2023. december 21., csütörtök

Elcserélném problémáimat. Átmeneti megoldás is érdekel. Ajánlatokat „karácsony” jeligére a kiadóba.

Úgy kipróbálnám a barátnőim vagy a kolléganőim problémáit egy kicsit! Évek óta hallom magam körül, hogy a karácsonyi ünnepek fő problémája az, hogy melyik családnál töltse a család a szentestét (általában külföldi magyarokról van szó), illetve hogy hová menjen a pereputty 25-én és 26-án. Valójában sehová sincs kedvük menni, de kell, mert különben megsértődnek a rokonok, akik amúgy is túl sokat főznek-sütnek.

Nagyon szeretném megtapasztalni, milyen lehet egy ilyen megsértődős rokonság, akik szétszedik az embert, és kikövetelik maguknak a jelenlétet még akkor is, ha a gyerekek amúgy december 24-től 26-ig legszívesebben végig a szőnyegen legóznának, és vajas kenyeret ennének sajttal, meg szaloncukrot a fáról. Az egyik barátnőm évek óta gyomorgörcsben készülődik hazautazás előtt, mert utál ennyi hely és család között turnézni, mindenhol ugyanazt elmesélni, mindenhol kötelezően bezabálni.

Nekünk ilyen problémáink nincsenek. A szüleim általában nem szokták érteni, hogy miért akarunk mi egyáltalán hazalátogatni – hívni soha nem is hívtak, legyen szó nyári vagy téli vakációról. A papám nyáron még prospektusokat is szokott küldözgetni, hogy menjünk inkább Hévízre vagy Egerbe (???), tavaly pedig, amikor karácsonyra hazautaztunk (Boni életében először) előtte ijedten mondogatták, hogy nagyon korán sötétedik ám, nálunk 16 óra után már nem lehet semmit sem csinálni!

Amúgy amikor már ottvagyunk náluk, nem szokott rosszul elsülni a dolog. Látom rajtuk, hogy próbálkoznak a kedvünkre lenni, de ebben nagyon hamar kifáradnak, megunják, felhúzzák magukat, és már csak azt várják, mikor megyünk el (pedig alig vagyunk náluk pár órát és szinte soha nem alszunk ott). 

Z. nagyobb gyerekei a volt feleséggel karácsonyoznak, oda értelemszerűen nem vagyunk meghívva, a sógornőméknek meg hat gyerekük van, nem várhatom el tőlük, hogy még minket is vendégül lássanak.

Szóval ilyenkor, amikor meglódul a világ, és mindenki pánikolva ajándékokat vesz, kétszeres áron jegyet vásárol és utazik, hogy pont ezen a napon időben odaérjen valahova (gyakran a háta közepére kívánva a megérkezést) (de nem mindig), elirigyelem azoknak az embereknek a problémáit, akiket valahol, valakik türelmetlenül várnak. Sajnos Boninak ezt nem tudom megadni. Minket sehol nem vár senki karácsonyra: ha megyünk, jó (bár nagy a csodálkozás) – de ha nem megyünk, az valójában mindenkinek praktikusabb.

12 megjegyzés:

  1. jaj, ez nagyon szomorú :( hát hogy lehet ez, nem szeretik az unokájukat (se)? :( én ezt nem is értem :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem az a tippem, h szeretnek minket "a maguk módján", csak túl sok macerával járunk :((

      Törlés
  2. Már délelőtt olvastam...és mert olyan szomorú, nem is tudtam hogy reagáljak. Sokszor eszembe jutott napközben ez a bejegyzésed, Tamkó.
    Én a lázas várakozás állapotában vagyok, aktív és felpörgött várakozás ez. A napjaim óráról órára beosztva, az előkészületek, tenni,-vennivalók sora kezd a papírjaimon mind áthúzva szerepelni. Sütök és rendezkedek, fellépőt, gyerekágyat, székmagasítót veszek elő, és nem csak mert jó ha minden kész az érkezésre, de a belső türelmetlen várásomat is vhogy kitöltöm így. Mert kalimpál a szívem, a napokat számolgatva. 3+1 kisfiúra és a szüleire várunk.
    El se tudom képzelni, hogy ez másképp is lehetne....
    Persze a gyerekeknek nem könnyű, amiket írtál, az sajnos nehezíti az utazást. A repjegyár, a tömeg, az esetleges járatkésés, az évvégi fáradtsággal se könnyű nekik cuccolni, csomagolni, stb. Át is tehetnénk más napokra magunknál a karácsonyt. Vagy januárban mennénk mi. VAgy marad mindenki otthon és pihen legalább. Aztán egyszercsak jött a hír, befoglalták a jegyeket. Együtt lehetünk.
    Békés, örömteli karácsonyt kívánok, sok pihenéssel, olvasással. Boni karácsonyi emlékei, biztosan vagyok benne, ugyanolyan szépek lesznek, mint a várt unokáké.🤗
    rhumel

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De ari vagy, köszi szèpen ❤️

      Nektek is kellemes ünnepeket, remélem, rendben és problémamentesen megérkeznek!!

      Törlés
  3. Ó, sajnálom, de tényleg úgy lehet, ahogy Rhumel írja: Boninak biztos enélkül is varázslatos a karácsony!
    Nálunk is van mindenféle módon szerető nagyszülő, de a leghangosabbak azok, akik állandóan és nagyon várják az unokákat. Szerencsére ez kölcsönös, úgyhogy nekem leginkább a masszív lelkifurdalással kell megbírkóznom, amiért nem tudunk gyakrabban menni.
    A karácsony pedig valahogy kialakult, hogy a szüleimnél szoktunk lenni és nagyon nehezen emésztettem meg három éve (vagyis az oltások előtt), hogy nem mentünk haza. Aztán kiderült, hogy négyesben is jó ünnepelni, értékeltük a nyugalmat. Kicsit elkezdtem megérteni azokat, akik a karácsonyi családlátogatós "turnék" miatt nyafognak.

    VálaszTörlés
  4. A szüleidnek a húgodékhoz is ilyen a hozzáállása? Velük nem szoktatok karácsonykor találkozni? Ti nem hívjátok soha Z nagy gyerekeit, vagy az rosszul esne a volt feleségének?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A húgomékat még rirkábban látják, és a húgom velünk évek óta nem áll szóba (egy sértődés miatt).

      Nem, a nagy gyerekeit nem szoktuk hívni (egyszer jöttek, de akkor még házban laktunk).

      Törlés
  5. én pont félúton vagyok:
    mi nem utazunk el karácsonykor sehova (nem külföldön, de nagyon távol, az ország szélén élnek a nagyszülők, csak ottalvósra van értelme menni). egy percre se bántam meg ezt az elmúlt húsz évben, csodás karácsonyaink voltak és tudom, hogy az utazós-másholalvós-feszélyezős karácsonyok nagyon nem ilyenek lettek volna.
    de most jön majd az a rész hamarosan, hogy a gyerekeim nem jönnek. nem most van, most még jönnek, de már látom a közelségét annak, hogy esetleg nem és természetesen meg fogom érteni és minden úgy lesz jól, ahogy csináljuk, de lehet, hogy az majd kicsit nehéz lesz nekem. :)) és még az is lehet, hogy az is nehéz lesz, ha jönnek sokan, mondjuk több család - nem tudom még, fogalmam sincs, hogy hogyan fogok majd érezni, az az igazság, hogy ez nem igazán döntés kérdése, hogy hogyan érzünk.
    talán ha meg tudjuk beszélni, talán az az egyetlen, ami működhet.

    VálaszTörlés
  6. Nekem az az álmom, hogy egy karácsonyom legyen házimunka és és elmaradt munkahelyi munka pótlás nélkül + hogy ne legyen a gyerek beteg. Szívem szerint elmennék egy szállodába, hogy ne nekem kelljen takarítani és mosogatni legalább pár napig. (FElla)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na de ez nem az « elcserélem problémáimat » tematika. Ez már arról szól, h milyen az ideális karácsony!🎄❄️🎁

      Törlés
    2. Tudom, de szívesen elcserélném ezt a problémát arra, hogy valaki ki tud venni annyi szabit, hogy az - egészséges - gyerekével elutazik egy másik országba, ahol rokonokat látogat végig, ahol eszik (mások főztek, mások mosogatnak). Azt nem tudom, hogy szállodás verzió létezik-e, és ha igen, aki ott tölti a karácsonyt annak ez probléma-e. (FElla.)

      Törlés