-tet-len.

    VálaszTörlés
  4. Milyen érdekes, hogy a rendőrségen annak aki felveszi a telefont valamiféle ilyen képzettsége is kell legyen, hogy megértse miről van szó. Amióta olvastam gondolkodom azon, hogy az "eldeformálódva" pontosan mit jelent, egyértelmű volt, vagy hogy nézett ki, új repedések? Vajon én észrevenném nálunk?
    Egyébként amikor Kanadában a 18-on laktunk (34 emeletből) egy idő után már nagyon elegünk volt az állandó (szerencsére fals) tűz és szén-monoxid riasztásokból. Tűznél nem, de szén-monoxidnál már megtettük egy idő után, hogy nem mentünk le az utcára éjjel csak kimentünk az erkélyre. Pedig lehet hülyeség.
    És ja a céges evakuálási gyakorlatok... Mikor ezek elkezdődtek olyan 15 éve talán, még senki sem vette komolyan, tovább dolgoztunk. Pedig az már a 9/11 után volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Raktam a poszt alá egy montázst, ezt lehet látni a neten. Azért ez több, mint amit a rádióban mondtak az eldeformálódott falakról.. (murs gondolés).

      És képzeljétek, az orvos, aki meghalt a balesetben, valójában nem is lakott ott. Barátok adták kölcsön neki a lakást arra az éjszakára, csak átutazóban volt a városban... na ennek mekkora az esélye :((((

      Törlés
    2. Pont azt akartam írni, hogy hát ez azért már bőven nem "deformálódás" kategória...
      (Az orvos :((((()

      Törlés
  5. Elkepeszto, hogy ez hogyan tortenhetett meg. Epitettek az epuletre nemreg egy ujabb epuletreszt, vagy kivagtak egy tartoszerkezetet az epuletbol? Erdeklodessel kovetem, az angol hiradoban is irtak rola.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg, te szakértő szemmel olvasod ezt a hírt!!

      Most megnéztem, hogy a mai napilapban mit írtak: állítólag egyetlen tartófal (?) volt a két épület között, és az útra esett törmelékek "V" alakzata arra enged következtetni, hogy az dőlt össze. Még nem tudják, miért, mert nem voltak felújítások, átalakítások az épületekben. Remélem, kiderül, mert Párizs és a legtöbb fr nagyváros tele van ilyen régi lakóházakkal! (a miénk is száz éve épült)

      Tulképp az a fura, hogy Pesten még annyi régi ház – áll.

      Törlés
    2. Az én építész végzettségű párom folyamatosan szörnyülködik, hogy Pesten a régi házakban (is) engedély nélkül lehet galériákat építeni a lakásokban (akár mindegyikben). Ez Olaszországban abszolút tilos (külön mérések és dokumentáció után lehet engedélyt kérni rá). Ugyanis ezzel akár meg is duplázhatod a ház alapjára terhelt súlyt, ami azért ugye nem mindegy....

      Törlés