2023. december 17., vasárnap

Reggeli zuhany vagy esti zuhany?

A kérdésben szerintem nem lehet jól dönteni. Valamilyen kompromisszumot mindenképpen kell kötni, mert a kettőt együtt (ugyanazon a napon) sem időgazdálkodási, sem bőrgyógyászati, sem környezetvédelmi szempontból nem lehet rendszerszintű megoldás. Választani kell!

A reggeli zuhany legnagyobb előnye - értelemszerűen - az, hogy az ember tisztán és jószagúan kezdi a napot. Ez az a hatalmas adu ász, ami mindent visz, ami mellett a hátrányai, szám szerint kettő, és amely mellett az esti zuhany előnyei, szintén kettő, eltörpülnek.

Mert én úgy szeretem kezdeni a napot, hogy korán és gyorsan és hatékonyan, és ebbe sajna nem nagyon fér(ne) bele egy zuhany. Este több időm van (lenne) rá, ráadásul az se rossz, ha az ember tisztán kerül az ágyba - nyáron a verejtékmirigyek működése, télen meg a lakás hőmérséklete miatt.

Egy lehetséges megoldás, amivel gyakran élek, a reggeli és az esti zuhany váltogatása, a dolgozós-nem dolgozós és a sportolós-nem sportolós napok figyelembevételével. Ilyenkor viszont előfordul, hogy egy reggelizuhanyos nap másnapján csak este zuhanyozom (fujjj) vagy hogy egy nap kétszer is sor kerül rá (luxus!).

18 megjegyzés:

  1. én úgy nőttem fel, hogy soha, de komolyan soha senki nem feküdt le este valamilyen mosdás/zuhanyzás/fürdés nélkül (nyilván egy faluban, állatok, kinti meló, értelemszerűen nyáron ez fel se merülhetett, de amúgy télen se), az ágyneműbe való belefekvés feltétele volt a tiszta test. viszont soha, de soha nem láttam embert otthon reggel zuhanyozni, kádban fürdeni (nyilván a csapnál megmosdani igen, de az más). ez a felnőtt városi életem onnan nézve abszolút furcsa, hóbortos luxusa lett, hétvégén tizenegykor fürdeni a kádban, haha. :)

    de amit az ember gyerekkorában eltanul, az annyira mélyen megmarad benne, hogy nekem semennyire se kérdéses, hogy az a válasz, hogy esti fürdés. de mondjuk szerintem aki este fürdik, az nem lesz reggelre koszos. :))) (én nem vagyok izzadós típus.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na de a reggeli széklet (bocsiiiiii) után (ha van) mindenképpen ideális egy zuhany :)))

      Amúgy gyerekként (lakótelepen) én is mindig és kizárólag esténként zuhanyoztam, aztán átálltam, lehet h nem függetlenül az előző sorban említett emésztőrendszeri eseménytől. Boni is esténként zuhanyozik, én úgy képzelem, mint minden gyerek :)

      Törlés
    2. erre jó a bidé! (utazáskor, szállásoknál: peri bottle). egyébként (még több tmi) egészséges emésztésbe akár napi három belefér, ennyiszer mégse lehet zuhanyozni :D (librarycat 🙈🙈🙈🙈🙈🙈)

      Törlés
    3. valamiért úgy tűnik nekem Tamko, hogy te abban a hitben vagy, hogy az emberiség minden egyes tagja minden egyes reggel és kizárólag akkor végzi ezen dolgát. :))) ne én hozzam neked a rossz hírt, hogy ez nem így van: )

      Törlés
  2. Egyszer olvastam egy vicces angol cikket arról, hogy mi a különbség a working class (munkásosztály) és a middle class (közép osztály?) között, amik Angliában sokkal erősebben elkülönülnek, mint Magyarországon (szerintem). Az egyik találó megjegyzés ez volt: a munkások este zuhanyoznak, a 'polgári' foglalkozásuak reggel.

    VálaszTörlés
  3. Érdekes! Egybevág Lappa megjegyzésével. Számomra inkább generációs váltás volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. (mármint: ÉLETKORI váltás, nem generációs!)

      Törlés
    2. Nalam is eletkori valtas volt, gyerekkent este furdes, onnantol, amikor jobban en dontottem, kamaszodtam (=elkezdtem izzadni), reggel iskola elott. Igy is maradt. Amugy persze en is mindig elgondolkodom rajta, hogy mennyire higienikus ez, hogy este nem zuhanyzom, de (sajnos?) egyutt tudok elni vele.

      Ami nekem viszont kulturalis sokk volt, hogy eltem Angliaban egy 3 gyerekes csaladnal, es ott a gyerekek heti 1x furodtek, egy kadban, hajmosassal, mindennel egyutt ‐ 3 kislany 3 es 6 ev kozott ‐, es olyan, de olyan koszos volt utana a furdokad. :D

      Törlés
  4. Nalunk is alapertelmezett volt az esti furdes gyerekkoromban, es ez igy is maradt. Ki tudna pl. a negyven fokos nyari napok utan este furdes nelkul lefekudni? (Igaz, hogy nyaron naponta tobbszor is beugrok egy-egy percre a hideg zuhany ala). Egyebkent reggelre meg (ma Olaszorszagban) ott a bidè, (regen Magyarorszagon) meg volt a lavor es a meleg viz, minden nap. Az olaszok egyebkent el sem tudjak kepzelni, hogy lehet bide nelkul elni… ;)

    VálaszTörlés
  5. Hát én nem tudnám elképzelni, hogy zuhanyzás nélkül induljak el akárhova is otthonról. Emellett edzés vagy úszás (vagy otthoni edzés) után is zuhanyzom, nyáron meg tuti hogy este is még ha az a 3-ik is. Pl szandálban járok nyáron, nyilván koszos lesz a lábam, azt mindenképp meg kell mosni lefekvés előtt, akkor már úgyis beáll az ember a kádba. Egyébként zuhanyozni lehet 20 perc, de 3 perc alatt is. A 3 perces nem visz el időt igazán. (FElla).

    VálaszTörlés
  6. Mi mindketten a napi két zuhanyzásban vagyunk, habár a reggeli, az mondjuk úgy, hogy nem teljeskörű. :D Ha vendégként máshol alszunk, akkor van nálam nedves törlőkendő a reggeli zuhany kiváltására, de azt annyira nem szeretem, mert még nem találtam meg a tökéletes márkát.
    Amúgy igaz, hogy luxus, meg nem egészséges, de gyerekkoromban is ez volt, hogy az ágynemű az tiszta. Ha néha van olyan, hogy valami buli után későn keveredünk haza, Ladó csak ledobja a ruháit és eldől, én viszont soha nem ittam még annyi alkoholt, hogy ne zuhanyozzak le akkor is, bármilyen későn (korán) van. Nem is értem miért, mert Ladó miatt másnap mindenképpen ágyneműt szoktam cserélni, ez mondjuk nálam szerintem nem egészséges, de én együtt tudok élni ezzel.
    Viszont valószínűleg ez is olyan, hogy ahány ház annyi szokás. Z. mint francia hogy áll a kérdéshez? Hogy látod, igaz a sztereotípia, hogy a franciák nem fürdenek (annyit)? :D

    VálaszTörlés
  7. Én ebből nem csinálok ügyet. Van, hogy napközben is lezuhanyozom, főleg most, hogy hideg van, és sokszor fázom, vagy ellenkezőleg, kellemetlenül megizzadok egy hosszú sétán. Alapból én is estezuhanyzós vagyok, de nyáron pl. szívesebben zuhanyzom inkább reggel. De sose gondolok erre úgy, mint egy kötelező választásra, akkor zuhanyzom, amikor jólesik.

    VálaszTörlés
  8. Adél, Z. abszolùt reggelizuhany-pàrti. A franciákhoz: hát nemtom, most azon kezdtem el gondolkodni, h tulkèpp lehet h ÉN vagyok nem kellökeppen tiszta :))) engem nem zavar (nagyon) fürdés nélkul befeküdni az àgyba, se zuhany nélkül elindulni otthonról (ez utóbbi mondjuk inkàbb zavar) szòval az ÈN mércém szerint a szàjhagyomàny, amely szerint a franciák nem mosakodnànak eleget, nem igaz.

    Meg kellene tanulnom 2 perc alatt lezuhanyozni, ahogy Fella irja! (Nem megy)

    És amügy a bidé sztem is tok jo talalmany, nem is értem miért csak Olaszo-ban terjedt el!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A bidé tényleg olasz, de a világ óriási hányadában nem használnak wc papírt, mert minden egyes wc használat után vízzel mosakodnak, és utána szappannal kezet mosnak, és akik ezt a hagyományt követik pici koruktól kezdve, nem fáztak meg tőle sose.

      Törlés
    2. talan a kicsi furdoszobak
      miatt? de egyebkent be lehet epiteni WC-be is, ha nem fer el kulon bide; a pesti lakasunkban igy van, mert icipici a furdoszoba (librarycat).

      Törlés
  9. a viktorianus Angliaban jatszodo The Crimson Petal and The White c. regenyben olvastam, hogy az egyik szereplo (egy prostitualt) irrigalast hasznalt vedekezeskent. A bidé hasznalatarol ebben a kontextusban meg nem hallottam, nagyon erdekes! (librarycat)

    VálaszTörlés
  10. Violet, az utolsó ragmondatod :-DDD mi itt napok óta csak kerülgetjük a forró kàsàt, erre te teketóriàzàs nélkül nevén nevezed :)))))

    VálaszTörlés
  11. Hol így, hol úgy. Ha este zuhanyozok, akkor is van reggel egy gyors alvázmosás mosdó után. Ha pedig szerelmetes hangulatban térek nyugovóra, akkor 1000%, h én + a velem együtt nyugovóra térő is csak zuhany után lépheti át a hálószoba küszöbét...

    VálaszTörlés