2024. május 23., csütörtök

Most meg bútorokról

Úgy egyeztünk meg a lakástulajjal, hogy amíg a jelenlegi bérlők (két lány) ott laknak, a bútorok, amiket eredetileg a tulaj vett, szintén maradhatnak. Nekem tök szimpi volt ez a részéről, mert azt éreztem, hogy a lehető legkevesebb problémát akarja okozni a csajoknak, és amúgy én is ki akarom majd adni a lakást, kézenfekvő tehát, hogy a már benne élő, amúgy tök szimpi csajok vegyék ki (a már ott lévő bútorokkal). 

Most viszont írt a pasi, hogy szerinte ez így jogilag túl bonyolult, legyen inkább az, hogy a lakással együtt eladja nekem a bútorait is. Mari barátnőm és a mamám szerint is méltányos árat ajánlott: ezer eurót.

Én viszont teljesen felhúztam magam rajta. Hamarosan ennek a pasinak megjelenik az a rengeteg összeg a számláján, amit én fogok átutalni neki a lakásért, és most holmi ezer eurót akar pluszban még bekaszálni? Rémesen kicsinyes és gagyi az egész! Viszolyogtam az e-mailje olvasásakor is, amelyben felsorolta (tételesen!) hogy öt éve mennyibe került a BJURSTA-asztal az IKEÁ-ban! 

Jó mérges lettem, puffogtam egy sort Z-nek, majd megvártam, míg lehiggadok, és úgy válaszoltam neki szépen, udvariasan. Azt írtam, hogy nem veszem meg a használt bútorait, sokkal könnyebb egy üres lakást menedzselni, mint egy bebútorozottat. Amúgy ezt valójában így is gondolom, de azt nem tettem hozzá, hogy szerintem inkább neki kellett volna engem megkérnie, hogy nem hagyhatná-e ott ingyen a cuccait!

Ezt is csak a bérlő lányokra való tekintettel fogadtam volna el, semmi kedvem ötéves kanapékal és mosógéppekkel bajlódni. Most majd vitetheti el a kacatjait... pénzért. De az is lehet, hogy nem viszi majd el, otthagyja a nyakamra, és szenvedhetek majd lomtalanítással. Ebben az esetben megpróbálom majd úgy felfogni a dolgot, hogy nyertem ezer eurót...

13 megjegyzés:

  1. Amikor 1999-ben megvettem életem első lakását - munkáltatói kölcsönből és az egész rokonság kezességvállalása mellett - 2.850.000,- forintért, az eladó otthagyott egy ezer éves konyhakredencet nekem, amiért még külön 25.000,- forintot kellett fizetnem.
    Egyébként mikor később én adtam el egy már másik lakásomat én megkértem a vevőt hogy nincs-e szüksége egy (egyébként nagyon szép, tükrös, IKEA-s) ruhásszekrényre, mert gondoltam, ha szétszerelem és újra össze, úgysem bírja ki. Nagyon nehezen ráált a néni, majd mikor beköltözött külön felhívott, hogy végülis mennyire örül a szekrénynek, minden ruhája belefér és miylen jó.
    Szóval igen. Jogosan lettél mérges. (FElla).

    VálaszTörlés
  2. Kicsinyességről eszembe jutott, hogy a házunk előző tulajdonosa kicsavarta a villanykörtéket a foglalatokból és kiásott rengeteg növényt a kertből.... bónuszként "elfelejtette" a full telepakolt padlását, tele lomokkal lepakolni....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk a csillárt is vitték, lógó vezetéket hagytak.

      Zsanett

      Törlés
  3. Esetleg, ha lelemenyes, megprobalja majd eladni a butorokat a lanyoknak...

    VálaszTörlés
  4. Nalunk a wc papirtartot is leszerelte az elozo tulaj.

    VálaszTörlés
  5. Nekem éppen ellenkezőleg, teljesen szimpatikus az ajánlat. Amikor az unokatesómék nyaralót vettek és a tulaj felajánlotta nekik, hogy a bútorokat is megvehetik valami plusz pénzért, akkor nagyon boldogok voltak, hogy nem kell rögtön bútor vásárlással kezdeni a nyaraló berendezését (pedig azok nem öt éves IKEA bútorok voltak, hanem régebbiek). Hasonlóan a barátaink is nagyon örültek egy ilyen ajánlatnak, amikor első lakásukat megvették és mi is megkérdeztük az előző lakót, amikor lakást vettünk, hogy a bordásfalat mennyi pénzért hagynák itt. Szóval igaz, hogy a régi tulaj nyer vele, mert nem kell elvitetnie és egyenként eladnia a bútorokat, de szerintem nem feltétlenül szemtelenség, hogy megkérdezte ezt, én simán el tudom képzelni, hogy ezt egy win-win szituacionak érezte, hogy ha úgyis ki akarod adni, akkor nem kell új bútorokat venned sokkal több pénzért.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De hàt én nem bùtorozott lakäst akarok kiadni, írtam is. Ràadàsul nem ebben egyeztünk meg vele az elején. Egyàltalàn nem abban a szituban vagyok, mint a fent vázolt esetek. Szerintem ez pont egy win-win eset ELLENTÉTE: nekem nincs szükségem hasznàlt bùtorokra, ö pedig szabadulni akarna toluk…

      Törlés
    2. Én úgy értettem, hogy azoknak a csajoknak akarod kiadni, akik most is ott laknak és akkor most ehhez új bútorokat kell venned, ha elviszi a pasi az övéit. De ha nem is így van és bútorozatlanul akarod kiadni, azt sem biztos, hogy tudta az eladó, szóval továbbra is azt gondolom, hogy az, hogy megkérdezte, hogy kéred-e a bútorokat is, az nem pofátlanság, lehetett volna az a helyzet, hogy ez az ajánlat neked jól jön.

      Törlés
  6. Miért gondolod azt, hogy bútorozatlanul könnyebb kiadni egy lakást?

    VálaszTörlés
  7. Justforme, Samsara: olvassátok el alaposabban a posztot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne haragudj, de nem gondolnám hogy figyelmetlenül olvastam volna a posztot és most újraolvasva sem értem jobban az okfejtésed. Ha a csajoknak jó úgy a lakás ahogy van akkor ha a pasi elviszi a bútorokot a csajok valószínüleg felmondják a szerződést ha te bútorozatlanul akarod kiadni nekik, mert nem valószínű, hogy be akarnak ruházni egy lakás teljes bútorzatába.

      Nekünk a férjemmel 2 lakásunk van kiadva. Az enyém bútorozva a férjemé bútorozatlanul. Az a tapasztalat hogy a férjem lakásába borzasztó szedett-vedett bútorokat képesek az albérlők becipelni. Szerintem nyilvánvaló hogy egy albérletbe nem vesz senki drága, minőségi bútorokat mert ki tudja mikor kell elköltözni, akkor pedig csak nyűg a saját bútor.

      Törlés
  8. Ha abban egyeztetek meg, hogy a bútorok maradhatnak (első mondat), akkor az én olvasatomban az azt jelenti, hogy a lakás árába beleértendők a bútorok is, tehát a "rengeteg összegben" a bútorok is benne foglaltatnak, és ezzel eladja őket neked, és azt csinálsz velük, amit akarsz. Szóval plusz pénzt nem kérhetne érte semmiképp, de azért az is kérdés, hogy az erről szóló megegyezés benne van-e a szerződésben, vagy máshol szerepel-e írásban... Fő a jóhiszeműség, ugye!

    VálaszTörlés