2024. szeptember 12., csütörtök

Jó tanács

Most már nem is vagyok olyan biztos abban, hogy a jó tanács, amit Boninak akartam adni, valójában olyan jó tanács-e. Azt szerettem volna neki mondani, hogy minden helyzetben merjen kérdezni. Csak hát könnyebb ezt tanácsolni (ld. „Ne görcsölj rá!”), mint a tanácsot megfogadni, ha egy olyan gyerekről van szó aki kishitű és fél. Emiatt nem is tudom, hogy érdemes-e egyáltalán beszélni erről vele.

Azt semmiképpen sem mondanám neki, hogy vegyen részt a tanórán, jelentkezzen, szerepeljen, mert ez szerintem (még?) meghaladja az erejét. Pedig borzasztó nézni, hogy az okos gyerekemet esetleg hülyének nézik (hiszik), mert nem szólal meg.

De az még borzasztóbb, ha esetleg valamit azért nem ért meg, valamiről azért marad le, mert nem meri megkérdezni. Nem kellene, hogy ez így legyen, csak hát azon kívül, hogy nem mer felszólalni, még van annyira önérzetes is, hogy cikinek érzi, ha valamit nem tud (itthon is!). Épp emiatt egyébként nagyon figyel, és általában mindig mindennel képben van, gondolom tudja magáról, hogy úgysem fog utólag megkérdezni semmit.

Pedig a tanárok szeretik a kérdező gyerekeket, hiszen az a reputációjuk, hogy tájékozódni, tanulni akarnak. Persze vannak idegesítő kérdések, hajmeresztően buta kérdések, fontoskodó kérdések, indiszkrét kérdések, felesleges kérdések stb. Ezt szerintem már Boni is érzi, és nem akar egyik kategóriába sem beleesni.

Amúgy még mindig kapkodom a fejem, mekkora korszakváltást jelent ez a suli Boninak (és nekünk is!). Mintha hirtelen felnőtt volna: a játékos és jóindulatú (megkockáztatom: családias) általános iskolából egy hierarchizált, akadémikus rendszerbe csöppent, egy hatalmas campuson. Fura látni a nagyra nőtt, pattanásos, mélyhangú kamaszfiúkat és az agyonsminkezett csajokat reggelente. Miközben Boniék még fogócskáznak a szünetekben!

6 megjegyzés:

  1. Most Boni végülis 6.-os ugye? Ha lefordítom a magyar rendszerre. Tehát ez a 6-ik éve az iskolában?
    Nekünk is mondták szülőin, hogy a neccharisnya, haspóló és a műköröm az tilos. Persze mindig látok ilyeneket.

    Nem tudom ez a kérdezés, én sosem voltam kérdezős, és nem is volt divat mikor én gyerek voltam. Fogalmam sincs, hogy nálunk a kislányoméknál van-e ilyen, hogy valaki jelentkezik, hogy ezt most nem értette. Majd megkérdezem. A "tudom a választ" jelentkezés az persze más, dehát munkahelyen is mindig vannak a túlbuzgó emberek. Nem feltétlenül kell olyannak lenni, bár ki tudja, hogy milyennek kell lenni,. Az én munkahelyemen nemrég volt egy beszélgetés és mindenki munkaköre veszélyben van valamiféle AI által. Még a szoftverfejlesztő is azt mondta, hogy már látja a végét.
    Ki tudja milyen attitűdre van szükség, ha még a szélesebb szakmákat sem tudjuk számba venni amelyek maradnak/eltűnnek.
    Egyre inkább meggyőződésem, hogy csak a takarítónő (de abból is csak a lakásokban takarító) munkahelye marad meg. (FElla.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. OK ebben a percben jött a hír (nem tudom linkelni, munkahelyen mivel Tech sector elemző vagyok), hogy van már AI robot, a neve Isaac. Tud takarítani, ruhát hajtogani, mindent, voice command-dal működik. Nincs több ötletem, miből lehetne majd megélni. (FElla a hamarosan munkanélküli).

      Törlés
    2. https://www.weaverobots.com/ Na itt van. (FElla).

      Törlés
    3. Igen, hatodikos. Egyébként a francia rendszerben is hatodikos (sixieme), ez az egyetlen olyan év, amelyet a két rendszer ugyanúgy számoz (mert a franciák visszafelé számolnak).

      Inkább olyasmikre gondoltam, h kérdezze meg, hová kell állni, hol kell fölmenni, mikor van nyitva a könyvtár stb. szóval ilyen szervezési dolgokon, amiken előre nagyon szokott stesszelni. De igazad van, ha nem ért valamit a tananyagból, akkor is kérdezhet(ne), nekem ez logikus, vagy nem az?

      Isaac: arra vagyok kivácsi, át tudja-e húzni az ágyat. Ha igen, már rendelem is meg :))))

      Törlés
    4. "De igazad van, ha nem ért valamit a tananyagból, akkor is kérdezhet(ne), nekem ez logikus, vagy nem az?" úgy emlékszem, bennem először 11.-ben (szóval olyan 17 évesen), egy töriórán, az első vh tanulásakor merült fel, hogy amúgy spontán is feltehetem a kezem és kérdezhetek, nem csak a tanár kérdésére válaszul lehet jelentkezni... :D (és amúgy akkor hülyeséget kérdeztem, mert hirtelen összetévesztettem a két vh-t, de ez nem vette el a kedvem a kérdezéstől - hála a normális töritanárunknak, aki megfelelően reagált!)

      Törlés
    5. Azért csak óvatosan... Az IMom filmet láttad? (FElla).

      Törlés