2022. október 4., kedd

Gyerekkel múzeumban

Szombaton lehetőségünk volt tanulmányozni a 21. századi gyerekek természetrajzának két alapvető vonását, úgy mint a képernyőfüggőséget és a fogyasztásmániát: múzeumban voltunk.

A múltkori olvasmányom adta az ötletet, hogy menjünk el a párizsi Evolúciós Múzeumba. Témába vágott, Boniék úgyis hétfőn írtak felmérőt az elő- és ősemberekből, bennem meg még élénken élt a könyv emléke. Jól sikerült a nap, bár a múzeum kicsit csalódás volt: Z. is és én is jobbra emlékeztünk. Évekkel ezelőtt ott láttam először indiánok által készített zsugorított fejet, soha nem felejtem el, most pedig nem volt sehol! Lehet, hogy jobban tetszett volna a múzeum, ha el tudtuk volna olvasni rendesen a magyarázatokat, de hát Bonikám fel-alá szaladgált, egyik csontváztól a másikig, esélyünk sem volt elmélyedni a látni- és olvasnivalókban. Rácuppant viszont az interaktív képernyőkre, sajna ha nem szólunk rá, fel sem emeli a fejét belőlük, rémes. Ezek után úgy hajtott minket végig a kiállításon, mit valami hajcsár; egyetlen vágya az volt, hogy menjünk már le a shop-ba (ahogy ő nevezi ezeket a múzeumi boltokat) és... vásároljunk!

Nem is értem, mikor vette át a hatalmat a romlott kapitalista rendszer Bonikám fölött! Mikor ilyen szép csontvázakat is megcsodálhatott volna!

Mikor este kérdeztem, hogy mi fog neki megmaradni a múzeumi látogatásunkból, azt válaszolta nagy dülyfösen, hogy az, hogy nem vettem meg neki meg a nemtudommit a shopban. Kikönyörgött amúgy drága pénzért valami játékot, amivel, mint azt előre tudtam, tíz percig játszott összesen. Én viszont vettem magamnak egy szuper könyvet, ami jó kiegészítésnek tűnik a múltkor elolvasotthoz.

A kiállítás után meguzsonnáztunk a múzeum kávézójában (ott fotóztam az Eiffel-tornyot az ablakból) és a szomszéd asztalnál figyelmes lettem egy családra: papa, mama és három kislány, Boninál kicsit fiatalabbak. Az öltözetük és a lányok keresztnevei alapján beraktam őket abba a skatulyába, ami úgy van fölcímkézve, hogy „jómódú, katolikus párizsiak”. Vicces volt hallgatni az apukát, amint kérdezte a kislányokat, hogy mit gondolnak a tartósított elefántagyról, mire a lányok, mintha meg sem hallották volna a kérdést, csak tömték a sütit a szájukba és látszott rajtuk, hogy legalább annyira érdekelte őket a kiállítás, mint Bonit.

Amúgy nekem az a cím maradt meg leginkább a látogatásból, hogy: „művészet az őskorban”, ebből is ez a szó: művészet. Az jutott róla eszembe, hogy az ember ha nem is félve, de mindenképpen óvatosan bánik ezzel a szóval, akár a főnévi, akár a melléknévi alakjával, és azokra az alkotásokra tartogatja, amelyek elismertek, és amelyekért valakik valahol sok pénzt is hajlandóak kiadni. Nem mondanám például, hogy Boni művészi rajzokat hoz létre, azt meg végképp nem sütném rá, hogy Boni művész. Pedig lehet, hogy jobban tenném, ha lazábban állnék hozzá a szóhoz, mert ha az ősember barlangi firkálmányait művészetnek aposztrofáljuk, akkor miért ne tennénk ugyanezt a gyerekek rajzaival?

Sokat, majdnem 19 km-t gyalogoltunk, Boni hősiesen bírta. Utólag úgy látom, leginkább a gyorsvonatot élvezte, azon belül is az étkezőkocsit, ahol hazafelé komótosan megvacsorázott. Otthon vettük észre, hogy az egész napot (7-kor keltünk) pisilés nélkül csinálta végig...!


Ősember

 

Boni
Boni
 


10 megjegyzés:

  1. Én bizony művészinek látom Boni rajzát is 😉

    VálaszTörlés
  2. wow, nagyon jó a Boni festménye! szerintem is művészi.

    VálaszTörlés
  3. Vajon milyen választ várt az apuka arra a kérdésre, hogy mit gondolnak 8 éves kislányok a tartósitott elefántagyról??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gondolom, hogy mit várt, mert én ugyanezt kérdeztem Bonitól az elefántagy előtt :)))) Ki volt rakva pár emlős agya, és az elefánté volt MESSZE a legnagyobb. Boni egyébként ezt a kérdést jól meg is válaszolta, mert azt mondta, hogy biztosan ezért mondjuk azt, hogy az elefántok nem felejtenek (van is erre egy francia szólás).

      Törlés
  4. Wow, szerintem Boni rajza nagyon szuper.

    VálaszTörlés
  5. Nekem az a véleményem, hogy a romlott kapitalista rendszer mindenki felett átveszi az uralmat. Ha a 80-as években lett volna okostelefon, mi is azt bújtuk volna folyton. És hogy ha ekkora játékdömping lett volna, olcsó (az ételnél olcsóbb) játékok mindenfelé, akkor mi is ennyit követelőztünk volna. Sőt, ha annak idején lett volna internet ami elbizonytalanította volna a szüleinket afelől, hogy hogyan neveljenek minket, akkor ők is erőtlenül bizonytalanul és következetlenül neveltek volna minket. Én erre jöttem rá mostanában. Persze a megoldást nem tudom. (FElla vagyok csak nem enged engem a nevemen írni). Már előbb is Névtelenként kommenteltem, de most már figyelek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na hallod, a neandervölgyi ösztönlények felett is átvette volna az uralmat ez a sok okostelefon meg játék! :)

      Törlés
    2. FElla, nem tart már sokáig, tudod, itt is volt szó arról a Friderikusz podcastról, amelyben elmondta a tudós, hogy hamarosan elfogy a lítium meg kvarc vagy mi, ami ezekbe az okos cuccokba kell :) :/

      Törlés