2022. március 10., csütörtök

Egy műsor, egy kérdés

Van egy műsor a francia rádióban, ahová az épp aktuális téma kapcsán be lehet telefonálni és kérdéseket feltenni. Nagyon szeretem ezt az adást, mert okos a műsorvezető, jók a meghívottak, és általában érdekesek a témák. Az elmúlt két évben gyakran a vírus volt terítéken. Meg is lepődtem, hogy hány olyan orvost, kutatót, professzort stb. tudtak meghívni, akik azon kívül, hogy egy-egy terület szakértői, még szuperul is nyilatkoznak egy élő adásban. Mintha egész életükben ezt tették volna! Holott eddig kémcsövek és betegágyak felett görnyedtek, és ha nincs ez a vírus, soha nem kerültek volna a figyelem középpontjába. 

Amúgy azt is nagyon szeretem a műsorban, hogy a meghívott szakértők soha nem tudják előre, hogy milyen kérdéseket tesznek fel nekik, ott helyben kell improvizálniuk a gyakran összetett és bonyolult kérdésekre. Vannak okoskodó, rosszmájú vagy egyenesen buta betelefonálók is, sőt, egyszer még az is előfordult, hogy a két meghívott egymással összeveszett

Az orosz invázió óta minden nap Ukrajna a fő téma. Általában történészek, katonák, kutatók, közgazdászok, tanárok, diplomaták, újságírók stb. jönnek. Az egyik adásban betelefonált egy pasi, és a következő kérdést szegezte nekik:

– Nem kellene inkább megölni Putyint?

Ugyan nem láttam a szakértők arcát, de el tudtam képzelni! A hangjukon érződött az őszinte döbbenet. A pasi, aki elsőként kapta meg a szót, megadta azt a politikailag korrekt választ, amit egy republikánus érzületű francia pillanatnyilag hivatalosan mondhat, valami olyasmit, hogy a nyugati demokráciák már rég felhagytak ezzel a fajta megoldással, és hogy a háborús bűnösöknek a törvény előtt kell felelniük a tetteikért.

Mit is mondhatott volna mást? A meglepő inkább az volt, hogy a pasi érezhetően elborzadt Putyin meggyilkolásának gondolatától. Aztán második reakcióként részletezni kezdték, hogy mennyire védik az orosz elnököt, kvázi lehetetlen is megölni – amivel csak azt igazolták, hogy a kérdésen már régen elgondolkodtak. Érdekes volt a műsorvezető nő félig vicces javaslata is, aki azt mondta, hogy talán ezt a gyilkolászást az oroszokra kellene bízni, utalva arra, hogy több politikust és ellenzékit mérgeztek már meg maguk között. Ezzel is csak azt bizonyította, hogy noha a piszkos munkát más típusú országokra érdemes bízni – de mégiscsak el kell végeztetni.

Ahhoz képest, hogy milyen meglepetést okozott a kérdés, elég jól körüljárták a témát. Végül is kimerítően megtárgyalták a dolgot, egészen addig a mértékig, ameddig azt egy közfinanszírozású rádió megtehette. Utána Z-vel arról beszéltünk, hogy valószínűleg minden egyes demokrácia titkosszolgálata feltérképezte már ezt a lehetsőséget, mint a konfliktus legkézenfekvőbb megoldását, és nem hiszem, hogy magasztos etikai vagy filozófia stb. elvekre hivatkozva bármelyik államfő elvetné az ötletet.

9 megjegyzés:

  1. Pár perce olvastam a hírt, hogy Zelenszkij esetleg találkozik Putyinnal tárgyalni, és ez volt az első gondolatom, hogy milyen jó lenne, ha előkapna egy pisztolyt.

    VálaszTörlés
  2. Úgy tanultam Apukámtól (aki a saját Apukájától tanulta, aki történelmi kérdésekben nagyon komoly bölcsességeket "hagyott ránk") hogy két elmélet van, miszerint a fontos történelmi fordulatok alakítása kiemelkedő személyiségekhez köthető-e, vagy kizárólag az események sorozata vezet oda. Hitler szokott lenni a jó példa, de Reagan esetében is felmerült ez. Most is fel lehet tenni ezt a kérdést.

    VálaszTörlés
  3. Tamkó, ehhez a műsorhoz is küldesz linket? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Húú, képzeld, ezt sokáig keresgéltem, mert több ilyen adást is meghallgattam. Végül megtaláltam, ez az, a 33. percnél kezdődik:

      https://www.franceinter.fr/emissions/le-telephone-sonne/le-telephone-sonne-du-jeudi-03-mars-2022

      Újrahallgatva rájöttem, hogy nem egyvalaki telefonált be a kérdéssel, hanem többen is feltették ugyanazt, és hogy nem a nő javasolta, hogy mérgezzék meg egymást, hanem az egyik meghívott pasi. Érdekes, hogyan működik az emberi memória!

      Törlés
  4. A Madrapur pont egy ilyen dilemmáról szól, vagy rosszul emlékszem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, nem tudom, én sem emlékszem. Az is lehet, h nem is olvastam. Lehet h elő kéne venni??

      Törlés
  5. Z hogy eli meg a haborut? Vagy csak a virusok miatt aggodik ennyire? Ugy kellett az asztal alatt a lababa rugnom az en ferjemnek, amikor azt fejtegette melabusan, hogy ha a haboru elfajul, akkor Putyin biztos rank (Uk)lovi ki a nukrealis raketajat, ugye kebelbaratsagban vagyunk az amcsikkal. Sot, ha kilovi, milyen jo, hogy biztos a mi kikotovarosunkra lovi, legalabb rogton meghalunk. Mindezt ugy, hogy a 14 eves fiam ott ult mellette.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Z. romokban hever. Nem hallgat híreket, befogja a fülét. Nálunk én vagyok az, aki terveket kovácsol egy esetleges háborúra, atomtámadásra, pénzügyi világválságra, ő viszont meg sem hallgatja, amit mondok...

      Mit szólt a fiad?

      Törlés