2022. augusztus 27., szombat

Greenwashing

Rácsörögtem tegnap a barátnőmre. Felvette a telefont:

– De jó hogy hívsz! Akkor zuhanyzás helyett inkább fürdök egyet, és közben dumáljunk, jó?
– Jajaj! – vicceltem – Akkor az én lelkemen fog száradni a környezeti lábnyomod!
– Hát megérdemlem ezt a fürdést, egész nap dolgoztam – válaszolta azonnal ingerülten. – Amúgy szerintem az nem igaz, hogy a zuhanyzás kevesebb vizet fogyaszt.
– Jóvan, na, csak vicceltem... persze, hogy megérdemled. Csak pont láttam Luxembourgan egy ilyen hirdetést. Ki van plakátolva az egész városban, hogy zuhanyozni energiatakarékosabb, mint fürödni...
– Tudod, mennyire környezettudatos vagyok – válaszolta kissé sértődötten a barátnőm. – Rövid távon már be sem kapcsolom a klímát az autóban!
 
(Erre nem tudtam mondani semmit, mert elakadt a szavam)
 
– Jó, hát erre mondhatnád azt, hogy miért nem megyek gyalog vagy biciklivel.. – tette hozzá a barátnőm, aki nem idióta amúgy, csak valamiért azt képzeli magáról, hogy Nyugat-Európa közepén, három gyerekkel, négy autóval, ötszobás házban, egy folyamatosan üzleti úton lévő férjjel ő környezetkímélő életmódot folytat.
– Figyi, ezt nem is mertem mondani, hehe! – nevettem, majd engedékenyen hozzátettem – Nekem is nagyon fura, hogy ebben a gazdag városban, ahol annyi Mercedes meg BMW száguldozik, ilyeneket plakatíroznak ki, hogy inkább teregessük ki a kimosott ruhákat, mint hogy bekapcsoljuk a szárítógépet..
– Jaj, jó hogy mondod! Elfelejtettem átpakolni a mogógépből a szárítógépbe a cuccokat. Köszi!...

15 megjegyzés:

  1. 4 autó? Hát az kemény... Nagyok a gyerekek? (Hblvnc)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Idősebbek Boninál (nagyon szimpik). A pasi a gépjárműiparban dolgozik!

      Törlés
    2. Azért kérdeztem, hogy elég nagyok ahhoz, hogy ök is használják-e az autókat? Különben el se tudom képzelni, minek egy családnak 4 autò, de biztos naiv vagyok.(hblvnc)

      Törlés
    3. Gondoltam, h ezért kérdezted, de nem releváns, mert már régóta három, illetve négy autójuk van (a legnagyobb gyerek most szerezte meg a jogsit).

      Törlés
  2. "aki nem idióta amúgy, csak valamiért azt képzeli magáról, hogy Nyugat-Európa közepén, három gyerekkel, négy autóval, ötszobás házban, egy folyamatosan üzleti úton lévő férjjel ő környezetkímélő életmódot folytat." ezen nagyon nevetek :D

    VálaszTörlés
  3. Hát én nem fogom kikapcsolni a klímát +42 foknál, de az amúgy igaz, hogy akár +1 literrel fogyaszthat többet egy kocsi 100 kilométeren klímával. Minél kisebb a motor, annál nagyobb lesz a terhelés/extra fogyasztás.

    VálaszTörlés
  4. https://m.youtube.com/watch?t=1789&fbclid=IwAR0Lfbow_9E49bhApOkc5ZpriVcom5KQOXQUcgzaWL_nw_wrJ9-ZX-ivcJo&v=_59LREZxtKs&feature=youtu.be Nagyon jó ez a podcast, 2 hozzáértö vitatkozik arról, hogy van-e jövönk. (Hblvnc)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ááá, köszi! Kicsit hosszú, de majd meghallgatom valamikor!

      Törlés
    2. Ez a cikk, ami a podcasthoz vezetett, ezt gyorsabb elolvasni: https://24.hu/belfold/2022/06/10/nyersanyagok-globalis-krizis-klimavaltozas-gelencser-andras-interju/?fbclid=IwAR2IsrJcLARnbUy6MEYXNsbgKKwOR88NA3TS4vOBk69Mba3aT8CZftMmbx A podcast 2/3ánál vagyok:
      A fiatal tudós srác cáfolja az állitásokat, illetve azt mondja, ha a 8milliárd ember most egyszerre változtatna az életstilusán és lemondana mindarról, ami szennyezi a környezetet és zabálja a nyersanyagokat, még lenne esélyünk.

      Törlés
    3. Ezt én is olvastam, vagyis kb a 3/4-éig ott meg akartam ölni magam. Nekem ezt a cikket 8 éve kellett volna olvasnom akkor nem szülök gyereket. Így kábé ölbe tett kézzel várom a véget. Totál mindegy hogy kevesebbet kapcsolom be a klímát, vagy nem veszek palackozott vizet, szerintem ezek a pici környezettudatos lépések már semmit sem segítenek.

      Törlés
    4. Hallgasd meg a podcastot, a srác egy icipicit árnyalja a képet, bár nem sokat. Egyébként arra is célzást tesz, hogy miért nem voltak eddig a "tudósok" öszinték a témában, akkor sem, ha akartak volna: mert vagy tömeges depresszióval, vagy carpediem habzsidöözsivel reagáltak volna a tömegek, ami persze még mindig bekövetkezhet. Kiváncsi vagyok, ezek után mi lesz a fidesz-féle születésnyomasztásos politikával.

      Törlés
  5. Ez egy nagyon jó cikk, köszi, hogy megosztottad. Nem lep meg egyaltalan, biztos vagyok abban, hogy így lesz minden. A legjobban egy egyetemi baratnőm csinalja, aki teljesen önfenntartó módon él vidéken (az energiát is ők termelik, sajat allataik vannak, küzdenek az aszallyal), de ez nagyon messze van a mi életünktől.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is olvastam a cikket, hallgattam a podcastot is, nagyon logikusnak tartom az egészet. Szerintem nem velünk és a fidesz "születésnyomasztásos" politikájával van baj, ez globális probléma elsősorban.

      Törlés
    2. Ircsi, persze, ez nyilvánvaló. (Hblvnc)

      Törlés