2021. november 11., csütörtök

Térdgyakorlatok

Leülök a számítógépem elé vagy az étkezőasztalhoz. A kezem ügyébe veszem a szükséges dolgokat (klaviatúra, kávé, mikor mi), hátradőlök és keresztbe teszem a lábamat HIBA!

Visszateszem mindkét lábamat a földre, és lassan belemerülök az adott tevékenységbe: munka, evés stb. Megmozgatom a hátamat, rákönyöklök az asztalra, majd fölhúzom mindkét lábamat magam mellé HIBA!

Bosszankodva visszaülök normálisan. Folytatom az evést vagy a fordítást. Kibámulok az ablakon. Nyakkörzés. Kiegyenesítem a derekam, majd fölhúzom a lábam és a széken törökülésbe ülök HIBA!

***

Hetek óta tartó kísérletezgetés és önmegfigyelés alapján kijelenthetem, hogy akkor fáj a (bal) térdem futás közben, ha az előző napokban gyakran tettem keresztbe a lábam (méghozzá a balt a jobbra), illetve törökülésben vagy más kifacsart pozíciókban ültem. Előfordult már, hogy alig bírtam lefutni az egy órát, de az is megtörtént, hogy csak az utolsó percben jött elő a fájdalom, mivel előtte egy hétig fegyelmezetten felnőtt módjára ültem a széken.

Tanulság: ha továbbra is akarok futni (márpedi ez egy drog) SOHA többet nem ülhetek keresztbe tett lábbal. Ez azért durva, mert ez az ergonomikus pozíció azért baromira kényelmetlen (az élet tele van ilyen ellentmondásokkal). Tulajdonképpen a legideálisabb az lenne, ha a hátralévő ötven évben soha nem kellene lépcsőt másznom.

18 megjegyzés:

  1. ne már, hogy neked is gond van a térdeddel :(
    ma egy ismerősöm azt pedzegette, hogy szerinte a Covid-oltások egyik (nőknél jelentkező) mellékhatása ez a fokozott térdízületi érzékenység, mert a családjában őt is beleértve minden nőnél pár hónappal az oltás után jelentkezett hasonló fájdalom... most a te posztodat olvasva már kezdem nem akkora hülyeségnek tartani ezt az elméletet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olvastam h mi történt, sajnálom :(((( és rémes, h olyan hirtelen lettél szarul, elözmények nélkül. Gondolom, most nem futhatsz egy ideig… hogy bírod??

      Törlés
    2. nálam a futással sose alakult ki a szerelem, úgyhogy nem hiányzik, inkább csak a lelkiismeretemnek!

      Törlés
    3. Ja, ok, értem. Mindenesetre jobbulast!!!

      Törlés
  2. az en (oltasparti es onkentes olto) gyogytornaszom mondta, amikor a 2. oltas utan fajni kezdett a nyakam/hatam, hogy az oltas okozhat kisizuleti, izuleti gyulladast, illetve o azt tapasztalta, hogy mindenkinel ott lobbant be, ami egyebkent is serulekenyebb, gyengebb terulet volt. de egy ido utan elmult ez a mellekhatas. en most az influenzaoltas utan is izuleti fajdalmaktol fetrengtem volna, ha lett volna ra idom, pedig tavaly is ugyanezzel oltottak - lehet, hogy meg ez is a pfizer mellekhatasa? de inkabb ez, mint a covid v foleg a long covid!

    VálaszTörlés
  3. Nekem mindig jelzett a terdem, ha nem megfeleloen edzettem. Ez neha eleg nagy fajdalmat jelent, es amikor pihentettem (neha honapokig) es ujra kezdtem edzeni csakis a kovetkezokkel tudtam kikerulni:

    - hetente csakis 10%-kal novelem as elozo heti futasadagot. Tehat ha elozo heten pl 20kmt futottam, ezen a heten csakis 22 johet, meg akkor is ha birnam az izmaimmal es a tüdőmmel.
    - minden heten edzem a fenek- es hasizmaimat. Egy gyogytornasz mondta nekem a vizsgalat alatt, hogy tobb nőnek gyengek ezek az izmai es ez hatassal van arra, hogy hogyan fut es mekkora megterheles esik a terdeire
    - minden futas utan legalabb öt percig nyújtok es jogazom es ezt nagyon szigoruan veszem.
    - a futócipő alap

    A fentiekkel tudtam ket eve lefutni fajdalommentesen a felmaratont, pedig nekem (is) nagyon erzekeny a terdem kora huszoneves eveimtol. Az utolso hetekben mar allandoan vadasztam a yt-on a tererosito gyakorlatokat es neha szamitogepes munka kozben is csinaltam oket az asztal alatt (egyenes hattal ulok, a labamat kiegyenesitem, tartom, visszaengedem stb).
    Egyebkent anyukamnak is polclevalasa volt kb negyven evesen, de volt keso otvenes eveiben egy idoszak amikor ennek ellenere tudott napi tobb orat gyalogolni, rendszeres edzessel es gyogytornaval.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A fentieket en kiserleteztem ki a sajat tapasztalatombol (terdfajasaimbol) es a neten olvasottakbol. Nekem sose volt szemelyi edzőm, tehat ha valakinek van profi segitsege, ra hallgasson :)

      Törlés
    2. Húúú, köszi. Most belegondoltam, hogy én itt csak nekiindultam a vakvilágba futni, minden erősítés és edzés nélkül, lehet h hiba volt.

      Én azért gondolok egyébként a keresztbe tett lábakra (mint okozatra) mert nekem csak az egyik térdem fáj. De utána fogok nézni az erősítő gyakorlatoknak, köszi!!

      Törlés
    3. Hasonloak lehetunk, mert nekem is akkor szokott altalaban kijonni, amikor mar 45perc-nel tobbet futok rendszeresen. A foam roller is hasznos. En az elso felmaratonomra a terdfajasom miatt nem mentem el, es akkor azt mondta nekem egy gyogytornasz, hogy azt a combizmot, ami oldalt osszekoti a feneket a terddel (a labunk szelen kivulrol), azt szinte senki nem nyujtja es sokszor felelos a terdfajasert, azzal egyutt, hogy a fenekizmok gyengek. 15k felett a hatfajasom is kijott, gondolom tul gyenge volt a derekam es nem tartottam jol a felsőtestem. Ezt abbol gondolom, hogy amikor figyeltem a felsőtartasomra mindig kicsit enyhult a fajdalom, es akkor elkezdtem a core-ra is edzeni. Szoval az erősítés es a nyujtas fontos.

      Törlés
    4. Es nekem is csak a bal terdem faj,ezert konnyen lehet, hogy a keresztbevetett lab nekem is kozbenjart! :) De masfel eve amikor vegre sikerult, mar öntudatlanul jól ültem az utolso hetekben.

      Törlés
    5. na én is jövök megint itt okoskodni tapasztalt térdfájósként, ha már a saját blogomban most épp nem tudok :)
      bemelegítés, helyes futó technika, erősítés/más mozgás, nyújtás naggyon fontos a futáshoz. nekem a térdemen sokat segített a combizmom külső smr hengerezése, amit gyógytornász egyénileg javasolt és aminél fájdalmasabb dolgot szerintem nem is tudnék most így hirtelen mondani. emellett bevált a hillvital mesterbalzsam, ami a legdurvább szintezős túra után is tényleg enyhít a fájdalmamon. dunsztkötésben alszom vele, amikor épp meg akarok halni. és tape-m is van, de az nekem nem hozott akkora javulást, meg idegesít is, pedig elvileg megtanultam helyesen feltenni.
      40 fölött (de már 30/35 fölött is) ajánlott évi 1 kollagén/porcerősítő kúra. én most halkollagént tolok nap 1x a kávéba (Gal, de a Vital Proteins-t is próbáltam már) - ez tök egyéni, meg étrendfüggő, plusz a Neocartil vega porcerősítőjét szedtem tavaly 3 hónapig orvosi javaslatra (és rám is jött pár kiló, de nem állítom biztosan, hogy emiatt).
      aszfalton nem tudnék futni, szóval a terep is csillapíthat a fájdalmadon.
      vigyázz a térdedre és keress egy jó gyógytornászt, ha visszatérő a fájdalom. Pesten tudok kifejezetten térdre szakosodott jó gyógytornászt. amúgy meg Almásy Csilla a legjobb, akit ismerek és őt is meg lehet keresni, meg vannak online órái és a youtubeon is elérhető sok, főleg jógás videója. ez a honlapja: http://www.gerinckoncepcio.hu/ meg van nyilvános FB oldala, ahol a helyes üléstől kezdve a helyes hólapátolásig találsz tippeket :)
      azt hiszem most ennyi

      Törlés
    6. ez de jo, koszonom Violet! en is az smr-re es a combizomra utaltam a megjegyzesemben. es tenyleg, most eszembe jutott, hogy en is szedtem glucosamine-t a felmaraton elotti utolso par hetben.

      Törlés
  4. Nekem is ez volt. A masszőröm tanácsára betettem egy sámlit az asztal alá, azóta sokkal jobb, és kevesebbet ülök kitekeredve. irtó kényelmes :)

    pl. ilyen: https://amzn.to/30lBNNG

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hasonlóképpen!
      Mondjuk nálunk egy felfordított sörös rekesz lett a sámlim, ami kincset ér, mert fából van, valamelyik külföldi úton szerezte be a pasim. De a sámli sokaknál segít!

      Törlés
    2. Én is egy nagyobb dobozon, ami tároló is egyben pihentetem a lábam, hol nyújtott, hol picit felhúzott pozícióban, mert különben maradna a törökülés és egyebek amiket Tamkó is ismertetett. Azok viszont kicsinálják az én térdemet is.

      Törlés
  5. Rendszeresen futok 4 éve, de folyamatosan erősítem mellette a core izmaimat úszással, jógával, erősítő edzésekkel. Szerintem nagyon fontos a futás kiegészítése, mert térd-, hátfájdalom jön elő különben, illetve a méh tartóizmait is érinti, ezért kell az altestet is erősíteni. Így is rendszeresen kell masszázs hengert, teniszlabdát használnom időnként, hogy a megfelelő nyújtás meglegyen. Annamari (csak most nem jelentkeztem be a googleba)

    VálaszTörlés
  6. A fentiekhez pluszban még ajánlom az ő térdprogramjait, szuperjók:
    https://www.instagram.com/andras.ivanchich/

    VálaszTörlés