2021. június 29., kedd

Lelki társ(talanság)

Néha szeretem azt gondolni, hogy a férjem a lelki társam, időnként viszont rádöbbenek, hogy mégiscsak két különböző bolygón élünk. Most megint kiderült, hogy nemcsak a valóságban, hanem átvitt értelemben is két különböző nyelvet beszélünk. Egy ideje mondogatja, hogy mivel nem adott nekem semmit legutóbb a szülinapomra, az erre szánt összegből szívesen venne már végre nekem valamit – de mivel már több mint húsz éve együtt vagyunk, nincs ötlete. Vegyek valamit magamnak, ő majd átutalja az összeget, szokta mondogatni, de én ezt annyira, de annyira bénának tartom (kell-e magyarázni??), hogy mindig elengedtem a fülem mellett. Tulajdonképpen aranyos, hogy így a szívén viseli az ajándékozásomat, de én nem vagyok az a típus, akinek könnyű bármit is adni, sőt: el se várom senkitől, inkább zavar, mint örömet szerez.

De nemrég eszembe jutott valami, és boldogan elétártam az ötletemet: egy magyarországi honlapon lehet régen kiadott, üzletekben már nem kapható antikvár könyvekre licitálni, és ennek végeredményben megvenni. Most pont felkerült egy olyan könyv az aukciós oldalra, amelyet már hónapok (ha nem évek) óta keresek. Régebben már licitáltam kétszer (egy másik) könyvre ugyanezen az oldalon; az első alkalommal nem én kaptam meg, a második alkalommal viszont méregdrágán megvettem. Azóta is azon gondolkodom, hogy megérte-e (nem olvastam még el, a szüleimhez küldettem ki). Szóval innen tudom, hogy ez a licitálás baromira nem az én műfajom, én ehhez túl ideges, túl határozatlan és túl sóher vagyok.

Úgyhogy felajánlottam Z-nek: vegye meg nekem ezt a könyvet! Egy forintról indult, még az is lehet, hogy olcsón megússza. De ha annyiba fog kerülni, mint az a könyv, amit én a télen megvettem (amit a szüleimhez küldettem el), még akkor is jól jár, mondjuk egy dizájn napszemüveghez vagy ránctalanító szérumhoz képest. Azt kellett volna megértenie, hogy ő, ellentétben velem, nyugodtan és higgadtan fog tudni részt venni az árverésen, hiszen nem lesz érzelmileg érdekelt az ügyben, és ha elhatározza, hogy azt a konkrét összeget a könyvre költi, akkor tuti meg tudja venni: annál biztosan nem lesz drágább, amit tényleg nagyvonalúan a szülinapomra akart szánni.

Vállvonogatva beleegyezett, hogy persze csináljam csak, mert mivel magyar honlapról van szó, rám bízta a licitálást. Már itt gyanakodnom kellett volna! Egy hétig tartott az aukció, és csak annyit javasolt, hogy szerinte majd az utolsó pillanatban ajánlgassak összegeket. Az utolsó napon többször is jelentettem neki, hogy áll a licit, ő meg egyre jobban elkezdett hangot adni annak a gyanújának, hogy szerinte nem is emberek licitálnak, hanem a honlap üzemeltetője viszi föl egyre az árat. Emlékeztetett rá, hogy a jogállamiság magyarországi megvalósulását még a francia média is megkérdőjelezi az utóbbi hetekben. Korrupcióról, csalásról beszélt, Orbán Viktorral példálózott, kérdezgette, hogy emlékszem-e még, ahogy anno Bulgáriában átvágtak minket bélyegvásárláskor? (tipikus érvelési hiba: semmi köze annak ehhez!)

Az utolsó félóra úgy nézett ki, hogy oda-odavittem a telefont a férjemhez, bejelentettem neki az összeget, és megkérdeztem, hogy mi legyen. Ő a nyugati ember arroganciájával, foghegyről válaszolgatott, hogy ajánjak párszáz forinttal többet, de mindig hozzátette a vádat is, miszerint átvernek, ergo hülyét csinálok magamból. Végül megelégeltem a helyzetet, eléggé megalázónak is éreztem, odaadtam neki a telefont, hogy licitáljon ő, de azt meg a nyelvre hivatkozva nem vállalta. Az összeg már rég elhagyta azt az értéket, amit én magam fizettem volna ki a könyvért. De én sóher vagyok. Ő meg hetek óta mondogatja, hogy akar nekem venni valamit jó sok pénzért (ezt számszerűen meg is mondta). És tudom, hogy szívesen megvenne nekem egy drága bármit, viszont egy olcsó bármit (mint amilyen mondjuk egy régi könyv) sok pénzért már nem. Igen, simán lehet, hogy a honlap és az aukció egy átverés (amúgy nem hiszem), de hát éppen ezért kértem, hogy ő vegye meg nekem a könyvet. Hát nem mindegy, mire költi azt a pénzt? Költse olyanra, amire én nem. Mert én is PONT az ő általa felhozott érvek miatt nem vettem volna meg magamnak.

Végül tényleg elegem lett, Z. meg el volt foglalva. Oda sem igazán figyelt rám, amikor az utolsó percekben, akár egy koldus, eléje járultam az újabb és újabb összegekkel, úgyhogy a végén hagytam a fenébe. Valaki megvette száz forinttal többért, mint amennyit én legutoljára ajánlottam. De még mindig jóval kevesebbért, mint a Z. által beharangozott, ajándékra költendő összeg. Iszonyú csalódott voltam. Egyrészt (de kevésbé) a könyv miatt, másrészt (nagyrészt) Z. miatt: nem igaz, hogy nem látta, hogy nekem ez ennyire fontos lett volna! Könnyű neki, egy olyan anyanyelvvel, amin bármikor bármilyen könyvet megvehet és elolvashat, mert mindent lefordítanak franciára és újra kiadnak, ha elfogy a régi kiadás. Könnyű neki flegmán oda nyilatkoznia, hogy csalás az egész, egy olyan ország szülötteként, ahol már évszázadok óta komolyan veszik a szabadság, egyenlőség, testvériség jelszavakat és fel nem merül senkiben, hogy egy cég át akarja a fogyasztókat verni (bár itt is vannak hajmeresztő sztorik, már akartam is írni az egyikről).

Este kérdezte, hogy ja, végül is mi lett azzal a könyvvel? És bosszúsan megjegyezte, hogy igazán megvehettem volna magamnak, ha annyira akartam. Nem értem, miért nem fogja fel, hogy én azt szerettem volna, hogy ő vegye meg nekem, morgolódás és vádaskodás nélkül, mintegy örömmel. Azóta már elszállt a mérgem, most már tudok azon is röhögni, ahogy csokiért szaladgál idén is a tanítónőnek, háromszor annyiért, mint amennyit az emberek általában költenek egy-egy évvégi ajándékra (én ebből elvből kivontam magam, csak a zongoratanárnőnek vagyok hajlandó ajándékot adni, neki viszont szívesen).

42 megjegyzés:

  1. Tudom hogy nem ez a lényeg belőle, de mi az a könyv?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Musil: A tulajdonságok nélküli ember

      Szerintem ez egy szuper kérdés - és DÖBBENET, hogy az embereknek, akinek elmeséltem a történetet, nem kérdezték meg. Hihetetlen. Lehet, h te vagy a lelki társam, Martine :))

      Törlés
    2. En is rogton azon gondolkoztam hogy vajon milyen/melyik konyv lehet ez :)

      Törlés
    3. A legelso kerdes, amit kommentelni akartam, hogy mi a konyv cime. :) Szerintem egyszeruen csak azon mulik, mennyire konyvszereto valaki. Az igaziaknak mind evidens a kerdes. :)

      Törlés
    4. Én is ezt akartam kérdezni azonnal :D

      Törlés
  2. De miért nem mondtad meg Tamko ezeket neki, amiket itt leírtál? Hogy azt szeretném, te licitálj, mert higgadt nyugati vagy és maga a folyamat (is) ajándék nekem vagy valami ilyesmit. (Tudom-tudom, a nyelv, de azt kicsit kifogásnak érzem.)

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tamko, az en ferjem is ugyanigy viselkedett volna. Egyszeruen ez pont nem erdekelte, es olyankor nem lehet arra kenyszeriteni, hogy a sajat velemenye ellenere valamit megtegyen, es en ezt valahol nagyon tisztelem bennuk. Most mar en sem veszek olyan ajandekokat, amiket az unokahugaim kertek, es tudom, hogy hulyeseg. Persze, ez relativ. Lehet, hogy meg kene vennem nekik a hulyeseget is, ha kertek; es lehet, hogy a te konyved igazabol nem is volt hulyeseg :D. Mindenesetre a ferjed nem papucs, örülj neki :D.

      Törlés
    2. A törölt kommentedben volt egy rész, ami tök jól összefoglalja a történteket: "a kifejezett kívánságaimat is a saját ízlése szerint mérlegli". Hát igen!!

      Törlés
  4. Tudom én is, hogy nem ez a lényeg, azonban mindig dolgozik bennem, a "csakazértis". Egyszerű kereséssel a következú oldalakat találtam:
    - ez az aukción is szerepelt Európa kiadás 1977. elérhető

    https://antikvarium.superwebaruhaz.hu/robert-musil--a-tulajdonsagok-nelkuli-ember-i-iii-t788235
    vagy
    https://www.vatera.hu/listings/index.php?q=musil+a
    vagy
    https://www.jofogas.hu/budapest/Musil___A_Tulajdonsagok_Nelkuli_Ember_118907086.htm oldalakon.

    De van ilyen is
    http://www.minervaantikvarium.hu/webaruhaz/a-tulajdonsagok-nelkuli-ember-1-3/ és ilyen is
    https://bookline.hu/product/home.action?_v=Robert_Musil_A_tulajdonsagok_nelkuli_em&type=10&id=2108078859

    Boldogságosat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Illetve az antikvárium.hu-n is meg lehet rendelni, kérdés persze, hogy előbb megtalálják-e, mint a vásárló maga, vannak-e plusz lelőhelyeik. https://www.antikvarium.hu/konyv/robert-musil-a-tulajdonsagok-nelkuli-ember-1-3-20837

      Törlés
    2. En is rakerestem, csak nem értettem, hogy a licit valami kulonleges konyvre szólt-e, mert azt lattam, hogy sok helyen lehet kapni azért.

      Törlés
    3. Húú, köszönöm :))) gyorsan megnéztem a linkeket, két helyen is árulják annyiért, amennyiért még én is megvenném. Asszem megrendelem az egyiket :))

      Törlés
  5. Bar nem pontosan ertem, a jogallamisag milyen osszefuggesben all az egyes emberek/vallalkozok tisztessegevel, de szerintem egyebkent tipikus nyugati gondolat, hogy minden dolog _annyit er, amennyit HAJLANDOAK adni erte_. Szamomra aztan edesmindegy, hogy valos licitalo vagy az elado veri-e fel az arat hiszen csak az szamit, nekem kell-e azert az arert a konyv. Magyaran: ha nem aukcio lenne,hanem egyszeruen az elado azt mondana, o ennyi penzert adja, punktum, dontsem el, hogy kell vagy sem, akkor eldontom. Ha en magam vagyok az egyetlen valosagos licitalo, esetleg osszeeskuves az egesz, akkor is csak addig mukodik, amig en hajlando vagyok elmenni. Szoval ilyenkor szerintem ertelmezhetetlen az "atveres" fogalma, hiszen senki nem var at, egyszeruen ott van, hogy ennyi a konyv ara. Pszichologiailag azt viseli nehezen az ember, hogy ugy gondolja, de hat hozzajuthatott volna az eredeti aron is a konyvhoz, micsoda atveres, hogy igy megdragult! :)

    Pont a napokban tortenik velunk egy erdekes dolog: van egy picike telkunk a Balaton-felvideken, orokoltuk, azt gondoltuk, nagyjabol 1-2 millio forintot erhet, megkeresett valaki hirdetes nelkul, hogy megvenne, meltanyos arnak gondolja erte a 2,5 millio forintot. Mi szinte azonnal belementunk, de mivel a szomszedoknak eloveteli joga van es kifuggeszteskoteles, jeleztunk nekik, hogy elnek-e vele. Es akkor elszabadult minden... Jelenleg 19 millio forintnal tartanak egymas kozott a licitben ugy, hogy mi semmit nem tettunk. Felmerul a kerdes, akkor mennyit is er a telek? Hat, egeszen biztosan nem 2 millio forintot, ha van olyan ember, aki 19-et is boldogan, onszantabol megad erte... Fel lett verve az ara, vagy valoban arrol van szo, hogy ilyen dragak ott a telkek? (Nem tudjuk osszehasonlitani, mert nagyon kulonleges helyen van, es nincs masik elado telek ott.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, de hát pont erről volt szó: neki nem éri meg egy használt magyar könyv egy obskúrus magyar aukción ennyiért, én meg nem értem, miért nem, ha én kérem.

      Törlés
    2. :)

      Igen, ertem en, ertem. Ez ugye a gesztusrol szolt volna feled, nem arrol, hogy NEKI mennyit er az a konyv (nyilvan semennyit). A kommentemben igazabol VELE, az o gondolatmenetevel vitatkoztam es dohogtam egy sort magamban, nem veled. 😅 Hat milyen materialista hozzaallas ez, kerem szepen? :)

      Törlés
  6. Óbasszus, nekem megvan ez a könyv Mo.n magyarul. 3 kötetes, ugye? Én nem olvastam, de nekem nem kell. Ha nem találod meg máshogy, szólj, de nem Pesten van, hanem 60 km-re onnan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De értem, hogy azt szeretted volna, hogy a férjed licitáljon rá és ajándékozza neked

      Törlés
  7. Képzeljétek, délben még kapható volt egy szentendrei antikváriumban a könyv, (a Pbkata kommentjében szereplő linkek egyikén jutottam el oda). Fel is vettem velük a kapcsolatot, de azt válaszolták, hogy már nincs meg nekik :((((

    Különben úgy látom, csak a Jófogáson kapható, sehol máshol, ott viszont annyiért, amennyiért én már nem venném meg. Persze szólhatnék a férjemnek... (DE NEM FOGOK)

    Hóbelevanc, nagyon aranyos vagy, köszönöm. Otthon leszel valamikor a nyáron? Merrefelé van az a 60 km? Amúgy meg németül olvastad? Kicsit én is tartok a Tandori-féle fordítástól, nem szoktam szeretni őket... De hát nincs más.

    VálaszTörlés
  8. Én nem olvastam! Csak volt szó róla egy szemináriumon. Anyukám elkezdte talán kétszer, de nagyon szenvedett és abbahagyta... én nem leszek Mo.n, de anyukám azt mondta, odaadná neked.
    Ha már könyveknél vagyunk, teljesen véletlenül nincs meg neked Szilvási Lajostól az Egymás szemében? :) Igen, az egy nyáltenger, egy giccs, de én 14 évesen olvastam, titokban, és nagyon tetszett. Viszont nem találom évek óta az antikvárium.hu-n se. Egy itteni német ismerösöm majdnem megszerezte, mert a szomszédja magyar volt!, meghalt és ö pakolta ki a lakását, amelyben Szilvási könyvek voltak! de rosszul jegyezte meg a könyv cimét, és egy másik Szilvásit mentett meg nekem a hagyatékból, az Egymás szemében-t meg hagyta odaveszni...
    Szóval tök poén lenne, ha lenne neked egy fölösleges példányod ebböl :) De persze anélkül is odaadom a Musilt, csak irj majd róla posztot, hogy tetszett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt van bőven Egymás szemében, új is és antikvár is:

      https://www.libri.hu/konyv/szilvasi_lajos.egymas-szemeben--7.html

      https://www.libri.hu/muleiras/?sl_l_id=165839

      https://www.libri.hu/muleiras/?sl_l_id=1104591

      Összesen 29 példány, már 590 forinttól, mindenféle kiadásban.

      Törlés
    2. Nagyon köszönöm, megnézem ezeket ma! Én már néhány kört futottam az online könyvesboltokban és az online antikvariumban is azt igérték már, hogy "az egész országban.keresni fogják" és mégsem lett belöle semmi. De teszek újabb próbát.

      Törlés
    3. Most jelent meg újra, szóval kb mindenhol van új példány

      https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/felnottirodalom/regenyek/egymas-szemeben-2

      Törlés
    4. Ó, nagyon köszönöm, ezt nem tudtam!!

      Törlés
    5. Megrendeltem! Örök hála, hogy felhivtad rá a figyelmem, hogy megjelent újra! Utoljára a télen próbálkoztam vele.

      Törlés
    6. Nincs mit, csak rákerestem.

      Törlés
  9. A Balaton irányában van az a 60 km...

    VálaszTörlés
  10. Ó, sajna akkor nem lesz jó, mi a Dunakanyar irányában leszünk Budapesttől 50 km-nyire. Mindenesetre köszönöm a felajánlásodat!

    Az Egymás szemébent én is olvastam tiniként, de nem tartottam meg :))) (most úgy látom, kapható az Antikvarium.hu-n egyébként)

    VálaszTörlés
  11. https://www.vatera.hu/a-tulajdonsagok-nelkuli-ember-i-iii-musil-robe-3052491662.html Esetleg ez?

    VálaszTörlés
  12. En a Balatonon elek, es megyek majd baratnomhoz a Dunakanyarba hamarosan. Esetleg szivesen elviszem egyik helyrol a masikra, ha szeretnetek.

    VálaszTörlés
  13. Hát ez az, hogy én sem tartottam meg, eléggé el nem itélhetö módon :)
    Én nem a Balatonon laktam, hanem Pesttöl 60 km-re a B.irányában.

    Egyébként franciául nem akarod elolvasni? Ha úgyis forditás lenne és ráadásul nem is túl jó forditás?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, gondolom Szfehervar, vagy legalabbis a kornyeke, de a Balatonrol felfele a Dunakanyarba utba esik, igy ertettem a felajanlast. Ha szeretnetek, es megbeszelitek Tamkoval, a nyar folyaman all, hogy tudok segiteni eljuttatni, akar pesti cimre, akar a Dunakanyarba. :)

      Törlés
  14. Indier: köszi! Én erre a könyvre tízezer forintot szánok, szállítással együtt (mondtam, h sóher vagyok :)))

    Színváltószeműlány: nagyon köszi az ajánlatot, tök kedves vagy. De én nem szeretnék ekkora szívességet kérni senkitől, pláne nem ismeretlenül. Úgyhogy köszönettel visszautasítom, tölts inkább több időt a barátnőddel, ahelyett, hogy címről címre autóznál a könyvvel :)) Még egyszer köszi!!

    Hóbelevanc: franciául nem értek olyan jól, mint magyarul, nem szeretek francia fordítást olvasni (eredetit se nagyon :))) Gondolom, h nem rossz a Tandori-féle változat egyébként, csak engem személy szerint nagyon idegesít a stílusa. Egyszer elkezdtem kiírni (egy másik könyvből), hogy mi az, ami idegesítő, de annyira felhúztam magam rajta, hogy abba kellett hagynom :)))

    VálaszTörlés
  15. Nincs mit, en amugy tenyleg ilyen termeszetu vagyok, elvezem, mikor segithetek, de termeszetesen megertem. Remelem, sikerul majd hozzajutnod a konyvhoz. Ha igen, szamolj be rola. :) Meg persze arrol, megerte-e a belefektetett energiat. :D

    VálaszTörlés
  16. Ideirom a mailcimem a biztonság kedvéért, ha mégis bármi lenne
    hblvnc@gmail.com

    És igen, én is nagyon kiváncsi lennék a véleményedre, ha elolvastad. De arra is, hogy mi motivál ennyire pont e könyv elolvasására, olvastál rôla valakinél, vagy dicsérö recenziôra bukkantál?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :)). Ha mégis arra kárunk (de nem tervezzük), akkor felveszem veled a kapcsolatot.

      Több helyen is, főleg magyar íróknál olvastam a könyvről. Kertész és Esterházy is hivatkozik rá, többször is. Talán Márai is, de ebben nem vagyok biztos. És franciák is, de most sajna nem találom, hogy ki.

      Legutóbb pedig egy német könyvet olvastam (magyarul): A főváros, Robert Menasse-tól, amelyben szintén megemlítették. Ismered? Maga a könyv nem tetszett, de szöget ütött a fejembe, hogy ha ennyiszer hallok egy állítólag kultikus szövegről, az milyen lehet.

      Talán újra kiadják, ha ennyire fontos és megkerülhetetlen!

      Törlés
    2. Nem ismerem a föváros cimü könyvet, de megtetszett a leirása alapján és megrendeltem. Kiváncsi vagyok.
      Igen, lehet, hogy kiadják újra a Musilt, föleg, ha még sokszor keresed rajtuk ;)

      Törlés
    3. Haha, érdekes, hogy a Fővároshoz kaptál kedvet, és nem a Musilhoz. :))

      Megírod majd, hogy tetszett?

      Törlés
    4. Persze! Kiváncsi vagyok rá és arra is, hogy az Egymás szemében milyen lesz igy évtizedek után.
      Ha irsz egy szuper lelkes posztot a Musilról, lehet, hogy kedvet kapok hozzá, de én pillanatnyilag öregnek érzem magam egy ilyen hosszú és komoly könyvhöz

      Törlés
  17. Tudom, hogy az nem olyan, de el tudom neked küldeni elektronikus formában, ha írsz egy e-mailt a szecskata kukac gmail.com-ra.

    VálaszTörlés