2022. július 3., vasárnap

Hetedik hullám

Az az érzésem, nem lehet a járványról szabadon és politikailag inkorrektül beszélni. Legalábbis a mi lakásunkban nem. Az én férjemmel nem. Franciaországban mostanában kezdődött a hetedik hullám, akkor, amikor már mindenki a szabadságra és a nyaralásra gondol (és készülődik). A média pedig azt sulykolja belénk, hogy felelőtlenek vagyunk. Azt ajánlák, hogy a tömegközlekedésen is hordjunk maszkot, noha a kormány nem tesz kötelezővé semmit.

Kérdésem költői: mit akarunk még föláldozni az életünkből, hogy ne terjed tovább a koronavírus? Ki milyen és mekkora áldozatokat hoz?

Az én válaszom az, hogy a védőoltáson kívül ÉN semmit nem szeretnék továbbá tenni a közjó érdekében. (Oké, ha sokan vannak a vonatom, felveszem a maszkot. És próbálom rábeszélni a mamámat a negyedik oltásra.) Nem akarok egy olyan világban élni, ahol ennyire félni kelljen egy fertőzéstől. Nem akarom, hogy a fiam úgy nőjjön fel, hogy nem jár moziba, étterembe, könyvtárba, szállodába. Sajnálom, hogy naponta negyvenen meghalnak a Covidban, de miattuk nem szeretnék egy picit sem változtatni az életmódomon. Nem érdekel, hányadik hullám, nem érdekel, milyen vírusvariáns.

És úgy látom, MÁSOK is így élnek, kivéve a férjemet. És most, hogy vészharangot kondítanak a hetedik hullám kapcsán, ismét igazolva látja az összes óvintézkedését, és már a nyári szállodánkat és programjainkat akarja megtorpedózni.

Mi Bonival márciusban kaptuk el az omikront, és basszus, nem leszek politikailag korrekt, de ez tényleg csak egy nátha volt. Boni azóta volt sokkal betegebb is. Most azt a narratívát hangoztatom én is, amit 2020 márciusában olyan sokan (és ami akkor persze, infók és vakcina hiányában tök hülyeség volt): minek ekkora feneket keríteni egy kis megfázásnak!

26 megjegyzés:

  1. Erdekes ez egyebkent, itt eszakon szinte szo sem esik mar a covidrol, igaz itt egeszen kulönösen kezeltek a jarvanyt, pl maszkot csak az eu-dolgozok hordtak. Nagyon sok mulik azon, hogyan komunikalnak, szerintem egyszeruen nem lehet betartatni ennyi korlatozast ilyen hosszu ideig. Ervelni is nehez mellette mostmar.
    Kecs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt azt hangoztatják, hogy 1) azért jött ilyen korán a hetedik hullám, mert a nép nem tartja be a szabályokat, 2) hordjuk csak azt a maszkot. Szóval vádolnak és utasítanak. Lehet, meg sem hallanám, ha nincs itt a férjem, aki vevő minderre.

      Törlés
    2. Megertem, hogy ez nyomaszto. Ezert szerettem az itteni strategiat, mar az elejen: Tudjuk, hogy hosszu menet lesz, ezert meg kell talalnunk azokat az intezkedeseket, amiket az emberek sokaig hajlandoak/kepesek betartani. Szerettem, hogy nem terheltek az egyenre semmit (Ok, moss kezet, tarts tavolsagot es maradj otthon , ha barmilyen tuneted van), hanem valamennyire szervezeti szinten probaltak tartani. Könyvtar/szinhaz/mozi,/uszoda stb nincs, vagy csak korlatozva, ettermek korabban zarnak es nem arulhatnak alkoholt, nincs bulika, ingyenes parkolas, hogy ne utazz busszal, es dolgozz otthonrol (ok, ez könnyu egy ilyen orszagban, ahol minden digitalizalt) , de pl volt ovoda/iskola vegig, es nem erzekelhetö, hogy több gyerek lett volna beteg.
      Mondjuk en a kevesbe aggodosok köze tartozom, plusz ertelmiseginek öltözött (melleny+ing+barsonynadrag/farmer) tudosok mindig jobban meggyöztek, mint a parancsszavak feluröl, de nem erzekeltem, hogy nagy lett volna az ellenallas/retteges, mert kevesnek talaltak a szigort. Nem tiltottak a maszkot (van, aki meg most is hordja), de mindig elmondtak, hogy csaloka azt hinni, hogy csak ez megved teged, sokkal inkabb töled vedi a többieket, raadasul az ember sokkal többet matat az arcan maszkban, ami ugye nem jo.

      Törlés
    3. Tamko, milyen szabályokat nem tart be az ember szerintük? Lehet, hogy nem jól figyeltem, de már nálatok sem kötelező a maszk, vagy? Itt nem az, terjed is megint a covid (konkrétan a környezetünkben is sokaknál), de szerencsére nagyon kevesen lesznek tényleg betegek (úgy értem, hogy tüneteket is produkálnak), ezért nincsen pánikhangulat sem. Az intézmények részéről nincsen nyomasztás egyelőre, csak konstatálják, hogy több a pozitív. Mi Franciaországba tervezzük a nyaralást (három év után végre ismét :), de nem készültünk nagyon másként viselkedni, mint itthon. Aztán majd meglátjuk, addig még másfél hónap van....

      Törlés
    4. Tamko, milyen szabályt nem tartotok be a sajtó / intézmények (?) szerint? Ha jól figyeltem, nem kell a maszk nálatok sem. Vagy igen?

      Törlés
    5. Szerintem (de csak találgatok) a sajtóban nyilatkozó orvosok és szakemberek azt nehezményezik, hogy az emberek úgy élnek, mintha nem lenne Covid. "Relachement des gestes barrieres" - áll a diagnózisban, hogy miért van itt a nyakunkon a hetedik hullám. Nem tudom, konkrétan mire gondolhatnak: kézmosás, túl sok beltéri program? Én úgy érzem, nyomasztanak mindezzel. A maszkot a tömegközlekedésben most már nem csak az orvosok, hanem a kormány is ajánlja (de nem teszi kötelezővé).

      Maszk orvosnál, patikában vagy laboratótiumban (vérvételhez) kell, sehol máshol nem kötelező.

      Hová mentek, Dél-Franciaországba?

      Törlés
    6. Mondjuk a tömegközlekedésen és orvosnál itt is kötelező a maszk (szept. 15-ig biztosan, utána meglátjuk). És nagyjából mindenki viseli is.
      Biarritz & alentours a cél :) három éve is ott voltunk, csak sajnos a G7 is, ezért magába Biarritzba pont egy napra tudtunk csak bemenni - cserébe Bordeaux-tól Pamplonáig minden mást megnéztünk. Most újrapróbáljuk :)

      Törlés
    7. Képzeld, pont ma hallottam a rádióban, h a római metrón mindenki maszkot hord (ráadásul FFP2-t). Alig hittem el! :)

      Időközben továbbgondolkodtam a kérdéseden, és rájöttem, h valszeg az emberek a KARANTÉNKÖTELEZETTSÉGET nem tartják be, erre utalhat az a sok szakember. Magyarán: nem mondja le egy család a hónapok óta tervezett és várt utazásukat, ha a gyerek mondjuk pozitív és tünetmentes. Hát én nem tudok senki ilyet elítélni...

      Jó utat!! :))

      Törlés
    8. Egyébként a tesztelés, hogy működik nálatok? Van valamiféle kötelezőség benne? Mert ezt is el tudom képzelni, hogy az ember megbetegszik enyhébben és nem teszteli magát. Nekem is volt most májusban egy kisebb náthám (a munkahelyen kaptam el), eszembe sem jutott tesztelni. Aztán meglepődtem mikor megtudtam, hogy az unokaöcsém most volt covidos, valahogy úgy voltam vele, hogy most nyáron a covid "szünetel" mint az eddigi években...

      Törlés
    9. Boni március óta többször is volt beteg (asszem 2x), a doktornő mindkétszer elküldte PCR-tesztre (egyszer az intluenzát is nézték egyúttal). A suliban asszem úgy van, hogy ha valaki kovidos, akkor az összes gyereknek tesztelnie kell magát önteszttel. De erre március óta egyszer sem került sor, gyanítom az okokat :))) és őszintén megmondom, nyaralás előtt én sem tesztelném magam, ha kontaktszemély lennék. Még a végén itt ragadunk...! Erre mondtam, hogy itt már nem tudok politikailag korrekt maradni...

      Törlés
    10. Igen, lehet, hogy erre gondolnak. De mivel még én, az eléggé jól informált, híreket követő sem tudom most Neked megmondani, hogy mikor kell tesztelni a jelenleg érvényes szabályok szerint, akkor nem csodálkozom, hogy más sem tartja be a - ha van ilyen - szabályt. Viszont körülöttünk is rengetegen pozitívak: a szomszédban az egyik, gyerek, két hétre rá a másik, majd rá két hétre az apa (még csak nem is egymástól kapták el); a kollégáim között is volt már pár. Ők mondjuk mind otthon teszteltek, és ha nem voltak rosszul, nem jelentették be a hatóságoknak, hanem csak otthon bezárkóztak (iskolai szünet van, meg szabadúszók a kollégák, tehát nem KELL orvoshoz menni). Így a valós helyzet meg a hivatalos számok között hatalmas lehet az eltérés.
      De ha vannak tünetek, akkor a háziorvos elküld tesztelni, olyankor legalább hivatalosan is kiderül.
      Az olaszok nagy része egyébként fegyelmezett ezügyben - ez az, amit senki sem gondolt volna covid előtt (amikor otthon maradtak, betartották a szabályokat, meg amikor ma is tényleg maszkot hordanak a vonaton meg a buszon). A maszkhasználat haszna sztem onnan is látszik, hogy most, hogy nem hordjuk a maszkot (nyár van ok, de tavaly meg tavalyelőtt csak akkor nem vettünk nyáron maszkot, ha szabadtéren voltunk, ha bementünk valahová - valakivel beszéltünk, akkor felvettük, kötelező is volt), megugrottak a számok, meleg ide vagy oda.
      És szerintem rengetegen lehetnek (sőt, magamat is beleértve, lehetünk), akik akár már többedjére is elkapták, csak szerencsére tünetmentesen. Nyilván nem fog az ember passzióból tesztelgetni minden fáradtságra, nyűgre. Pláne nyaralás előtt :)

      Törlés
    11. De most eszembe jutott, hogy már a kontakszemélyeknek sem kötelező a karantén, csak az, hogy maszkot hordjanak, ha elmennek otthonról. Nálunk is járt be kolléga úgy, hogy otthon a gyereke covidos volt.

      Törlés
    12. Nálunk valami olyan szabály volt tavasszal, hogy hiába vagy kontaktszemély, ha van oltásod akkor nincs karantén. Így esett az amikor a gyerek osztályában hárman voltak pár napig, mert csak ennyien vannak oltva. De szerintem itthon nálunk - most - senki sem foglalkozik ezzel amióta van nekünk háború, ukrajnai menekültek, földgázprobléma, infláció, árfolyam... Szóval ezektől jól megijedt most a Covid.
      Most Ti jösztök Magyarországra is nyaralni, Tamko?

      Törlés
    13. Nem, a kontaktszemélynek itt sincs karantén. De ha neki is pozitív a tesztje, akkor van (hét vagy öt nap, most nézem).

      Igen, persze, megyünk Mo-ra! (ergo semmi esteben sem tesztelnék kontaktszemélyként :))) remélem, érthető vagyok, na. De én személy szerint pozitívként (tünetmentesen) is mennék.

      Törlés
    14. Értem, hogyne. Igazából csak a különbségeket akartam feltárni. Asszem az, hogy nálatok a tünetmentes kontaktszemélyek tesztelnek, és akkor azáltal mégiscsak karantén (ha pozitív) hiába az oltás. Nálunk amikor a gyerek sulijában volt Covidos, akkor csak a beteg gyerekeket vitték orvoshoz, aki teszteltette őket. Az egészséges (tünetmentes?) gyerekeket senki sem vitte orvoshoz, így nem derülhetett ki, hogy tünetmentesek vagy negatívak. De áprilistól a beteg gyerekeknek sem volt teszt (lehet elfogyott a gyerekorvosnál...)

      Törlés
    15. Hát ha már benned van a vírus, akkor tök mindegy, oltva vagy-e vagy sem, bárkit megfertőzhetsz!

      Ilyen alapon soha nem volt az oltásnak szerepe a karantén elkerülésében (De az igaz, h egy időben csak az oltott kontaktszemélyek mentesültek a karantén alól. De egy ideje már ez sem így van.)

      Ti mentek nyaralni, Ella?

      Törlés
    16. 3 napra aug 1-3, megkockáztatjuk... Nem tudom menni fog-e.

      Törlés
    17. Remélem, sikerül!

      Értem amúgy, miről beszélsz: Boni ma belázasodott. Holnap van az utolsó tanítási nap, vasárnap utazunk... (utaztunk volna...?)

      Törlés
    18. Á nem emiatt (bár persze ki tudja még mi történhet) csak én nem tudok elmenni szabadságra (vagyis úgy nem, hogy viszem magammal a laptopot + 1 monitort + klaviatúrát), mióta itt dolgozom nem voltam még szabin (csak papíron). De persze BÁRMI közbejöhet egyébként is. De Magyarországon maradunk. Hát vasárnapig még van esély, ha valami enyhébb, simán helyrejöhet, drukkolok nektek! (Amúgy is imádom a nyaralásos bejegyzéseidet).

      Törlés
    19. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  2. Szerencsétek volt. Nekünk is amúgy, mi vagy nem kaptuk el sosem, vagy a 2020 márciusi betegségünk tényleg az volt és valahogy immunizált bennünket a 2020 végi 2021 eleji gyilkos változatra. A tesóm fia, most már lassan 1 év 9 hónapja beteg(es) és most megint elkapott egy covidot májusban és megint tüdőgyulladása lett.

    VálaszTörlés
  3. Én azt az oldalát tartom felháborítónak - pont olvastam is erről egy cikket, lehet kicsit (régi értelemben vett) bal oldali - ami pont azt kritizálta, hogy semmiféle intézkedésnek nem tudjuk a valós hatását. Még a hülye maszkot sem tudjuk, hogy ér-e valamit - úgy biztos nem ahogy az emberek 80%-a hordta, hogy egy koszos rongyos maszkot használt hónapokig, meg az iskolások leejtették és a földről visszavették az arcukra, stb. Az oltásról meg főleg fogalmam sincs. Én 3-at kaptam, a gyerekemnek beadattam 2-őt, majd kiderült, hogy az osztályból összesen 3 gyereket mertek beoltatni a szülei. Azóta emiatt érzem magam felelőtlennek...

    VálaszTörlés
  4. És egyébként tök igazad van a félelemben éléssel. Tarthatatlan. Vagy csak még nem szoktuk meg ezt a fajta félelmet. Úgy értem kommunista diktatúra, terrorizmus pipa, de járvány és igazi gazdasági összeomlás nem volt még a first world életünkben az elmúlt 70 évben.
    Mondtam én már az elején is, hogy olyan lesz ez a járvány mint a pestis volt. Az emberek élték az életüket mert mit tehettek. Néha jött a pestis, 34-e meghalt a többiek éltek tovább...

    VálaszTörlés
  5. Nekem par hete volt laza nathas covidom, de szerintem teljesen kiszamithatatlan, hogy kire hogy hat. En ugy vagyok vele, hogy most mar nathat sem kérek, se kutyafulet, se semmit, ezert covidtól függetlenül is fogom hordani a maszkot tömeges helyeken, mint a távolkeletiek. Ha pont nem felejtem otthon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen talán ez a legjobb megfogalmazás, hogy nem lehet tudni kire hogyan hat. És mikor hogyan hat? Emiatt mindenki szempontját meg lehet érteni tulajdonképpen.

      Törlés
  6. Én itt Mo-on meg úgy is vagyok vele hogy ha az állam nem képes ingyenes gyorsteszteket biztosítani a lakosság részére akkor én nem fogom magam minden náthára tesztelni és kifizetni 3-4 ezer Ft-ot.

    VálaszTörlés